x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri PSD are mai multe variante pentru Cotroceni

PSD are mai multe variante pentru Cotroceni

02 Aug 2004   •   00:00

INTERVIU

Pictorul Zamfir Dumitrescu, membru in conducerea PSD, dezvaluie ca "varianta Adrian Nastase" pentru Presedintia Romaniei nu e singulara si ca in partid sunt si alti lideri care isi doresc sa fie desemnati in aceasta postura. Pictorul Zamfir Dumitrescu a avut o ascensiune fulminanta in politica. La doar trei luni de la intrarea in PSD a fost ales in conducerea partidului de guvernamant. A acceptat sa acorde Jurnalului National primul sau interviu in calitate de proaspat om politic.
SILVIU SERGIU

  • Jurnalul National: Domnule Zamfir Dumitrescu, de ce ati intrat in politica si de ce acum?

    Zamfir Dumitrescu: M-am considerat tot timpul implicat in politica. Chiar daca nu eram inregimentat in nici un partid politic, m-am considerat intotdeauna un om cu convingeri de stanga. Nu ascund faptul ca inainte de ’89 am fost membru al Partidului Comunist, la inceput cu entuziasm, pe vremea cand am intrat in partid, la 18 ani, si imi amintesc ca era o perioada in care chiar am crezut, cu elanul tineretii in acele minunate, dar ulterior devenite utopice idealuri ale comunismului. Am crescut, m-am maturizat, mi-am dat seama ca la noi comunismul era unul primitiv, brutal, rural poate. O masca pentru dictatura. Drept care m-am retras usor, am ramas fireste membru PCR. Nu puteam sa ies din partid pentru ca eram cadru didactic si era o directiva care spunea ca nu puteai sa fii cadru didactic daca nu erai membru al Partidului Comunist. Am ramas intr-o stare, sa zicem, latenta. Dar am ramas un intelectual de stanga, cu convingeri de stanga. Dupa Revolutie am urmarit, de pe aceasta pozitie de intelectual in expectativa, evolutia vietii politice si, in ultimii ani, mai ales dupa 2000, convingerile mele politice s-au indreptat catre PSD. Am decis sa intru in partid in primavara acestui an, dupa ce mi-am terminat mandatul de decan al Facultatii de Arte Plastice.

  • Ati fost invitat sa intrati in PSD?

    Nu. Intrarea in PSD a fost optiunea mea.

  • Sunteti prieten cu Adrian Nastase? Aveti o pasiune comuna - tablourile…

    N-as indrazni sa spun prietenie. As fi flatat daca as putea sa numesc relatia noastra ca o relatie de prietenie. Avem o relatie foarte buna. Ne cunoastem de multi ani. Parintii nostri au fost intr-o relatie de colegialitate in cadrul Academiei Romane, dar nu este singura personalitate politica pe care o cunosc. Sunt in relatii exceptionale cu domnul presedinte Iliescu, pe care de asemenea il cunosc din perioada studentiei. Deci nu pot sa spun ca am o relatie mai apropiata cu unul sau cu celalalt. Ambii m-au onorat in ultimii doi ani cu prezenta cu prilejul unor lansari de carte. As califica relatia noastra drept una civilizata si poate amicala. Prietenie, mi-e greu sa spun.

  • Discutati cu premierul Nastase despre tablouri?

    Cand ne intalnim in atmosfere culturale, eu fiind colectionar, dansul fiind colectionar, sigur ca schimbam impresii, insa nu-i cunosc in totalitate colectia, asa ca nu facem decat sa schimbam comentariile firesti a doi oameni care sunt iubitori de arta.

    Ascensiune

  • La doar cateva luni de la intrarea in PSD ati ajuns membru in conducerea acestui partid. Cum a fost posibila o astfel de ascensiune fulminanta?

    Intrebarea mi-am pus-o si eu. N-am cerut explicatii si, ca atare, nu mi s-au dat. Tot ce pot sa fac este sa fac niste speculatii. In mod evident, dupa alegerile locale, PSD a trebuit sa ia decizia unei cotituri, atat in strategia pe care o aplica, cat si in politica de cadre, pentru a depasi o serie intreaga de neajunsuri care s-au evidentiat in cadrul alegerilor locale. Trebuia creata cumva o noua impresie fata de atmosfera pe care PSD, poate din cauza unor greseli din ultimii ani, a dat-o in electorat. Cred ca este probabil o imagine noua, dar o imagine fundamentata, de reinnoire.

  • Totusi, aveti suficienta experienta politica pentru a face fata unei astfel de functii?

    Experienta politica poate fi privita din mai multe puncte de vedere. Eu am o bogata experienta in mediul universitar. Am o bogata experienta in lumea culturala si artistica. Sigur ca fiind nou sunt anumite zone de activitate, cum ar fi cele strict organizatorice, in care invat din mers. Departe de mine sa ma laud ca sunt un strateg de frunte al partidului. Am inceput sa ma implic in detaliile vietii politice. Raspund de doua organizatii judetene, cea din Ilfov si cea din Giurgiu. Cunosc lucrurile care sunt in derulare. Incep sa cunosc viata de zi cu zi a partidului de la niveluri superioare spre niveluri inferioare. Cred ca pozitia mea in componenta Biroului Coordonator isi are rostul ei. Ca domeniu de activitate raspund de lucrurile care tin de invatamant, cultura si culte. Fac parte dintr-o subcomisie care pregateste pentru Congresul extraordinar oferta electorala a PSD.

  • Va doriti un mandat de parlamentar sau o functie de ministru?

    M-am implicat in politica. Functia pe care o voi avea sau nu o voi avea depinde de decizia pe care colegii mei de partid o vor lua. Odata inrolat am constiinta unui soldat care se supune comandamentelor supreme ale partidului, in functie de strategia pe care partidul o va aplica.

  • Veti candida pentru un mandat de parlamentar?

    Nu mi-am pus deocamdata aceasta problema.

  • Colegii de partid v-au criticat pentru ca ati ajuns intr-o functie de conducere avand o vechime mica in partid?

    Nu. Eu personal nu m-am lovit de nici un fel de astfel de remarca, iar eventuala rezerva a unor importanti membri ai partidului, care in momentul de fata nu se mai afla in primul esalon, de asemenea nu am resimtit-o. Ca un comentariu personal cred ca tot ceea ce s-a intamplat in ultima luna a dus la clarificarea si intelegerea scopului imediat pe care partidul il are: castigarea alegerilor. Daca s-ar fi ales o politica de dezbinare, de lupta in interiorul partidului, probabil ca ar fi existat sansa scindarii. Sunt placut surprins ca toti au inteles nevoia de reinnoire, de restructurare, de schimbare a discursului politic.

    Accidente

  • Credeti ca PSD va castiga alegerile generale?

    PSD va castiga aceste alegeri daca reuseste in perioada imediat urmatoare sa-si faca simtit si bine explicat mesajul. Este posibil si, zic eu, foarte probabil. Bineinteles ca se poate intampla orice. Se pot intampla accidente, dar tocmai aceste accidente incercam sa le avem in vedere prin analisti, prin oameni care fac sinteze, prin sondaje, prin consfatuirile pe care le avem in mod permanent de la nivelurile cele mai joase ale structurilor de partid pana la nivelurile cele mai inalte.

  • In opinia dumneavoastra, cine ar trebui sa fie candidatul PSD la Presedintie?

    Personal cred ca cel mai legitimat sa-si depuna candidatura este presedintele partidului, Adrian Nastase. Acest lucru va fi hotarat pe de o parte de domnia sa, pe de alta parte de Congresul partidului. S-ar putea sa apara si alte candidaturi si ceea ce va hotari Congresul, aia va fi.

  • Candidatul PSD la Presedintie va fi desemnat in urma unui sondaj de opinie. S-a vehiculat si numele domnului Geoana printre cei care vor aparea in sondaj alaturi de Adrian Nastase…

    Am spus ca s-ar putea sa apara si alti candidati. Fiecare are dreptul sa-si depuna candidatura. Repet, analizarea acestei situatii va fi facuta de Congresul partidului. Sigur ca domnul Geoana, daca doreste, ar putea sa-si depuna candidatura. Mi-e greu sa analizez sansele domnului Geoana, cu care de altfel sunt foarte bun prieten, dar sunt si alti oameni valorosi in partid, care ar putea sa-si depuna candidatura.

  • Ati auzit pana acum ca un anume lider vrea sa-si depuna candidatura?

    Nu in mod oficial. Barfe, speculatii de culise sigur ca exista.

  • Despre ce lideri e vorba?

    Nu as vrea sa intru in detalii.

  • Nu credeti ca ezitarea lui Adrian Nastase de a-si anunta candidatura la Presedintie dauneaza imaginii sale si partidului?

    Eu n-as califica-o ca o ezitare. As califica-o ca o atitudine democratica, pentru ca, in afara optiunii personale, partidul, Congresul hotaraste cine este candidat. Deci as vedea-o ca pe o decizie lasata la latitudinea Congresului, ceea ce mi se pare foarte democratic si foarte corect.

  • Daca Nastase va candida, credeti ca ar trebui sa renunte la pozitia de premier in campania electorala?

    Nicidecum. Domnul Nastase are un mandat de prim-ministru si il va duce pana in ultima zi.

    CV - Zamfir Dumitrescu

  • Pictor
  • varsta: 58 de ani
  • 1970 - a absolvit Institutul de Arta "Nicolea Grigorescu" din Bucuresti, clasa profesorului Corneliu Baba
  • 2000 - si-a luat doctoratul in estetica artelor plastice
  • 2000-2004 - a obtinut functia de decan al Facultatii de Arte Plastice din Bucuresti
  • 2002 - pana in prezent: presedinte al Uniunii Artistilor Plastici din Romania
  • tablourile sale au fost expuse atat in tara, cat si in strainatate
  • este autorul mai multor lucrari de specialitate dedicate artelor plastice
  • aprilie 2004 - a devenit membru al Partidului Social Democrat
  • iulie 2004 - a fost desemnat sa ocupe un loc in Biroul Coordonator al PSD
  • este responsabil cu strategia PSD in domeniile invatamantului, culturii si cultelor
  • este casatorit si are 5 copii
  • ×
    Subiecte în articol: partid interviu politica psd partidului