x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Nicolae Ontanu - Pensiile electorale, "o masura prosteasca"

Nicolae Ontanu - Pensiile electorale, "o masura prosteasca"

10 Iul 2004   •   00:00
Nicolae Ontanu - Pensiile electorale, "o masura prosteasca"

INTERVIU

Neculai Ontanu, primarul Sectorului 2, presedintele interimar al Organizatiei PSD Bucuresti, recunoaste gafele facute de partidul de guvernamant in timpul campaniei electorale. El nu tine cont de culoarea politica si le da sfaturi celorlalti edili de sector apartinand Aliantei PNL-PD.
MONICA ANDREI

  • Jurnalul National: Cum este sa jucati rolul lui Dan Ioan Popescu intr-o piesa in care personajele se schimba de la o reprezentare la alta?

    Neculai Ontanu: Functia de presedinte al Organizatiei Partidului Social Democrat Bucuresti este extrem de importanta si destul de grea. Ai raspunderea unui partid foarte puternic. Este un rol greu, complex, important, dar si foarte interesant. Este o provocare pentru oricine. Un presedinte de organizatie trebuie sa aiba sustinerea totala a organizatiilor de partid ale sectoarelor si sustinerea puternica a conducerii partidului.

  • Ce inseamna in aceste zile conducerea partidului?

    PSD are o singura conducere, in frunte cu domnul Adrian Nastase, care este presedintele partidului.

  • Acum doua saptamani, cand v-am luat un interviu, mi-ati spus ca vreti o functie politica. Ce v-a determinat sa acceptati sefia organizatiei PSD Bucuresti?

    Am preluat aceasta functie la solicitarea venita din partea organizatiilor de partid, este o functie care asigura interimatul conducerii organizatiei municipale pana la conferinta din august si acolo se va stabili de fapt cine va fi presedintele.

  • Ati spus ca nu vreti sa fiti presedinte al organizatiei PSD Bucuresti. Ati lamurit in interiorul partidului acest lucru?

    Am fost intrebat in legatura cu functiile din partid. Am spus ca nu trebuie sa ne agatam de functii. Fiind si primar al Sectorului 2, nu ma tenteaza functia de presedinte al organizatiei, ar fi multe probleme de rezolvat in sector.

  • Se spune ca ati acceptat doar interimatul conducerii organizatiei PSD Bucuresti pentru a-l lasa pe Dan Ioan Popescu sa-si recastige din nou functia in august?

    Domnul Dan Ioan Popescu este un om mult prea serios ca sa apeleze la asemenea lucruri.

  • Dvs. pe cine recomandati pentru aceasta functie?

    Nu pot sa raspund pentru ca nu mi-am pus aceasta problema. Va trebui sa fie o persoana puternica, de prestigiu, sa nu fie implicata in scandaluri.

  • Dan Ioan Popescu se incadreaza in aceasta definitie?

    Eu cred ca da. Este o persoana foarte puternica si a demonstrat ca a condus organizatia PSD Bucuresti inca de pe vremea cand nu era decat un club inchis de discutii, in care erau numai certuri si discutii filozofice despre social-democratie, iar in 2000 a castigat.

  • Totusi se vorbeste de numirea domnului Talpes in functia de presedinte al PSD Bucuresti?

    Am aflat din presa. Nu stiu, nu s-a discutat aceasta problema, dar si domnul Talpes este o persoana importanta, care ar putea sa conduca organizatia.

  • Este greu sa stati in scaunul de presedinte al organizatiei municipale PSD?

    Nu este un lucru simplu, chiar daca nu putem sa luam decizii importante. Asigurarea interimatului presupune asigurarea desfasurarii organizatiilor de partid la nivelul tuturor sectoarelor, in al doilea rand, demontarea unei stari de nemultumire si a unei stari de frustrare fata de ce s-a intamplat prin pierderea sectoarelor. Exista o anumita criza de nemultumire. Obiectivul nostru este tocmai sa refacem echilibrul politic in cadrul organizatiilor de partid.

  • Sunt la moda demisiile, credeti ca acestea rezolva problema de criza din PSD?

    Atunci cand esti in fata unui esec poti sa faci un pas inapoi, dar aceasta sarabanda a demisiilor care s-a petrecut si inca se mai petrece deja intrece responsabilitatea unui act politic. Si cum eram noi acum un an, cand din reducerea numarului de paturi din spitale facusem o reforma reusita in domeniul sanatatii, asa si acum, incepem sa numaram cat mai multe demisii crezand ca este mai bine. E cat mai rau, pentru ca nu demisiile in sine rezolva problema.

  • Unde este buba?

    Trebuie lucrat cu mai multa raspundere, ne-am grabit dupa un foc sa tragem concluzii la cald. Ce vina are primarul dintr-o comuna daca conjunctura politica a influentat un vot impotriva lui. O masura de crestere a pensiilor cu 2% in perioada de campanie a fost una aberanta, prosteasca. In conditiile in care produsul intern brut a crescut cu 6%, tu vii si spui cat de mult am dat la pensii. Preturile sunt mari, pensiile sunt mici, iar oamenii nemultumiti. S-a trezit cineva sa spuna ca centralele de bloc nu mai sunt bune si oamenii trebuie sa dea inca 6-7 milioane sa le reverifice, sau ca nu mai au dreptul sa-si monteze centrale termice in apartamente. A fost si asta o prostie, pentru ca nu poti intr-o democratie sa-l impiedici pe om sa se debranseze. Sansa mea a fost munca mea de patru ani, prezenta mea in toate cartierele.

  • Cum comentati conflictul dintre Adrian Nastase sau Ion Iliescu?

    Ion Iliescu este liderul de necontestat al Romaniei de dupa 1989, chiar daca n-ar avea nici o functie, si pot spune, liderul spiritual al tarii inainte de 1989. Pentru ca, pana in Revolutie, cei care ascultau posturile straine auzeau de Ion Iliescu ca un viitor conducator al Romaniei. In al doilea rand, Adrian Nastase, care este un om inteligent. Deci suntem in fata unor oameni care au capacitati intelectuale extraordinare, ii vedeti pe ei doi ajungand intr-o situatie de ruptura? Sunt oameni prea destepti ca sa nu vada ceea ce este fundamental pentru Romania, integrarea tarii in UE.

  • Cum au primit infrangerea colegii dvs. de partid, fostii primari de sector?

    Si pentru mine, campania electorala a fost un dus rece. M-am intalnit cu fostii primari ai PSD si le-am vazut in ochi tristetea, in inima lor dezamagirea, si n-a fost mult ca si eu sa fi fost in aceasta situatie. Cel mai important lucru este sa fii aproape de oameni. Pe mine asta m-a salvat. Indiferent cate programe faci, ce proiecte ai, daca te distantezi de om si nu stai de vorba cu el, n-ai cum sa reusesti. Aroganta, nasul pe sus, infumurarea, functiile, masinile scumpe, distantarea sunt lucruri care te duc inevitabil la esec. Nu poti sa conduci o comunitate fara sa tii cont si de oamenii saraci.

  • Ati avut timp sa va ocupati si de problemele administrative in aceasta perioada?

    Mi-am luat treaba in serios. Prima discutie am avut-o cu directorii institutiei privind debirocratizarea circuitului documentelor, o alta discutie am avut-o cu serviciile publice, care intra in contact direct cu oamenii. In doua saptamani am simplificat fluxul documentelor prin primarie, era anormal. Am discutat foarte mult cu angajatii despre comportamentul functionarilor cu cetatenii care vin la institutie. Nu voi avea nici un fel de indulgenta in legatura cu oamenii care au un comportament inadecvat atunci cand un om vine la primarie si solicita un raspuns. Noi trebuie sa asiguram o prestatie pentru oameni, pentru ca ei ne platesc. Am luat proiectele pe care le avem cu scolile, avem 107 unitati scolare, dintre acestea 24 sunt cu finantare europeana de la Banca Europeana de Investitii, dar aceste fonduri vor veni in primavara anului viitor, iar noi trebuie sa realizam lucrarile de igienizare, apa, canalizare, dotari. Am discutat despre proiectele de extindere a retelei de apa si canalizare, 14 zone, 372 de strazi, si vor incepe lucrarile. Acest lucru l-am discutat si cu primarul general. In plus am mai pus la punct si modernizarea Pietei Obor.

  • Ati simtit o oarecare schimbare de atitudine a primarului general, Traian Basescu?

    Sincer sa fiu, am observat la domnul Traian Basescu dorinta de a face echipa. Pe mine, functia politica nu ma impiedica sa spun lucrurilor pe nume. Chiar unii primari de la celelalte formatiuni politice au venit sa-mi ceara sfaturi privind administratia locala.

  • Le-ati dat sfaturi pe bune sau le-ati intins o capcana?

    Pe bune. Chiar m-am bucurat cand un primar m-a intrebat cum am facut un proiect privind o piata. Pana la urma, toate lucrurile sunt facute pentru bucuresteni.

  • A fost ales viceprimarul Sectorului 2?

    Inca nu, saptamana viitoare.

  • La alegerile din toamna, PSD va iesi invingator?

    Vom fi in masura sa ne facem analizele necesare. Este fara precedent ce s-a intamplat in PSD in legatura cu aceste autoevaluari. Cred ca congresul va restabili identitatea si forta PSD.
  • ×
    Subiecte în articol: partid interviu psd organizatiei