x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri În 90% din cazuri, obezitatea nu e cauzată de glande

În 90% din cazuri, obezitatea nu e cauzată de glande

de Florin Condurateanu    |    09 Mar 2020   •   19:30
În 90% din cazuri, obezitatea nu e cauzată de glande

Glandele cu secreţiile lor pot schimba mersul organismului, dar şi al purtării oamenilor. Savantul român academician profesor C.I. Parhon pentru prima oară a deschis o poartă, developând corelaţia creierului cu glandele. Dacă întrebi pe stradă trecătorii care este şefa glandelor, toţi vor răspunde tiroida. Dar multe aspecte legate de cea mai populară glandă sunt cunoscute parţial, adesea greşit de către populaţie. Interviu cu conferenţiar doctor Monica Gheorghiu, medic primar la Institutul de Endocrinologie „C.I. Parhon”

 

Florin Condurăţeanu: - Regina glandelor, tiroida...

Conf. dr. Monica Gheorghiu: - Vă întrerup pentru corectare: regina, şefa glandelor este hipofiza. Tiroida este pe locul doi.

 

F.C.: - Există o boală, Basedow, unul din semnalmente sunt ochii bulbucaţi, ieşiţi din orbite. De ce este o maladie provocată de tiroidă?

Conf. dr. M. Gheorghiu: - Boala Basedow este o maladie autoimună. Anticorpii sunt derutaţi de boala autoimună şi, în loc să atace agresorii, atacă propriile organe, în cazul acesta tiroida. În cazul bolii Basedow, tiroida produce exces de hormoni tiroidieni. Ochii sunt bulbucaţi în boala Basedow, au privirea înspăimântată, sunt sticloşi, pleoapele nu-i mai acoperă, ei nu mai sunt umeziţi. Boala se tratează de endocrinologic.

 

F. C.: - Şi o boală cu prea puţini hormoni tiroidieni?

Conf. dr. M. Gheorghiu: - Deficit de hormoni se constată în tiroidita Hashimoto. Este o hipotiroidie şi se tratează cu hormoni de compensaţie din cutie. Diagnosticată devreme, terapia dă rezultate bune.

 

F.C.: - Care se tratează mai uşor, boala cu exces de hormoni sau cea cu sărăcie de hormoni tiroidieni?

Conf. dr. M. Gheorghiu: - Excesul de hormoni ai tiroidei se ţine mai dificil în frâu, de aceea în unele cazuri, se îndepărtează o parte din tiroidă şi se compensează cu hormoni din cutie noua stare de hipotiroidie. Situaţia de hipotiroidie înseamnă să fie administraţi hormoni din cutie toată viaţa. Mai uşor se tratează hipotiroidia decât hipertiroidia.

 

F. C.: - Unii aruncă vina obezităţii lor în cârca tiroidei, a glandelor...

Conf. dr. M. Gheorghiu: - Peste 90% din cazurile de kilograme în plus nu au la bază nereguli în funcţionarea glandelor. Tiroida are rol în menţinerea echilibrului în metabolism, însă nu ea provoacă obezitate. Graşii să facă modificări în regimul alimentar şi de viaţă.

 

F. C.: - Iată o altă plângere a unor oameni cum că simt un nod în gât, pasămite tiroida le aduce prejudicii în respiraţie. Au dreptate?

Conf. dr. M. Gheorghiu: - Nu tiroida este de vină pentru acest aşa-zis nod în gât. Chiar dacă e mărită, nu glanda deranjează respiraţia. De vină este o stare de suferinţă psihică.

 

F. C.: - Ce simptome apar în hipertiroidie? Dar în hipotiroidie?

Conf. dr. M. Gheorghiu: - Hipertiroidienii, cei cu exces de hormoni tiroidieni sunt vioi, iuţi, inteligenţi. Au pulsul accelerat, resimt tremur la mâini, sunt slabi, găsesc soluţii rapid. Dar starea lor de vioiciune nu înseamnă totdeauna eficienţă, hipertiroidienii pot fi agitaţi, dezordonaţi. Hipotiroidienii, cei cu prea puţine secreţii ale tiroidei sunt lenţi, cu figură buhăită, nas lătăreţ, aspect de somnoroşi. Ei sunt graşi, le cade părul din cap, din sprâncene, de la subsuori. Nou-născuţilor cu hipotiroidie trebuie să li se administreze iod, hormoni din cutie, căci în fiecare lună pierd 13 unităţi din coeficientul de inteligenţă. Copii cu deficit de hormoni tiroidieni plâng răguşit, dorm cu limba ieşită dintre buze, au pielea uscată.

 

Gravidelor cu hipotiroidie, cu sărăcie de hormoni tiroidieni li se dă iod şi li se administrează hormoni din cutie chiar în perioada de graviditate. Gravidele cu hipotiroidie prezintă riscul de a naşte copii cu un coeficient de inteligenţă scăzut, trebuie să li se trateze hipotiroidia.

 

 

 

 

×