x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri "Parcul Herăstrău – zonă liberă de manglitori"

"Parcul Herăstrău – zonă liberă de manglitori"

de Monica Andrei Capatos    |    01 Iun 2009   •   00:00
"Parcul Herăstrău – zonă liberă de manglitori"

Îi numeşte şmecheri de şmecheri! Inspectorii din subordinea sa nu au nici un cuvânt de spus în faţa lor. Constru­iesc zi şi noapte cluburi şi terase de fiţe în Parcul Herăstrău. El recunoaşte că legea este strâmbă şi nu-i permite să facă mare lucru. De aceea a apelat la ajutorul procurorului general, Laura Codruţa Kovesi. Primarul general, Sorin Oprescu, căci despre el este vorba, vrea să meargă până la capăt şi să scoată mafia din Herăstrău. Puţini îi dau câştig de cauză.



Unii dintre băieţii deştepţi l-au sunat şi i-au spus că n-are nici o şansă să-i dea afară din parc. Cert este un lucru, cei care construiesc în acest moment în Herăstrău au deja plângere penală, Oprescu acţionând şi în civil pentru a obţine o ordonanţă  prezidenţială care să permită demolarea construcţiilor ilegale.


● Jurnalul Naţional: Aţi început lupta cu mafia din parcuri, şi mă refer aici în mod special la Herăstrău. Pe terenurile private însă nu puteţi să daţi decât o amendă şi o somaţie de încetarea a construcţiilor. Adică, rezultatul este zero!
● Sorin Oprescu:
Tocmai de aceea m-am întâlnit cu procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, care aşteaptă de urgenţă dosarul referitor la cazul Bamboo şi Taifun pentru a-l analiza.


● I-aţi spus doar despre aceste cazuri sau şi de celelalte terase ilegale din Parcul Herăstrău?
● Prima urgenţă este aceasta, pentru că se construieşte şi eu, ca primar general, conform legii, nu pot să opresc construc­ţia. I-am mai spus că sunt alte 24 de do­sare. Mi-a zis să i le aduc pe toate. I-am răspuns că dacă i le aduc pe toate, se alege praful pentru că se încurcă. Am convenit să i le aduc pe rând, două câte două.


● Bine, îi faceţi plângere penală dar şmecherul îşi continuă construcţia teraselor.
● Nu, la plângere penală se duc procurorii şi spun că-i infracţiune şi opresc infracţiunea. Mai mult, merg la dublu, mă duc şi în civil cu proiect de ordonanţă prezidenţială pentru oprirea lucrărilor în ceea ce priveşte construcţia Bamboo din Parcul Herăstrău.


● Aţi depus până acum cele două plângeri, mă refer la cea penală şi la cea în civil pentru ordonanţa prezidenţială?
● Da, şi sper cât mai repede să se ia o măsură în acest sens.


● Aţi trimis inspectorii pe teren, însă cum au plecat din primărie aşa s-au şi întors! Cu alte cuvinte, n-au făcut mai nimic, au semnat un proces verbal şi atât.
● Pentru că nu au după lege decât dreptul să dea amendă şi să dispună oprirea construcţiei. Atât. Dar ăia nu ne-au ascultat şi şi-au bătut joc de noi.


● Sunt chiar atât de şmecheri?
● Sunt şmecheri de şmecheri.


● Pe lângă Bamboo mai sunt şi alţii. Şi mă gândesc acum la fundaţia de hotel a lui Fernando Enciu.
● Da, le vom rezolva pe toate, dar deocamdată trebuie să oprim lucrările aflate acum în desfăşurare. Fundaţia nu pleacă de acolo nicăieri pe când terasa de la Bamboo se ridică. La fundaţie, lucrarea a fost stopată şi trebuie ca patronul să aducă terenul la starea iniţială de spaţiu verde. Însă şi în acest caz fiind teren privat tot printr-o plângere penală se poate rezolva.
CONTRACTE VERIFICATE
● În Herăstrău mai sunt multe terase de fiţe: Casa Di David, Marie Celeste, multe au contracte pe o suprafaţă mică de te­ren. În realitate construcţiile s-au extins pe mii de metri pătraţi. Şi nu vorbim despre un teren în Ciorogârla, ci în una dintre cele mai bine cotate zone din Ca­pitală. Banii pe care-i plătesc Admi­nis­traţiei Lacuri şi Parcuri pentru spaţiul închiriat este echivalent cu o pensie, dar nu de lux. Mai mult, unele contracte au expirat deja. Ce faceţi în cazul acesta?
● Vom examina contractele şi nu mai trebuie să vină la nici o negociere pentru că ne vom întâlni în instanţă.


● Construcţia de la Bamboo se află pe terenul fostului BTT, privatizat între timp. Ştiu că sunteţi parte în proces alături de cei de la Clubul Sportul Studenţesc, singura bază sportivă care a mai rămas pe malul lacului Herăstrău, cei care, de altfel, vor să demonstreze în instanţă că vânzarea celor şapte hectare s-a făcut ilegal.
● Cazul BTT este la fel de urgent pentru că-şi bat joc de noi şi de stat, practic de oricine. Am făcut intervenţie în proces alături de Clubul Sportul Studenţesc şi ne-au admis. Sincer să fiu, nici nu mă aşteptam pentru că la Curtea Supremă de obicei nu-ţi mai admite nici o intervenţie.


● Practic, în instanţă cereţi anularea actului de proprietate prin care BTT a intrat în posesia a şapte hectare din Parcul Herăstrău, fiind domeniu public.

● Da. Acest lucru a mai fost anchetat. Acolo a fost unul condamnat dar actele nu s-au anulat când s-au privatizat.


● Unii patroni de restaurante, terase din Herăstrău spun că au vrut să intre în legalitate dar n-au avut cum, fiind plimbaţi de la o primărie la alta. V-aţi gândit să declaraţi o zonă a parcului drept una specială destinată turismului, cu terase care să respecte legea, impunând în acelaşi timp şi unele taxe foarte mari?
● Nu, m-am gândit deocamdată să declar Parcul Herăstrău zonă liberă de manglitori. Există o lege foarte clară care spune că nu se construieşte în parc. Punct. Trebuie să se înţeleagă asta odată.
"MI-AU SPUS CĂ NU POT SĂ LE FAC NIMIC"
● Şmecherii de care aţi pomenit au venit la dvs. pentru a face vreo înţelegere?
● Niciodată. Însă mi-au dat unii telefon şi mi-au spus că oricum eu n-o să pot face nimic, că n-o să-i scot niciodată din parc.


● Cu alte cuvinte nu se pot împiedica ei de Primăria Capitalei.

● Da, însă sunt convins că-şi vor schimba părerea cât de curând.


● Cazul Parcului Herăstrău nu este unul singular, terase ilegale sunt şi în Cişmigiu, I.O.R, Floreasca sau Tineretului. Trebuie să aplicaţi şi acestora acelaşi tratament.

● Normal, suntem în procesul de analizare a contractelor de vânzare-cumpărare, de asociere sau de închiriere. Nu pot să fac nimic fără sprijinul Parchetului General pentru că birocraţia a învins autoritatea în toată lumea. Pentru că eu pot să cer mii de hârtii la Arhivele Naţionale sau din altă parte însă mi se răspunde cu "ce te interesează pe dumneata?". Cam şapte luni durează o astfel de anchetă. Prea mult!


● În aceste condiţii trebuie schimbată legea administrativă. Trebuie să aveţi posibilitatea să luaţi măsuri în calitate de primar general fără să mai apelaţi la alte instituţii!

● În mod sigur da. Se descarcă pistolul de pe vremea lui Băsescu-Năstase, scandalul dintre ei care nu a făcut altceva decât să mă aducă în situaţia de a nu mai putea să fac nimic în calitate de primar general. Asta din cauză că sunt şase sectoare, şase bugete, şase responsabilităţi, cu mine şapte. Dar patrimoniul este doar la Primăria Generală iar cine a dat auto­ri­zaţie în Parcul Herăstrău va răspunde.


● Vă puneţi speranţe în procurorul ge­neral?

● Da, eu am rugat-o frumos să-mi spună care sunt procedurile care să mă ajute să rezolv cât mai repede problema şi să mă sprijine că aici nu e de joacă. Mi-a spus că mă sprijină necondiţionat.


● Mai sunt şi alte monumente istorice, pe lângă Parcul Herăstrău care au fost afectate de lucrări ilegale?
● Da, am fost la Hanul lui Manuc şi am găsit toate porţile închise. Am văzut că se dărâmă pereţii şi se fac lucrări la canalizare. Am fost curios să aflu dacă au toate actele în regulă. Am sesizat corpul de control şi am descoperit că nu există nici un aviz, nici o autorizaţie. Pentru a interveni la un monument istoric în primul rând trebuie să ceară aprobarea Primăriei Capitalei şi a Ministerului Culturii. Voi face şi în acest caz dosar penal.


● V-aţi pus toată lumea-n cap.

● Sunt conştient dar altfel nu se poate face nimic. Eu rezist, m-am obişnuit încă din campania electorală.

×
Subiecte în articol: interviu parcul herastrau parcul herastrau