x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Noul Cod Civil: Cum să ieşi mai repede dintr-o căsnicie. Divorţul administrativ, despăgubiri din partea soţului vinovat şi cum să nu ajungi la partaj

Noul Cod Civil: Cum să ieşi mai repede dintr-o căsnicie. Divorţul administrativ, despăgubiri din partea soţului vinovat şi cum să nu ajungi la partaj

20 Sep 2011   •   21:00
Noul Cod Civil: Cum să ieşi mai repede dintr-o căsnicie. Divorţul administrativ, despăgubiri din partea soţului vinovat şi cum să nu ajungi la partaj

Avocatul Ion Dragne explica pentru Jurnalul National care sunt noutatile absolute cuprinse in noul Cod Civil ce va intra in vigoare la 1 octombrie 2011.

● Jurnalul National: Domnule Dragne, cum e cu divortul? Care sunt noutatile din Codul Civil?
● Ion Dragne: Noul Cod Civil prevede divortul pe cale administrativa si stabileste ca acest tip de divort poate interveni numai daca ambii soti sunt de acord cu divortul si daca nu exista copii minori. Competenta revine ofiterului de stare civila de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor, care, constatand desfacerea casatoriei, va elibera, potrivit legii, un certificat de divort; in caz de refuz din partea ofiterului de stare civila, sotii pot introduce cerere de divort la instanta de judecata.

● E mai avantajos un divort administrativ?
● Reglementarea divortului prin acord si nu neaparat la instanta permite celor care nu mai vor sa fie impreuna sa puna capat relatiei mult mai usor decat in prezent (desi din 2010 este posibil divortul prin acord, chiar daca sunt copii minori si in legea actuala).

● Legea prevede niste despagubiri in caz de divort. Exista riscul ca, practic, doi oameni intre care nu mai exista nimic sa fie obligati sa stea impreuna din motive materiale?
● Despagubirile care ar putea fi acordate la desfacerea casatoriei sunt prevazute doar pentru situatii de exceptie, care au la baza vinovatia in forma extrema a unuia dintre soti. Oricum, legea nu urmareste sa constranga sotii sa ramana impreuna, chiar daca nu mai doresc asta, ci sa asigure respectarea partenerului de casatorie. Cat priveste regimul bunurilor, Noul Cod Civil isi propune sa permita efectiv sotilor sa aleaga regimul matrimonial aplicabil, respectiv regimul comunitatii legale, cel al comunitatii conventionale sau, la libera lor apreciere, cel al separatiei de bunuri. Mai mult, Noul Cod Civil reglementeaza si situatia in care sotii decid sa detina o parte dintre bunuri in proprietate comuna pe cote parti, in timp ce restul bunurilor ar urma sa aiba caracter de bunuri proprii. Prin asta, noua lege urmareste sa limiteze conflictele de natura patrimoniala, la partaj, daca sotii au deja o intelegere la incheierea casatoriei sau pe parcursul acesteia. In aceste conditii, mult mai flexibile decat cele existente in reglementarea inca in vigoare, ramane la latitudinea sotilor daca, in cazul in care constata ca nu mai pot continua raporturile personale, vor identifica o modalitate amiabila pentru incetarea raporturilor patrimoniale sau, dimpotriva, vor ajunge la o situatie conflictuala, pe care sa o dezlege instantele de judecata intr-o procedura supusa rigorilor si formalitatilor specifice.

● De ce prevederile privind despagubirile la divort se aplica cuplurilor cu vechime in casnicie?
● Prevederile Noului Cod Civil se aplica in cazul desfacerii oricarei casatorii, indiferent de data incheierii lor si din acest motiv este aplicabila si acea dispozitie care instituie dreptul sotului de a pretinde de la sotul vinovat de divort o prestatie compensatorie pentru a impiedica crearea unui dezechilibru semnificativ intre nivelul de trai anterior si cel de dupa divort. O asemenea prestatie poate fi ceruta numai in cazul in care casatoria a durat cel putin 20 de ani. Aceasta prestatie nu se poate cumula cu pensia de intretinere.

● Si e corect?
● Aceasta prevedere nu ar putea fi socotita ca fiind inechitabila pentru cei care au ales sa se casatoreasca conform prevederilor actualului Cod al Familiei deoarece, pe de o parte, incheierea casatoriei nu s-a facut in scopul desfacerii ei; a admite o astfel de opinie ar insemna ca sub actuala reglementare este permisa casatoria pe durata determinata – asadar, pana la divort -, ceea ce este eronat. Pe de alta parte, desfacerea casatoriei este determinata de imprejurari de fapt care s-au nascut sau cel putin continua sa existe la un moment la care in vigoare va fi Noul Cod Civil. Or, intr-o asemenea situatie, este firesc ca astfel de imprejurari de fapt, care in mod evident nu existau la data incheierii casatoriei – caci altfel aceasta nu putea sau macar nu trebuia sa aiba loc – sa fie supuse reglementarii in vigoare la data la care acestea isi produc in concret efectele.

● Vorbeati despre posibilitatea sotilor de a alege regimul matrimonial.
● Da, in Noul Cod Civil a fost reglementata posibilitatea sotilor de a alege regimul matrimonial aplicabil: regimul comunitatii legale, cel al comunitatii conventionale sau cel al separatiei de bunuri, sotii putand detine bunuri in proprietate comuna pe cote parti, in timp ce restul bunurilor urmeaza sa fie considerate bunuri proprii, cu urmatoarele precizari: potrivit regimului comunitatii, bunurile comune pot fi impartite, in tot sau in parte, prin buna invoiala sau pe cale judecatoreasca, fara nici o conditionare, lucru care nu este permis de legislatia in vigoare; potrivit regimului separatiei de bunuri, fiecare dintre soti este proprietar exclusiv asupra bunurilor dobandite inainte de incheierea casatoriei, precum si a celor pe care le dobandeste in nume propriu dupa aceasta data. (Va urma)

×
Subiecte în articol: noul cod civil