x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Octavian Stireanu: "Un cap bine format, nu bine umplut"

Octavian Stireanu: "Un cap bine format, nu bine umplut"

12 Noi 2004   •   00:00

INTERVIU
Aceasta ar fi, in opinia lui Octavian Stireanu, seful de campanie al candidatului PSD la Presedintie, Adrian Nastase, diferenta dintre principalii competitori pentru cea mai inalta functie in stat.
MONICA IORDACHE

Click pentru a mari imaginea
SCHIMB. Octavian Stireanu a dat temporar functia de consilier prezidential pe cea de coordonator al campaniei lui Adrian Nastase

Jurnalul National: Este vizibila schimbarea lui Adrian Nastase. A cui a fost ideea transformarii lui intr-un personaj "popular"?
Octavian Stireanu: Nu e vorba de nici o transformare. Pur si simplu, acest om n-a putut fi cunoscut in intimitatea felului sau de a fi. A avut o agenda infernala pe plan extern; a stat, apoi, cam mult in "sala masinilor" - cum ii place sa spuna - , adica in interiorul activitatii guvernamentale; a strans puternic randurile cu administratiile locale, cu prefectii, prin acel sistem al videoconferintelor saptamanale; la toate astea s-au adaugat problemele vietii de partid. In acest an, premierul a avut forta sa scape din aceste constrangeri si sa ajunga acolo unde este cel mai important - la dialogul cu oamenii.

Ce categorii de alegatori a castigat pana acum Adrian Nastase si la cine mai are de "lucrat"?
Adrian Nastase candideaza pentru a fi presedinte al tuturor romanilor - si nu al unora sau al altora dintre segmentele sociale sau profesionale ale societatii. Are de spus fiecarui roman cate un lucru clar, semnificativ si relevant pentru asteptarile pe care le are. Impreuna cu un indemn launtric adresat fiecaruia: "Intreaba-te ce trebuie sa faca tara pentru tine pentru ca tu sa poti contribui la prosperitatea ei!"

Pana acum lupta s-a dus pe imagine: cine este mai popular, cine este mai glumet. Nu vi se pare ca lupta pentru Presedintie nu are substanta?
In ceea ce ne priveste, consideram ca abordarea noastra in aceasta campanie electorala este chiar una de mare substanta. O dovedesc cu prisosinta toate prestatiile publice ale dlui Adrian Nastase, ale dlui Mircea Geoana, ale tuturor candidatilor nostri pentru Parlament. E adevarat ca acuratetea transmiterii acestor mesaje de substanta este adesea bruiata de tot felul de "zgomote" si "cacofonii" - anume provocate tocmai spre a diminua din claritatea mesajelor noastre. Incercam, insa, sa tinem firul apei, cum se spune, sa strapungem aceasta pacla a bruiajelor de tot felul si sa ne facem cat mai corect intelesi de toti compatriotii nostri.

Implicarea Danei Nastase in campania electorala face parte din strategia de "umanizare"?
Doamna Nastase mai degraba participa afectiv decat se implica efectiv - in sensul ca, omeneste, are emotii in legatura cu derularea acestei competitii, care nu este ca oricare alta si nici accesibila, dupa cum se vede, oricarui barbat. Cred ca trebuie sa datoram nu numai intelegere, ci si respect pentru tot ceea ce tine de asemenea relatii omenesti, afective si familiale, deopotriva. Traim in aceeasi lume si, in toate situatiile, este vorba de umanitatea din noi.

Porecla de iepuras atribuita lui Basescu a fost spontana sau a fost o strategie?
A fost o replica de umor - cred eu - inspirat. Adrian Nastase are un savuros simt al umorului - si trebuie sa recunoastem ca, fara simtul umorului, viata ne-ar fi mult mai complicata. Si nici nu ne-o complicam noi acum, in campanie, gandind la asemenea savante "strategii" de inventare a poreclelor!. . .

De ce a intrat in disputa cu Basescu in asemenea termeni?
Spuneam mai devreme ca acuratetea mesajelor noastre este, in mod vadit si in mod voit, bruiata de cei care nu pot sa reziste intr-o competitie a seriozitatii. Au un fel de pornire spre glume infantile, ca un fel de asmutire a cainilor cu batul prin gard, cum se spune. Iar, daca suntem provocati la un asemenea registru de dialog, putem si noi sa-l aplicam - in "doze mici", cat sa se simta bine si cei in cauza!

Cat de mult isi doreste sa-l bata pe Basescu?
Adrian Nastase are o structura si o fizionomie de premiant, din care i s-au dezvoltat incontestabile calitati de invingator. Dar problema nu este de "a bate" pe cutare sau cutare, ci, dimpotriva, de a iesi pe cat se poate din capcana unor asemenea provocari personalizate. Nu cred ca oamenii, in grijile lor, in gandurile lor, in necazurile lor, mai au disponibilitatea sa savureze lupte de gladiatori. Nu ne punem problema vreunei victorii personale, ci a triumfului unor idei si unor viziuni benefice pentru viitorul imediat al tarii.

Ati fost si consilier al lui Ion Iliescu. S-a spus ca presedintele a ratat sansa de a-si incheia elegant ultimul mandat. E bine sau e rau ca se implica in campania PSD?
Inca mai sunt consilier; acum sunt doar in concediu fara plata! Nu impartasesc deloc acea opinie despre mandatul presedintelui. Dar inteleg nervozitatea celor pe care-i citati, atacurile lor avand un evident iz electoral, cu speranta ca vor fragiliza sustinerea pe care viitorul senator Ion Iliescu o acorda, fara ezitare, candidatului la Presedintie al partidului care l-a propus pentru Senat. Presedintele Iliescu se implica in campania electorala exact in limita si modalitatile prevazute de lege, fara ca aceasta sa impieteze asupra indeplinirii pe mai departe a responsabilitatilor curente de sef de stat.

Este mai putin carismatic domnul Nastase decat Basescu?
Fiecare om are propria carisma si nu cunosc vreun etalon de masurare a acesteia. Dar, daca aceasta carisma se refera la prestanta, statura, inteligenta, competenta, atunci cred ca Adrian Nastase este admirat de o cu totul alta categorie de oameni decat cei din anturajul primarului din Bucuresti. Pe cand eram student, imi placea sa spun ca, pentru matematica, trebuie sa ai un cap bine format si nu bine umplut. As spune ca acest lucru este valabil si pentru politica.

Sincer, se tem Adrian Nastase si PSD de Basescu?
Nu. Nu desfasuram o campanie electorala sub semnul vreunei temeri, de nici un fel. Suntem in campanie electorala pentru ca avem ce spune oamenilor si dorim sa le spunem. Speram ca ii vom convinge ca ideile si optiunile noastre sunt cele corecte pentru fiecare dintre ei, pentru viata fiecarui compatriot al nostru, pentru modernizarea tarii, in ansamblu.

Nu credeti ca in toti acesti ani, Nastase nu si-a cultivat in mod corect imaginea?
Sunt printre cei care nu pun prea mare pret pe imaginile confectionate in eprubeta nu stiu caror firme specializate. Raman la credinta ca imaginea adevarata este o consecinta, nu o premisa, este exact aceea pe care o da munca ta - si nu invers, adica sa muncesti doar pentru a-ti crea nu stiu ce "imagine". Oamenii trebuie apreciati dupa rezultatele muncii lor, dupa prestanta si caracterul lor, dupa capacitatea lor de a ramane in normalitate - si nu dupa goana lor dupa o anumita imagine. Din fericire, romanii pot sa aprecieze valoarea profunda a faptelor si a oamenilor, nelasandu-se pacaliti de imaginea pe care unii sau altii vor sa le-o bage in cap cu tot dinadinsul. Iar imaginea adevarata a lui Adrian Nastase este cea a realizarilor incontestabile din timpul guvernarii pe care a condus-o si a proiectelor concrete si realiste pe care le propunem tarii pentru anii care vin.

Daca Nastase castiga, e posibil sa veniti iar la Cotroceni in rolul de consilier?
Fiecare presedinte are dreptul sa-si aleaga echipa de consilieri pe care o considera cea mai potrivita pentru realizarea mandatului cu care a castigat alegerile. In ceea ce ma priveste - cred ca sunt atipic - niciodata n-am avut "fibrilatii" sau emotii pentru viitorul meu. Imi place sa cred ca sunt suficient de sigur pe mine - pe ce stiu si ce pot, ca si pe ce nu stiu si ce nu pot - ca intotdeauna sa fi fost, si sa fiu in continuare, foarte relaxat din acest punct de vedere.

La cat se ridica costurile campaniei pentru Presedintie?
Habar n-am. Stau departe de asemenea lucruri, intrucat nu ma pricep la ele. Si daca nu ma pricep, nu ma amestec.

Sunteti retribuit pentru munca de campanie?
Nu. Nu cred ca totul pe lumea asta trebuie facut pe bani sau pentru bani. N-am intrat in politica pentru bani sau pentru afaceri, nu concep si nici nu ma pricep la asa ceva. Acum am vazut, insa, ca sunt trecut pe o lista neagra, facuta de niste indivizi angajati in renasterea unor practici cadriste, tipice bolsevismului pur si dur. Regret nu minciunile spuse despre mine - ele se vor dovedi in instanta - , ci degradarea de caracter pe care o exprima asemenea practici. Deci, sunt in concediu fara plata, pierd niste bani in aceasta perioada, avand ingaduinta traditionala a celor de acasa, care au constatat de foarte multa vreme ca niciodata interesul material n-a fost punctul meu forte, in nici o imprejurare.
×
Subiecte în articol: interviu cred nastase adrian