Nu degeaba românul a născut zicerea „mi-e dragă ca lumina ochilor”. Ochii sunt cel mai frumos cadou pe care Dumnezeirea l-a dăruit omului. Despre problemele ochilor, dar și despre ochelari și necesitatea purtării acestora ne-a vorbit profesor doctor Monica Pop, manager general al Spitalului de Urgenţe Oftalmologice
.
Florin Condurăţeanu: - Doamnă profesor doctor Monica Pop, s-a instalat zdravăn moda, de la marii actori la tineri, să fie purtaţi ochelari de soare închişi la culoare chiar noaptea. Pe scenă, la premiile Oscar, urcă actorii în smochinguri şi cu ochelari negri. Nu apar inconveniente?
Prof. dr. Monica Pop: - Cei care au fotofobie simt nevoia de ochelari închişi, restul e o modă. Dezavantaje nu apar, dar trebuie să nu se uite că ochiului îi place mult lumina.
F.C.: - Dumneavoastră declaraţi într-o emisiune cu mine că atunci când bate un vânt mai tare afară e bine să ne punem ochelari...
Prof. dr. M. Pop: - Păi ca să nu ne intre în ochi praf, particule de nisip, murdării purtate de vânt. Am intervenit şi scoţând din ochi bucăţele de coajă de copac, circulate de vânt. Ca regulă generală, când simţim că ne-a intrat ceva străin în ochi, nu trebuie să încercăm să-l scoatem singuri, frecând pleoapa, de exemplu, pentru că îl introducem mai tare. Corpul străin poate să perforeze corneea, poate să se furişeze în ochi o particulă mică de metal. Corpurile străine din ochi se extrag doar de oftalmolog.
F.C.: - A fost o perioadă cu moda ochelarilor mici, rame mici, lentile de dimensiuni mici. Era indicat?
Prof. dr. M. Pop: - Rama şi lentilele trebuie să fie aşa de mari încât să includă tot câmpul vizual. Şi că veni vorba, umblă în populaţie o interpretare, cum că trebuie un timp să te acomodezi cu ochelarii noi. E greşit, ochelarul cum se aşază la ochi trebuie să aducă imediat confortul, ochii să se bucure de îmbunătăţire. Asta dacă ochelarul este corect făcut, să respecte dioptriile şi distanţa interpupilară. De o zi de acomodare au nevoie doar ochelarii cu lentile progresive, cu dioptrie variabilă de-a lungul axului.
F.C.: - Ochelarii frumoși aduc şi o notă de distincţie, un aer rafinat, e o cochetărie. Dau buzna fetele să-şi „pilească” cu laser corneea pentru a nu mai purta ochelari, pentru a li se micşora dioptriile de miopie. E bine sau e riscant?
Prof. dr. M. Pop: - Trebuie să fie investigat ochiul, să nu aibă corneea prea subţire pentru că nu se pretează la intervenţia cu laser. Altfel, de ce să apelezi la laser fiindcă porţi ochelari cu trei dioptrii? Se face această intervenţie când miopia este foarte mare şi când e diferenţă mare, de multe unităţi între dioptria unui ochi şi dioptria diferită de la celălalt ochi. De altfel, când diferenţa între dioptriile celor doi ochi este mai mare decât 3, se recomandă şi lentilele de contact. Aceste intervenţii cu laser executate în regim privat nu sunt suportate financiar şi de casa de asigurări. Intervenţiile se fac după împlinirea vârstei de 18 ani, când s-a maturizat ochiul. La fel, tot după vârsta de 17-18 ani, se fac şi intervenţiile în cazuri de strabism.
F.C.: - Se sperie cei care au nevoie de operaţie de cataractă...
Prof. dr. M. Pop: - Nu au de ce, operaţia durează 10 minute, nu doare, nu eşti internat, a doua zi vii de acasă doar pentru schimbarea pansamentului. Se înlocuieşte cristalinul tulbure cu un cristalin artificial, îţi redobândeşti vechea vedere.
Glaucomul este o tensiune crescută în ochi, care omoară nervul optic. Nu dă simptome şi, de aceea, trebuie controale periodice. Tratamentul este cu picături în ochi şi la nevoie se trece la operaţie. Nu se recapătă vederea veche, doar se opreşte deteriorarea vederii.