Ministrul de Externe, Mircea Geoana, a fost desemnat oficial viitorul prim-ministru daca Uniunea Nationala PSD + PUR va castiga alegerile generale din toamna. El crede ca functia i se potriveste mai mult decat cea de primar general.
SILVIU SERGIU
Mircea Geoana: Experienta alegerilor locale si experienta politica pe care am acumulat-o in acesti ani arata ca indiferent ce ne-am propune intr-un moment sau altul al vietii personale intotdeauna electoratul are dreptate si, ceea ce este pentru mine o lectie foarte clara, este ca indiferent de ceea ce crezi tu despre o functie sau despre calitatile tale exista intotdeauna un portret-robot pe care publicul il are. De aceea cred ca zicala romaneasca "omul potrivit la locul potrivit" este in continuare valabila si cel putin din sondajele recente profilul de prim-ministru pare sa fie mai adecvat decat cel pe care mi l-am propus anterior. Sunt candidat si la Senatul Romaniei, deci voi incerca sa combin o chestiune de alegere directa, cum este firesc, si de ce nu si o experienta la guvernare care este un lucru pe care mi-l doresc si pe care eu spun ca pot sa-l fac foarte bine.
Citește pe Antena3.ro
N-as mentiona nume pentru ca nu este frumos, deoarece tot timpul lasi pe cineva pe dinafara. Si dintre numele cunoscute, si dintre cele mai putin cunoscute. Sunt foarte multi oameni buni la noi in partid. Dar daca am spus omul potrivit la locul potrivit as spune si omul potrivit la timpul potrivit. Este timpul Europei, este timpul modernizarii, este timpul sa ducem Romania mai departe si sunt extrem de fericit ca si colegii mei au ajuns la aceasta concluzie si sunt convins ca nu vor fi dezamagiti.
Despre comentariile lui Ion Iliescu
Dansul a facut si alte comentarii si eu cred ca opinia dansului este foarte clara si ma bucur ca vom putea sa colaboram, sunt convins, in conditii foarte bune.
Dupa plecarea presedintelui Nastase de la partid la Cotroceni, si sunt convins ca va fi asa, nimeni din partidul nostru nu are anvergura, echilibrul si respectul de care se bucura presedintele Ion Iliescu pentru a ocupa o astfel de functie.
Eu cred ca este un lucru firesc.
Eu sunt convins ca vom avea in presedintele Iliescu un presedinte care va putea sa conduca partidul in perioada urmatoare, iar domnul Adrian Nastase va avea o cariera prezidentiala pe termen lung. Ce fel de structura de conducere vom avea si care vor fi colegii din conducerea viitoare a partidului nostru este mult prea timpuriu ca sa speculam. Sunt formule pe care le-am experimentat chiar in timpul acestui mandat. Am avut structuri de conducere care au evoluat. Vom decide la congresul nostru de anul viitor care este formula optima si care vor fi colegii care vor fi alesi in posturile de conducere ale partidului.
N-am luat nici un fel de decizie in legatura cu nimeni din actuala formula guvernamentala sau din viitoarul Guvern. Sunt foarte multi secretari de stat in diverse ministere care s-au ocupat de integrarea europeana, care sunt membri ai partidului nostru si care pot sa faca acest lucru foarte bine. Sunt membri actuali ai Guvernului care au o reputatie foarte buna. Nu vad de ce nu am putea sa apelam pentru una doua pozitii la romani care s-au afirmat profesional in mod exceptional in tara sau in strainatate.
"Solutiile tehnocrate, solutii de avarie"
Raspunsul este da. Nu m-am gandit la ceva anume. Sunt doua realitati ale momentului politic actual. Unu: vremea in care primul ministru era doar un simplu tehnocrat a apus in Romania. Este o perioada revoluta, pentru ca acum, mai ales dupa profilarea extrem de puternica a functiei de prim-ministru si a rolului guvernului de catre Adrian Nastase, este clar ca pentru a avea capacitatea de a lua decizii necesare pentru modernizarea tarii este nevoie de un prim-ministru care sa fie ancorat si in partidul de guvernamant. Asta nu inseamna ca in mod obligatoriu primul ministru trebuie sa fie si presedintele partidului de guvernamant. Dar in egala masura cred ca in perioada urmatoare solutiile de tip tehnocrat vor fi in principal solutii de avarie, in conditii de blocaj politic sau in conditii de criza politica. Toate guvernele europene sunt conduse de lideri politici care sunt importanti in partidele lor. Nu sunt neaparat presedinti, dar nici nu putem sa ne intoarcem la perioada in care primul ministru era un personaj poate competent, dar neancorat in realitatea partidului care formeaza majoritatea.
Aceasta improspatare a partidului s-a produs si evident ca prima reactie este sa te uiti la numele mai sonore, la numele mai cunoscute. Si probabil ca asta au facut si militantii nostri. De aceea am incercat sa avem si cateva parghii de corectie. Au existat si colegi cu nume sonore care nu au avut sprijinul membrilor de partid. Deci este o primenire importanta la nivelul partidului. Daca cineva se astepta ca brusc nici unul dintre numele cunoscute din partid sa nu se mai regaseasca pe liste, inseamna ca fie este partizan politic, fie nu se pricepe la politica.
Este o decizie logica prin care incercam sa oferim Romaniei cea mai buna solutie pentru etapa urmatoare. Sunt elemente de ideologie care sunt complementare, sunt si elemente de noutate referitoare la clasa mijlocie, de rolul femeilor, in care PUR poate sa aduca o valoare adaugata la efortul nostru comun. Eu sunt foarte multumit de faptul ca am decis ca pentru structura viitorului guvern Codrut Seres, un tanar serios si extrem de bine pregatit, sa lucreze alaturi de mine pentru un guvern care sa aduca Romania in Europa.