x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Monica Ghiurco povesteşte cum a scos-o Rodica Culcer, pe mail, de la Ştiri

Monica Ghiurco povesteşte cum a scos-o Rodica Culcer, pe mail, de la Ştiri

de Anca Nicoleanu    |    28 Feb 2012   •   16:40
Monica Ghiurco povesteşte cum a scos-o Rodica Culcer, pe mail, de la Ştiri

Monica Ghiurco povesteste cum a reactionat Rodica Culcer atunci cand a aflat ca prezentatoarea va participa la concursul pentru postul de redactor sef al Stirilor TVR si care au fost motivele pentru care aceasta a scos-o de pe post, in 2010. Monica vorbeste despre problemele pe care inca le are, din cauza afirmatiei lui Adrian Nastase facuta in stenogramele din 2004: "fata asta, Ghiurco, este foarte bine intentionata...", in urma careia a fost considerata o simpatizanta a PSD, si explica ce a determinat-o sa candideze in prezent pentru ocuparea postului de director al Directiei Stiri al TVR, functie ocupata pana nu de mult, de... Rodica Culcer.

● Jurnalul National: Esti unul dintre candidatii inscrisi in concurs pentru sefia Stirilor TVR, alaturi de Claudiu Lucaci si de Anca Lazarescu. Ce-ti veni?
● Monica Ghiurco: Lucrez la aceasta directie, a Stirilor, din februarie 2002, si am ajuns sa cunosc in amanunt functionarea unei astfel de directii. Ii iubesc pe oamenii de acolo, le cunosc valoarea si posibilitatile pe care le-ar putea avea profesional. Consider ca stiu care sunt neajunsurile, am o viziune proprie asupra unui angrenaj eficientizat si sper ca, in momentul in care concursul ne va da posibilitatea sa ne exprimam punctul de vedere, sa se observe niste calitati ale viziunii manageriale proprii, pentru ca vine din interiorul unui organism destul complicat. Mi-a prins foarte bine si experienta, nu doar viziunea din interior, si faptul ca 2008-2010 a fost o perioada in care am functionat in paralel, pe langa activitatea de la stiri, cu un departament extrem de complicat, social-politic-economic, as spune centrul de greutate al departamentului editorial, cel care realizeaza restul programelor, in afara stirilor. Am vazut care este nivelul de relationare, gradul de colaborare intre diverse sectiuni din televiziune si constat ca si aici sunt foarte multe de facut... Au fost foarte multi colegi care m-au incurajat sa fac lucrul asta si asta mi-a dat o mare incredere, pentru ca e important ce vor colegii. Daca nu te vad competent cred ca e utopic sa te arunci in competitii. Cred ca trebuie sa fie un concurs corect, sa li se acorde tuturor candidatilor sanse egale si consider ca dintr-o competitie intelectuala nu are cum sa iasa un lucru rau, dimpotriva, ar putea iesi un lucru mai bun decat avem in prezent.

● Te temi de ceva?
● Personal, as spune ca ma tem. Sunt situatii in care unii sau altii ar putea fi, sa spunem, inclinati sa fie rezervati in a-i acorda unui tanar o sansa de a conduce o asemenea directie, pentru ca ma consider inca tanara. Ma astept la aceasta prejudecata care nu ar putea acorda sanse egale unui tanar inscris in competitie care, chiar daca nu are acei trei ani impliniti de experienta in managementul de media, are doi ani, trei luni si 15 zile, si cred ca diferenta este irelevanta. Daca ai demonstrat in doi ani si ceva ca esti in stare sa faci un lucru bun, nu cred ca in trei ani schimbi ceva esential.

● Ce anume crezi ca nu merge in cadrul acestui departament?
● Pot sa spun care este obiectivul principal pe care mi l-as propune, un obiectiv pe care sunt ferm convinsa ca foarte multi dintre colegii mei de la stiri il impartasesc, si ma refer la recastigarea credibilitatii, a increderii publicului in stirile Televiziunii Romane. Si anume, sa fie stiri echidistante, lipsite de orice fel de influenta politica, stiri de care romanii au nevoie, stiri "nemestecate", stiri pentru care nu s-a creat interpretarea cu care conduci telespectatorul, stiri in forma corecta, obiectiva.

● Acum cat timp ai observat ca stirile au inceput sa-si piarda credibilitatea?
● Din pacate, suntem tinta unor atacuri de presa pe care le-as intelege, mai ales pentru ca vin dintr-o zona concurentiala extrem de puternica si acesta este, cu siguranta, unul dintre motivele principale pentru care televiziunea publica este supusa astazi unor atacuri concertate. Dar nu putem nega si anumite elemente ce tin si de structura interna a produsului de pe piata pe care noi il oferim publicului. Cand am observat acest lucru? Cred ca s-a acumulat in timp un anume gen de autocenzura a reporterului, a celui care este sau nu este foarte direct, foarte sincer cu sine insusi, in primul rand.

● Au existat probleme cu anumiti colegi si atunci si-au impus ei o autocenzura?
● Nu pot sa dau foarte multe elemente concrete, pentru ca in ultimul an mi-am desfasurat activitatea in afara directiei Stiri, practic am trecut pe productia de documentar istoric si am fost doar periodic in redactia Stiri. Colegii mei sunt oameni valorosi, dar cred ca nici ei nu sunt multumiti de situatia actuala, de situatia din ultimii doi-trei ani. Ma refer ca stimulare a propriei valori, la motivatia profesionala, pentru ca au ajuns multi dintre ei la un anumit moment in cariera, in care trebuie sa ajunga mai departe. Ori experienta lor, din punctul meu de vedere, nu este pusa in valoare. Si ma refer la generatia mea, a reporterilor cu care am intrat acum zece ani in directia stiri.

● A fost alegerea ta sa nu-ti mai desfasori activitatea in cadrul Directiei Stiri?
● A fost independenta de vointa mea. Am fost stimulata, indemnata, sa ma afirm in alta zona de activitate.

● De catre cine?
● De catre fostul director al Directiei.

● Adica de catre doamna Culcer. Ce ti-a zis atunci?
● Eu am cerut o evaluare profesionala care nu mi s-a dat nici pana in ziua de azi, in schimb, mi s-a luat obiectul muncii. Practic m-am trezit in imposibilitatea de a-mi mai indeplini activitatea pe care o duceam in acel moment, ma refer la noiembrie 2010. Si am fost invitata sa fac emisiuni, sa fac altceva in afara directiei Stiri. Nu am parasit Directia Stiri, pentru ca in continuare eu sunt angajata Directiei, dar am tinut sa demonstrez ca sunt un angajat valoros care poate face mai mult decat au considerat unii (n.n. Monica realizeaza documentarul istoric "Mostenirea clandestina", ale carui episoade, difuzate deja de Televiziunea publica, vor fi editate pe un DVD de TVR Media).

● Totusi, ce ti-a spus?
● Am primit un mail in care am fost informata ca in locul meu, la prezentarea "Orei de Stiri", va fi Livia Dila, din noiembrie 2010, pentru ca este o schimbare de imagine, de concept, rebranduire. Asta dupa ce, in prealabil, se renuntase si la emisiunea politica pe care o faceam, "Agenda politica".

● Ai solicitat o intrevedere cu doamna Culcer?
● Am facut chiar si demersuri in scris pentru a fi lamurita in privinta acestor aspecte si nu am primit nimic, eu cerand, repet, criteriile profesionale care au determinat schimbarea. Nu eram o simpla prezentatoare de stiri, eram si producatorul acelui buletin de stiri de pe TVR 2, din week-end. Probabil s-a considerat suficienta acea informare, nefiind nevoie de justificari. Evident, am cerut un alt obiect de activitate, in cadrul departamentului, in schimb am primit indemnul de a ma remarca in alta parte, ceea ce de altfel am si facut.

● A existat cenzura la Stiri, in perioada cand sefa era Rodica Culcer?
● Intrucat dansa a revenit in functie la inceputul verii 2010, cu atributii editoriale si manageriale depline, timp in care eu am mai ramas in activitatea acestei directii de stiri doar cateva luni, asupra mea nu s-au executat astfel de presiuni. Nu stiu daca este si situatia altor colegi.

● Dupa ce doamna Culcer a fost inlaturata de la conducerea stirilor, i-au luat partea Cristian Patrasconiu, Mircea Marian, Vladimir Tismaneanu, Cosmin Prelipceanu...
● Nu stiu sa-i fi luat apararea cineva care a lucrat direct din postura de subordonat.

● Poate doar Cosmin Prelipceanu.
● O scurta perioada i-a fost subordonat, si asta in vechiul mandat. Crede-ma, am citit cu multa surprindere aceasta declaratie a lui Cosmin si nu-l inteleg. O avea el motive pentru care ii este recunoscator doamnei Culcer, dar nu cred ca o voce singulara exprima o opinie unanima. Cat despre domnii pe care i-ai pomenit, cu siguranta nu sunt singurii care o apreciaza pe doamna Culcer in calitate de jurnalist, de formator de opinie, dar cu cred ca dansii se pot exprima in stransa legatura cu activitatea de management a persoanei in cauza.

"Poate ca trebuia sa-i cer explicatii atunci dlui prim-ministru, cu tupeul unui reporter amarat"
● Unii te-au perceput drept o simpatizanta a PSD, dupa publicarea acelor stenograme in care Adrian Nastase te numea "o fata bine intentionata'...
● Continuarea era: "dar ea nu stie ce vrem noi'. N-a specificat nimeni ce urma dupa acea virgula. E foarte interesant, pentru ca poate rasturna perceptia.

● Ti-a facut probleme acea afirmatie a lui Adrian Nastase?
● Foarte multe probleme. Si absolut pe nedrept. Am intrat in TVR in 2002. Din prima zi am fost acreditata la Guvern, dupa un concurs care a durat vreo doua luni. Un concurs la care am avut in comisie, la interviul final, 13 oameni, toti profesionisti, recunoscuti de publicul larg. Dupa intrarea in TVR - eu veneam din Antena 1 -, din prima zi, am fost trimisa sa relatez de la Guvernul Romaniei. Din momentul acela devenisem reporter acreditat la Guvernul Romaniei, care era Guvernul Nastase, care era guvern PSD. Fiind obiectul muncii mele sa relatez activitatea unui guvern a carui decizie era organic legata de decizia politica, deci de decizia de la partid, inevitabil ca am devenit acreditata la partid, cu o foarte buna colega si prietena de-a mea, Roxana Bajenaru, impreuna cu care am incercat sa acoperim aceasta activitate, prin rotatie. Nu puteam lucra non-stop si aduceti-va aminte ca erau zile foarte pline de activitate, iesiri publice, declaratii, discursuri, pe Guvern si pe partid. Nu era decizia mea ca in jurnalul serii sa apara sapte relatari legate de guvern, de PSD. Eu eram reporterul caruia i se cereau materiale care trebuia sa propuna subiecte. N-am propus niciodata sapte, in economia unui jurnal proportia este imensa, dar ajungeam in situatia in care munceam zilnic la un volum dublu, triplu decat alti colegi de-ai mei acreditati pe alte domenii, alte partide. Repet, n-a fost decizia mea, dar nici nu statea in puterile mele sa refuz sa muncesc. In situatia aceasta apar aceste stenograme, in care fraza completa este aceasta: "fata asta, Ghirco, este foarte bine intentionata, dar ea nu stie ce vrem noi', exprimand de fapt nemultumirea la nivelul conducerii PSD, a lui Adrian Nastase, in legatura cu modul in care TVR reflecta activitatea sa si, implicit, a fost invocat numele meu, probabil ca persoana de legatura, pentru ca apaream foarte mult in video. Eram omul care statea non stop in live-uri, in duplexuri. Am ramas masca vazand aceasta declaratie si, mai ales, vazand cu cata putere s-a intors si a fost folosita impotriva mea. Chiar i-as cere dlui Adrian Nastase s-o lamureasca odata pentru totdeauna. Poate ca am gresit, poate ca trebuia sa-i cer explicatii atunci dlui prim-ministru, cu tupeul unui reporter amarat...

● Ce probleme ai avut, ulterior?
● In 2007, am concurat pentru postul de redactor-sef la stiri. Presedinta comisiei a fost doamna Culcer. Care si-a manifestat mai mult decat fatis aversiunea fata de candidatura mea, ca fiind o candidatura cu tenta politica, eu aparandu-ma in fata acelei comisii, exprimandu-mi practic toate argumentele, spunand ca la fel de bine pot fi atribuita ca zona de simpatie guvernului Tariceanu, pentru ca, practic, din 2004 in 2007, am facut aceeasi munca cu urmatorul guvern, cu urmatorul prim-ministru. Acum se facea acea dihotomie foarte clara, si doar in cazul meu. E nedrept pentru un om caruia ii place meseria pe care o face sa i se arunce asta in fata, in lipsa unui argument profesional... Ultima data cand a fost invocat acest episod si practic aruncat in fata acest "argument', am amenintat cu Justitia, pentru ca nu mai sunt dispusa sa tolerez astfel de lucruri.

● Tot in TVR s-a intamplat?
● Da, dar nu pot sa spun cine a zis asta. Dar din punctul meu de vedere este foarte grav. Si este un argument in plus pentru a ma lupta sa demonstrez ca in TVR sunt oameni care isi fac meseria de jurnalist cu obiectivitate, cu nici un fel de patima. De ce nu vreau sa spun numele celui care a spus asta? Pentru ca nici nu cred ca merita. As da prea multa importanta si greutate unui argument atat de penibil, pe care cineva il poate invoca in fata unui om care crede ca are un cuvant de spus in meseria lui si, mai ales, pentru institutia la care lucram. Daca mai aud aceasta afirmatie facuta in lipsa unor probe, nu ma va opri nimic sa ajung direct in instanta. Dar, repet, as face un apel la domnul Adrian Nastase sa ma lamureasca si pe mine ce a vrut sa spuna cu chestiunea aceea. Trebuie sa mai lamuresc un lucru. Spune 'bine intentionata'... Eu, in primul rand, sunt o fata bine educata, bine crescuta, nu pornesc in discutia cu nimeni de pe o pozitie de forta, de istericale, de pe o pozitie viscerala impotriva unui anume interlocutor. Sunt politicoasa, sunt o fiinta cu care se poate dialoga intr-un mod extrem de elegant. Eu asa vad meseria asta. E atat de nedrept! Cu cat pui mai multa pasiune in ceea ce faci, cu atat ti se pare mai greu de acceptat sa stai deoparte, mai ales in momentele acestea in care Televiziunea Romana cred ca trebuie sa revina in preferintele publicului. Si are resursele necesare. In primul rand, are resursa umana care, din punctul meu de vedere, este cea mai valoroasa. Resursa financiara poate fi atrasa sub diverse forme, se poate completa. Si imi pare rau sa vad ca multi profesionisti parasesc televiziunea, in ultimele luni. Au plecat Cristina Liberis, Adriana Muraru, mai pleca cineva de baza din departament, Dana Vlad, au plecat oameni valorosi din zona tehnica, din zona editare video. Este pacat, ne pierdem profesionistii si cred ca ar trebui sa-i pastram in televiziune.

● Din 2002 incoace, care a fost cea mai nociva conducere pentru TVR?
● E o intrebare foarte dificila, pentru ca un clasament absolut sau de realizari pe baza exclusiva a unui criteriu nu are nici o relevanta. De fiecare data au fost factori cumulati, care au cantarit mai mult sau mai putin in ochii publicului, in ceea ce insemna imaginea Televiziunii publice in ochii publicului pe care trebuie sa-l serveasca, pentru ca este platita din banul public. Cetateanul finanteaza aceasta televiziune in mod direct si grav este ca in ultimul timp a inceput sa creada ca in mod nejustificat. Aici mi se pare pierderea cea mai mare, reculul foarte mare pe care-l resimtim noi, in momentul de fata, in ochii oamenilor. Cred ca in zona de management s-ar putea aduce anumite imbunatatiri importante, care sa diminueze acest impact negativ. Perioada de prosperitate economica, care s-a resimtit la nivelul TVR, cand institutia a inregistrat profit, s-a intamplat in mandatul lui Valentin Nicolau. Dar tot in acea perioada s-au inregistrat acuzatii publice de partizanat politic, de dezechilibru in aceasta abordare in relatia cu partidele. A fost un plus imens, dar iata ca si un minus important. Mandatul lui Tudor Giurgiu l-am resimtit prea putin... Stirile sunt stat in stat, ca in orice televiziune. Si anumite decizii care sunt de impact pentru restul televiziunii, nu se prea resimt la nivelul zonei de stiri. Neavand un contact direct, n-as risca o judecata absoluta, dar sunt niste impresii pe care le impartasesc in momentul de fata. Liberalizarea prea brusca in activitatea televiziunii, faptul ca s-a recurs la foarte multe achizitii de pe piata in detrimentul creativitatii propriilor angajati... care, cu siguranta, reprezinta o zona care trebuie reformata, improspatata cu forte noi... Dar toate acestea trebuie sa se faca in baza unor criterii profesionale stricte, clare, asumate, care sa nu lase loc la nici un fel de interpretare, sa nu ajungem sa ramanem doar cu sinecurile politice... Grila de programe a devenit mult mai diversa, insa detaliile financiare ne-au dus inspre prapastie. Mandatul ulterior a fost al lui Alexandru Sassu, care venea dintr-o zona politica. Si a fost un principal handicap pentru un manager al unei institutii publice media sa vina dintr-o zona politica, pentru ca, la nivelul credibilitatii, omul de rand este extrem de sensibil in perceptii si foarte atent la astfel de nuante, care pot sa-i deformeze uneori perceptiile mai mult sau mai putin adevarate sau concrete. Nici Alexandru Sassu n-a fost stralucit in managementul financiar, dimpotriva. S-a resimtit mult la nivelul de lipsa de motivare a personalului. Au existat accente de favorizare a unor salariati, s-a creat o totala nemultumire in randul personalului. Despre acest mandat este total neavenit sa ma exprim, tocmai pentru ca vreau sa contribui la imbunatatirea situatiei si inclusiv criticile care ar putea fi facute sunt mult mai utile in interior decat in exterior. Si nu sunt critici, ci propuneri de imbunatatire. Si o mentiune: chiar in mandatul unui om politic, al lui Alexandru Sassu, eu, in calitate de coordonator interimar al departamentului social-politic, m-am ocupat de alegerile din noiembrie 2008 care, pentru prima oara cred, s-au bucurat de aprecierea unanima a tuturor formatiunilor politice, din punct de vedere al corectitudinii, al echidistantei, al sanselor acordate exprimarii la postul public. Si tin sa precizez ca eu m-am ocupat exclusiv de aceasta campanie electorala. Si pentru ca veni vorba de relatia cu diverse perioade de management, drept recompensa a acestei aprecieri unanime, pe care au tinut sa o exprime toti factorii politici, de urmatoarele doua campanii nu am mai avut voie sa ma ating.

● Cine a impus asta?
● Presedintele director general. Care m-a evitat.... A fost numita sa se ocupe Mura Franculescu.
poate ca trebuia sa-i cer explicatii atunci dlui prim-ministru, cu tupeul unui reporter amarat...

"Exista un derapaj foarte mare, din punctul de vedere al cheltuielilor, in zona directiei Stiri"
● Revenind la situatia actuala, crezi ca lucrurile in TVR se pot schimba mai degraba cu oamenii din interior?
● Noi trebuie sa schimbam lucrurile in primul rand din interior, nu putem astepta un mare guru al reformei si depolitizarii sa vina din afara, pentru ca trebuie sa cunosti un sistem. Sunt convinsa ca mai exista si altii in interior care isi doresc asta si sunt ferm convinsa ca o sa auziti de ei. Exista o constiinta vie in televiziune. Si faptul ca exista trei candidati din interior pentru sefia stirilor este, pentru mine, un semnal extrem de bun ca lucrurile pot fi schimbate din interior.

● Care e starea de spirit in randul angajatilor TVR?
● Cred ca in mare parte profesionistii din TVR, si sunt multi buni profesionisti in Televiziunea publica, sunt de-a dreptul umiliti de aceste discrepante salariale pe care le constatam, citind presa din ultima perioada. Starea aceasta de nemultumire, de umilinta, n-are cum sa fie productiva, dimpotriva. Si trebuie reasezate lucrurile asa cum calitatea, importanta muncii pe care o realizeaza fiecare dintre ei ar impune-o.

● Te referi la salariile colaboratorilor, care sunt cuprinse intre 50 si 80 de milioane de lei vechi?
● Marea masa a personalului editorial din televiziune nici macar nu se apropie de nivelul acesta de bani al colaboratorilor, nivel care nici nu este proportional cu volumul de munca sau cu nivelul calitativ. Ma refer la cei care realizeaza emisiuni, care au luat obiectul muncii colegilor mei care nu si-au mai regasit locul pe sticla, pentru ca nu mai este loc pentru ei pe sticla.

● Citeam undeva ca un reporter debutant a fost angajat la Stiri cu 40 de milioane.
● Marea masa, din zona editoriala a Televiziunii romane, nu ajunge, in 30 de ani de cariera, sa creasca de la un salariu de debutant la acest nivel acordat unui debutant. Este strigator la cer. Ori aceste lucruri trebuie reasezate. E nevoie de un alt plan de management, de o alta structurare a cheltuielilor, de o reasezare de prioritati si de eliminare a tuturor cheltuielilor nejustificate sau care sunt inoportune intr-o astfel de perioada dificila pe care o traverseaza toti, nu doar TVR. Cineva si-a asumat politica aceasta de personal, politica aceasta editoriala de a conduce aceasta directie. Exista un derapaj foarte mare, din punctul de vedere al cheltuielilor, in zona directiei Stiri. Aceste cheltuieli ar trebui sa se reflecte intr-o performanta net sporita a tuturor produselor noastre. Ori acest lucru nu se intampla. Audienta nu este cea pe care o dorim. Unde se duc acei bani? Sunt proiecte care, din punctul meu de vedere, trebuie respectate cu strictete, trebuie sa existe acea continuitate in proiecte pentru ca altfel orice cheltuiala devine inutila dupa un anume timp, dar senzatia mea este ca s-a exagerat cu angajarile, intr-o perioada in care Televiziunea Romana ar trebui sa restructureze personalul si nu sa faca angajari pe banda rulanta.

×