x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri In sistemul sanitar este o coruptie de cumetrie

In sistemul sanitar este o coruptie de cumetrie

de Magda Marincovici    |    12 Sep 2005   •   00:00
In sistemul sanitar este o coruptie de cumetrie

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, vrea sa faca o noua reforma in sistemul sanitar, sperand ca bugetul Sanatatii pe 2006 sa fie, in premiera, de aproape 5% din PIB, si sa puna capat "superdebandadei din medicina".

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, este decis sa faca o noua reforma a sistemului sanitar, in 2006 sa obtina, in premiera pentru Sanatate, 5% din PIB si sa puna capat coruptiei de cumetrie din domeniu.

Jurnalul National: Cum este sa fii ministrul Sanatatii fara a fi medic?
Eugen Nicolaescu: Este a doua oara cand conduc o institutie nefiind de profesia celor din institutia respectiva. In 1997- 1998, am condus o regie autonoma de tehnica militara, eu fiind economist. Traditia era ca sa conduca ingineri care se pricep la tancuri, la masini… Dar acea regie avea nevoie de management financiar. Si am reusit la vremea respectiva prin refacerea managementului financiar sa cresc exporturile de 10 ori intr-un an si jumatate si sa nu dau mii de oameni afara.

Si credeti ca principiile aplicate in tehnica militara sunt valabile si in sanatate?
Cred ca principiile managementului financiar sunt aceleasi, teoretic, dar se adapteaza de la sistem la sistem. Nu am simtit nici atunci, nici acum un obstacol daca nu cunosc detalii despre o masina, pentru ca eu discutam despre management, contracte comerciale… In sanatate, avem servicii medicale care sunt tot produse. Trebuie sa stim ce costuri influenteaza negativ produsul medical, generic spus, ca sa-l pot rentabiliza cu bugetul pe care-l am.

Subfinantare

La ora actuala, programele de sanatate sunt subfinantate. Ce le spuneti acestor bolnavi, suferinzilor de diabet, de exemplu?
Am trimis o echipa in control la Centrul din "Caragiale" si in cateva zile voi avea un raport. Cred ca este vorba de o proasta organizare: am inteles ca se distribuie numai la o singura farmacie - cea a Institutului Paulescu - in loc sa se distribuie si prin alte farmacii, ceea ce ar facilita accesul rapid al bolnavilor de diabet. Este o problema pe care am aflat-o din presa, deoarece cei din Minister si de la Casa n-au sesizat aceasta problema, dupa mine grava, si asta dovedeste ca nu trateaza cu destula responsabilitate bolnavul. Am facut in Colegiu o trecere in revista a programelor derulate de Minister, am sesizat ca intr-adevar unele programe nu sunt finantate corespunzator - printre care si programul cu diabetul. Am solicitat o reanalizare a tuturor programelor, o imbunatatire a modului de supraveghere - ca sa nu spun verificare - a derularii acestor programe. In decurs de cateva zile, mi se vor propune niveluri noi de finantare pentru 2006. Am mai constatat, de asemenea, ca pe programul de diabet de exemplu, mai ales la minori, sunt si alte solutii. Exista niste dispozitive care se monteaza pe corp, un dozator care masoara in permanenta nivelul glicemiei si administreaza insulina atat cat este nevoie. Eu le-am dat colegilor urmatoarea varianta de lucru. Sa ne spuna azi cat ar insemna ca acel copil sa faca trei injectii pe zi si testul si cat inseamna un asemnea aparat. Cat ne costa asa sau asa. Apoi, daca am face si la adulti la fel? Vorbesc deocamdata teoretic. Dar oare nu merita sa-mi sporesc bugetul cu 20%-30%, dar sa rezolv problema in sensul sa nu mai oblig pe acesti copii sa faca trei injectii si testul pe zi in fiecare zi? Eu cred ca este mult mai important din punct de vedere al eficientei pentru banul public.

Ce obiectii aveti la Legea spitalelor?
In primul rand lipsa de responsabilitate a consiliului de administratie al spitalului. Aceasta forma de conducere nu este cea mai potrivita ca sa-mi asigure administrarea corecta si eficienta a banului public. Apoi, avem probleme de incompatibilitati, conflicte de interese, de organizarea spitalelor. Unele spitale au ajuns mastodonti. Niste unitati sanitare mai mari ca 23 August pe vremuri. Nu se pot conduce economic. Avem probleme de subordonare si de privatizare. Deci sunt foarte multe aspecte dupa parerea mea in deruta si in confunzie. Am rugat colegii sa vina cu propuneri si observatii pentru un nou proiect de lege.

Care sunt datoriile spitalelor pe anul acesta?
Pana in luna iulie, datoriile sunt undeva la 2.500 de miliarde in lei.

Ati anuntat ca veti incheia anul 2005 fara datorii. Cum veti reusi?
Vom incerca mai multe variante. Finantare mai ritmica si mai substantiala. Vom incerca sa identificam si sa blocam anumite costuri neeconomicoase. Vom reduce unele cheltuieli care nu au de-a face cu tratamentul, cu bolnavul. De exemplu, sunt foarte multi bolnavi care sunt tratati de boli profesionale, dar cheltuielile nu se suporta de la fondul de risc si accidente in suma de vreo 5.000 de miliarde de la Ministerul Muncii, ci de la M.S.

Sistemul decontului de plata pentru pacient

Considerati ca la ora actuala este dezordine la nivelul managementului spitalelor?
Este o superdebandada, daca ma pot exprima asa. Exista o crasa lipsa de responsabilitate. Important este sa bata la Casa, sa zica am facut 1.000 de operatii de alea, am facut 50 de alea, dati-mi banii. Mai cred ca actuala Lege a spitalelor permite asemenea neconformitati, ca sa ma exprim eufemistic. Fiecare spital trebuie sa-si fundamenteze cheltuiala. Sa spuna ceea ce azi nu stie: cat costa un transplant de maduva, o operatie de apendicita, o operatie pe cord. Din ianuarie 2006, vreau sa introduc sistemul decontului de plata pentru pacient. La externare sau la iesirea dintr-un cabinet, pacientul primeste decontul serviciilor care i-au fost prestate. Urmaresc prin acest sistem doua lucruri: sa responsabilizez institutia medicala si bolnavul. Am rugat Directia de buget sa pregatesca un proiect de ordin pana la 1 octombrie, in asa fel incat sa implementam acest sistem de la 1 ianuarie 2006.

Si ce veti face pentru salariile medicilor?
Am vorbit cu ministrul Muncii si in 2006 vom face evaluarea intregului sistem de salarizare. La medici vom adauga, in criteriile de salarizare, si criterii de performanta.

Din ce spuneti, domnule ministru, misiunea dumneavoastra la acest minister nu e o sarcina de partid, ci chiar de a face reforma in sistem...
Imi place cum mi se spune: Nicolaescu al 16-lea, apropo de numarul ministrilor Sanatatii. Eu cred ca Ministerul Sanatatii - ca orice alt minister din lume - este o institutie care trebuie sa faca trei lucruri. Sa elaboreze politici prin care sa aplice programul guvernamental, sa administreze implementarea acestor politici, sa gestionze bine fondurile. Obiectivul mandatului meu este simplu: sa inventariez golurile si sa vin cu un program care sa se conformeze celui de guvernare. Anul 2005 este anul de elaborare si corelare a legislatiei. In 2006, incepem aplicarea legislatiei. Iar 2007 este anul in care evaluam rezultatele pozitive, sper eu, ale reformei sanitare. Astfel incat in 2008, cand vom fi in Uniunea Europeana, sa nu avem nici un fel de probleme in ceea ce priveste integrarea efectiva in UE.

La ordinea zilei e lupta contra coruptiei. Si sistemul sanitar n-a scapat de acest flagel. Ce veti face pentru a-l diminua?
In sistemul de sanatate este o coruptie de cumetrie intre cei care realizeaza institutii speciale pentru apropiati, rude, parinti, copii, veri. Am auzit ca se fac clinici universitare pentru anumiti profesori care sunt soti sau sotii ale celor care au puterea in domeniul respectiv, sau pentru copii. Ca se fac anumite trimiteri in strainatate pe criterii care n-au nici o legatura cu valoarea. Asta o numesc o coruptie endemica. Mi-am propus o analiza critica de organizare si functionare a ministerului si a structurilor sanitare in teritoriu. Voi merge pe descentralizare, sa realizez parteneriate cu comunitatile locale. Vom introduce un management financiar, pe costuri, ceea ce ingradeste mult marja de miscare pe fondurile publice, in sens negativ. Vom incerca sa realizam inspectii sanitare in teritoriu.

Veti face numiri pe criterii politice?
Sefii vor trebui sa raspunda unor criterii strict profesionale si atributiilor prevazute in lege. Aceste lucruri combinate cu un sistem de audit ne vor da posibilitatea sa ingradim scurgerile de fonduri si sa infiintam structuri sanitare dupa alte criterii.

Domnule ministru, cand mai reusiti cu atatea planuri sa mai fiti purtator de cuvant al PNL si al Aliantei chiar?
Eu as fi vrut sa scap din februarie 2005. De atunci mi-am dat demisia. Am crezut ca acum voi scapa. Am facut propuneri in cadrul Biroului permanent central, se pare insa ca unii colegi nu doresc sa ia aceasta functie. Nu vreau sa fac pe omul lipsit de modestie, dar unora li se pare ca dupa mine le este foarte greu sa gireze aceasta functie.

Le-am spus ca nu este atat de complicat. Daca sunt corecti, disciplinati si deschisi cu telefonul. Pentru ca important este sa raspunzi presei atunci cand are nevoie de tine si nu atunci cand tu ai nevoie de ea. Eu sper ca sa reusesc sa conving sa fiu eliberat din aceasta functie.

BUGETUL PE 2006
"Suntem in faza de elaborare a bugetului. Eu cred ca vom convinge Ministerul Finantelor ca Sanatatii sa i se acorde undeva un 5% din PIB. Ceea ce ar fi pentru prima data cand Sanatatii nu i s-ar mai rezerva rolul si locul de Cenusareasa. Reforma pe care vrem sa o facem are nevoie si de bani"

LEUCEMIE
"Capacitatea de finantare din bugetul ministerului a interventiilor chirurgicale in cazul leucemiei este destul de limitata. Costurile unei asemenea interventii in strainatate este cuprinsa intre 100.000 si 130.000 de euro, iar la ora actuala avem capacitatea de a finanta numai patru-cinci bolnavi pe an, restul, de cateva zeci, ramanand, din pacate, pe dinafara"

LICITATII
"Chiar daca nu avem aprobat bugetul pe 2006, vom face licitatie publica la nivelul fondurilor din 2005 si vom prevedea in caietul de sarcini si in contracte posibilitatea suplimentarii de cantitati, dar in conditii de calitate si de pret ale licitatiei. Vom face o licitatie internationala pana la sfarsitul anului 2005" - Eugen Nicolaescu, Ministrul Sanatatii
×
Subiecte în articol: interviu sistem sanatatii