INTERVIU
In cateva zile isi va incepe activitatea Politia Pietelor, care va face ca mafia patrunjelului sa dispara in cel mult doua luni, spune Ionel Blanculescu, presedintele Autoritatii Nationale de Control.
Dupa ce s-a luptat cu marea evaziune fiscala si mafia distribuitorilor de medicamente, Autoritatea Nationala pentru Control coboara in piete. Ministrul Ionel Blanculescu explica de ce s-a ajuns pana acolo incat sa se infiinteze o Politie a Pietelor.
CATALIN BUDESCU
Ionel Blanculescu: Voi incepe prin a sublinia faptul ca situatia dezastruoasa din piete, mai ales din cele ale Capitalei, se datoreaza slabelor performante ale administratiei locale, care nu a reusit sa stopeze expansiunea speculantilor si a falsilor producatori, existand chiar cazuri in care acestia au fost ajutati, incurajati sa isi continue activitatea.
Citește pe Antena3.ro
Pentru cei care reusesc sa intre in piata si sa obtina o taraba, acestora li se impun, pentru a nu crea concurenta speculantilor, preturi minime de vanzare, cu mult mai mari decat preturile de piata cu care in mod normal acestia ar fi vandut marfa.
Despre acte falsificate
Controalele se vor desfasura pe termen nelimitat si vor fi inopinate, certificatele de producator vor fi verificate cu maxima exigenta, acestea urmand oricum a fi preschimbate, se va crea Politia Pietelor, iar preturile medii ale principalelor produse vor fi comunicate populatiei in fiecare zi, pentru informarea oportuna a acesteia. Totodata, cercetarile nu se vor opri la actiunile din piete, acestea vor avea loc inclusiv la primariile care emit certificate de producator, pentru a se verifica daca reflecta situatia reala, adica daca acei producatori carora Primaria le-a eliberat certificat de producator au cultivat vreodata ceva sau daca si cantitatile de produse corespund cu "capacitatea de productie" a terenurilor in cauza. Din punctul nostru de vedere, un primar care elibereaza in fals un certificat de producator de fapt incurajeaza obtinerea de venituri ilicite, netaxate sau neimpozitate.
Despre noua documentatie
Urmare Hotararii de Guvern elaborata in sedinta de saptamana trecuta, hotarare prin care se urmareste eliminarea mafiei speculantilor din pietele din toata tara, certificatele de producator vor fi schimbate, acestea urmand a fi tiparite numai de catre Imprimeria Nationala si, in consecinta, vor contine elemente de securitate greu de falsificat. Hotararea de Guvern va intra in vigoare la 30 de zile de la aparitia ei in Monitorul Oficial.
Pot sa va spun ca o situatie cu adevarat incredibila am intalnit in comuna Homocea, in judetul Vrancea, unde primarul Ionescu Nicolae a emis 385 de certificate de producator numai in anul 2004, in conditiile in care acesti producatori detin suprafete pe care nu s-a cultivat absolut nimic, niciodata. In alt caz, intr-o piata, desi erau ocupate toate tarabele, la Administratia Pietelor nu erau eliberate decat trei chitante aferente inchirierii de tarabe. In consecinta, vom continua acest tip de verificari pentru a identifica toate situatiile de acest tip, pentru a stopa invazia falsilor producatori pe pietele tarii sau monopolul asupra tarabelor. Aceste controale vizeaza legalitatea activitatilor desfasurate de catre comerciantii din piete. Astfel, pentru cei care vand la tarabe sunt verificate certificatele de producator, datele personale ale celor care vand la taraba, pentru a constata daca acestea corespund cu datele inscrise pe certificatul de producator, si documentele de provenienta a marfurilor. Totodata, la Administratia Pietelor sunt verificate contractele de inchiriere a tarabelor si chitantierele zilnice aferente acestora.
In ceea ce priveste actiunile de control, mentionez ca numai in prima zi, anume 14 august 2004, a campaniei desfasurate de catre Autoritatea Nationala de Control, prin Garda Financiara, au fost controlati, la nivelul intregii tari, 1.210 agenti economici si producatori agricoli care isi desfasoara activitatea in piete si au fost aplicate amenzi in valoare totala de 906,8 milioane de lei. Actiunile de control s-au desfasurat in municipiul Bucuresti si in judetele Ilfov, Giurgiu, Bacau, Iasi, Botosani, Neamt, Suceava, Vaslui, Constanta, Braila, Calarasi, Galati, Ialomita, Tulcea, Prahova, Buzau, Vrancea, Arges, Dambovita, Valcea, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Teleorman, Timis, Arad, Bihor, Caras-Severin, Hunedoara, Cluj, Alba, Bistrita-Nasaud, Maramures, Salaj, Satu-Mare, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu. Acestea vor continua in toata tara pana la eradicarea acestui fenomen care ne afecteaza pe toti.
Saptamana trecuta am mai avut o operatiune de amploare la nivelul Bucurestiului, in data de 20 august. La nivelul municipiului Bucuresti, in cinci mari piete ale Capitalei au fost verificati 194 de producatori agricoli si 10 agenti economici, au fost aplicate amenzi in valoare totala de 100 de milioane de lei, au fost confiscate 400 de kilograme de legume, ca urmare a abandonarii acestora in piata Drumul Taberei, fosta Moghioros, de catre cei care urmau sa le comercializeze in conditii ilegale. Intreaga cantitate de legume confiscata a fost donata unui camin de batrani. In cele cinci piete controlate in Bucuresti de catre comisarii Garzii Financiare s-a constatat ca se resimt deja efectele actiunilor concertate desfasurate impreuna cu alte institutii ale statului in ultima perioada. Astfel, un numar mare de tarabe din piete nu mai erau ocupate de catre speculanti.
Despre termene
Daca intr-un an am reusit sa zdrobim mafia din sanatate - pe distribuitorii de medicamente - nu vad de ce in doua luni nu am reusi, impreuna cu colegii din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor - Politie si Jandarmerie - sa eliminam specula din piete.
POLITIA
In maximum cateva saptamani urmeaza sa apara Politia Pietelor. Aceasta va fi formata din politisti si jandarmi care vor avea rolul de a efectua controale si de a pastra siguranta si ordinea in perimetrele pietelor. Intr-o prima faza, Politia Pietelor va fi controlata, la randul ei, si supervizata de catre inspectorii din cadrul Autoritatii Nationale de Control. Scopul infiintarii il reprezinta, in primul rand, asigurarea posibilitatii ca producatorul agricol sa-si poata vinde in siguranta marfa direct catre consumator, la preturi reale, competitive. Astfel se incearca blocarea definitiva a activitatii intermediarilor si speculantilor din piete, tocmai ca producatorul sa poata sa-si vanda produsele la pretul impus de cererea si oferta de pe piata.
PRETUL MEDIU
Notiunea de pret mediu este un instrument al economiei de piata, de informare a cetateanului, pentru orientarea acestuia in cadrul luarii deciziei de cumparare. Este media aritmetica a preturilor de piata la producatorii din principalele bazine productive care alimenteaza pietele oraselor, putand fi structurat, spre exemplu, in functie de calitatea produselor. Scopul acestui sistem de preturi este, in primul rand, acela de a informa cetateanul. In al doilea rand, aceasta este o modalitate de a-i descuraja pe speculanti sa ridice in mod nejustificat preturile. Informarea despre preturile medii din piete a inceput sa fie practicata de luni in fiecare dimineata in cadrul jurnalelor posturilor publice de radio si televiziune.