Codruţ Şereş avertizează asupra tentaţiei pomenilor electorale în 2008
Codruţ Şereş, preşedintele Consiliului Executiv al PC, atrage atenţia
asupra faptului că, cu cât este mai scumpă o campanie pentru câştigarea
unei primării, cu atât mai mult aceasta va afecta ulterior buzunarele
contribuabilului.
Codruţ Şereş avertizează asupra tentaţiei pomenilor electorale în 2008
Codruţ Şereş, preşedintele Consiliului Executiv al PC, atrage atenţia asupra faptului că, cu cât este mai scumpă o campanie pentru câştigarea unei primării, cu atât mai mult aceasta va afecta ulterior buzunarele contribuabilului.
- Jurnalul Naţional: Cum va fi anul 2008 pentru partidul dumneavoastră?
Codruţ Şereş: Din punct de vedere politic anul 2008 va fi oricum mai dificil decât toţi ceilalţi ani de până acum din două motive principale: este an electoral şi există tentinţa de a fi date pomeni electorale şi respectiv de a lustrui sărăcia existentă în acest moment, eventual de a prezenta o nouă faţă a României la summit-ul NATO din februarie şi în al doilea rând pentru că anul 2008 a început cu continuarea războiul între palate. Acest război excede deja orice limite ale judecăţilor raţionale şi cei doi combatanţi, preşedintele şi premierul, nu vor renunţa până în momentul în care unul dintre ei va cădea de pe funcţia pe care o deţine. În 2008 va continua războiul preşedintelui cu Guvernul şi pe măsura acestui conflict vom avea şi instituţii nefuncţionale şi mult haos şi mai mult ca oricând justiţie televizată. În plus, ca şi pentru restul partidelor şi pentru PC va fi un an dens în provocări electorale. Iar aici cred că europarlamentarele au arătat clar că acolo unde există organizare şi o comunicare disciplinată cu electoratul la nivel local se pot atinge rezultate bune. PC a avut o foarte bună activitate parlamentară oferind răspunsuri pentru multe dintre problemele electoratului, iar asta trebuie mai bine comunicat oamenilor. Cred, şi asta este şi una dintre priorităţile personale, că este necesar un plan riguros de comunicare directă cu oamenii, la nivel local.
- În acest context, PC încotro se va îndrepta?
La începutul acestui an şi pe parcursul lui PC va suferi modificări substanţiale. La sfârşitul lunii ianuarie vom alege o nouă conducere şi în acest context ceea ce este important este ca echipa de conducere care va fi instalată să fie unită şi să colaboreze strâns cu liderii judeţeni. Cred că creşterea rolului liderilor judeţeni în deciziile politice şi în cele executive ar trebui să fie primordială în urma congresului din 27 ianuarie. Decizie comună şi responsabilitate împărţită sunt prioritare pentru viitoarea conducere a PC. În al doilea rând, PC la alegerile locale din acest an are de apărat rezultatul bun realizat în 2004 la alegerile locale, atunci când am reuşit aproape 7%. Cred că este foarte important pentru noi să ne desemnăm candidaţi cu o bună reputaţie pentru municipiile reşedinţă de judeţ dar şi în celelalte localităţi. Marea provocare pentru colegii mei este ca toţi cei care doresc să facă o carieră politică de succes să îşi asume candidatura în alegerile locale pentru funcţiile de primari sau consilieri, pentru că din ce în ce mai mult bătălia politică trebuie dusă mai ales la nivel local, practic, în slujba cetăţenilor, unde, mai devreme sau mai târziu va ajunge şi ceea ce se numeşte putere reală.
- Veţi aduce candidaţi noi sau veţi rula candidaţii de până acum?
Bineînţeles că vor fi şi foşti candidaţi dar şi alţii noi pentru că PC, aşa cum a dovedit şi recent prin venirea deputatului Vlad Hogea, are capacitatea de a atrage către sine oameni bine pregătiţi. Vom vedea prin sondaje dacă aceştia sunt bine poziţionaţi din punct de vedere al percepţiei publice. Sondajele vor fi definitorii cel puţin pentru municipiile reşedinţă de judeţ. Aceste alegeri vor spulbera multe dintre miturile administraţiei locale şi la primării şi la consilii. Tineri cu un
proiect concret de management local vor scoate din uz figurile consacrate. Iar din acest punct de vedere PC va veni cu o oferta bună.
- Sunteţi pregătiţi pentru varianta votului uninominal la parlamentare? Aveţi candidaţi viabili cu forţă financiară pentru a face faţă unui asemnea scrutin?
Pot să vă spun că PC este pregătit sau va fi pregătit la momentul votului uninominal pentru acest proiect de vot. Paradoxal, noi credem, spre deosebire de alte partide, că votul uninominal ar putea să ne avantajeze pentru că s-a dovedit faptul că PC a avut oameni de valoare când a fost să-i nominalizeze în Guvern sau în executivul local şi de asemenea PC a dovedit prin iniţiativele legislative depuse în Parlament că are idei, că are oameni capabili să pună acele idei în practică.
- Aţi stabilit o strategie pentru cele două scrutine?
Strategia este în pregătire, niciodată nu ne-am făcut publice strategiile pe care le-am urmat şi nu vom face asta nici acum. La locale participăm singuri, nu gândim nici un fel de alianţă preelectorală cu nimeni, dorim să ne dovedim forţa în alegerile locale iar după momentul alegerilor locale va trebui să ţinem cont şi de ce se va întâmpla pe scena politică românească, dacă vor exista alianţe dacă dimpotrivă vor fi participări individuale pe liste ale tuturor celorlalte partide.
- Veţi apela la consultanţi străini?
Nu. Încep să cred că aducerea consultanţilor străini este un fel de poveste cu zâne. Ceea ce contează este oferta politică, cât de bine răspunde ea problemelor electoratului şi candidaţii care prezintă acea ofertă, corectitudinea lor, dorinţa lor de a face ceea ce promit. Acestea sunt lucrurile importante. Faptul că poţi apela la specialişti care să te ajute să descifrezi mai corect sondajele de opinie sau ce spune mass-media la un moment dat, este totusi un aspect secundar. Vom folosi şi noi expertiza unor astfel de specialişti pe partea de cercetare şi interpretare a sondajelor, dar ei vor fi români. Romanii cunosc mai bine ce se întâmplă aici şi îţi pot atrage atenţia mai uşor la un curent de opinie sau o problema a electoratului.
- Vorbeaţi despre o posibilă alianţă preelectorală după locale. La ce partide vă gândiţi?
Spuneam că nu vom face alianţe preelectorale înainte de locale. Dacă vorbim de după locale părerea mea este că în România bătălia politică se va structura în două tabere: cei pro şi cei contra domnului Traian Băsescu. Este evident că PC nu poate să fie în tabăra pro şi ca atare ne vom regăsi în acea tabără care va fi, hai să nu zicem pro sau contra Traian Băsescu, să spunem pentru apărarea Constituţiei şi a valorilor democratice şi cred că în acestă tabără ar trebui să se regăsească PC.
- Care este suma minimă pe care trebuie să o cheltuie un partid în campania electorală pentru a depăşi pragul electoral sau pentru a câştiga, să zicem, 10 primării?
Dacă ar fi să facem un calcul ar trebui să vedem cât au cheltuit partidele în campanie pe vot la europarlamentare, adică 2,3,4 euro pe vot. Urmând acest algoritm putem să facem un calcul, sigur ţinând cont şi de mărimea oraşului, pentru că una este un oraş ca şi Zalăul cu câteva zeci de mii de alegători şi altul este cazul Bucureştilului în care sunt mult mai mulţi alegători. Plecând de aici putem estima care vor fi sumele investite şi în această campanie. Nu ştiu cât se va cheltui, dar pot să vă spun cu siguranţă că miza alegerilor locale este foarte mare şi de multe ori când este vorba de mize importante unii politicieni sunt dispuşi să facă multe pentru a câştiga. Aşa se creează datoriile pe care apoi le plătesc cetăţenii. Cine contribuie, de exemplu, cu 200.000 de euro în campanie în judetul Cluj, vrea lucrări de constructii de 500.000 euro. Restul se ştie.
- Dacă aţi putea câţi bani aţi arunca în campania electorală pentru a câştiga alegerile parlamentare şi locale?
E absurd să spui că o campanie electorală nu costă. Dar o campanie electorală nu implică sub nici o formă numai efort financiar. Oamenii şi ceea ce spun ei sunt mai importanţi. În plus, cetăţenii trebuie să înţeleagă ca acolo unde candidatul pune 100 de afişe pe metru pătrat este posibil ca 50 dintre ele să le plătească din bugetul local. Dacă aş investi ceva nelimitat în campanie atunci asta ar fi timpul pentru mers din uşă în uşă.
- Concret, câţi bani veţi aloca dumneavoastră cu scopul de a deveni primar la Baia Mare? Tot 2-3 euro pe vot?
Undeva la 4-5 euro pe vot. Ar trebui făcut un calcul cu privire la participarea la vot care, pentru locale, e undeva la 50% sau 55%, multiplicat cu numărul de alegători în Baia Mare sunt circa 140.000 pe listele permanente, ar însemna undeva 70.000 la vot înmulţit cu 4 ar trebui să însemne vreo 280-300.000 de euro dacă vrei să câştigi o primărie cum este Baia Mare. Nu ştiu. Nu vreau să cumpăr voturi, vreau să conving pentru voturi. Nu exclud costul material, pentru că ar însemna să fiu populist sau naiv. Dar vreau să fie foarte clar că am de gând să prezint câteva proiecte despre care eu cred că sunt îndrăzneţe şi realiste. Şi mai ales să spun cum am să le fac. Şi am să mai fac ceva. Am să spun cât cheltuiesc eu în campanie şi am să-i rog şi pe ceilalţi să spună.
- Credeţi că va reuşi un partid să obţină majoritatea sau vom avea din nou o coaliţie de guvernare după alegerile parlamentare?
Cred că în România a trecut vremea partidului unic, a partidului- stat cred că vom avea multă vreme de acum înainte coaliţie. Cine va câştiga? Mi-aş dori să fie acea coaliţie care să apere valorile democraţiei şi valorile constituţionale şi care să sancţioneze orice încercare de concentrare excesivă a puterii în mâna unui grup restrâns sau chiar a unei singure persoane.
- Ce partide vedeţi într-o astfel de coaliţie care să facă guvernul?
E delicat şi dificil în acest moment pentru a stabili alianţe. Cred că este obligatoriu pentru acest partid prezidenţial, PDL, să-şi găsească un colaborator, să nu uităm că PDL este izolat practic în acest moment pe scena politică. Rămâne de văzut ce va face UDMR, rămâne de văzut ce rezultate vor fi după locale, este foarte posibil ca unele partide nedepăşind acel 5% la locale să fie părăsite de membri şi aici mă gândesc la PRM şI la PNG. Practic, orice astfel de coaliţie trebuie structurată în jurul unui program. Depinde dacă PSD se va orienta către PDL sau către PNL sau dacă PNL se va orienta către PSD sau dimpotrivă se va împăca cu foştii aliaţi deveniţi duşmani, sunt foarte mulţi de "dacă”.
- Dacă vi se va cere sau situaţia este fără ieşire aţi intra la guvernare cu o formaţiune cu care nu v-aţi fi dorit niciodată să colaboraţi.
Dacă mă întrebaţi pe mine personal răspunsul ar fi categoric nu. Însă, dincolo de opiniile personale lucrurile trebuie structurate în jurul unui program politic. Din punct de vedere docrinar, PC va susţine numai proiectele convergente cu acele idei care susţin tradiţional acţiunea noastră politică.
- În situaţia în care PC ar câştiga alegerile parlamentare aveţi pregătit un premier?
Da.
Lăsaţi-ne să câştigăm alegerile mai întâi. Nu cred că ar fi o problemă să alegem unul dintre parlamentarii actuali ai PC care au o bună experienţă şi expertiză în domeniul economic şi în zona afacerilor, după cum se ştie, un prim- ministru, de obicei, trebuie să stăpânească farte bine domeniul economic.
- Dintr-o eventuală funcţie de secretar general al PC cu care dintre cei trei candidaţi la preşedinţie aţi prefera să lucraţi?
Toţi trei sunt oameni valoroşi. Pe Sabin Cutaş îl cunosc de aproape 10 ani şi într-un fel sunt cel care l-am convins să-şi asume o carieră politică la alegerile parlamentare din 2004, îl apreciez foarte mult, Florin Anghel are multă experienţă în administraţia locală, are şi experienţă electorală, iar Daniela Popa are o bună experienţă parlamentară, împreună cu ea am lucrat la campania PUR din 2004 iar rezultatele au fost din cele mai bune. Voi face cunoscut la congres candidatul cu care aş prefera să lucrez dacă voi deveni secretar general. Doresc însă să spun că eu cred că Daniela Popa poate oferi, în afara experienţei politice, şi garanţia unui proiect de coordonare şi mobilizare a organizaţiilor, care să răspundă optim presiunii timpului scurt de pană la alegeri.
Interviu Codruţ Şereş - Audio