x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Nastase: "Rolul presedintelui va fi esential"

Nastase: "Rolul presedintelui va fi esential"

11 Dec 2004   •   00:00

INTERVIU
Adrian Nastase, candidatul Uniunii Nationale PSD+PUR la Presedintie, considera ca Romania are nevoie de un presedinte experimentat si echilibrat.
GABI GOLEA

Click pentru a mari imaginea
EVOLUTIE. Adrian Nastase spune ca Romania se misca in directia potrivita pentru prima data de la Revolutie

Jurnalul National: Mai este putin pana la turul al doilea al alegerilor prezidentiale. Ce mesaj adresati romanilor cu acest prilej?
Adrian Nastase: La aceste alegeri ne aflam in fata celei mai importante decizii care trebuie luata, de la Revolutie incoace: cine ne va conduce intr-o etapa noua, intr-o perioada de mari oportunitati pentru Romania? Va cer votul pentru ca eu cred ca pot mentine Romania pe directia cea buna in aceasta etapa dificila si plina de provocari.

Nu ne permitem riscul unui presedinte care ne-ar putea intoarce din drum. Nu ne permitem sa avem in fruntea tarii un presedinte care sa ii insulte pe liderii europeni si sa genereze crize politice, in loc sa pastreze stabilitatea de care avem nevoie pentru a continua cresterea economica. Ne trebuie un presedinte experimentat si echilibrat, care sa fie capabil sa lucreze cu alti lideri, fie aici, fie peste hotare.
Prioritatile mele sunt foarte clare. Vreau sa ma asigur ca vom intra in Uniunea Europeana in 2007 de pe o pozitie care sa genereaze avantaje pentru toti romanii, care sa ofere protectie agricultorilor si salariatilor si care sa garanteze promovarea valorilor noastre culturale. Voi avea grija, de asemenea, ca noul guvern sa-si indeplineasca toate promisiunile. Voi lucra alaturi de Mircea Geoana si de guvernul nostru pentru a-i ajuta sa mentina directia, dar nu voi ezita sa le atrag atentia daca isi uita promisiunile fata de pensionari, fata de tarani, in privinta impozitelor sau a locurilor de munca pentru tineri.

"Pe drumul cel bun"

Ati fost prim-ministru in ultimii patru ani, iar acesta este fundamentul candidaturii dvs. prezidentiale. Care este cea mai importanta realizare a guvernarii, in viziunea dvs.?
E o intrebare esentiala. Cred ca oamenii trebuie sa ma judece in primul rand dupa rezultatele mele. Cu siguranta, guvernul meu nu a reusit sa realizeze tot ce si-a propus. Veniturile sunt inca prea mici, iar coruptia e inca prea mare.

Dar in ultimii patru ani am reusit sa aducem Romania pe drumul cel bun. Am intrat in NATO. Ne-am apropiat decisiv de Uniunea Europeana. Am eliminat vizele. Am marit pensiile si subventiile pentru agricultori. Am initiat programe precum "Cornul si laptele" si am adus mai multe calculatoare in scoli. Am inceput lupta impotriva coruptiei prin crearea PNA, dar si prin reforma in cadrul partidului, prin excluderea baronilor locali si promovarea unui mare numar de tineri pe listele parlamentare.

Stiu ca viata e inca foarte grea pentru multi dintre romani, dar daca ne uitam in jurul nostru, putem vedea ca Romania se misca in directia potrivita - pentru prima data de la revolutie. Nu mai avem preturi care cresc cu 40% pe an. Nu mai suntem ignorati sau exclusi de Europa. Mari companii internationale, precum Siemens si Daimler Chrysler, isi deschid fabrici si reprezentante in Romania, creand astfel locuri de munca. Vom folosi, in anii care urmeaza, fonduri importante din partea Uniunii Europene pentru a imbunatati viata tuturor romanilor. Avem foarte multe de facut in continuare. Cea mai importanta sarcina a noastra este asigurarea unei bune integrari. Chiar saptamana aceasta, miercuri, am facut un pas decisiv prin finalizarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana. Vom semna tratatul de aderare luna aceasta, pentru ca integrarea sa se realizeze efectiv la 1 ianuarie 2007.

Nu este suficient sa intram in Uniunea Europeana. E necesar sa intram asa cum trebuie - asa incat muncitorii si taranii sa fie protejati. Trebuie sa ne asiguram ca locurile de munca vor fi mentinute si ca preturile nu vor creste. Asupra acestor aspecte s-au concentrat ultimele etape ale negocierilor. Am insistat, de exemplu, asupra introducerii unor prevederi care sa protejeze lucratorii din siderurgie si care sa impiedice ridicarea brusca a preturilor la combustibili si la incalzire.

Vreau sa va explic de ce insist atat de mult asupra bunei integrari. Mi se pare esential ca acum sa privim spre viitor si sa vedem ce avem de facut in continuare. Integrarea este o certitudine, dar ea poate fi buna sau mai putin buna pentru tara. O buna integrare va aduce avantaje si rezultate concrete pentru toti oamenii, o imbunatatire considerabila a nivelului de trai, astfel incat acest succes sa aduca beneficii in buzunarul fiecarui roman, in viata fiecarei familii din toate satele si orasele Romaniei.

"Romania nu e Ucraina"

Au existat acuzatii de frauda referitoare la primul tur al alegerilor. Ce impact a avut acest lucru asupra procesului electoral si asupra Romaniei?
Cand Traian Basescu striga la televizor ca alegerile au fost fraudate, Uniunea Europeana a incheiat ultimele capitole de negociere cu Romania si a hotarat ca va stabili, la 17 decembrie, o data pentru semnarea tratatului de aderare. S-a confirmat astfel ca indeplinim criteriile de aderare si ca ne-am respectat toate angajamentele. Si ca alegerile de la 28 noiembrie s-au desfasurat sub semnul corectitudinii si legalitatii.

Vreau sa fiu foarte clar. Sistemul de vot este unul dintre mecanismele care au functionat bine in toti acesti ani de dupa 1990. Am avut cinci alegeri nationale libere si corecte si am creat un sistem prin care reprezentantii tuturor partidelor pot monitoriza procesul de votare din toate cele 17.000 de circumscriptii. Sigur ca, si de aceasta data, au existat si nereguli, si greseli. In orice tara se intampla asa. Dar toate erorile au fost indreptate si vinovatii sanctionati de autoritatile responsabile.

Tocmai de aceea m-au revoltat acuzatiile de frauda ale lui Traian Basescu. A venit cu aceste atacuri inainte chiar ca toate voturile sa fie numarate. Nu a prezentat nici o dovada. Nu a luat in seama aprecierile observatorilor europeni si internationali care au confirmat ca procesul electoral s-a desfasurat intr-o maniera profesionista si corecta. Si a facut valuri in presa cu aceste acuzatii, astfel incat ele au ajuns si in Europa, in loc sa le adreseze direct institutiilor statului. Doar pentru ca a pierdut in primul tur si din disperarea de a obtine cateva voturi in plus in turul al doilea, a sugerat chiar ca Romania ar putea deveni Ucraina, punand sub semnul intrebarii stabilitatea si credibilitatea tarii.

Nu e adevarat. Romania nu e Ucraina. Iar atunci cand a afirmat ca alegerile nu au fost corecte si a cerut repetarea scrutinului, a pus serios in primejdie interesele acestei tari. In ultimii ani am construit imaginea reala a unei Romanii democrate si respectate. El a atacat aceasta imagine, care e unul dintre atuurile noastre esentiale pe drumul spre Uniunea Europeana. Domnul Basescu trebuia sa-si retraga acuzatiile si sa-si ceara scuze pentru aceste afirmatii iresponsabile. Dar el a continuat sa acuze fara probe si in aceasta saptamana. Cum am putea avea un presedinte care a subminat increderea in institutiile romanesti si a declarat un fel de razboi imaginii internationale a tarii pe care vrea sa o conduca?

Sunt hotarat sa asigur alegeri corecte si libere in aceasta duminica. I-am invitat la Bucuresti pe toti observatorii straini, guvernamentali sau neguvernamentali, care doresc sa monitorizeze acest scrutin. Dar sunt la fel de hotarat sa apar institutiile statului si imaginea Romaniei de astfel de acuzatii iresponsabile.

Ofensiva impotriva saraciei

Spuneti ca viata continua sa fie grea pentru multi dintre romani. Ce credeti ca trebuie facut in continuare pentru cei saraci?
Lupta contra saraciei a fost unul dintre obiectivele principale ale politicii mele. Prea multa vreme nivelul de trai a fost prea indepartat de standardele europene. Si nu e vorba numai despre venituri. Avem o mortalitate infantila mult prea mare, avem boli sociale mult prea raspandite, avem mult prea multi oameni care sufera zi de zi din cauza lipsurilor de tot felul. Principalul meu proiect politic este eliminarea saraciei din Romania.

Guvernul pe care l-am condus a facut pasi inainte spre aceasta tinta, chiar daca nu am reusit tot ce ne-am propus. Potrivit Bancii Mondiale, in anul 2000, cand am preluat guvernarea, existau 8 milioane de romani care traiau in saracie. Acum am redus numarul lor la jumatate. Dar avem, in continuare, prea multi oameni saraci. Intarirea economiei si aplicarea unor masuri sociale foarte hotarate vor reduce acest numar in fiecare an.

Asemenea masuri economice si sociale exista in programul de guvernare cu care Uniunea Nationala PSD+PUR a castigat alegerile parlamentare. Este vorba, de pilda, de cresterea pensiilor, care va reduce saracia in randul celor in varsta. Dar vom creste si nivelul ajutoarelor pentru familiile cu probleme. Si vom amplifica programele care au ca scop sanatatea copiilor si sprijinirea mamelor.

Oricum, cel mai important lucru care trebuie facut este sa continuam actuala linie de crestere economica. Pe masura ce economia creste, se creeaza tot mai multe locuri de munca. Si eu cred ca locurile de munca bune si salariile bune sunt cea mai buna arma cu care poti sa lupti contra saraciei.

"PSD, un partid in plina transformare"

Se spune ca PSD este un partid al celor in varsta si ca nu aveti nici un mesaj specific pentru tineri. De pilda, pentru acei tineri care au plecat in strainatate ca sa caute de lucru. Ce raspundeti la aceste afirmatii?
PSD e un partid in plina transformare. Actiunile noastre pentru tineri au devenit mult mai eficiente. Ca dovada, la alegerile din primul tur, am obtinut cel mai mare numar de voturi din partea tinerilor din istoria noastra.

Am muncit mult in ultimii ani pentru a elimina vizele astfel incat romanii sa poata calatori si munci oriunde vor in Europa. Inainte de aceasta masura, ei nu aveau parte decat de umilinte si frustrari la poarta ambasadelor de unde voiau vize. Sunt bucuros ca mai multi romani au astazi sansa de a-si cauta o slujba mai buna in strainatate. Si ma bucur pentru ca aceasta sansa este in special pentru tineri.

Acum, dupa aceasta realizare, au aparut insa probleme noi. Multi oameni mi-au spus ca, desi e bine ca exista aceasta sansa a muncii in strainatate, ar prefera sa existe oportunitati similare aici, acasa. De aceea, ar fi si mai bine daca am putea crea mai multe sanse pentru tineri in tara, astfel incat sa isi poata pune in valoare pregatirea si talentul. Aceasta este una din marile noastre prioritati, transpusa intr-un program economic coerent pentru viitoarea guvernare. Personal, sustin foarte puternic aceasta idee.

Programul nostru economic include mai multi pasi concreti. Propunem o reducere de taxe de 5 ani pentru firmele care angajeaza absolventi de facultate. Aceasta masura va dubla, cel mai probabil, numarul de slujbe pentru tineri. Vom face dobanzile la creditul ipotecar deductibile din impozit, astfel incat familiile tinere sa isi poata permite cumpararea unei case. Vom dezvolta programele de pregatire in slujbe de inalta tehnologie. Toate acestea pot crea locuri de munca mai bune aici, acasa, astfel incat tinerii sa aiba mai multe sanse. Vrem sa ii ajutam pe romani sa revina acasa. Sa aiba motive sa o faca. Avem nevoie de acesti tineri in Romania, deoarece au o energie si o creativitate de care este inca foarte mare nevoie.

Dar mai e vorba si de familiile acestor tineri. E si o problema emotionala. Nu putem sa fim indiferenti fata de tristetea parintilor care isi vad copiii plecati in alte tari. Sunt decis sa facem tot ce putem pentru a transforma Romania intr-o tara in care tinerii sa aiba oportunitati reale dupa terminarea scolii.

Conteaza atat de tare cine va fi presedinte? Nu e aceasta functie mai degraba una formala?
Functia de presedinte este foarte importanta in Romania. Este o functie de reprezentare a statului in relatiile internationale, de garantare a securitatii nationale si de protejare a intereselor cetatenilor romani. Ca reprezentant al statului in diplomatie, presedintele va avea un rol major in anii care urmeaza, pentru ca va trebui sa negociem termeni foarte buni pentru pregatirea integrarii noastre in Uniunea Europeana. De modul in care presedintele va sti sa negocieze putem avea o integrare buna sau o integrare proasta.

Chiar si in zilele care urmeaza, rolul presedintelui va fi esential. Alegerea de duminica e importanta, pentru ca presedintele va fi cel care va desemna primul-ministru. Domnul Basescu a spus ca, daca va castiga, va crea un guvern condus de Alianta si de domnul Tariceanu, chiar si in conditiile in care nu are o majoritate in parlament. Oamenii au plasat formatiunea lor pe locul doi, dar cu toate acestea, Basescu vrea sa schimbe sensul votului in favoarea lui. Oamenii trebuie sa inteleaga ce inseamna o guvernare a Aliantei in acest moment. Spre exemplu, ei vor sa impuna cota unica de impozitare, o formula care va duce la acelasi impozit atat pentru cei saraci, cat si pentru cei bogati. Asta inseamna ca oameni cu un venit de 100 de milioane de lei pe luna vor beneficia de reducerea de taxe, pe spinarea celor care au venituri de doar cateva milioane de lei, pentru care impozitul va creste. Asta nu e corect. Apoi, introducerea acestei taxe va duce la haos, pentru ca bugetul nu va mai colecta suficiente sume pentru a sustine politicile din prezent. Ma refer la salarii marite pentru profesori, la pensii, la proiecte sociale, la medicamente compensate, la subventii agricole. Toate acestea vor disparea daca se va introduce cota unica, pentru ca pur si simplu nu vor mai exista bani la buget. Basescu si Alianta propun retragerea statului din viata sociala tocmai intr-un moment in care societatea are nevoie de sprijin. Asta se va intampla daca ei ajung la putere. Mai mult, fara o majoritate in parlament, un guvern al Aliantei va fi intotdeauna slab, pot aparea crize, pot aparea blocaje, iar tara poate deveni neguvernabila in ani decisivi pentru integrare. Noi am reusit in acest mandat sa impunem un ritm ridicat al guvernarii. Daca nu se mentine acest ritm, se distruge tot ce s-a realizat. Avertizez ca, desi am finalizat negocieri-le de aderare cu Uniunea Europeana, conditiile pe care le avem de indeplinit in urmatorii ani sunt foarte dificile. Daca le ratam, din cauza unui guvern slab sau a unui presedinte preocupat doar de propria pozitie, atunci Romania intreaga va avea de pierdut. Senzatia mea este ca, daca ajunge Basescu presedinte, Romania va iesi de pe drumul cel bun. Eu vreau, daca voi ajunge presedinte, sa sustin un guvern condus de Mircea Geoana, care are o majoritate confortabila in parlament si care poate sustine politicile de protejare a pensionarilor, muncitorilor, agricultorilor.

Intalniri cu oamenii

Care a fost partea cea mai interesanta sau memorabila din aceasta campanie electorala, din punctul dvs. de vedere?
Aceasta campanie a fost, pentru mine, o experienta extraordinara. Am avut ocazia sa merg foarte mult prin tara, sa intalnesc foarte multi oameni, sa ii cunosc la ei acasa, la locul de munca si, mai ales, sa le ascult problemele, dar si gandurile in legatura cu viitorul Romaniei. Am o mare recunostinta fata de miile de ro-mani care m-au primit cu bratele deschise in comunitatile lor si chiar in casele lor.

Nu voi uita niciodata multe din aceste intalniri. Imi amintesc o discutie cu un taran de langa Suceava, care mi-a spus cum familia sa munceste din greu, de dimineata pana seara, abia reusind sa acopere costurile pentru ingrasaminte, seminte si motorina. Tin minte ca mi-a spus temerile lui despre soarta agricultorilor dupa intrarea in Uniunea Europeana. I-am dat asigurari ca statul roman va avea grija de ei, prin subventii mai mari, prin pensii suplimentare si prin investitii. O alta intalnire interesanta a fost undeva intr-un sat din judetul Arges, unde am vizitat o biserica foarte veche si unde am luat masa cu preotul din localitate. Am discutat cu acesta despre valorile traditionale si despre credinta romanilor. Mi-a placut increderea pe care o avea in poporul roman si in puterea acestuia de a-si modela viitorul pe baza traditiei si ideilor nationale.

Toti acesti oameni mi-au transmis o energie fantastica. Era energia care deriva din increderea lor in Romania. M-au facut sa inteleg mai bine problemele lor, mi-au intarit dorinta de a mentine Romania pe directia cea buna. Acestia sunt oamenii ale caror preocupari si sperante le voi lua cu mine la Cotroceni, daca mi se va acorda onoarea de a fi presedinte al Romaniei.
×