x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri In anul 2007 vom iesi din "captivitate"

In anul 2007 vom iesi din "captivitate"

14 Oct 2004   •   00:00

Poate chiar incepand cu 1 noiembrie, gradul de liberalizare a pietei va creste de la 40% la 56% din volumul pietei. Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a dispus deja masuri ce prefigureaza mecanismul in care marfa numita electricitate se va tranzactiona pe platforme cibernetice moderne. Revenit de putina vreme la conducerea ANRE de la Transelectrica (unde se afla dispeceratul national al sistemului energetic), Jean Constantinescu ii cunoaste bine punctele slabe, dar si progresele.

ADRIAN N. IONESCU

  • Jurnalul National: Cum va fi afectat consumatorul captiv de liberalizarea sectorului angro?

    Jean Constantinescu: Nu va avea nimic de suferit. Daca la 1 noiembrie 56% din piata va fi libera (cu 1% mai mult si cu doua luni mai devreme decat ne-am angajat), noi, la ANRE, facem un decupaj si spunem: 44% din capacitatea energetica a tarii este destinata consumatorilor captivi, la un pret reglementat pe tara, sa spunem mediu. In Romania s-au consumat anul trecut peste 48.500 GWh. S-au facut multe speculatii lipsite de fond ca o data cu liberalizarea creste pretul pentru captivi.

  • Si nu va creste?

    Nu din cauza liberalizarii. Pretul final este format din pretul la producator, pe care noi il numim pretul angro, din tariful de retea (reteaua de transport - Transelectrica si cea de distributie - Electrica), plus pretul componentei de furnizare (care include, de pilda, cheltuielile cu contoarele si cu consumatorii finali), la care, in sfarsit, se adauga o rata de profit.

    Jocuri periculoase

  • La noi, distribuitorii sunt aceiasi cu furnizorii.

    Va trebui ca macar din punct de vedere contabil cele doua activitati sa se desparta, pentru ca distributia este reglementata 100%, iar ANRE trebuie sa aprobe un pret care acopera cheltuielile justificate plus o rentabilitate. In schimb, partea de furnizare este componenta concurentiala. Preturile la producator si cele de furnizare sunt fie reglementate, fie de piata, in functie de consumatorii carora se adreseaza: captivi sau eligibili. Consumatorii eligibili vor fi cei care au consumat 1 GWh in anul anterior si au dreptul sa-si aleaga furnizorul si sa pretinda tarife negociate. Vor fi mai numerosi participanti eligibili pe piata libera, datorita reducerii, de la 40 GWh, a pragului minim de consum. Cele doua activitati de piata autentica sunt producerea si furnizarea, care vor deveni 100% de piata in 2007. Partea de retea este reglementata in toata lumea si va ramane asa.

  • Prin transparenta sporita de contabilitatea separata pe distributie si furnizare se va ameliora cresterea preturilor?

    Sigur ca da. Aici, pericolul mare este ca bani, venituri din zona reglementata sa treaca in zona concurentiala, caci in cea dintai profiturile sunt limitate, iar in cea de-a doua noi nu impunem nici o limita. De pilda, daca distribuitorul taxeaza cu x lei transportul, trebuie sa-i investeasca in transport si nu doar sa zica "am modernizat reteaua", dar sa transfere bani la furnizare, unde-i ia ca profit.

    Buzunare de buna credinta

  • De ce cresc preturile?

    Realitatea este ca, inainte ca reforma energetica sa demareze cu 4-5 ani in urma, preturile nu acopereau costurile. Pierderile enorme rezultate, concentrate la societatile energetice, erau puse pana la urma in seama consumatorului sau a bugetului tarii. Am facut un efort foarte mare ca sa ajungem la nivelul la care preturile acopera costurile. Altfel, societatile energetice ar fi fost decimate. Daca cresterea cheltuielilor firesti de investitie, de pilda, nu sunt in continuare acoperite de pret, atunci dificultatile pot deveni o problema de securitate nationala.

  • Costurile pot fi mari si datorita unui management prost. Ia ANRE la bani marunti chiar toate cheltuielile?

    Da. Veti fi surprins sa vedeti ca nemultumirile cheltuitorilor au condus la actiuni in istanta. Revenind, am mostenit instalatii vechi, nesigure, ineficiente, conditii in care a trebuit sa reformam energetica, uneori riscand sa ne discreditam. Stiti insa ce este ciudat? Toti au inceput sa faca reforma energetica o data cu caderea comunismului. In 1989 a inceput sa se demonopolizeze piata energiei in toata lumea, nu numai in Romania. Numai ca in Vest, preturile acopereau costurile, iar echipamentul era bun si n-au fost siliti sa faca eforturi ca ale noastre. Acolo reforma a produs scaderea preturilor. In Germania, de exemplu, preturile au scazut cu 40%. Acolo concurenta si-a facut efectul. Cine este de buna credinta poate sa vada deja roadele, altfel am fi avut cresteri mult mai mari de pret. Au fost inchise o sumedenie de capacitati excedentare, a plecat foarte mult personal. A disparut carapacea de protectie a monopului integrat, altfel procesul inflationist nu ar fi putut fi stapanit, pentru ca, periodic, monopolul ar fi iesit de sub carapace si ar fi cerut cresteri de preturi explozive.

  • Cand o sa se simta binefacerile concurentei si in buzunarul de rand si de buna credinta? Tot in 2007?

    Chiar mai devreme. In 2006 vom avea pe piata toti consumatorii industriali, iar pana in 2007 toti consumatorii vor fi scosi din captivitate. Pana atunci efectele se vor vedea mai ales in calitatea serviciului, in reducerea intreruperilor, in imbunatatirea parametrilor tehnici ai marfii.

    Furnizori pe alese

  • Cum voi putea eu, din Ploiesti, sa optez pentru un furnizor din Timisoara?

    Sunteti intotdeauna conectat la o retea locala. Sigur ca furnizorul din Banat trebuie sa fie destul de competitiv ca sa vanda la Ploiesti, pentru ca il costa mai mult transportul, dar ar putea sa aiba energie disponibila chiar in Ploiesti, cumparata de la un producator local. Este de presupus ca furnizorii independenti vor fi prezenti in toate zonele tarii. Furnizorii sunt un fel de negustori, care au portofolii de contracte de achizitie de la mai multi producatori, din mai multe zone ale tarii. In plus, un electron nu trebuie sa faca tot drumul de la Timisoara la Ploiesti. Daca in 2007 consumatorii casnici vor dori sa ramana captivi, noi va trebui sa le asiguram un furnizor de ultima instanta si vom organiza licitatii pentru selectarea acestuia.

  • Ce se mai aude despre Bursa Energiei?

    Suntem in pregatirea introducerii unui mecanism perfectionat de tranzactionare a energiei electrice incepand cu 1 ianuarie 2005. Am luat masuri de urgenta care consacra criteriul competitivitatii si elimina anumite blocaje in piata angro.

  • Despre ce blocaje este vorba?

    Era nefiresc ca acei producatori cu preturi mai mari sa-si creasca oferta, iar cei mai eficienti, cum sunt cele trei complexe bazate pe lignit, sa-si scada livrarile. Cert este ca eram in pericol sa compromitem ideea de piata. Am introdus de pe acum elemente ale noului mecanism, care tin seama de riscul ca un producator sa spuna ca vinde la pretul de trei bani, dar prin alte aranjamente contractuale, Electrica sa ii ia energia la un pret reglementat cu mult mai mare. Semnalul de piata nominal ramanea la trei bani, iar altii cumparau mai scump. Acum deja nu se mai poate.

  • Eu voi putea sa cumpar energie la Bursa?

    Consumatorii mici se vor putea asocia cu altii la fel de mici si asociatia lor va cauta cel mai bun furnizor. Mai mult, preturile vor deveni mai competitive, din 10 octombrie sistemul energetic national fiind interconectat cu cel european, datorita inlesnirii schimburilor comerciale cu orice operator din tarile membre ale Uniunii pentru Coordonarea Transportului Energiei Electrice.

    SECURITATE NATIONALA

    "Daca cresterea cheltuielilor firesti de investitie, de pilda, nu sunt in continuare acoperite de pret, atunci dificultatile pot deveni o problema de securitate nationala" - Jean Constantinescu, despre investitii si preturi

    ENERGIE EUROPEANA

    "O data cu interconectarea deplina la sistemul energetic european, realizata in 10 octombrie, operatorii de pe piata interna vor fi obligati la o competitivitate sporita" - Jean Constantinescu, despre competitia cu UE

    ELECTRONI LA LIBER

    "Un furnizor din Timisoara ar putea sa aiba energie disponibila chiar in Ploiesti, cumparata de la un producator local. In plus, un electron nu trebuie sa faca tot drumul de la Timisoara la Ploiesti" - Jean Constantinescu, despre liberalizarea pietei

    CV

    Nascut in 1946 in Stoenesti - Arges, a devenit inginer de electroenergetica cu nota 10, in 1968, si doctor in sisteme electroenergetice in 1980. A fost cercetator stiintific zeci de ani, la ICEMENERG, pe care l-a si condus din 1992 pana in 1996 si in 1999. A coordonat strategia de reforma a RENEL si a condus TRANSELECTRICA, de unde a revenit la presedintia ANRE in iulie 2004, detinand aceasta functie si intre 1999-2000.
  • ×
    Subiecte în articol: interviu piata preţurile consumatorii