x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri România nu e în stare să acceseze 18,5 miliarde de euro

România nu e în stare să acceseze 18,5 miliarde de euro

de Gabriela Antoniu    |    01 Mar 2012   •   21:00
România nu e în stare să acceseze 18,5 miliarde de euro

Romania si-a pierdut credibilitatea in fata Uniunii Europene, iar aceasta nu va putea fi redobandita atat timp cat minima cerinta de depolitizare a institutiilor care gestioneaza fondurile europene nu va fi dusa la indeplinire, spune Daniel Constantin, presedintele Partidului Conservator. Ce inseamna pentru Romania suspendarea finantarilor europene prin POSDRU si cati bani riscam sa pierdem definitiv cititi intr-un interviu cu Daniel Constantin.

• Jurnalul National: Accesarea fondurilor europene este, la nivel declarativ, o prioritate a Guvernului. Recent a fost infiintat chiar un Minister al Afacerilor Europene. Cu toate acestea, ministrul Leonard Orban nu face decat sa anunte suspendarea finantarilor europene. Era necesara aceasta incarcare a apara­tului bugetar cu inca un minister?

Daniel Constantin: La nivel declarativ, accesarea fondurilor europene reprezinta o prioritate si pentru presedintele Traian Basescu, si pentru prim-ministrul Mihai Razvan Ungureanu, la fel era si pentru premierul Emil Boc. La nivel practic nu se intampla nimic! Minis­terul Afacerilor Europene a fost infiintat la cererea Comisiei Europene, complet nemultumita de modalitatea in care se gestioneaza bani europeni in Romania. Din pacate, este nefunctional, deoarece nu are in structura sa toate autoritatile de management care atrag fonduri europene.

Cu alte cuvinte, ministrul Orban este folosit ca paratrasnet pentru nereusitele guvernarii PDL in acest sector si nu poate nici macar sa uniformizeze grila de salarii din institutiile care gestioneaza bani europeni. Nu mai vorbim despre faptul ca nu are putere de imbunatatire a sistemului de management si control sau a sistemului de achizitii publice. Tot ministrul Orban ne-a demonstrat ca nu poate nici sa sanctioneze autoritatile de management care nu au performanta.

Ministerul Afacerilor Europene este o institutie necesara si care va fi functionala in guvernarea USL atunci cand toate autoritatile de ma­nagement vor trece in subordinea acestuia. Lucrul acesta va fi facut incepand cu 1 ianuarie 2013, iar noile programe operationale vor fi acre­ditate in aceasta noua formula.

• Ce inseamna pentru Romania suspendarea POSDRU?

Acum este a doua oara cand au fost intrerupte platile pentru acest program, prima data fiind in martie 2010. Faptul ca intreruperea are loc a doua oara, pentru cu totul alte pro­bleme fata de prima data, ne conduce la ideea ca riscam sa pierdem peste 1 miliard de euro, alocarea aferenta anilor 2012-2013. Intreruperea platilor declarate la comisie pentru POSDRU se va reflecta indirect si asupra beneficiarilor care au proiecte in implementare, deoarece statul nu poate sa sustina rambursarile din surse de la bugetul de stat. Chiar si accelerand procedurile de implementare a proiectelor, inclusiv veri­ficarile rambursarilor, Autoritatea de Management nu se poate incadra pana la sfarsitul anului sa declare la CE 450 de milioane de euro.

Acest lucru este evident in contextul in care, in patru ani, nu am reusit sa declaram nici macar jumatate din aceasta suma. Dincolo de acest aspect al pierderii financiare, Romania transmite si un mesaj politic negativ, Comisia Europeana certificand faptul ca ameliorarea deficientelor a ramas la faza de angajament. Im­pactul negativ se va vedea in alocarea 2014-2020, care va fi mult diminuata, din fondul social european, chiar si pe aceasta directie a resurselor umane.

• O serie de scandaluri politice si suspiciuni de coruptie au insotit de-a lungul vremii POSDRU. De ce nu au luat autoritatile masuri si au asteptat decizia de la UE?

Inca o data presa s-a dovedit a fi un mai bun auditor al proiectelor finantate prin POSDRU decat institutiile abilitate. Faptul ca nenumarate proiecte, sa spunem incorect sau imoral acordate, au fost identificate de reporteri, a ajutat CE sa puna presiune pe autoritatile de la Bucuresti sa ia masuri de corectare. Masurile insa au fost de fiecare data intreprinse doar in zona jocului politic. S-a schimbat conducerea autoritatii de management evident, pe criterii politice, fara insa a se schimba obiceiurile.

Atat timp cat sefiile autoritatilor de management vor fi negociate de partidele politice, structurile acestor autoritati de management vor fi considerate implicit nefunctionale. Politizarea este de fapt una dintre principalele cauze care duc la un grad redus de accesare pe toate programele operationale. Sunt convins ca dupa ce puterea va fi schimbata vor iesi la iveala si alte nume sonore, care au obtinut cel putin in mod imoral fonduri europene. Credibilitatea in momentul de fata nu exista in dreptul Romaniei la Bruxelles si nu va exista atat timp cat minima cerinta de depolitizare nu va fi dusa la indeplinire.

• La cat se ridica fondurile europene neaccesate de Romania pana in prezent? Cum ar putea fi ele cuantificate in numar de locuri de munca, investitii? Care ar fi solutiile pentru indreptarea acestei situatii sau Romania a pierdut deja trenul?

Calculul este foarte simplu: la totalul alocarii pentru Romania a fondurilor structurale aplicam procentul de 5,5% grad de accesare si ne dam seama cati bani nu se regasesc in economie. Va spun eu aproximativ: 18,5 miliarde de euro. Credeti ca putem ajunge la 20%, asa cum spune ministrul Orban, pana la sfarsitul anului 2012?
Fondurile europene reprezinta cea mai importanta sursa de finantare pentru bugetul de stat. Accesarea acestei surse ar fi putut rezolva doua probleme economice si sociale ale Romaniei: crearea de locuri de munca si venituri suplimentare la bugetul de stat.

Ele se pot cuantifica foarte usor in locuri de munca si procente din PIB, numai daca ne uitam in documentele cadru de implementare a fiecarui program, care urmaresc acesti indicatori in mod anual. Va dau doar un exemplu: daca am fi cheltuit toti banii din POSCCE pentru IMM, care au fost alocati pana la sfarsitul anului 2011, s-ar fi creat 23.000 de locuri de munca. Este evident ca Romania a pierdut trenul in fata Comisiei Europene vizavi de a demonstra faptul ca avem institutii functionale. Pe de alta parte, acutalii guvernanti au picat testul in fata cetatenilor in incercarea de a recupera cu aceste fonduri diferentele de dezvoltare fata de tarile europene.

×
Subiecte în articol: interviu economie daniel constantin