INTERVIU
Ion Poiana, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, ne-a declarat ca la inceputul lunii noiembrie vom reveni la temperaturi normale, ca avem cea mai puternica retea de radare din Europa si ca adoptam metodologia americana in domeniu.
Ultima data am stat de vorba cu directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Poiana, cu ocazia implinirii a 120 de ani de
meteorologie in tara noastra si a schimbarii Institutului National de Meteorologie si Hidrologie in administratie.
DANA PURGARU
|
AMBITIE. Lucrurile s-au schimbat radical in meteorologia romaneasca, acum institutiile mondiale de profil merg cu incredere pe mana specialistilor romani |
Jurnalul National: Domnule Poiana, de ce este asa de cald la sfarsit de octombrie?
Trecem printr-o perioada extrem de frumoasa, in sensul ca temperaturile maxime multianuale sunt la momentul acesta, in medie cu 7-8 grade peste cele normale la aceasta data, iar vremea frumoasa si calduroasa va continua pana luni, deci pana la inceputul lunii viitoare.
S-au mai inregistrat asemenea temperaturi in aceasta perioada, cu maxime de 25 de grade, in Romania?
Bineinteles, au mai fost. Acum este prezenta o masa de aer cald care nu se deplaseaza, nu numai la inaltime mica ci si la inaltime ridicata. Acest lucru nu poate fi considerat un fenomen meteorologic deosebit.
De marti se raceste
Este posibil ca dupa aceasta perioada calduroasa sa urmeze un val de frig?
Nu, nu va urma, brusc, un val de aer rece. Vremea se va raci treptat, nu va fi o shimbare subita. Urmeaza o oarecare racire in urmatoarele zile, marti - miercuri dar nu o racire semnificativa. Pe langa aceasta, nu va veni vreme urata, va fi o trecere lenta. Temperaturile maxime medii pe tara vor fi, in prima parte a lunii viitoare intre 12 si 16 grade, apropiate de cele normale pentru aceasta data, iar minimele intre 1 si 8 grade.
In ultima vreme se vorbeste mult despre incalzirea globala. Sunteti la curent cu cercetarile in acest domeniu?
Noi ne ocupam in continuare, fiind membrii ai Organizatiei Meteorologice Mondiale si avand specialisti in grupul de lucru la programul interguvernamental de schimbarile climatice si suntem implicati direct. Avem in ANM un laborator de agrometeorologie si climatologie ai carui specialisti se ocupa cu aceste fenomene specializate si sunt la curent cu cercetarile in domeniu.
Sarbatoare la 120 de ani de meteorologie
Ce noutati aveti, ce s-a mai intamplat in cadrul ANM de cand nu ne-am mai vazut?
Anul 2004 putem spune ca este un an de referinta pentru meteorologia romaneasca, dupa o infuzie puternica de tehnologie. Am putut sa ne dam seama ca suntem o unitate puternica in tara. Bineinteles ca suntem si noi criticati deoarece sunt situatii in care nu reusim prognoza, dar rezultatele din ultimul timp ne fac sa intelegem ca suntem apreciati la nivel international pentru prognozele si avertizarile pe care le dam. Aprecierea internationala, am putut sa o constatam cu ocazia sarbatoririi a 120 de ani de existenta. Aceasta s-a desfasurat atat la nivel national cat si la nivel regional - am invitat toti salariatii, toti fostii salariati meteorologi, printre acestia numarandu-se oameni care de 20-30 de ani nu au mai venit in institut. A fost un eveniment emotionant in sensul ca au vazut ca acum, dupa atata timp, mai pot primi o medalie din partea familiei meteorologiei romanesti si un sprijin material provenit din fondurile noastre
modeste.
Vorbeati de recunoasterea internationala - la evenimentul pe care l-ati organizat, interesul specialistilor straini a fost crescut?
Apelul nostru a fost facut catre toti colegii nostri, directori de institutii similare din lume ca si reprezentanti de la OMM si, spre surprinderea noastra, au raspuns foarte multi. A fost ceva incredibil, cand am auzit ca vin atatea personalitati ne-au crescut emotiile. Eu am mai fost la alte intalniri ale colegilor - 60 de ani la Chisinau, 150 de ani in Anglia - si pot spune ca ne-am situat la inaltimea acestuia din urma. Au participat directorul general al EUMETSAT - noi fiind membrii ai acestei organizatii de curand - directorul general al Centrului European de Prognoza, directorul MET OFFICE⦠in total vreo 45 de directori si reprezentanti ai diverselor institutii din lume, chiar si din China a venit directorul general si vicepremierul pe mediu.
Ati infiintat de curand si Scoala Nationala de Meteorologieâ¦
Cu aceasi ocazie am inaugurat Scoala Nationala de Meteorologie, deja suntem in decurs de o luna si ceva la al treilea curs, sunt cursuri scurte de 5-7 zile, iar in decembrie vom face un curs international, in limba engleza. Deci, nici nu ne-am organizat bine si iata iesim si in exterior. Prin aceasta scoala noi intentionam sa devenim un centru de referinta in zona balcanica. In special, noi intentionam sa devenim foarte buni pe avertizari de fenomene extreme. Avem tehnologie pentru asa ceva si specialisti buni si in curs de formare si de asemenea, avem cea mai puternica retea de radare din Europa. Majoritatea sunt amplasate pe zonele de granita si merg pana la aproape 400 de kilometri in exterior, deci acoperim o distanta foarte mare - e logic sa fie asa, ca atmosfera nu are granite.
Mai nou ati inaugurat si statia meteo de la Vladeasa, la 1.800 m.
Da, pe langa faptul ca am facut acel proiect SIMIN - privind sistemul meteorologic national integrat, aceasta tehnologie n-ar fi putut fi introdusa daca nu duceam echipamentele in locuri bine pregatite, asta inseamna o infrastructura bine pusa la punct pentru care, de 4-5 ani incoace, primim regulat fonduri. Acestea erau necesare deoarece de zeci de ani nu se mai facuse nici o investitie in acest domeniu, erau statii de munte la care nu s-a mai batut un cui timp de 30 de ani. Acolo, oamenii care urca in septembrie si coboara in martie nu puteau lucra in conditii bune. Acum, anual facem cate 4-5 statii de munte, le luam de la zero si le aducem la standarde europene.
Urmarind in fiecare zi prognoza nu am putut sa nu observ ca datele sunt mult mai reusite, mai corecte. Acest lucru se datoreaza infuziei de tehnica sau meteorologilor mai bine pregatiti?
Si oamenilor, dar in principal tehnicii. Cand nu eram membru la Centrul European de Prognoza aveam niste informatii; acum avem acces la toate informatiile. Vom avea in premiera, in curand, prognoza de lunga durata care saptamanal se actualizeaza. De asemenea, prognozele pe scurta durata adica 24 de ore, 48 si 72 de ore au ajuns la un grad de 80%-94% de acuratete, iar la avertizari stam chiar foarte bine, fenomenele extreme deja incepem sa le stapanim.
Implementam metodologia americana
Ce proiecte aveti in derulare?
Administratia Nationala de Meteorologie a obtinut un imprumut nerambursabil de la guvernul Statelor Unite de 340.000 de dolari pentru un studiu de fezabilitate pntru un nou proiect de coordonare a dezvoltarii tehnologice in meteorologie dar si in hidrologie. Acesta are in vedere o completare a unor componente care nu s-au putut acoperi cu SIMIN, pe partea de climatologie, de poluare, de agrometeorologie si, cel mai important lucru, meteorologia romaneasca va fi dotata cu un super calculator care, pentru prima data in Romania, ne va putea permite luarea unor modele, de exemplu, la 2 km - vom putea spune cum va fi vremea pe un patrat de 2 km, deci nu vom mai putea prognoza ca in Bucuresti vor fi conditii de ploaie si in centrul orasului ploua cu caldarea, iar in nord e soare. Modelele existente acum sunt la o rezolutie de 10-12 km, in cel mai bun caz. De asemenea, am semnat un memorandum vizand partea tehnica si stiintifica cu National Weather Service, deci cu meteorologia americana. Prin acesta vom avea acces la metodologia americana in domeniu - este singurul memorandum semnat de America cu tarile europene.
Ce veti face in viitor?
In viitor trebuie sa na gandim foarte serios la modul in care ne vindem produsele - noi suntem subvetionati 70%, iar 30% traim din contracte. Concurenta este prezenta si la noi, legea meteorologiei da dreptul la concurenta. In momentul acesta avem forta necesara sa diversificam produsele noastre, sa venim in intampinarea clientilor cu produse si cu o forma de prezentare de calitate. De exemplu, rubrica meteo la ziarul dumneavoastra are o forma care atrage, altele publica doar cateva date, multe dintre ele iau informatiile din alta parte si nu mentioneaza sursa si astfel inducem in eroare publicul. Deci ne vom organiza un departament de marketing, iar acesta este un proiect pe care il am in vedere pentru anul viitor asa, la sange.
INVESTITIE
"Avem tehnologie si specialisti buni si, de asemenea, avem cea mai puternica retea de radare din Europa. Acestea sunt amplasate, in marea lor majoritate, pe zonele de granita si merg pana la aproape 400 de kilometri in exterior, deci acoperim o distanta foarte mare - e logic sa fie asa, ca atmosfera nu are granite"
REALIZARE
"Am semnat un memorandum vizand partea tehnica si stiintifica cu National
Weather Service, deci cu meteorologia americana. Prin acesta vom avea acces la metodologia americana in domeniu - este singurul memorandum semnat de America cu tarile europene"
PROGNOZA
"Nu va urma, brusc, un val de aer rece. Vremea se va raci treptat, nu va fi o shimbare subita. Urmeaza o oarecare racire in urmatoarele zile, marti - miercuri dar nu o racire semnificativa. Pe langa aceasta, nu va veni vreme urata, va fi o trecere lenta"