x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Îndepărtarea meniscului aduce mai devreme artroza. Soluția este artroscopia

Îndepărtarea meniscului aduce mai devreme artroza. Soluția este artroscopia

de Florin Condurateanu    |    06 Iun 2017   •   20:15
Îndepărtarea meniscului aduce mai devreme artroza. Soluția este artroscopia
Sursa foto: edwardolive/Getty Images/iStockphoto

Artroza secundară apare la cei cu fracturi nerecuperate total, la suferinzii de gută şi boli reumatismale, la cei cu entorse vechi, la oamenii cu picioarele în X sau în paranteze. Interviu cu medic primar doctor Rodica Marinescu, şef secţie ortopedie Spitalul Colentina, membră a Societăţii Americane de Artroscopie

 

Florin Condurăţeanu: Artroza loveşte în articulaţiile omului, în special la picioare fiindcă folosim picioarele şi la mers şi la stat pe loc şi la restabilirea echilibrului. Fiecare pas este însoţit de o grimasă de durere, parcă cel cu artroză calcă pe cioburi. Ce cauzează artroza la genunchi, cu roaderea cartilajului, amortizorul, şi cu degradarea lichidului sinovial, veritabil lichid de ungere în articulaţie?

Dr.R.M: Atroza primitivă are cauze necunoscute. Degradarea cartilajului, principala consecinţă care apare în gonartroză, adică în artroza genunchiului se iveşte din pricina vârstei, dar şi la graşi şi la cei care au avut în familie suferinzi de artroze. Artrozele secundare au alte cauze decât degenerările din articulaţie ivite din pricina vârstei. Sunt afectaţi de artroze secundare de genunchi cei care au avut fracturi la picior şi n-au urmat suficientă recuperare fizică, reluând mersul prea repede. Se instalează mai devreme artroza şi la cei cărora li s-a scos meniscul. Duc la gonartroze secundare şi bolile reumatismale, cei suferind de artrite reumatoide ajung la degradarea lichidului sinovial produs de membrana sinovială, cea care căptuşeşte articulaţia în interior. Le apare artroza secundară şi suferinzilor de gută, cărăra li se formează cristale de uraţi în articulaţie. Soluţia este să limiteze aportul de uraţi, consumând mai puţină carne de vânat, carne tânără și mezeluri. Se deschide uşa artrozelor secundare şi pentru cei ce au avut entorse grave, la cei cu picioare în “x” sau în paranteze. Vor suferi de artroză secundară şi cei cu instabilitate a ligamentelor de la genunchi.

F.C: Legat de instabilitatea genunchiului, e adevărat că ruptura ligamentelor încrucişate este unul dintre cele mai grave necazuri la genunchi. Unii fotbalişti cu ligamentele acestea rupte, după operaţie n-au mai atins niciodată performanţele dinainte, alţii cărora li s-au reparat ligamentele încrucişate după luni şi luni de recuperare au reluat performanţele.

Dr.R.M: Genunchiul este o bijuterie de articulaţie, o sferă alunecă pe o suprafaţă de mare netezime, iar stabilitatea este asigurată de aceste ligamente încrucişate. Când apar rupturi la ligamentele acestea se impune grefarea unor porţiuni de la alte ligamente. Prelevarea de ligamente pentru grefă se face de la ligamentul din spatele genunchiului ce face legătura între tibie şi rotulă. Se preia prin grefa de ligament şi două pastile osoase de la partea superioară a tibiei şi de la rotulă. Aceste  ligamente grefate au dus la rezultate bune, sunt bine acceptate de organism. Se mai practică şi altă grefă tot din spatele genunchiului, dar care nu conţine pastile osoase. Apar unele dezavantaje, ligamentul se lungeşte cu timpul fiindcă nu are inserţie osoasă. Mai favorabil este ligamentul cu pastile osoase, deşi şi aici sunt unele aspecte de disconfort, piciorul nu mai revine din îndoire ca înainte şi există şi unele dureri. S-au mai prelevat ligamente de la tendonul călcâiului.

 

Artroscopia este introducerea în articulaţie a unui endoscop (numit artroscop) ce permite prin camera video vizualizarea interiorului genunchiului, dar şi intervenţii cu instrumente delicate. Cu artroscopul s-a putut abandona metoda eronată de scoatere totală a meniscullui, motiv de apariţie a artrozei mai devreme. Cu artroscopul se poate repara meniscul, se coase ruptura sau se decupează o porţiune din menicul fisurat. E bine să se păstreze în genunchi măcar o treime din laterala meniscului, care să-şi îndeplinească rolul.

×
Subiecte în articol: doctor Rodica Marinescu