x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Lupoi - "C.V. Tudor se crede un fel de Zeus"

Lupoi - "C.V. Tudor se crede un fel de Zeus"

10 Ian 2005   •   00:00

INTERVIU
Proaspat demisionat din PRM, senatorul Mihai Lupoi il compara pe C.V. Tudor, fostul sau sef de partid, cu Zeus din Olimp. El povesteste despre "show-urile de tip Ceausescu" si despre reprosurile pe care C.V. Tudor i le-a facut cand a propus ca PRM sa sustina candidatul Aliantei la sefia Senatului. Senatorul Mihai Lupoi, fost vicepresedinte al PRM, s-a hotarat, dupa mai multe divergente cu liderul C.V. Tudor, sa-si dea demisia din formatiunea din care a facut parte timp de noua ani. Motivele si imprejurarile acestei demisii le puteti afla in interviul acordat de fostul peremist Jurnalului National.
DANA PICIU

EXPECTATIVA. Mihai Lupoi ramane independent si asteapta sa vada cine se prinde "in hora popular europeana" pe care a deschis-o

Jurnalul National: Care au fost imprejurarile in care v-ati dat demisia?
Mihai Lupoi: Hotararea am luat-o dupa ce a aparut un articol in ziarul Atac, articol in care erau dezvaluite unele lucruri din interiorul PRM, iar eu am fost acuzat ca as fi autorul acestor dezvaluiri. Nimeni nu a putut proba chestiunea asta pana acum. Domnul Mitica Dragomir si-a folosit talentele de militian si i-a spus presedintelui Vadim ca a aflat el ca eu sunt autorul si detine nu stiu ce fel de probe. Lucru fals. Am stat de vorba chiar cu persoana pe care a indicat-o el ca sursa a informatiilor, si nu se confirma. Dupa toate acestea, am primit un telefon de la Corneliu Bichinet, care mi-a transmis ca presedintele a hotarat sa fiu exclus din partid la Biroul Permanent de astazi (n.r. - ieri), care tocmai are loc in acest moment. Am considerat ca meritam, dupa 9 ani, sa am o discutie directa cu presedintele, nu prin intermendiari, pentru ca eu intotdeauna am spus direct ce am avut de spus, si nu la coltul strazii. Presedintele vad ca se crede un fel de Zeus, asa, in varful muntelui Olimp, de unde transmite edicte catre supusi. Am mai avut o divergenta si acum vreo doua-trei saptamani cand s-a votat conducerea Senatului. Eu am cerut in mod deschis, in grupul parlamentar, sa respectam optiunea popular- europeana, sa votam cu dreapta, pentru ca facusem in Plenara o cerere de aderare la PPE, adica intr-o formatiune politica de dreapta. Dar dupa traditionala apucatura balcanica, semnalizez la dreapta si o iau la stanga. Lucru cu care eu, din principiu, nu puteam fi de acord. Domnul senator Vadim a avut o iesire mai mult decat necontrolata, a inceput sa tipe la mine, sa-mi spuna ca mi-a dat doua mandate, ca m-a facut senator, ca si cum alegatorii sunt o masa de manevra pe care ii manuieste cum crede dansul.

De ce v-ati hotarat sa demisionati acum si nu dupa acea discutie din grupul de la Senat, cand Vadim v-a acuzat ca destabilizati partidul?
In general, desi sunt un impulsiv ca fire, nu fac gesturi sub imperiul nervilor. Acum am cam fost silit sa-l fac pentru ca nu vreau sa-i dau satisfactia domnului Vadim sa ma treaca pe lunga lista a acelor exclusi. Nu exista nici un fel de motive in activitatea si in viata mea personala sa fiu exclus de nicaieri, eu chiar pot sa afirm ca sunt unul dintre putinii din PRM caruia nu i se poate reprosa nimic.

Banuit ca a fost agent strain

Puteti fi banuit ca aveti legatura cu cei 30 de parlamentari ai opozitiei despre care se spune ca se vor indrepta spre Alianta?
Eu in PRM am fost banuit, pe rand, a fi agent al Mossadului, al KGB-ului, al GRU, al CIA. Acuzatiile au curs de-a lungul timpului. Fiind nefondate, s-au stins. Nu exista o legatura intre mine si cei despre care vorbiti.

S-a discutat intr-adevar despre retragerea lui Vadim inainte de alegerile parlamentare?
Astea sunt niste show-uri, de tip Ceausescu, pe care Vadim le face din cand in cand. "Eu va las, ma retrag, ma duc sa-mi scriu cartile" si la care Mitzura Arghezi sau altii din jur sar si ii spun "Vai, nu ne lasa Maria Ta ". Vadim a dat spectacolul asta de nenumarate ori. Mi-a lasat un gust amar scena asta, adica e sub demnitatea unui om sa tot ameninte cu plecatul. Daca ai de gand sa pleci, pleci, cum am facut eu.

Este adevarat ca ati fost implicat la Consiliul National de dupa alegeri intr-un puci alaturi de Gheorghe Funar?
Nu fac parte din nici un fel de complot, puci sau alte lucruri de genul asta. N-am avut cu domnul Funar absolut nici un fel de intelegere.

Dupa alegeri a existat propunerea sa se puna in discutie reorganizarea partidului, sa se faca alegeri pentru un nou presedinte al partidului?
S-a pus problema, dar urma sa fie la pastele cailor, adica pe undeva la toamna, la iarna, mai taiem porcul, mai vedem noi ce-o mai fi.

"Partidul este condus de Corneliu Ciontu"

Care sunt, in acest moment, oamenii care ii influenteaza hotararile presedintelui PRM?
Partidul este condus de Corneliu Ciontu. Clar. Vadim este ideologul, este guru, dar partidul este condus de Corneliu Ciontu, care este responsabil de tot ce s-a intamplat in partid, fie ca e bine, fie ca e rau.

Vorbeati ieri de o camarila...
Eu am vorbit de oameni de decizie. Mai sunt prezenti in jurul lui multi altii ca Bolcas sau Anghel Stanciu, dar ei sunt mai putin influenti.

Care credeti ca sunt motivele pentru care PRM a pierdut procente la alegerile din acest an desi a fost in opozitie?
Este vorba despre mesajul confuz pe care l-a dat la alegerile locale PRM. E un mesaj confuz, un mesaj cand pe dreapta, cand pe stanga iar electoratul a migrat. Pe de alta parte, presedintele Vadim, cu acest pro-semitism agresiv, nu a convins pe nimeni si a indepartat electoratul nostru traditional.

Faptul ca Vadim Tudor a vrut sa-si schimbe ima-ginea...
Nu faptul ca a vrut sa-si schimbe imaginea a daunat, ci faptul ca schimbarea a avut loc violent, prea brusc, prea profund si s-au asteptat rezultatele prea rapid.

Daca ar avea loc alegeri anticipate peste o luna, peste trei, PRM ce rezultate ar obtine?
Daca actualul Guvern mai face gafe de a numi prefecti maghiari in zonele locuite preponderent de maghiari, probabil ca PRM ar reusi sa scoata cat a scos si data trecuta, poate putin mai mult.

Cum va explicati ascensiunea lui Nati Meir in partid?
In Parlament este o prezenta pitoreasca, as spune eu. In rest, omul l-a incantat pe Vadim cu aceasta spalare de imagine a lui antisemita. Mare lucru nu a facut, dar a reusit sa-l covinga ca fara el nu se poate. Daca in Parlament se comporta ca un roman onest, din partera mea e binevenit. Problema lui e ca nu stiu cat de onest este. Se spun diverse lucruri care, daca se vor proba, atunci PRM-ul va avea o problema. Nimeni nu s-a bucurat cand a fost pus pe liste. Sunt oameni care au 10 ani in partid, sunt activi si astepata sa activeze la alt nivel, mai sus, si apare un cetatean israelian, fie el si roman in paralel, care te sufla de pe liste. Credeti ca se bucura cineva de chestia asta? Faptul ca s-a lipit de Vadim nu stiu cat il indreptatea sa aiba pretentii si la locuri pe liste.

Este adevarat ca ati militat pentru o apropiere a PRM de Alianta PNL-PD?
Nu. Eu am spus foarte clar ca PRM-ul trebuie sa-si respecte optiunea de dreapta. Nu poti sa ceri sa intri intr-o familie europeana de dreapta si sa votezi cu stanga. Eu nu sunt ganditorul partidului, sunt unul dintre cei 9 vicepresedinti, dar pun o problema care e evidenta pentru toata lumea.

"Pot sa ma numesc PPE"

Cati nemultumiti mai sunt in PRM, posibil demisionari?
Sunt destui nemultumiti, pentru ca rezultatele nu au fost cele asteptate si promise, dar una e sa fii nemultumit, si alta e sa actionezi. N-are rost sa fac eu publice numele lor. Sa vedem ce se intampla la Biroul Permanent. Fiecare trebuie sa aiba curajul opiniilor. Il are, inseamna ca e om adevarat, nu-l are, merge mai departe asa, cu capul plecat.

Ce veti face in continuare?
Sunt independent si astept sa vad cine vine sa se prinda in hora populara europeana pe care am deschis-o. Am vorbit cu vicepresedintele PPE-ului, care a spus clar "Domnule, de aici inainte poti sa te numesti Partidul Popular European". Nu se poate face un partid cu o persoana, dar eu spun ca am girul PPE-ului, sa catalizez orice s-ar putea intampla in sensul acesta. E o copilarie sa te apuci sa faci un partid, desi poate fi si asta o solutie in final. Poate ca mai multe formatiuni ar trebui sa se aseze laolalta, sa se unifice, sa fuzioneze si sa urmeze calea asta. E prematur sa ma pronunt, eu azi mi-am dat demisia, multa lume suna, unii ma lauda, altii ma condamna. Timpul e judecator, si el e cel care coaguleaza sau nu.

Ati fost contactat pana acum de persoane de la alte partide?
Nu. Am discutat cu presedintele PNTCD Gheorghe Ciuhandu, dar aceasta discutie e o chestiune, si a fi contactat de un partid e alta chestiune.
×
Subiecte în articol: partid interviu vadim