Lumea încă nu a tras hotarul, în sfera durerilor de cap, între migrene şi nevralgii. Profesor doctor Dorin Sarafoleanu ne lămureşte care sunt deosebirile dintre cele două afecţiuni frecvent confundate.
Florin Condurăţeanu: - Domnule profesor doctor Dorin Sarafoleanu, lumea a înţeles că durerile de cap de tip migrene, nevralgii se moştenesc, dar sunt şi unii factori favorizanţi, de care trebuie să te fereşti?
Prof. dr. Dorin Sarafoleanu: - Migrena şi nevralgia au şi o componentă ereditară, dar sunt şi alte cauze care deschid uşa acestor tipuri de dureri de cap. Astfel, migrenele sunt favorizate de alcool, tutun, cafea, nopţi pierdute, cure de slăbire, unele medicamente anticoncepţionale, medicamente destinate inimii (de tip nitraţi). Nevralgia e cauzată şi de frig, lucrări necorespunzătoare ale danturii, iritaţii în cavitatea bucală, sinuzite. Nevralgia de trigemen este declanşată şi de atingerea în gură cu alimente mai ales foarte reci, cu atingerea instrumentelor de bărbierit.
F.C.: - Lumea nu are clar în cunoaştere deosebirile dintre migrene şi nevralgii. Să nu uităm că specialiştii au situat nevralgia de trigemen pe poziţia întâi a celor mai brutale dureri, împarte acest loc cu durerile din criza de pancreatită.
Prof. dr. D. Sarafoleanu: - Migrena se instalează pe jumătate de cap, pulsează în sincronie cu pulsul, cu bătăile inimii. Nevralgia de trigemen este localizată pe nervul trigemen, care are cel mai lung traseu din nervii feţei, are trei ramuri, pe frunte, pe zona obrazului, în maxilarul inferior. Cel mai des, durerile sunt ca nişte junghiuri, precum înţepăturile de cuţit, afectează ramura de mijloc a nervului, dureri de pe tâmplă la ochi, obraz, baza nasului. Lăcrimează ochii, curge nasul. Migrenele se însoţesc şi de vărsături, greaţă, ameţeli, transpiraţie abundentă, jenă la lumină. Nevralgia apare brusc, migrena îşi anunţă apariţia prin semne cu 2-3 zile înainte. Unele migrene au şi aură, ce se anunţă cu o jumătate de oră înainte de criza migrenoasă. Migrenele lansează semnale de tulburări pe tubul digestiv, balonări, intestin iritabil. Alt simptom este o oboseală exagerată. După criza de migrenă, suferindul doarme mult, adânc.
F. C.: - Care este tratamentul?
Prof. dr. D. Sarafoleanu: - Migrenele se tratează cu medicamente antiemetice din clasa propanolol, motilium, dar se apelează şi la antiinflamatoare nesteroidiene. În nevralgia de trigemen, se recomandă medicamente antialgice, antiinflamatoare, neuroleptice. În caz că nu se diminuează durerile, se fac inflitraţii în ganglionul sfenopalatin cu alcool, cu anestezice. Cele trei ramuri ale nervului trigemen se unesc în acest ganglion sfenopalatin, situat în spatele urechii. În cazuri extreme se secţionează acest ganglion, dar se pierde o parte a sensibilităţii feţei, se ajunge şi la paralizii pe jumătate de faţă. Migrenele durează între 4 ore şi 72 de ore. Crizele dureroase de nevralgie de trigemen durează de ordinul secundelor, dar apar şi de zeci de ori pe zi.
Există şi nevralgia gloso-faringiană, cu dureri în laterala gâtului, a omuşorului. Soluţia extremă este o tăietură în osul hioid, adică în omuşor. O altă nevralgie este cea suboccipitală, cu durere în ceafă, cu radiere a durerii în urechi, gât. Se aplică o căldură, se fac infiltraţii, se dau antialgice.