Jurnalul National a stat de vorba cu presedintele Biroului Electoral Central, Emil Ghergut, despre atributiile pe care le are, despre alegerile generale din noiembrie si problemele care ar putea aparea, dar si despre ultimele acuzatii la adresa sa.
CARMEN VINTILA
|
CRITICI. Emil Ghergut recunoaste ca i se imputa programul cu casele nationalizate, dar spune ca nu a facut altceva decat sa aplice legea |
Jurnalul National: Va asteptati sa fiti desemnat presedintele BEC?
Emil Ghergut: Nu prea ma asteptam si nici nu-mi doream. Nu-mi doream pentru ca eu am mai fost in doua birouri electorale si stiu cata munca necesita, iar la Sectia Penala unde lucrez am o gramada de dosare care trebuie rezolvate.
Ati mai facut parte din BEC. Cand?
Am mai facut parte la primele alegeri parlamentare si prezidentiale din 1990 si la alegerile locale din 1996.
Care sunt practic atributiile dumneavoastra ca presedinte BEC?
Atributiile presedintelui sunt foarte multe, sunt prevazute in lege. In principiu trebuie sa supravegheze ca totul sa se desfasoare conform legilor: primirea candidaturilor, emiterea hotararilor, rezolvarea contestatiilor, sa verifice daca
s-au constituit birourile de circumscriptie corect, daca si-au inceput activitatea, daca au in dotare aparatura tehnica si personalul auxiliar samd. De orice neregula sesizata, din orice colt al tarii, poate raspunde chiar si presedintele BEC.
Salarii si facilitati
Cu cat sunt platiti judecatorii BEC?
De la colegul meu precedent, Petre Similean, am aflat ca a fost platit pe perioada cat a fost presedintele BEC cu 9-10 milioane lei. Trebuie sa stiti ca la inceput aceste functii nu erau platite, erau obligatii profesionale si atat. Noi suntem platiti in continuare la locul de munca.
Beneficiati de anumite facilitati datorita functiei pe care o aveti acum?
Nu beneficiez de nici o facilitate. Chiar si acum, si ieri si alaltaieri am venit cu masina de la serviciu, rugandu-ma de colegi sa imi mai lase aceasta posibilitate. Am inteles ca la BEC suntem dotati doar cu doua masini, pe care le impartim cum putem.
Credeti ca pot fi fraudate alegerile?
Nu cred ca pot fi fraudate alegerile, noi aplicam legea. Nu au cum sa fie fraudate. Noi, de exemplu, ne-am constituit ieri, cu reprezentantii partidelor politice si ai minoritatilor nationale; peste catva timp, in raport de depunerea listelor, ne vom constitui pana la 16 membri si cu acei reprezentanti ai minoritatilor care nu fac parte din Parlament. Tot ceea ce facem noi este public, toti membrii BEC au aceleasi drepturi ca si judecatorii. La sectiile de votare, fiecare partid are cate un reprezentant, cand se extrag buletinele din urna fiecare isi noteaza, sunt acolo buletinele de vot, le poate verifica oricine, n-au cum sa fie fraudate. Se face proces-verbal, se consemneaza rezultatele. Se mai gaseste cate unul sa doseasca un buletin cand nu sunt atenti, dar, cum se spune, cu o floare nu se face primavara! Adica nu pot sa se fraudeze alegerile per ansamblu.
Credeti ca vor mai fi probleme legate de urna mobila, de cadouri, chiar daca noua lege electorala prevede sanctiuni in astfel de cazuri?
S-ar putea sa se repete lucrurile astea, ca asa e obiceiul romanului. Acum depinde si de pregatirea celor de la sectiile de votare. Cei care se duc cu urna mobila, fie ca sunt doi sau trei, nu poti sa ai siguranta probitatii morale pentru toti, ca sunt numai ei acolo. Poate sa il indemne pe respectivul sa voteze cu nu stiu cine, cand se duc in spitale, acolo sunt oameni bolnavi carora poate ca nu le mai pasa de un anumit candidat si le poate spune sa voteze cu unul sau cu altul. Dar acestea sunt chestiuni marunte, care nu pot sa influenteze.
Cum comentati contestatia facuta de PRM?
PRM a facut o contestatie in scris, noi am primit-o, dar se judeca de Curtea Constitutionala. N-am cum s-o comentez. Noi nu facem decat sa trimitem candidaura depusa pentru domnul Traian Basescu, ca pe el il vizeaza. Nu e problema noastra.
"Perioada furtunoasa"
Nici nu si-a intrat practic BEC bine in functie ca au si inceput contestatiile. Credeti ca va fi o perioada furtunoasa pentru BEC?
Furtunoasa a fost dintotdeauna. Mai ales acum, cand vor veni contestatii din tara, de-abia s-au ales birourile electorale judetene. O sa avem o activitate furtunoasa ca asa e firesc in campania electorala. E ceva normal.
Cum se vor desfasura alegerile? Ce trebuie facut ca totul sa mearga struna?
Trebuie sa parcurgem corect etapele, fiecare sa respecte prevederile legale. In principiu, asta e esenta. Daca toata lumea respecta legea, buletinele sa fie tiparite corect, sa nu se observe prin ele, va fi bine.
Credeti ca veti face o treaba buna, sunteti o echipa competenta?
Eu cred ca echipa este buna si cred ca o sa facem o treaba nu buna, ci foarte buna. Noi respectam legea. Poate din cauza asta sunt un tip contestat, pentru ca toata viata am aplicat legea. Mi se imputa programul cu casele nationalizate. Eu nu am zis sa se restituie sau sa nu se restituie, nu noi, judecatorii, trebuie sa reglementam problema caselor nationalizare, ci Parlamentul sa dea o lege, sa spuna clar conditiile restituirii. Judecatorul aplica legea, ori noi nu am facut in aceasta chestiune decat sa aplicam niste acte normative, sa reglementam noi legal o problema care nu e reglementata prin lege. Din aceasta cauza unii judecatori, care au profitat de lipsa unei legislatii corecte, au ajuns in puscarie - Stoican Georgeta si alte judecatoare si avocate care sunt cercetate pentru ca au abuzat. Au facut proprietari inexistenti.
Ati fost acuzat si ca ati respins recursul lui Marcel Tundrea, distrugandu-l pe acesta. Cum comentati?
Consider ca am dat o solutie corecta de respingere a recursului inaintat de Tundrea in 1997, pentru ca in cauza sunt probe care nu au fost contestate pana in prezent: - inculpatul prezenta urme de violenta pe partea din fata a organismului, produse prin apararea victimei;
- chilotii inculpatului s-au gasit sub salteaua acestuia si prezentau urme de sange din grupa sangvina a victimei; - inculpatul a sustinut ca a plecat de acasa dimineata, dar martorii sustin si in prezent ca a fost vazut plecand de acasa dupa ora 10:30, respectiv dupa ora comiterii faptei; - martora care l-a vazut pe inculpat cand taia victima in vegetatia forestiera a raului a declarat in instanta ca a perceput fapta si nu a revenit asupra declaratiei; - inculpatului i s-a desfacut disciplinar contractul de munca; - a divortat de sotie datorita conduitei violente; - dupa comiterea faptei a amenintat-o pe martora care l-a vazut ca-i da foc la casa; - i s-au gasit acasa reviste porno. Toate acestea atesta vinovatia lui Tundrea. Completul care a respins recursul nu a fost format doar dintr-un singur judecator, respectiv eu, ci din trei judecatori - Alexandrina Cochinescu si Dimitrie Onica, care au semnat hotararea impreuna cu mine. Tin sa precizez ca nu s-a dat o hotarare definitiva la acest caz pana in prezent, existand un apel a carui solutionare urmeaza sa fie data de Curtea de Apel Brasov.
"Rezultate in 6 zile"
Cat timp estimati ca va dura numararea voturilor si afisarea primelor rezultate partiale si apoi a celor finale?
E prematur sa raspund la aceasta intrebare. Dupa mine, rezulatele finale se vor da in patru-cinci zile, maximum sase zile de la data alegerilor.
Care sunt pasiunile dumneavoastra? De exemplu, presedintele BEC de la alegerile locale, Petre Similean, era pasionat de sculptura.
Pasiunile mele sunt muzica si sportul, imi mai place sa ma plimb prin padure. Lui Petre Similean ii culegeam eu cioate din padure si i le aduceam sa le sculpteze. (rade) Cand mergeam prin padure si vedeam o cioata mai deosebita, o increngatura cu diferite forme geometrice, o luam si i-o duceam. Imi place, de asemenea, sa merg la tara, chiar am o casa langa Bucuresti pe care am modernizat-o, am pus vita-de-vie, am pus pomi; acolo ma duc in fiecare week-end pentru ca e liniste si nu ma deranjeaza nimeni. Imi place foarte mult natura si imi place sa citesc.
INCIDENTE
"Poate sa il indemne pe respectivul sa voteze cu nu stiu cine, cand se duc in spitale, acolo sunt oameni bolnavi carora poate ca nu le mai pasa de un anumit candidat si le poate spune sa voteze cu unul sau cu altul"
FRAUDARE
"Se mai gaseste cate unul sa doseasca un buletin cand nu sunt atenti, dar, cum se spune, cu o floare nu se face primavara! Adica nu pot sa se fraudeze alegerile per ansamblu" - Emil Ghergut, presedintele BEC
CV - EMIL GHERGUT
Data nasterii - 17.01.1942, comuna Alexandru Ioan Cuza, judetul Iasi
Absolvent al facultatii de Drept, Universitatea Bucuresti - 1966
Repartizat la Procuratura locala Alexandria 1967 - 1969
Procuratura Judeteana Teleorman - 1969-1972
Procuror sef - Procuratura Oltenita - 1972-1976
Procuror sef - Procuratura Buftea - 1976-1977
Procuror sef - Procuratura judeteana Ilfov - 1978-1981
Procuror sef - Procuratura Judeteana Giurgiu - 1981-1982
Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - 1982-1984
Judecator la Tribunalul Suprem - 1985 pana in prezent