x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Lumea familiară dispare rapid. Apare o nouă realitate, năucitoare

Lumea familiară dispare rapid. Apare o nouă realitate, năucitoare

de Florian Saiu    |    31 Dec 2022   •   13:15
Lumea familiară dispare rapid. Apare o nouă realitate, năucitoare

Mauro F. Guillén, sociolog și economist, unul dintre cei mai prodigioși gânditori de la Wharton School, este și autorul unui studiu tulburător ce vizează soarta omenirii - „2030. Cum vor afecta și vor remodela viitorul tendințele majore” (Litera, 2021). Facem loc în continuare câtorva dintre cele mai interesante previziuni marca Mauro F. Guillén.

 

Încotro se îndreaptă cele opt miliarde de urmași ai hominizilor din cuaternar? Ce îi/ne așteaptă anul viitor? Dar peste zece ani? Mauro F. Guillén încearcă să ne elucideze: „Odinioară, nu numai că lumea era împărțită clar în economii prospere și subdezvoltate, ci și nou-născuții erau din abundență, cei din câmpul muncii îi depășeau numeric pe pensionari, iar oamenii tânjeau să dețină case și mașini. Companiile nu aveau nevoie să privească mai departe de Europa și de Statele Unite pentru a le merge bine. Banii tipăriți erau moneda de schimb pentru toate datoriile, publice și private. În școală ni se spunea cum trebuie să «intrăm în joc» și am crescut crezând că regulile vor rămâne aceleași când ne-am angajat la prima slujbă, ne-am întemeiat o familie, ne-am văzut copiii plecând de acasă și ne-am pensionat”. Dar, pentru că sigur urmează un „dar”… „Acea lume familiară dispare rapid, întrucât întâlnim o nouă realitate năucitoare, condusă de un nou set de reguli”, opinează Mauro F. Guillén.

 

La vremuri noi, legi noi

Care ar fi acelea? „Până să ne dăm seama, vor exista mai mulți bunici decât nepoți în majoritatea țărilor; piețele clasei de mijloc din Asia vor fi mai mari decât cele din Statele Unite și Europa la un loc; femeile vor deține mai multă bogăție decât bărbații; și ne vom trezi în mijlocul roboților industriali, nu al muncitorilor, în mijlocul calculatoarelor, nu în preajma creierelor umane; vor exista probabil mai multe monede decât țări, mai mulți senzori decât ochi. Așa va arăta lumea nu mai departe de 2030”. Vom trece brusc într-o nouă eră sau procesul de schimbare va fi mult mai dinamic? „Cele mai multe dintre persoanele afectate de previziunile mele s-au născut deja. Putem descrie, în termeni generali, la ce ne putem aștepta de la ei în calitate de consumatori luând în considerare posibilul lor nivel de instruire sau modelele actuale ale activității pe social media. Putem calcula cu oarecare exactitate și câte persoane vor trăi până la 80 sau 90 de ani”. Uluitor, nu?

Ideea e că timpul trece...

Mauro F. Guillén plusează: „Putem fi chiar în măsură să prezicem, cu un grad de încredere acceptabil, că un anumit procent va avea nevoie de un îngrijitor - om sau robot. Cât despre cel din urmă, imaginați-vă că vorbește mai multe limbi, cu diverse accente, nu e încăpățânat, nu își ia zile libere și nu își abuzează pacienții financiar sau în alt fel. Ideea e că timpul trece. Trebuie să ne pregătim atât pentru oportunități, cât și pentru provocări, pentru că lumea așa cum o știm astăzi va dispărea”. Dar, până la urmă, aceste tendințe, derutante și profund neliniștitoare, ne prezic căderea ori ascensiunea? „Fiecare final - consideră sociologul Mauro F. Guillén - semnifică zorii unei noi realități ce abundă în șanse - dacă îndrăznești să privești dincolo de suprafață, să anticipezi tendințele, să te implici mai degrabă decât să te deconectezi și să înveți să iei decizii eficiente pentru tine, pentru copiii tăi, partenerul sau soțul, viitoarea familie, firma ta etc.”.

 

Adaptarea asigură supraviețuirea

Cum ar trebui să ne (re)poziționăm pentru a face față onorabil schimbărilor ce vor veni? Ce înseamnă puterea „gândirii laterale” și cum ne-ar putea ajuta să înțelegem ce ne așteaptă? Mauro F. Guillén are din nou cuvântul: „Dezvoltat de inventatorul și consultantul Edward de Bono, conceptul de gândire laterală nu se referă la jocul cu piesele existente, ci la încercarea de a schimba acele piese. În esență, implică reformularea întrebărilor și atacarea lor din lateral. Marile descoperiri nu apar când cineva lucrează în paradigma stabilită, ci când abandonează presupunerile, ignoră regulile și își dezlănțuie creativitatea”. 

 

Un exemplu edificator

Un exemplu derivat din conceptul gândirii laterale? „Să luăm cazul Airbnb, care concurează cu industria hotelieră, ba chiar încearcă să fure clienți băncilor. Cum? Mulți vârstnici își dau seama, la un moment dat, că economiile lor nu vor fi suficiente după pensionare. Dar posedă un bun foarte valoros: casa lor. Există două moduri convenționale de a monetiza casa fără a o vinde. Abordarea de modă veche este obținerea unui credit ipotecar de la o bancă, dar acest lucru poartă stigmatul datoriilor și stresul plăților lunare. O altă posibilitate este de a obține o ipotecă inversă (renunțarea la capitaluri proprii), dar în acest caz copiii nu vor moșteni casa familiei”. Și-atunci? „Apare Airbnb. Părinții ai căror copii au părăsit căminul pot închiria camerele suplimentare turiștilor care vor fi în zonă pentru o perioadă scurtă, un aranjament care oferă flexibilitate ambelor părți. Sau, dacă acești părinți călătoresc sau își vizitează des copiii și lipsesc frecvent de acasă, pot alege să-și închirieze întreaga casă pentru perioade mai scurte sau mai lungi. În ambele cazuri, primesc bani și își păstrează și casa”. 

 

Oportunități și amenințări

Un exemplu bun! „Da, dar Airbnb nu ar avea atâta succes, dacă nu ar exista o serie de tendințe convergente: scăderea fertilității, speranța de viață mai mare, îndoieli față de viitoarea viabilitate a pensiilor de stat, utilizarea pe scară largă a smartphone-urilor și a aplicațiilor și un interes tot mai mare în a împărți mai degrabă decât în a deține. Această lume nouă oferă și oportunități, și amenințări, important este cum ne vom raporta la ea”.

 

Să ne depășim frica!

Sociologul Mauro F. Guillén ne-a oferit și câteva sfaturi în vederea unei adaptări mai ușoare la viitoarele realități: „Teama de necunoscut îi împiedică, de regulă, pe oameni să profite de oportunitățile existente în orice transformare/schimbare. Creșterea populației în Africa, imigrația, automatizarea și criptomonedele par, pentru majoritatea indivizilor, evoluții înșelătoare pline de provocări și amenințări. Se poate ca unele dintre aceste preocupări să nu fie nefondate, dar teama împiedică mai degrabă decât să permită adaptarea la noile circumstanțe. Trucul este să-ți depășești frica”. Simplu de spus, mai greu de făcut. 

 

Tu din ce unghi privești?

„Deloc, totul se leagă de perspectiva din care alegem să privim lucrurile. În loc să presupunem că imigranții concurează pentru slujbe, o doză de gândire laterală dezvăluie contribuțiile acestora la economie; în loc să ne simțim pesimiști în privința viitorului Africii, am putea să ne alăturăm africanilor pentru a-i educa pe cei 450 de milioane de bebeluși care trebuie să se nască acolo înainte de sfârșitul următorului deceniu. Forțele din spatele automatizării și al criptomonedelor par excesive, dar putem accepta realitatea perturbării tehnologice, putem îmbrățișa inovația și garanta că nimeni nu rămâne în urmă”.

 

Lumea - în prezent, lumea - în viitor

Locul nașterii următoarei Revoluții Industriale: Africa subsahariană.

Avantaj: 1.422,5 kilometri pătrați de teren agricol fertil, neexploatat corespunzător.

Procentul bogăției mondiale deținute de femei în 2000: 15%.

Procentul bogăției mondiale deținute de femei în 2030: 55%.

Numărul persoanelor lovite de foamete în 2017, la nivel mondial: 821 de milioane. Numărul persoanelor lovite de foamete în 2030: 200 de milioane. 

Numărul persoanelor obeze în 2017, la nivel mondial: 650 de milioane.

Numărul persoanelor obeze în 2030, la nivel mondial: 1,1 miliarde.

Procent al teritoriului mondial ocupat de orașe în 2030: 1,1%.

Procent al populației urbane în 2030: 60%.

Procent al emisiilor de carbon la nivel mondial produse de orașe în 2030: 87%.

Procent al populației urbane mondiale expuse la creșterea nivelului mării în 2030: 80%.

Cea mai mare piață pentru consumatori din clasa de mijloc azi: Statele Unite și Europa de Vest.

Cea mai mare piață pentru consumatori din clasa de mijloc în 2030: China. 

Pe o scară de la 1 la 10

La fiecare copil născut în prezent în țările dezvoltate, mai mult de nouă sunt născuți în piețele emergente și în țările în curs de dezvoltare. Altfel spus, la fiecare copil născut în Statele Unite, 4,4 se nasc în China, 6,5 - în India și 10,2 - în Africa.

Femeile, la putere

În anii ’50, aproximativ 7% din femei cu vârste între 25 și 29 de ani aveau diplomă universitară, jumătate din procentul bărbaților. Azi, proporția de femei cu diplomă universitară este de aproape 40%, în timp ce pentru bărbați cifra este de doar 32%. 

„Într-un deceniu, cea mai numeroasă generație vor fi cei de peste 60 de ani, care dețin astăzi 80% din avuția din Statele Unite și care dau naștere «pieței gri» - cel mai mare bloc de consum”,  Mauro F. Guillén 

„Vom supraviețui provocărilor viitoare doar dacă ne vom schimba gândirea tradițională, care este prea liniară și prea verticală pentru a ne mai ajuta”, Mauro F. Guillén

Până în 2030, China va avea cu 90 de milioane mai puțini oameni între 15 și 35 de ani și cu 150 de milioane mai mulți oameni peste 60 de ani. Țara cunoaște cel mai mare și mai rapid proces de îmbătrânire a populației din lume.

×