Interviu cu dna Claudia Stoica, cadru didactic în învățământul preșcolar, specialitatea educatoare, la Grădinița cu program normal din satul Popoiu, structură a Școlii Gimnaziale Palanca, județul Bacău. Domnia sa este câștigătoarea celei de a doua etape a concursului organizat de eduMagazin, în cadrul campaniei “Predă cu zâmbetul pe buze”. Concursul urmărește să stimuleze cadrele didactice să facă orele de predare cât mai plăcute și astfel să capteze atenția copiilor. Pentru următoarele etape, profesorii din toată țara se pot înscrie la pagina de internet a concursului. (Vezi și articolul “Predă cu zâmbetul pe buze!”)
- Stimata doamnă Claudia Stoica, știu că îmi veți spune că în învățământul preșcolar nu se poate preda decât… cu zâmbetul pe buze. Bucuria de a fi alături de cei mici, de a-i vedea cum cresc învățând lucruri noi de la dv, nu poate fi întrecută de nimic. Aș vrea însă să vorbim acum despre proiectul care v-a adus premiul concursului organizat de eduMagazin, un voucher cu care să puteți procura produse didactice specifice, de pe pagina web eduMagazin.ro, mai ales că este un proiect în care ați avut un “partener” talentat, în vârstă de numai 6 anișori…
- Activitatea a fost desfășurată în cadrul proiectului tematic “POVESTE DE PRIMĂVARĂ”, tema săptămânii fiind: “Mărțișoare, mărțișoare…”. Întreaga grupă de preșcolari a confecționat mărțișoare, folosind diferite tehnici (lipire, mototolire, decupare, tăiere, ansamblare). Fotografia câștigătoare ilustrează câțiva preșcolari de la Grădinița cu Program Normal “Popoiu”, avându-l în centru pe cel mai expresiv copil, Ciotloș Bogdan, care ne-a afișat starea sa interioară printr-un zâmbet “jucăuș”.
- Cunosc de peste 20 de ani activitatea din unitățile școlare din comuna băcăuană Palanca și pot spune că mereu s-au făcut eforturi pentru a avea dotări performante. Care este, la momentul acesta, dotarea cu material didactic a Grădiniței cu Program Normal “Popoiu”?
- În acest moment grădinița noastră dispune de materialul didactic necesar desfășurării în condiții optime a tuturor activităților instructiv-educative. Nu putem spune că avem aceleași dotări ca și cei din mediul urban, dar domnul director Dumitru Cojocaru a avut grijă ca școala noastră să fie “la înălțime” și să ne ofere, în limita posibilităților, toate mijloacele didactice necesare.
- În comuna Palanca există o efervescentă activitate culturală, în care se implică aproape întreaga comunitate, chiar de la vârste foarte mici. În ce fel reușiți să-i integrați pe preșcolari în viața culturală a comunei?
- Noi, cadrele didactice din învățământul preșcolar al comunei noastre, reușim să-i integrăm pe micuții noștri în viața culturală a comunei prin derularea unor parteneriate educaționale (cu poliția, dispensarul, biblioteca etc.).
- Spre deosebire de copiii din mediul urban, cei din mediul rural par să fie mai aproape de tradiții și de natură. Care este “instrumentarul” de lucru al unui educator din mediul rural? Ajungeți cu copiii și la căminul cultural, la muzeul etnografic? Profitati de prezența meșterilor locali în lemn, a bătrânelor care țes (etc.) pentru a le forma personalitatea?
- Sigur că da. În cadrul proiectelor tematice pe care le derulăm avem și teme care promovează păstrarea tradițiilor și atunci fie efectuăm diferite vizite, fie invităm câte un personaj (o bătrână care știe legende, un meșter local) în grupa noastră, ca să ne vorbească despre tema respectivă.
- Folosiți și mijloace moderne în predare? De exemplu: lecțiile multimedia, jocurile educative sau alte auxiliare școlare specifice vârstei lor? Care anume?
- Având în vedere că am o vechime de 5 ani în învățământ și vârsta de 23 de ani, folosesc regulat mijloace moderne în predare. Preșcolarii lucrează mult pe diferite auxiliare didactice, care îi ajută să asimileze mai bine temele efectuate la clasă și dincolo de programul din grădiniță.
- Care dintre categoriile de produse eduMagazin le considerați cele mai folositoare în activitatea didactică dintr-o unitate de învățământ preșcolar?
- Consider că cele mai utile produse pentru activitățile noastre sunt auxiliarele - punctul de sprijin în derularea activităților, jocurile educative care stimulează dezvoltarea creativității și cărțile științifice scrise pe înțelesul celor mici.
- Lumea copilaăriei este strâns legată de lumea poveștilor… Care este ultima poveste pe care ați repovestit-o copiilor din clasa dv.?
- Având în vedere că grupa mea este compusă din preșcolari de toate vârstele, fiind grupă combinată, poveștile sunt la îndemâna noastră în fiecare săptămână și, dacă ne permite timpul, chiar în fiecare zi. Ultima poveste pe care au auzit-o preșcolarii mei a fost “Inimioare, inimioare”, de Sarina Cassvan, cu ocazia sărbătoriri zilei de 8 martie.
- Vă rog să dați un sfat tinerilor educatori: care sunt principiile după care trebuie să-și ordoneze viața profesională pentru a… preda cu zâmbetul pe buze?
- În lumea prichindeilor, singurul secret al predării cu zâmbetul pe buze este dedicarea totală, cu trup și, în special, cu suflet.
(interviu realizat de Simona Lazăr)