x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Mihai Tanasescu: "In 2008, salariul mediu va fi de 350 euro"

Mihai Tanasescu: "In 2008, salariul mediu va fi de 350 euro"

29 Sep 2004   •   00:00
Mihai Tanasescu: "In 2008, salariul mediu va fi de 350 euro"

INTERVIU

O tara europeana cu afaceri prospere, in care salariul mediu va fi de 350 de euro, iar pensia de 100 de euro. Asa va fi Romania anului 2008, afirma Mihai Tanasescu, ministrul Finantelor Publice.

"Vom merge cu 160 km pe ora fara probleme"

O tara europeana cu afaceri prospere in care salariul mediu va fi de 350 de euro. Pe scurt, asa va fi Romania in anul 2008 in viziunea ministrului de Finante, Mihai Tanasescu. El vorbeste de pasii care trebuie facuti pentru a ajunge la aceasta prosperitate, pasi care sunt fixati in Programul de guvernare pe perioada 2005-2008 al Uniunii Nationale PSD+PUR.
DANIELA IVAN

  • Jurnalul National: Recent, Fondul Monetar International a aprobat o noua scrisoare suplimentara la acordul stand-by. Care a fost cea mai importanta problema pe care ati negociat-o?

    Mihai Tanasescu: Acordul pe care l-am semnat in iulie are o semnificatie aparte pentru noi. Este legata de faptul ca ultimul aranjament vrea sa consolideze economia anilor 2001-2003 in asa fel incat programul de guvernare pentru perioada premergatoare aderarii sa aiba "binecuvantarea" Fondului Monetar International. In ce sens? Adica sa capete mai multa putere si credibilitate, iar in perioada 2005-2006 sa putem finaliza o etapa foarte importanta inainte de integrare. Si anume sa coboram inflatia la 4% la finele lui 2006, sa avem o rata cat mai ridicata a veniturilor in PIB, sa avem o economie de piata functionala care sa poata face fata concurentei. In concluzie, in linii foarte mari, trebuie sa avem desenata o economie care sa intre cu dreptul in 2007. De aceea, consider ca pana la data intrarii in Uniunea Europeana trebuie sa existe un parteneriat intre romani, Fondul Monetar si Bruxelles.

  • Ce aduce nou programul de guvernare al Uniunii Nationale PSD+PUR fata de cel pe care l-ati avut in actualul mandat?

    Este o continuare si o schimbare in acelasi timp. Este o continuitate de politica economica pe probleme macroeconomice. Este insa si o schimbare fiindca modul cum sunt alocate resursele se indreapta catre agricultura, infrastructura, educatie, cercetare, mediu si sanatate. Este un program care va face ca la finele anului 2008, Romania sa aiba un PIB de aproximativ 80 de miliarde euro.

    Salarii de 350 de euro

  • Oamenii sunt interesati de lucruri concrete. Ei vor sa stie ce salarii vor avea in 2008?

    Propunerea Uniunii Nationale PSD+PUR este ca in anul 2008 salariul minim sa fie de 160 de euro. In plus, salariul mediu pe economie, care la ora actuala este de 195 de euro, va ajunge la 350 de euro.

  • Si ce impozit vor plati pentru aceste castiguri?

    Astazi, angajatii care au salariul mediu de 8,2 milioane de lei platesc un impozit care corespunde transei de cota redusa. Programul nostru prevede ca aceasta cota redusa sa scada treptat din 2005 pana-n 2008 de la 18%, cat este astazi, pana la 10%, in 2008. Deci, cei mai multi oameni, aproximativ 4,3 milioane, vor plati un impozit de 10%. Prin comparatie cu programul Aliantei D.A., o mare parte dintre romani vor plati in varianta propusa de Uniunea PSD+PUR mai putin cu 6 procente, fiindca ceilalti propun o cota unica de 16% care se va aplica pentru toata lumea.

  • Concret, cati bani raman in plus in buzunarul oamenilor, in varianta dumneavoastra?

    Putem calcula. Daca inmultim 361 de euro, cat este salariul mediu brut in propunerea dansilor, cu 16%, cat este cota unica de impozit, obtinem 57 de euro. Iar in cazul nostru 350 de euro inmultit cu 10% fac 35 de euro. Aceasta este diferenta. Sigur, vor fi si oameni care vor castiga mult mai mult, vor fi sectoare in care castigurile vor fi de 800-900 de euro sau peste 1.000 de euro si acesti oameni vor plati in varianta propusa de noi un impozit de 36%. In schimb, in varianta dansilor, salariile mari vor fi impozitate tot cu 16%. Este vorba despre aproximativ 500.000 de oameni care vor avea castiguri mari. Aceasta este si filozofia doctrinara care ne separa.

    Pensia medie: 100 de euro

  • Si pensionarilor ce le propuneti in urmatorii patru ani?

    Problema pensionarilor este foarte importanta pentru noi. Dorim sa incepem recalcularea pensiilor chiar din 1 octombrie ca sa putem sa luam aceste dosare, sa le platim. Este un proces greu fiindca sunt 4,5 milioane de dosare si fiecare dosar inseamna un om cu probleme, poate cu un act lipsa sau mai multe. Dar trebuie inceput imediat, chiar daca este o munca colosala. Vrem ca pensia medie sa ajunga la 100 de euro, treptat, pana-n 2008.

  • Unii se intreaba de ce nu ati facut aceste lucruri pana acum?

    Este foarte simplu. Etapa 2000-2004 a fost faza de recorelare a pensiilor. Am gasit o situatie anormala, in care la aceiasi ani de munca si profesie unii pensionari castigau dublu fata de altii numai fiindca au iesit din campul muncii mai tarziu. Am mai strans aceasta distanta intre unii si altii. Nu am avut bani decat pentru atat, dar acum Romania intra in alta etapa de dezvoltare si gaseste, in sfarsit, resurse pentru a incepe recalcularea pensiilor. Este un proces care costa 24-25 de mii de miliarde de lei, pe parcursul a doi ani. In plus, prin politica pe care o avem, toti fermierii peste 55 de ani vor avea o pensie sociala. Vor fi niste transformari profunde in economia romaneasca.

    Inflatia si investitiile

  • Tinta de inflatie 2% pare utopica. Pe de o parte, economia romaneasca are o inflatie structurala, pe de alta parte, oamenii vor castiga mai mult si vor fi tentati sa cheltuiasca mai mult. In general pe bunuri din import.

    Nu e important acest lucru fiindca vor fi multe venituri din exporturi. Exportul va fi in continuare o ancora importanta pentru cresterea economica, iar investitiile straine vor acoperi deficitul de cont curent.

  • Mizati pe investitii masive in viitorii ani.

    Ele vor avea un trend accelerat, am estimat o crestere de 10-11% pe an.

  • De ce acum?

    Este vorba despre predictibilitatea tarii. Faptul ca Romania este inscrisa pe un drum fara intoarcere, integrarea in Uniunea Europeana, arata ca tara este sigura. Banii investitorilor sunt intr-un loc sigur. Intrarea in UE da o siguranta pentru multi ca mediul economic se stabilizeaza si ca investitiile lor au un pamant foarte bun ca sa produca. Din 2007 vor fi multi bani din fondurile structurale, care vor atrage alti bani la randul lor. Toate aceste investitii care vor veni din bani structurali europeni vor fi acompaniate de altele private din Europa sau din alta parte a lumii. Sectoare cu potential

  • Care sunt sectoarele pe care le considerati cu potential ?

    Este clar ca procesul de schimbare a industriei romanesti va continua. S-a vazut ca la ora actuala exista cerere foarte mare pe piata de a folosi creierele romanesti si sunt foarte multe firme de inginerie, IT, soft care incep sa creasca foarte mult. Totodata, va fi o schimbare a mediului rural si a agriculturii unde se vor baga foarte multi bani. Sunt ferm convins ca exportul care s-a diversificat foarte mult in ultima perioada pe produse cu valoare adaugata mare - masinarii, aparate, isi va continua cresterea.

  • Cum ati gandit sa sustina statul roman aceasta explozie a afacerilor?

    Raspunsul este in strategia fiscala pe care am propus-o. Incepem in 2005 cu o scadere agresiva a impozitului pe profit de la 25% la 19%, cu o scadere a impozitului pe venit de la 18% la 14%, cota minima, si de la 40% la 38%, cota maxima. In plus, IMM beneficiaza de programul de neimpozitare a profitului reinvestit. Totodata, vom scadea contributiile sociale cu doua puncte procentuale in fiecare an. Se va ajunge la finalul anului 2008 ca taxarea pe contributii sociale sa fie de 44%.

    Propunerea D.A. este nerealista

  • Cum comentati programul economic lansat de Alianta D.A.?

    Este nerealist din punct de vedere economic. In primul rand, este o prezentare a unor capitole, a unor tinte pe care dansii le au in vedere. Si aducand bucatica cu bucatica, facand promisiuni la fiecare fascicul, nu o sa se poata lega intr-un sistem care sa creeze credibilitate si crestere economica. Nu cred in acest program si sunt convins ca numai prin continuitate Romania poate prospera. Si nu o spun eu. Va citesc acum comentariul din Economist Inteligent Units: "Masurile fiscale conduc la mari pierderi de venituri care fac nesustenabile programele de cheltuieli exagerate. In acest sens, deficitul bugetar va exploda punand in pericol toate cheltuielile si echilibrele macroeconomice". Totodata, se spune ca drumul catre UE poate inregistra derapaje daca un guvern neexperimentat si fragmentat condus de Alianta D.A. va castiga puterea. Este deci o recunoastere foarte clara din partea comunitatii internationale ca programul care a fost inceput de noi trebuie consolidat.

    INVESTITII

    "Faptul ca Romania este inscrisa pe un drum fara intoarcere, integrarea in Uniunea Europeana, arata ca tara este sigura. Intrarea in UE creeaza o siguranta pentru multi investitori ca mediul economic se stabilizeaza si ca investitiile lor au un pamant foarte bun ca sa produca. Va fi un boom al afacerilor"

    CONTINUITATE

    "Vor fi niste transformari profunde in economia romaneasca. Noi am pus Romania in acesti patru ani pe sine, urmatorii patru ani, 2004-2008, incepem sa tragem aceasta locomotiva in sus, iar in anii care urmeaza cu fondurile de la UE vom merge cu 160 km/ora fara sa ni se clatine paharul pe masa. Insa pentru asta este nevoie de continuitate" - Mihai Tanasescu, ministru de Finante
  • ×
    Subiecte în articol: programul romania interviu mediu salariul