x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Lucian Isar: "China este pregătită să înceapă proiecte de anvergură în România"

Lucian Isar: "China este pregătită să înceapă proiecte de anvergură în România"

de Dan Tomozei    |    30 Mai 2012   •   10:41
Lucian Isar:  "China este pregătită să înceapă proiecte de anvergură în România"

Ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri din Romania, domnul Lucian Isar, s-a aflat pentru cateva zile la Beijing in cadrul unei misiuni economice care a inclus China si Coreea de Sud. In cadrul unui interviu acordat sectiei romane a Radio China International, ministrul roman a vorbit despre realitatile care domina relatiile bilaterale chino-romane si despre perspectivele economice dintre cele doua tari.

● Domnule Ministru Lucian Isar, ma bucur sa ne intalnim la Beijing. Va aflati la finalul unei misiuni economice cu o agenda incarcata in evenimente, vizite si intalniri cu oficialitati chineze. Care sunt primele concluzii si rezultate ale acestei vizite in China?

Asa cum ne asteptam, China reprezinta un partener promitator din punct de vedere economic pentru Romania. China este in relatii politice si de prietenie cu Romania de un numar de ani, exista un nou guvern la Bucuresti care incearca sa intensifice aceste relatii la nivel politic cu guvernul chinez si prin urmare trebuie sa capitalizam si la nivel economic. Dupa cum am vazut si la nivel de autoritati si la nivel de companii, precum si la nivel de institutii financiare, China este pregatita sa inceapa proiecte de anvergura in Romania. Exista cateva probleme, sunt cateva aspecte legate de mediul competitional care au fost ridicate, dar eu sunt convins ca le putem repara in viitorul imediat.

● In mesajul prezentat, ieri, in fata participantilor la Masa rotunda de Cooperare Economica Romano-Chineza "Oportunitati de investitie in Romania" ati facut o declaratie mai putin intalnita in ultimii ani in Romania si anume ati afirmat ca reprezentati un "guvern pro-business". Cum ar trebui inteles acest mesaj dar mai ales ce face Guvernul de la Bucuresti pentru a misca lucrurile in relatia cu China?

Intr-adevar, chiar acesta este statesman-tul cu care am venit si cand am deschis Bursa de la Londra, acum o saptamana. Este un nou guvern, este un guvern care incearca sa refaca increderea in economia Romaniei, este un guvern care a lansat si un alt concept si anume reindustrializarea privata a Romaniei, este un guvern care incearca sa stimuleze antreprenorii locali si pe cei straini sa investeasca si sa reconstruiasca economia Romaniei. Pentru a misca relatia cu China, in primul rand, la nici doua saptamani, am venit sa ma vad cu oficialitatile si cu companiile. In al doilea rand am urgentat cateva aspecte care se aflau in negociere de cativa ani. Practic, relatia cu China dateaza de cativa ani buni iar din punct de vedere al oportunitatilor economice se realizeaza negocieri de ani de zile, doar ca nimic nu s-a finalizat. Ceea ce va face guvernul in perioada urmatoare este sa urgenteze aceste negocieri si sa finalizeze un numar cat mai mare de tranzactii.

● In acest sens, experienta ultimilor ani a demonstrat ca Beijingul este o tinta economica preferata, insa rezultatele sunt concretizate cu precadere in zona calatoriilor de turism. Majoritatea celor care ajung aici in calitate de oameni de afaceri sunt putin familiarizati cu realitatile chineze, vin cu o atitudine pliata pe realitatea din Bucuresti, ori sunt putin pregatiti sa treaca dincolo de declaratii de genul "va asteptam sa investiti'. Care credeti ca sunt cauzele profunde care stau in calea investitiilor chineze de mare anvergura in Romania?

Raspunsul este foarte simplu. In realitate, noi nu prea suntem, noi romanii, pregatiti pentru investitii de anvergura. Proiectele sunt prezentate sunt la nivelul "va asteptam sa investiti", dar in momentul in care trecem la intrebari concrete, cand, cum, care sunt parametrii, sunteti pregatiti, aveti studii de fezabilitate, stiti cum sa il finantati, cine va intra in proiect ... de obicei romanii nu au raspuns. De obicei acesta este motivul pentru care, de exemplu, multe dintre proiectele chineze in Romania nu s-au concretizat.

Pentru ca partea romana nu a fost niciodata pregatita sa raspunda la toate intrebarile. Nu a fost pregatita pentru investitii de anvergura. Referitor la cei care vin pe aici in vizita in Beijing si in realitate sunt mai degraba turisti este intr-adevar o realitate. Nu venim pregatiti. Ei, partenerii chinezi, ganditi-va ca sunt niste actori economici globali, nu interactioneaza doar cu actorii romani, deja au intrat pe o curba de invatare rapida, sunt mult mai avansati decat suntem noi, si din punctul de vedere al relatiilor comerciale, si din punctul de vedere al structurilor de investitie, si din punctul de vedere al partenerilor cu care se vad zilnic. Din aceasta perspectiva, problema este la noi, nu este la ei. Din punctul de vedere al cunostintelor si intelegerii lumii economice in care gravitam acum sunt mai bine pozitionati decat suntem noi.

● Domnule Ministru Lucian Isar, noua guvernare de la Bucuresti a declarat la investitura ca este gata sa redeschida canalele de comunicare, in special de natura economica, spre Est. In acest sens, care sunt tintele stabhttp://www.google.ro/ilite pentru perioada urmatoare si care este orizontul de asteptare pentru concretizare?

Noi credem ca, mai ales fiind o tara membra in Uniunea Europeana, este important ca Romania sa aiba o economie puternica. Pentru ca economia Romaniei sa fie puternica trebuie sa facem doua lucruri: aceasta reindustrializare privata si doi, sa putem sa tranzactionam si sa intram in relatii comerciale cu cat mai multe tari. Noi avem in acest moment o concentrare a relatiilor comerciale cu zona economica europeana, avem niste avantaje competitive si avem posibilitatea sa deschidem noi piete de desfacere. Prin urmare, in urmatoarea perioada, vom incerca sa fim mult mai bine reprezentati si mai bine pozitionati din punct de vedere economic. Atat pentru noi cat si pentru Europa. O tara europeana puternica este in avantajul intregului bloc european.

● Potrivit declaratiilor premierului Victor Ponta, in a doua jumatate a acestui an, o delegatie guvernamentala alaturi de premier va veni in vizita oficiala in China. Prezenta dumneavoastra aici poate fi considerata o etapa pregatitoare a evenimentului?

Da, prezenta mea aici poate fi considerata si o etapa pregatitoare a acestui eveniment. Nu stim exact cand anume. Stiu ca primul ministru roman isi doreste o astfel de vizita tocmai pentru a impusiona nu numai relatiile politice cat mai ales cele economice. Incercam sa deschidem cat mai multe fronturi de discutie, sa acceleram discutiile care au fost deschise acum multi ani si sa fim pregatiti pentru respectiva vizita.

● O sa imi permit sa insist si o sa va intreb daca aveti in agenda acestor doua-trei zile de discutii, de dezbateri, de intalniri, proiectate lucruri concrete. Care este bagajul cu care va intoarceti acasa, de discutie pe masa guvernului de la Bucuresti?

In primul rand sunt cateva tranzactii si proiecte care au fost pe agenda publica in ultima perioada si care, de fiecare data, au fost puse pe masa. Oricine venea sa bata la usa noi veneam cu un set de proiecte si bineinteles, in unele cazuri, nu suntem pregatiti pentru aceste proiecte. Ma intorc acasa incercand sa ma apropii cat mai mult de punctul in care putem sa iesim cu niste licitatii credibile, iar partenerii straini participanti la aceste proiecte sa creada ca intr-adevar vrem sa inchidem respectivele tranzactii. Practic, trebuie sa urgentam pregatirea pentru a lansa niste licitatii credibile. Partea a doua este intr-adevar mediul nostru de afaceri care poate fi imbunatatit. Exista diferite nivele de discriminare pozitiva si negativa, iar Romania ar trebui sa fie considerata o destinatie investitionala de varf in Europa. Ceea ce am spus aici si am spus si la Londra este ca, in acest moment, Romania este cea mai buna tara in care se poate investii in Europa.

Argumentele sunt foarte simple. In primul rand pentru ca Romania este o tara de dimensiune relativ mare dupa standardele europene. Doi, avem o economie care are caracteristici de economie emergenta, face parte din Uniunea Europeana si avem propria moneda. Dat fiind ca suntem o economie cu caracteristici de economie emergenta inseamna ca rentabilitatea unei investitii este potential mai mare decat in cazul unei investitii intr-o economie matura. Avem ineficiente mai multe care pot fi captate si monetizate de un poential investitor, avem resurse care nu sunt utilizate. Mai mult, avem o migratie relativ tanara si folosesc tanar cu doua conotatii. In primul rand sunt tineri cei care au plecat sa lucreze in strainatate si doi, au plecat acum cativa ani. Prin urmare, daca noi rezolvam si realizam oportunitati in tara, respectivii romani se pot intoarce. Este un element foarte important. Putine tari din zona europeana pot sa se laude cu un asemenea potential. Daca am oportunitati, cu o intoarcere a romanilor as putea sa mentin ritmul de crestere potentiala a economiei pentru un numar semnificativ de ani. Acestea sunt argumentele principale pentru care cred ca o investitie in Romania este cea mai buna din punctul de vedere al celorlalte tari europene.

Suplimentar, ganditi-va la urmatorul lucru. Noi, in general, nu am facut greseli majore in trecut sau foarte costisitoare. Este adevarat ca nu am beneficiat de oportunitatile care ni s-au aratat pe parcurs, dar nici nu avem o datorie fenomenala in urma unor greseli majore. Mai mult, tot timpul am fost undeva la mijloc din punctul de vedere al reformelor structurale, pe care acum suntem comisi sa la facem. Din aceasta perspectiva, un investitor gaseste mai multe oportunitati pe care poate sa le monetizeze in Romania decat in tari mature sau in unele care sunt tot cu economie cu structura emergenta dar care sunt mai avansate din punctul de vedere al reformelor.

● Domnule Ministru, va multumesc, va mai asteptam la Beijing.

Va multumesc.

×
Subiecte în articol: interviu