x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Nu e bine să exagerăm cu carnea roşie procesată

0
Autor: Florin Condurateanu 30 Apr 2021 - 15:16
Nu e bine să exagerăm cu carnea roşie procesată
Vezi galeria foto


Starea de sănătate, confortul organismului se bazează pe cumpătarea în felul de a mânca, de a ne umple sau nu farfuria. Cât ar trebui să dureze o masă și cum ne putem păcăli organismul cu cantități mai mici de alimente ne explică medicul nutritionist Anca Hâncu.  


 

Florin Condurăţeanu: - Doamnă doctor în Medicină  Anca Hâncu, sunteţi adepta modului de a mânca cum spune românul „să se bată turcii la gura ta” sau a unei mese tihnite, cu mestecat liniştit şi conştiincios?

 

Dr. Anca Hâncu: - Trebuie să învăţăm să mâncăm inteligent, fără grabă. Ghidul european de a mânca sănătos prevede ca cel puţin una dintre mese să dureze 20 de minute. Să dăm creierului timp să savureze împreună cu noi gustul, mirosul mâncării, acest moment poligustativ. Nu e bine să mâncăm repede, pe fugă, nu e indicat să gustăm din mai multe cratiţe înainte de masă cum fac gospodinele. Trebuie să-i dăm timp creierului mâncând liniştit, fără grabă, să simtă momentul saţietăţii. Dacă mâncăm în fugă, până să trimită creierul senzaţia de saţietate, am mâncat mult.

 

F.C.: - E bine să mâncăm după obiceiul bătrânesc, cu două feluri şi desert sau doar un fel?

 

Dr. Anca Hâncu: - Depinde de nevoile calorice ale individului, depinde şi de anotimp. Iarna, când e frig, este indicată o ciorbă de legume caldă, apoi un cotlet de porc la cuptor cu legume, chiar un cartof. Seara e indicat doar un fel de mâncare. Uneori, o ciorbă cu o bucată de carne, cu multe legume în ea e suficientă ca un singur fel la prânz.

 

F.C.: - Cum explicaţi repartizarea în meniu a acelor carbohidraţi cu absorbţie lentă, chiar pâinea, faţă de carbohidraţii cu absorbţie rapidă?

 

Dr. Anca Hâncu: - Aici sunt două noţiuni înţelese greşit: zaharurile şi carbohidraţii. Zaharurile, zahărul, prăjiturile se absorb repede, cresc repede glicemia şi pancreasul e obligat să producă multă insulină, îl obosim. Carbohidraţii cu absorbţie lentă, pâinea integrală, pastele, se absorb în mai mult timp, menţin saţietatea mai multe ore, pancreasul nu-şi solicită celulele beta lansând multă insulină în timp scurt. Indicaţiile sunt ca zaharurile să nu depăşească 10% din nevoile calorice, de preferat ca zaharurile să se ia din legume, fructe care aduc şi fibre.

 

F.C.: - Sunteţi partizana laptelui? Eu sunt, de exemplu, un mare băutor de lapte.

 

Dr. Anca Hâncu: - Eu prefer iaurtul, sana, chefirul, căci aduc şi probiotice pentru acea floră intestinală. Nu sunt nici împotriva laptelui, dar alternându-l cu iaurt, chefir, sana - fermentate. Acea intoleranţă la lactoză incriminată la unii este mai rară decât se susţine.

 

F.C.: - E la mare modă grătarul, toată lumea consumă grătar, chiar a intrat în desuetudine mâncarea aceea gătită, cu puţin rântaş...

 

Dr. Anca Hâncu: - Eu am recomandat mai ales mâncarea gătită, o tocăniţă cu multe legume, cu lăsarea aromelor legumelor. Dar mâncare gătită uşor, fără rântaşul acela cu făină şi ceapă prăjită. Gustul se poate da din ingrediente, busuioc, oregano, piper, boia, suc de roşii.

 

F.C.: - Sunteţi împotriva clasicului sendviș pentru gustarea la seviciu a soţului, pentru gustarea copilului la şcoală?

Dr. Anca Hâncu: - Nu, două felii subţiri de pâine integrală cu două felii de şuncă de curcan, de exemplu, cu o legumă la mijloc este un sendviș recomandat, dar să nu mâncăm toată ziua sendvișuri că se adună multă pâine. Şi există şi alte feluri de gustări, un iaurt cu migdale, o banană, un fruct cu nuci.

 

F.C.: - Este chiar aşa dezavuat salamul, e bun şi cu multe diversificări?

 

Dr. Anca Hâncu: - Nu e bine să exagerăm cu prea multă carne roşie procesată. Procesarea adâncă a cărnii roşii îmbogăţeşte de 400 de ori în sare salamurile. Carnea roşie procesată e şi cu risc cancerigen, şi cu pericol de boli cardiovasculare. Societatea de cancer din America recomandă să nu se depăşească pe săptămână 350 de grame de carne roşie, inclusiv din friptura de vită

 

Ghidul european recomandă între 150 şi 300 minute de activitate fizică moderată. De la 300 de minute în sus apar efectele benefice. Mişcare ordonată, constantă. Pentru prima dată se menţionează că, în afară de scăderea riscurilor de boli cardiovasculare şi alte boli, această mişcare organizată ceva mai intensă creşte şi aspectul cognitiv, mintea e mai limpede, efortul intelectual capătă mai mult randament. 

 

 


 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Exclusiv: Spirala generalilor de Ziua Națională

Exclusiv: Spirala generalilor de Ziua Națională
Galerie Foto A fost „Black Friday” la avansări în grad, de Ziua Națională a României. In acest an, printre cei propuși la grade înalte se numără personaje ciudate: un chestor in cadrul Ministerului de Interne - abonat...

Bazele de date ale deținuților din România, rescrise de o firmă care a dezvoltat, pentru OMS, platforma de distribuție a vaccinurilor anti-COVID

Bazele de date ale deținuților din România, rescrise de o firmă care a dezvoltat, pentru OMS, platforma de distribuție a vaccinurilor anti-COVID
Galerie Foto Compania deținută de omul de afaceri Mihai Matei, președinte al Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii, a primit, recent, de la Administrația Națională a Penitenciarelor un contact de peste...

Dezvoltarea capacităților de producție în industria alimentară trebuie să devină prioritară

Dezvoltarea capacităților de producție în industria alimentară trebuie să devină prioritară
Interviu cu Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” Fără capacități de prelucrare a materiei prime, valoarea producției în anul...

Polițiștii din Argeș - supărați pe sindicatul de la București și pe legile care le mănâncă banii

Polițiștii din Argeș - supărați pe sindicatul de la București și pe legile care le mănâncă banii
Conflict între polițiști și sindicaliști, în Argeș. Oamenii legii le cer socoteală celor care îi reprezintă. Un ofiţer din cadrul Secţiei 4 Poliţie Piteşti a postat un mesaj public în care își arată dez...

Miniștrii Guvernului Ciucă locuiesc într-un hectar de case, dețin 343.000 de metri pătrați de pământ și au în conturi câteva milioane de euro

Miniștrii Guvernului Ciucă locuiesc într-un hectar de case, dețin 343.000 de metri pătrați de pământ și au în conturi câteva milioane de euro
Galerie Foto Cabinetul PNL-PSD-UDMR, condus de generalul Nicolae Ciucă și căruia, mâine, Parlamentul României îi va acorda votul de învestitură, este putred de bogat, pe persoanele fizice care îl compun. Cei 23 de membri ai...

Roman: Rotația premierilor PNL și PSD, în baza unui gentlemen's agreement

Roman: Rotația premierilor PNL și PSD, în baza unui gentlemen's agreement
Ministrul desemnat al Digitalizării, Florin Roman susține că PNL și PSD mai au de lucrat la capitolul încredere. El mai spune că rotația premierilor se va produce în baza unui gentlemen's...

Alexandru Odobescu, o moarte învăluită în misterul unui amor cu năbădăi

Alexandru Odobescu, o moarte învăluită în misterul unui amor cu năbădăi
Galerie Foto Dependent de morfină, viciu căpătat în Franța, în urma unui tratament medical prescris împotriva gutei, Alexandru Odobescu (1834-1895) mai avea o slăbiciune: femeile tinere. Combinația droguri + dame frumoase...

556.000 de lei, băgați în sistemul de conferințe pentru „Salonul Alb” de la Senat

556.000 de lei, băgați în sistemul de conferințe pentru „Salonul Alb” de la Senat
Instituția condusă de Anca Dragu a majorat, săptămâna trecută, prețul stabilit în august pentru achiziția unei instalații de conferință destinate unei singure săli din Palatul Parlamentului, costul final...

Povestea satului care înjură 112 și alungă urșii cu muzica populară

Povestea satului care înjură 112 și alungă urșii cu muzica populară
Galerie Foto În urmă cu doi ani, cam pe această vreme, la 112 suna un bărbat disperat: tocmai ce-l alergase ursul pe uliță. Dialogul cu dispecerul de la Poliție, timp de câteva minute, a fost halucinant: „capetele de...

Generalii Florian Coldea și Dumitru Cocoru și-au deschis a doua companie de imobiliare

Generalii Florian Coldea și Dumitru Cocoru și-au deschis a doua companie de imobiliare
Galerie Foto Fostul cap militar al Serviciului Român de Informații, generalul în rezervă, cu patru stele, Florian Coldea, împreună cu ex-colegul său, generalul Dumitru Cocoru, și-au extins afacerile. Cei doi au înființat, r...

 „Acei copii n-ar fi avut mari șanse să trăiască fără ajutorul nostru”

 „Acei copii n-ar fi avut mari șanse să trăiască fără ajutorul nostru”
Galerie Foto Se pregătea să emigreze în Elveția sau în Germania și a ajuns în Irak. Așa începe povestea lui George Vlajie, un tânăr român care, în 2013, a hotărât să se realizeze profesional în vestul Europei....

Peste 1,8 miliarde de lei pe lună, pentru testarea angajaților care nu se pot vaccina

Peste 1,8 miliarde de lei pe lună, pentru testarea angajaților care nu se pot vaccina
Galerie Foto Dincolo de problema sanitară reală care a condus la folosirea „certificatului verde” pentru a îngrădi accesul în locuri publice unor categorii de populație, mai este și una legată strict...

ANRP își retro-digitalizează arhiva dosarelor cu sprijinul companiei unui fost lider UDMR

ANRP își retro-digitalizează arhiva dosarelor cu sprijinul companiei unui fost lider UDMR
Trei firme, printre care una controlată de fostul lider UDMR Zoltan Robert Abraham, dar și de omul de afaceri Bogdan Ivanov, ex-membru al boardului director al „defunctei” companii de asigurări City Insurance, au ...

Nadia, șase decenii de viață și trei mituri nemuritoare

Nadia, șase decenii de viață și trei mituri nemuritoare
Galerie Foto Pare că s-a scris, s-a spus și s-a bârfit totul despre fetița-argint viu născută pe 12 noiembrie 1961 la Onești, despre adolescenta cu codițe care lăsa o întreagă planetă cu gura căscată la Olimpiada din...

Preocupările aleșilor în 2021: Delațiunea video în trafic, mașini mai scumpe pentru stat și digitalizarea pescuitului

Preocupările aleșilor în 2021: Delațiunea video în trafic, mașini mai scumpe pentru stat și digitalizarea pescuitului
De la începutul acestui an, pe rolul Camerei Deputaților au fost înregistrate nu mai puțin de 560 de proiecte de lege, inițiative legislative sau propuneri legislative, avându-i ca inițiatori pe senatori și...
Serviciul de email marketing furnizat de