x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri In UE au sanse cei cu studii medii si meseriasii

In UE au sanse cei cu studii medii si meseriasii

03 Dec 2004   •   00:00

INTERVIU
Directorul general al Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca, Daniela Nicoleta Andreescu, spune ca peste 100 de mii de romani au plecat in ultimii trei ani cu contracte de munca in strainatate.
CRISTIAN PETRU

Click pentru a mari imaginea
SPRIJIN. "Orice doritor se poate adresa OMFM pentru informatii privind recrutarea fortei de munca in strainatate", spune doamna Andreescu

Jurnalul National: Care erau obiectivele initiale ale OMFM?
Daniela Nicoleta Andreescu: Initial, obiectivele au fost de punere in aplicare a acordurilor privind schimbul de forta de munca dintre Romania si alte state si activitatea de recrutare si plasare a fortei de munca in tarile cu care Romania nu avea acorduri. Ulterior, toate acestea au fost completate, in primul rand prin acordarea ca atributie in domeniul imigrarii, nu doar a emigrarii. Noi suntem cei care eliberam, din 15 august 2002, permisele de munca pentru cetateni straini care vor sa lucreze in Romania si in acelasi timp s-a creat, la nivel de serviciu, Centrul de Documentare si Informare Lucratori Migranti, care este una dintre activitatile cele mai importante ale institutiei noastre. Are un rol preventiv, de responsabilizare si informare a persoanelor interesate, si un rol postselectie, postmediere, prin informatiile care pot fi acordate celor interesati. Este foarte important si atributul de control al OMFM in ceea ce priveste activitatea cetatenilor straini care obtin permise de munca pe teritoriul Romaniei.

Cate persoane au plecat in strainatate mediate de OMFM pana acum?
Prin intermediul Oficiului au plecat, in acesti doi ani, in jur de 100.000 de persoane care au obtinut contracte pe oferta generica, la care se adauga, in anul in curs, aproximativ 17.000 de contracte nominale, pentru cei care in anii anteriori au participat la selectiile organizate de Oficiu si, pentru ca si-au vazut de treaba, ulterior au primit contracte nominale in mod direct. Deci, cu aproximatie, 117.000, dar acest numar se schimba zilnic.

Venituri de aproape 200 milioane de euro

Cat au castigat aceste persoane?
Noi am facut o situatie la nivel mediu, la salariile pe care ei le aveau trecute in contractele de munca, fara sa luam in calcul orele suplimentare si celelalte premii pe care acestia le-au obtinut. Suma cu care au ramas ei este de aproape 194 milioane de euro.

De ce majoritatea preselectiilor sunt pentru persoane cu studii medii si foarte putine pentru cele cu studii superioare?
Intre Romania si tarile din Uniunea Europeana nu exista acord de recunoastere a diplomelor de studii, mai ales studii superioare. Dar mai exista un motiv, la fel de serios, pe care trebuie sa il avem in vedere. OMFM are ca populatie-tinta pe cei care nu au o pregatire profesionala, din punct de vedere al studiilor, foarte ridicata. Persoanele cu studii superioare fac parte din categoria celor care sunt in masura sa isi gaseasca singuri de munca, fie in Romania, fie pe teritoriul altei tari. Daca avem in vedere insa persoane care nu au nici macar opt clase sau numai liceul si care multe dintre ele au absolvit 10 sau 12 clase, pentru acestea este mult mai greu sa obtina un contract de munca legal. Ele sunt victima sigura a celor care incearca sa le insele si, totodata, pentru aceste persoane exista o oferta ferma de locuri de munca in strainatate, mult mai mare decat pentru persoanele foarte calificate. Am atras atentia asupra necesitatii de a se stapani o limba straina la un nivel foarte bun, pentru ca aceasta este una dintre abilitatile fara de care un muncitor, foarte bun profesional, nu poate sa ajunga intr-un loc mai bine platit.

Este totusi destul de putin probabil ca un fierar-betonist sa vorbeasca foarte bine o limba straina.
Intr-adevar este putin probabil, mai ales ca el are deja o varsta. Un fierar-betonist bine pregatit are peste 35-40 de ani. Este greu pentru acesta sa mai reuseasca sa invete o limba straina, mai ales daca nu isi propune in mod serios acest lucru. Dar daca va vedea ca nu poate sa faca fata altfel, va incerca sa faca si acest lucru.

Criteriile selectiei

La inceput, preselectiile au fost doar in Bucuresti. De ceva vreme sunt si in tara. Cum sunt alese orasele?
Initial, inscrierile in banca de date s-au facut doar la sediul Oficiului, in Bucuresti, dupa care am sesizat ca multi dintre cei care doresc sa se inscrie sunt persoane care locuiesc la distanta foarte mare. Principalul criteriu in alegerea oraselor in care au loc inscrieri in banca de date a fost cel al interesului solicitantului locului de munca in strainatate, coroborat cu necesitatea Oficiului de a identifica persoane calificate.

Daca este o preselectie, sa zicem la Sibiu, pot participa doar cei de acolo sau poate participa si cineva din Targu-Mures?
Poate sa participe orice cetatean roman care intruneste conditiile pe care noi le avem pentru inscrierea in banca de date.

Conditiile de participare la preselectii sau de inscriere in banca de date, si anume cele legate de varsta si de sex, nu sunt discriminatorii?
Din punctul de vedere al legislatiei romane, am putea spune ca ele sunt discriminatorii. Dar intre Romania si tarile care trimit oferte de munca exista acorduri privind schimbul de forta de munca, si acestea prevad niste limite maxime si, in acelasi timp, prevad ca noi organizam selectii pe baza ofertelor care ni se transmit din strainatate. In aceste conditii, nu mai pot fi apreciate ca fiind conditii discriminatorii, pentru ca toate aceste acorduri sunt ratificate de catre statul roman. Si, potrivit Constitutiei, acordurile internationale au prioritate fata de prevederile la nivel national.

Conditii pentru corectitudine

In dosarul care trebuie depus sunt necesare foarte multe acte legalizate. Toate acestea costa foarte mult. Eu am primit scrisori de la oameni care spun ca nu isi permit sa plateasca. Se poate face ceva?
Daca nu s-ar fi adus in dosare acte false, nu ar fi fost nici un fel de probleme. Noi am fost cei care am generat aceasta conditie. Pentru Spania, initial, nu se cereau aceste acte legalizate. Dupa care, au fost oameni care au sustinut ca sunt specialisti in anumite domenii si, dupa ce au ajuns acolo, s-a constatat ca nu e asa.

Au existat persoane care au plecat la munca in strainatate prin intermediul Oficiului si nu s-au mai intors?
Numarul este destul de mic. Ei semneaza in 30 de zile din momentul in care se intorc un angajament ca isi respecta viza de munca si contractul. In lipsa acestui angajament, in momentul in care se va intoarce, chiar daca noi, partea romana, am inchide ochii si l-am lasa sa intre la selectie fara sa aduca aceasta dovada, el nu primeste viza de munca.

Care sunt problemele de care s-au lovit cei care au plecat in strainatate la munca?
Multe dintre ele sunt legate de schimbarea obiectului contractului, nu li s-au platit orele suplimentare. Au mai fost unii care s-au plans ca li s-a dat mai putin de lucru decat altora si de locurile de cazare.

Va creste numarul tarilor ofertante, al meseriilor? Exista acorduri in lucru?
Exista acorduri in lucru in acest moment, si anume cu Qatar si Canada. Dar este destul de greu, pentru ca nu trebuie sa uitam ca de putina vreme au aderat la UE 10 state.

Ce se va intampla dupa 2007 cu activitatea OMFM?
Vom avea o amplificare pe partea de imigratie. Ne ocupam si acum de imigratie si sa nu credeti ca doar romanii sunt cei care vin cu acte false. Avem chinezi, avem italieni care prezinta acte false pentru a obtine permise de munca. Si avem si noi prioritate la angajare. La ora actuala se fac controale serioase in acest domeniu si am dat si amenzi de aproximativ doua miliarde.
×
Subiecte în articol: interviu persoane studii strainatate munca