x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Ion Tiriac: "Suntem pe acelasi stadion cu cei mari"

Ion Tiriac: "Suntem pe acelasi stadion cu cei mari"

08 Oct 2004   •   00:00
Ion Tiriac: "Suntem pe acelasi stadion cu cei mari"

INTERVIU

Ion Tiriac crede ca raportul de tara pentru Romania va face sa creasca interesul investitorilor si va aduce o crestere mai rapida decat a noilor membri ai Uniunii. Omul de afaceri Ion Tiriac comenteaza raportul Comisiei Europene pentru Romania, felul in care concluziile sale vor influenta mediul de afaceri din Romania, dar si recentele scandaluri in care au fost implicati membrii Consiliului de Strategie al Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS).
IRINA CRISTEA

  • Jurnalul National: Raportul Comisiei Europene declara Romania economie de piata functionala. Cum se va reflecta aceasta recunoastere in mediul de afaceri?

    Ion Tiriac: In primul rand, acest raport e mai mult decat puteam sa ne asteptam, din toate punctele de vedere. Ca avem multe de facut? Au si ceilalti. Stand de vorba cu presedintele ceh, Vaclav Klaus, mi-a spus ca mai are de facut mult, din care lumea intelege putin. Noi am facut niste pasi. Sunt suficienti? Bineinteles ca nu. Se putea face mai mult? Probabil. Dar realitatea de azi spune ca esti in Europa pe 1 ianuarie 2007. O data ce am aderat, nu mai conteaza ca imi mai trebuie sase luni sau un an ca sa ma reglez! Dar conteaza sa fiu inauntru. Sunt pe acelasi stadion cu cei mari. Eu pornesc la 5.000 de metri cu 1.000 de metri in spatele lor, dar am dreptul sa alerg cu ei si trebuie sa imi castig mia asta de metri.

    Ce va urma nu depinde numai de Guvern. De aderat la UE nu adera Guvernul Nastase. Ori se integreaza Romania, ori nu se integreaza Romania. Este si sarcina Opozitiei, dar si a guvernarii, cum este sarcina fiecarui cetatean. Toti trebuie sa impingem la aceasta caruta. Eu dau in scris ca Bruxelles-ul e interesat ca Romania sa fie in 2007 inauntru. Sunt optimist pentru ca ne facem lectiile impreuna cu meditatorul. Dar eu, cand ajung acasa, trebuie sa imi fac lectiile pentru a doua zi la scoala, altfel meditatorul trebuie sa o ia de la inceput. Eu cred ca Romania va avea un pas mai accelerat decat cele 10 tari care au aderat in 2004, datorita potentialului si faptului ca avanseaza in fiecare zi cate un centimetru mai repede. Eu stiam in linii mari ce este in raport.

    Despre afaceristi

  • De unde ati aflat?

    M-am interesat si mi s-a spus. Pe mine ma intereseaza ce scrie, ca suntem economie de piata functionala, pentru ca eu indrept investitorii spre Romania, care devine interesanta nu pentru mana de lucru ieftina, ci pentru ca e in Europa, e in piata comuna. Azi-maine este acolo. Fac acest lucru, impreuna cu Consiliul de Strategie pentru Investitii Straine si afaceristii straini. Am acceptat la insistentele premierului, care a creat acest organism, repet, pentru strategie si nu are nimic in comun cu politica sau cu Guvernul, ci doar cu politica economica a Romaniei. Este o treaba absolut independenta, care in Germania de exemplu, este facuta numai de oameni de afaceri, fara legaturi guvernamentale. Asa ca am fost de acord, iar premierul mi-a dat mana libera si garantia ca nu se baga nimeni din politic in treaba asta, iar cand am sau gasesc pe cineva am libertatea sa il propun automat in acest for.

    Toti acesti oameni, care au greutatea pe care o au, au acceptat sa faca acest lucru in timpul lor disponibil. Au fost investitii mari initiate si trecute prin acest board. Noi nu facem deal-urile. Noi aducem oamenii si ii punem pe masa partenerilor, fie privati sau Guvern. Poate din zece afaceri iese una, ies doua, trei. In acest board ai somitati, cum sunt: Klaus Mangold, Karl Vuursten, Bodo Hombach. Despre Bodo Hombach vorbim ca si fost sef al Pactului de Stabilitate, si ca politician al lui Schröder, si ca presedinte al WAZ, al doilea trust de presa din Germania, dupa Springer. Acum se spune despre Hombach ca este "vandut" Guvernului. Cand mie imi ataca cineva partea de integritate a unui membru al acestui board, care a facut salturi mortale pentru Romania, e normal sa iau atitudine. Toate forurile romano-germane sunt facute de noi. Va dau un exemplu: toate reuniunile, coordonarile la vizite, chiar ca este Schroder aici sau Nastase acolo, sunt facute de noi. Nu este trafic de influenta, ci un lobby pe care il facem continuu. Si vine cineva de la un jurnal si spune ca noi asiguram ducerea la indeplinire a obiectivelor programului de guvernare. Pai ce vrea sa fac? Sa lucrez cu guvernarea lui Bush? A lui Putin? Eu am pus laolalta acest board si, fara falsa modestie, ia sa incerce altcineva sa il faca! Iar cand acesti oameni sunt atacati, ei se pot intreba ce cauta aici. Toata lumea stie ca Daimler Crysler are afaceri aici. Toata lumea stie ca WAZ are afaceri aici, chiar dinainte de Bodo Hombach. Domnul Mangold, care azi e la Berlin, maine e cu Putin la Moscova, nu e dependent nici de Nastase, nici de Basescu, nici de Stolojan. Tine o relatie cu o tara interesata in Romania. Daca oamenii vin voluntar, tu ii ataci? Dumneavoastra, cu presa, aveti si responsabilitati. Ce se face acum este ca un genocid. In raport se vorbeste despre libertatea presei, dar vorbeste cineva de responsabilitatea presei? Oare facatorii de opinie nu au si datoria de a prezenta faptele din toate punctele de vedere?

    Despre coruptie

  • Bine, dar ceea ce dumneavoastra numiti lobby, altii spun ca e inhamare la guvernarea Nastase.

    Ignoranta este folosita ca orice fel de arma impotriva cuiva, in special a politicului. Eu imi fac treaba mea si o fac cum am facut-o si pentru domnul Constantinescu, si pentru domnul Vasile, si pentru domnul Ciorbea, si pentru domnul Roman. Daca pot da o mana de ajutor guvernului de azi, o fac fara ezitare, ca nu o fac pentru ei, ci in ideea ca in felul acesta poate ca maine ne va merge cu un centimetru mai bine tuturor. Cine nu intelege probabil nu intelege pentru ca e firea romanului sa se intrebe "Da’ de ce? Ce are de castigat?". Daca tarii ii merge bine, atunci si mie, ca om de afaceri, imi merge mai bine. Sigur, exista nemultumiti, si sunt indreptatiti, dar cineva trebuie sa le explice ca in aceasta vistierie acestia sunt banii care se impart. Sigur, exista coruptie, dar toate trebuie starpite incet, incet, de la A la Z.

  • De sus in jos, cum recomanda UE?

    Absolut, dar cred ca este mult mai important de jos in sus. Jos e sportul national, pe care il practica primarul, notarul, portarul, toata lumea. Au invatat foarte repede acest sport si asta s-a vazut si in raport. Coruptia e mai vizibila la noi pentru ca oamenii s-au invatat asa, iar capacitatea de a opri acest val nu este totala. S-a inceput. Au cazut capete.

  • Raportul avertizeaza tocmai ca ne ocupam prea mult de cazurile marunte si nu de marii pradatori.

    Nu numai ca ei trebuie prinsi, dar cum Dumnezeu faci ca dupa ce ii prinzi sa ii faci sa si plateasca? Prinde orbul, scoate-i ochii, pe romaneste. Raportul are dreptate, dar sunt mai multe variante. In martie, baroana Emma Nicholson mi-a spus: "Tiriac, nu cei 15.000-17.000 de judecatori sunt de vina. Sunteti si voi de vina, pentru ca aveti trei legi pentru protectia copilului, una din 1974, una din 1999 si cea din 2004. De ce nu le-ati anulat pe cele vechi?". Noi avem legi bune pentru a starpi coruptia, dar cum faci sa se aplice? Aici nu-ti mai trebuie democratie, iti trebuie o dictatura a legii.

  • Se stie ca sunteti un apropiat al baroanei Emma Nicholson. Ce credeti ca va aduce faptul ca nu mai este raportor pentru Romania?

    Eu am un cult pentru aceasta femeie. Nu stiu daca e mai bine sau mai rau ca s-a schimbat raportorul si ca baroana este doar co-raportor. Tot ea scrie, tot ea face treaba. Ea m-a sunat chiar ieri si mi-a spus ca suntem in regula, dar suntem pe un drum pe care e de luptat din greu.

    Despre securizarea frontierelor

  • Ati aparut in presa si in contextul contractului ce EADS.

    Nu am aparut deloc, au fost speculatii. Ma suna o domnisoara de la un cotidian central si imi spune: "Este adevarat ca banca dumneavoastra este banca prin care se deruleaza cele 600 de milioane de euro din contractul cu EADS?". I-am spus: "Din pacate, nu, dar daca dumneavoastra puteti sa imi spuneti cum sa fac, si foarte repede, zau, va rog sa-mi spuneti, ca m-ar interesa extraordinar". Si in povestea asta sunt niste lucruri pe care lumea le intelege greu. EADS, care este cea mai mare companie europeana, a fost aleasa ca integrator. Adica spune ca acest lucru se potriveste cu acesta, asta se lipeste cu cealalta si asa mai departe. Se spune acum ca nici ei nu sunt buni, ca nu s-a facut licitatie. Ma gandesc ca licitatie la niste sisteme secrete este cam greu sa faci, dupa cum pricep eu. Eu sunt interesat de tot ce pot sa produc in Romania, dar toate aceste povesti legate de EADS sunt inventii. Eu spun clar: eu sunt Daimler Crysler aici, de 15 ani. Daimler Crysler este un investitor major in Deutche Aerospace, care s-a integrat in EADS. Eu nu stiu sa fac nici telefonie spatiala, nici sateliti. Romanului ii place sa faca o furtuna intr-un pahar cu apa. Iar aici intervine responsabilitatea facatorului de opinie. Jurnalistul trebuie sa fie responsabil de ceea ce ii transmite cetateanului. Senzationalul este interesant pentru toata lumea, insa numai atunci cand ai si o parte (cel putin) de adevar. Exista deturnare de opinie, nu de fonduri, si in presa.
  • ×
    Subiecte în articol: romania interviu afaceri