INTERVIU
Gheorghe Flutur vrea sa le restituie taranilor pamanturile, sa-i stimuleze sa-si faca ferme de 10-20 de hectare, sa investeasca in utilaje si sa produca pentru piata. Pentru ca pana sa incercam sa intram pe pietele europene, trebuie sa le recucerim pe cele autohtone.
Vreau sa inchei retrocedarea pana in 2006
In copilarie fura cirese si prune de la vecinii de pe ulita. Acum vrea sa dea pamanturile inapoi taranilor si sa-i stimuleze sa nu mai ceara de pomana si sa treaca la faza de capitalizare a agriculturii. Gheorghe Flutur, noul ministru al Agriculturii, crede ca in lipsa acestor pasi riscam sa ne transformam in piata de desfacere.
FLORINA ZAINESCU
SUSTINERE. Ministrul Agriculturii propune ca aproximativ 500 de milioane de euro necesare intabularii tuturor terenurilor agricole sa fie suportate din bugetul de stat
|
Jurnalul National: Domnule ministru, ati anuntat ca veti modifica Legea fondului funciar. De ce?
Gheorghe Flutur: Un obiectiv prioritar al programului nostru de guvernare este consolidarea proprietatii private si in special a celei funciare. In Romania, de 15 ani se impart proprietatile si nu se mai termina de impartit.
Partidul National Liberal, al carui vicepresedinte sunteti, a mai fost la putere si in 1996-2000. De ce nu ati finalizat atunci retrocedarea?
Pentru asta am platit la alegeri. Eu personal nu eram atunci in politica, dar partidul meu a fost reprezentat. Daca ne gandim la ecuatia politica de atunci, sigur ca poate nu s-a ajuns la forma la care dorim acuma sa ajungem. Dar intrarea Romaniei in UE socotim ca nu se poate face cu jumatati de masura si cel putin aceasta problema a proprietatii private trebuie rezolvata definitiv.
Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024
Citește pe Antena3.ro
Cand veti finaliza retrocedarea?
Foarte repede. Ar trebui intr-un an sa se rezolve, dar depinde si cum trec legile prin Parlament.
Ce modificari veti aduce acestei legi?
Astazi (26 ianuarie - n.r.) numesc, printr-un ordin, un comitet de lucru. Domnul Vasile Lupu, fost deputat, este invitat aici. Si alti oameni cu experienta bogata in domeniul fondului funciar, in domeniul cadastrului, in domeniul avocaturii. Vom constitui o echipa interministeriala cu Justitia, cu Administratia si Internele si cu Ministerul de Externe, care sa elaboreze acest proiect de modificare a legilor fondului funciar. Si pornim putin invers. Obiectivul este retrocedarea integrala. Facem un inventar cu ce este retrocedat, avem o situatie cu ce era in 1945 la agricol, in â47 -â48 la paduri si dupa aceea o sa incercam sa vedem ce articole din legile fondului funciar trebuie modificate pentru a atinge obiectivul de retrocedare integrala.
Tribunalele pamantului
Concret, care vor fi modificarile?
Sunt anumite precizari cum ar fi, de exemplu, la paduri, proba cu martori care a scos de pe lista unele comunitati care aveau de primit proprietati, dar nu aveau documente, acestea disparand, dintr-un motiv sau altul, in cei 50 de ani de comunism. Pe de alta parte, dorim sa simplificam procedurile, pentru ca am trimis milioane de oameni in proces in acesti ani, numai pentru ca legea nu a fost suficient de explicita. Concomitent ne straduim sa dam drumul la acea lege pentru specializarea unor instante care sa judece numai procese funciare, acele tribunale ale pamantului.
Cand vor aparea aceste tribunale?
Cat mai repede. Prin acel proiect de modificare a legilor fondului funciar.
Puteti sa-mi spuneti care este stadiul retrocedarii?
Daca ne luam dupa ce e declarat aici, la minister, sunt procente frumoase, de peste 90%. Am insa niste indoieli referitor la modul de raportare si de inregistrare, pentru ca, in unele situatii, s-au luat in calcul doar acele suprafete validate la judete, nu cele solicitate de oameni. Diferenta dintre ce au solicitat oamenii si ce a trecut de primul filtru este foarte mare.
Si care ar fi procentul corect?
Nu pot spune. E prematur. Lucram la aceasta evaluare.
Cum veti stopa taierea abuziva a padurilor?
Vom sprijini infiintarea structurilor private de paza pentru padurile particulare si vom mari exigenta. In Vrancea, de exemplu, voi lua niste masuri in zilele urmatoare si vor fi schimbari radicale ale conducerilor care nu au respectat fisa postului: au avut loc defrisari, lipsa de exigenta, nerespectarea cotei de masa lemnoasa care a fost aprobata prin lege, neimplicare sau implicare insuficienta in activitati de control, inclusiv in padurile particulare, conflicte de interese. Au fost gasite si alte nereguli care au dus la la extinderea mafiei lemnului in aceasta zona, ceea ce reprezinta un atentat la ce a mai ramas in picioare in Muntii Vrancei.
Capitolul Agricultura a fost negociat corect?
Daca ii intrebam pe cei care si-au incheiat mandatul, ei spun ca ne-am acoperit de glorie. Cred ca trebuie sa lasam 2007 sa ne judece. Suprafata eligibila este de doar 7 milioane de hectare, si noi avem 9 milioane si ceva de hectare de teren arabil al Romaniei. Deci, nu toata suprafata este eligibila. Referitor la cote, sunt iarasi cateva comentarii de facut. Cotele la animale de exemplu. La oi avem in momentul de fata circa 7 milioane de oi si am negociat o cota de circa 5 milioane. Si aicea este vorba de tara luâ Miorita.
Vom fi capabili sa ne indeplinim obligatiile asumate?
Eu sunt foarte hotarat sa bifam punct cu punct toate termenele si angajamentele din calendar. Trebuie sa fiu realist si sa spun ca nu este usor de lucrat cu aceasta zona mai putin informata, cu aceasta zona in care exista o rezistenta la schimbare, in care oamenii nu inteleg ce inseamna UE, care sunt avantajele si care sunt costurile. Trebuie sa ducem o politica de investitii in agricultura mai curajoasa si de aceea vom muta o serie de bani din sprijinul direct in politici de investitii, pentru a trece de la faza de asteptare de pomana la faza de capitalizare, de dezvoltare in sectorul agricol.
Taranii romani in UE
PERICOL. Gheorghe Flutur avertizeaza ca, daca nu se vor investi mai multi bani in procesare, exista pericolul ca, dupa integrare, Romania sa se transforme in piata de desfacere
|
Cum vedeti o gospodarie taraneasca in Romania anului 2007?
Sprijinim fermele familiale care inseamna o punere la un loc a pamantului, in general in familie. Aceasta ferma va fi dotata cu un minim de inventar, cu un tractor. Trebuie sa aiba o suprafata care sa o faca profitabila, poate fi si de 10 hectare si de 20 sau 25 de hectare, depinde de zona. Poate fi si mai mica in unele situatii, dar pe noi ne intereseaza sa-si ia mijloace de productie si sa produca pentru piata. Aceasta ferma trebuie sa aiba informatii, iar fermierii trebuie sa se organizeze, sa-si infiinteze acel vehicul de finantare rural - Case de Credit Rural. Mai trebuie ca Legea cooperatiei sa-si faca efectul, adica aprovizionarea si desfacerea sa le faca altii decat fermierii, pentru ca economia iti arata ca nu poti sa faci la fel de bine si profitabil mai multe lucruri o data. Speram sa avem si resurse financiare pentru aceste programe, desi trebuie sa recunosc ca in acest an o parte din buget a fost afectat. Am intrat pe un buget votat de Guvernul PSD si am intrat cu datorii de peste 3.000 de miliarde pe care le-am platit in primele zile ale acestui an.
Pe zone, puteti sa ne spuneti cate hectare de pamant, cate animale si ce utilaje ar trebui sa aiba o gospodarie taraneasca in 2007?
Nu dam sabloane, pentru ca ar fi o greseala. Problema este ca aceste gospodarii taranesti sa realizeze ca trebuie sa faca ceva sa iasa pe piata. Daca ai prea putin pamant, nu poti sa iesi pe piata cu produsele, nu poti sa fii rentabil, si tocmai din acest motiv incercam sa stimulam asocierea. Pentru ca gospodaria a fost, in general, rezistenta la asociere din cauza sindromului CAP. In Ardeal, de exemplu, studiile ne arata ca e o mai mare rezistenta la asociere, deci e clar ca acele gospodarii taranesti, acele ferme vor fi mai mici. In Dobrogea nu exista aceasta rezistenta si probabil ca fermele vor fi mai mari.
Cat costa insamantarea unui hectar de porumb, de grau si de floarea-soarelui?
Tot procesul tehnologic pentru lucrat pamantul astazi costa peste 15 milioane de lei. Cea mai mare parte din acesti bani se duce pe lucrarile de infiintare a culturilor. De exemplu, cultivarea unui hectar implica, pe an, folosirea a circa 85 de litri de motorina. Noi am venit cu subventie la motorina de 5.000 de lei/litru, care ar insemna in jur de 18% din pretul actual al motorinei, adica circa 60% din accize.
Bani de la buget
Prin subventii, cat acoperiti din cele 15 milioane de lei pe hectar?
Suntem in curs de a ne formula politicile exacte in functie de banutii pe care-i avem. Deci, dam si-un sprijin pe produs, mai dam si unul pe suprafata, o sa avem si un sprijin in ceea ce priveste procesul de intabulare a terenurilor, dar in momentul de fata nu pot sa estimez exact cat. Ceea ce va pot spune este ca vom muta o parte din acest sprijin in domeniul investitiilor, acordarii de credite pentru investitii, la cofinantare pentru SAPARD si asa mai departe.
Cum ramane cu subventia pentru infiintarea culturilor?
Noi am continuat sa platim acest lucru, dar vom muta o parte din aceasta subventie, pe de o parte, la sprijin pentru motorina, seminte, ingrasaminte, pe de alta parte, pentru masuri de piata. Pentru ca am socotit ca, daca oamenii sunt ajutati sa-si infiinteze culturile si sunt asteptati la capat cu masuri de piata, procesul de productie functioneaza corect si oamenii isi dau interesul. Vom avea grija sa dam drumul la Legea pietelor sa functioneze, iar sectorul zootehnic se va bucura de mai mare sprijin in perioada urmatoare, pentru ca daca acest sector e dezvoltat, atunci si vegetalul isi va gasi piata mult mai buna.
La ce va referiti cand vorbiti de masuri de piata?
Asa cum anul trecut a fost excedent de grau, de exemplu, trebuie sa ne gandim la stimularea exporturilor si la cucerirea de noi piete. Dar pana la a cuceri noi piete, trebuie sa le recucerim pe cele din Romania, care sunt ocupate de produse straine. Balanta comerciala agricola este de 2 la 1, adica doua miliarde de euro importuri si aproape un miliard euro exporturi, din cate imi amintesc. Este periculos de nepotrivita aceasta balanta in care Romania a devenit o mare importatoare de produse agroalimentare.
Care sunt culturile cele mai profitabile pentru Romania in perspectiva integrarii?
Romania este o mare cultivatoare de grau si de porumb in continuare, dar trebuie sa ocupam nise mult mai importante cu soia, sa nu mai depindem de importul de furaje, plantele tehnice si alte culturi care nu au fost practicate pana acum la scara nationala, dar pe care piata le cere. Cum ar fi mustarul. Si, nu in ultimul rand, produsele ecologice.
â Ati vorbit despre costurile integrarii. Care sunt acestea?
Enorme. Sunt costuri foarte mari, pentru ca va trebui sa renuntam la o serie de practici care nu mai sunt conforme, in special cu normele sanitar-veterinare. Si trebuie sa investim foarte mult. Va trebui sa descurajam faramitarea proprietatii si sa incurajam concentrarea ei, ceea ce se traduce in eforturi bugetare. Taranul nu are bani sa se intabuleze. Noi am propus sa suportam intabularea terenurilor din bugetul de stat. Stiti cat ne trebuie? Peste 500 de milioane de euro costa numai intabularea. De ce vrem sa facem acest cadastru unic in Romania? Pentru a duce terenul direct la banca. Titlul de proprietate este un activ mort atat timp cat in Romania bancile nu-l iau in calcul. Nu pot astazi sa cuantific toate costurile, dar sunt foarte mari.
Riscam sa devenim piata de desfacere a Uniunii?
Daca nu investim in agricultura, daca nu alocam mai multi bani in domeniul investitiilor in procesare, exista acest pericol.
Nereguli si controale
Cate contracte ati gasit in neregula la Agentia Domeniilor Statului (ADS - n.r.) si cine sunt cei care le-au "aranjat"?
Ceea ce pot sa va spun este ca sunt 130 de addendumuri, de anexe care s-au incheiat intr-un fel dubios, cu semne de intrebare. Echipa de control este in momentul de fata acolo. Sunt mari datorii, redeventa care nu s-a platit.
Ce angajati de la ADS au luat mita?
Nu am aceste date inca. Dar voi fi necrutator cu ei daca astfel de lucruri se adeveresc.
Neregulile gasite vor duce la rezilierea contractelor?
Categoric da, daca nu s-au respectat angajamentele din contract.
Care este parerea dumneavoastra despre vanatoarea de la Oradea?
Anul trecut s-a legiferat acea ordonanta controversata referitoare la aceste tarcuri de vanatoare. Nu agreez aceasta vanatoare intensiva. Este o vanatoare de abator, dupa parerea mea, si cred ca aici va trebui sa discutam si despre etica vanatoreasca. Vanatoarea aceasta comerciala se practica si in alte tari. Atat timp cat nu incalca legislatia actuala, nu pot sa comentez nimic.
Veti modifica aceasta lege?
Da. Aici trebuie sa clarificam raportul dintre proprietarii si administratorii fondului de vanatoare, va trebui sa discutam mult mai atent despagubirile pe care trebuie sa le acordam proprietarilor ale caror culturi agricole sunt distruse de vanat. Acolo unde simtim ca legislatia nu respecta anumite chestiuni legate de etica sau de legile fundamentale ale vanatorii, ale protectiei animalelor, trebuie sa modificam.
Vanati?
Eu nu sunt vanator, desi sunt inginer silvic de profesie.
De ce a fost demis Liviu Harbuz, presedintele Agentiei Nationale Sanitar-Veterinare (ANSV - n.r.)?
Nu cunosc direct aceasta situatie. Domnul prim-ministru a luat aceasta masura. Ceea ce pe mine m-a nemultumit si m-a nelinistit a fost atitudinea pe picior a domnului Harbuz, care, inainte de a pleca la Bruxelles, voia in 24 de ore sa inchida unitati pe care intr-un an nu a avut curajul sa le inchida, pentru ca, din punct de vedere electoral, nu dadea bine pentru PSD. Or, astfel de masuri nu se iau pe picior, cei vizati au intrat in panica. Cred ca trebuie sa avem discutii cu procesatorii, sa venim cu o parte de finantare, sa venim cu programe SAPARD, sa le explicam programele de restructurare si, in final, daca se incapataneaza unii si nu doresc sa respecte normele europene, numai atunci sa recurgem la astfel de masuri extreme.
Viata si politica
Ati furat cirese cand erati mic?
Categoric da. Acum definitia asta a furtului... nu era vorba de furt aici, dar stiti, totdeauna cireasa sau pruna cand treceai pe ulita satului, ca sunt nascut la tara, ti se parea mai dulce dintr-un pom de la vecin. A spune ca n-ai facut acest lucru inseamna ca ai ocolit copilaria.
Ce parere aveti despre disputa la Primaria Capitalei?
Disputa la Primarie nu este de fapt o disputa. Noi avem un spirit foarte transparent, de concurenta, exista mecanisme in Alianta prin care cel mai bine plasat va fi desemnat candidatul pentru fotoliul de primar. Astea, din punctul nostru de vedere, fac parte din normalitate, nu ascundem anumite lucruri.
Totusi, Ludovic Orban a fost acuzat de campanie electorala neloiala.
Sunt foruri ale partidului in care s-au analizat aceste lucruri si situatia s-a reglat.
Vreti alegeri anticipate?
Pentru stabilitatea Romaniei, pentru a atinge obiectivul integrarii in 2007, personal cred ca trebuie ca politicienii sa ajunga la maturitatea de a nu ne mai juca de-a asa ceva. Dar, daca nu se creeaza o stabilitate, mai bine acum alegeri anticipate, decat mai tarziu. Eu cred ca trebuie sa dam dovada si sper in acea maturitate a clasei politice, pentru ca altfel electoratul ne va spulbera de pe scena politica pe cei care ne jucam de-a condus Romania. Deci, nu-mi doresc anticipate, in sensul ca nu are nevoie Romania, dar o spun cu toata seninatatea ca, daca lucrurile sovaie si nu se pot clarifica chestiunile in perioada urmatoare, atunci e mai bine sa terminam acum, pentru ca sigur dupa acele alegeri va iesi o putere mult mai stabila si cu o mai mare legitimitate.
Cand veti numi secretarii de stat?
Doi i-am numit, ii avem aici, al treilea s-a prezentat astazi (26 ianuarie - n.r.), domnul Mugur Craciun din partea PUR si se va ocupa de probleme de integrare. Astept numirea din partea premierului. Si sunt convins ca astazi va fi numit si secretarul care se va ocupa de dezvoltare rurala si vom inchide acest proces.