x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Sanda Ţăranu: "Poate că şi eu sunt monitorizată. Poate că ar trebui să-i mulţumesc lui Dumnezeu că am ajuns teafără acasă din Piaţa Universităţii"

Sanda Ţăranu: "Poate că şi eu sunt monitorizată. Poate că ar trebui să-i mulţumesc lui Dumnezeu că am ajuns teafără acasă din Piaţa Universităţii"

de Anca Nicoleanu    |    05 Feb 2012   •   13:06
Sanda Ţăranu: "Poate că şi eu sunt monitorizată. Poate că ar trebui să-i mulţumesc lui Dumnezeu că am ajuns teafără acasă din Piaţa Universităţii"

Fosta crainica a TVR, Sanda Taranu, despre experienta traita in Piata Universitatii, actualii conducatori care-si batjocoresc poporul si politizarea Televiziunii Romane

In Piata Universitatii, unde ati tinut sa fiti alaturi de protestatari, oamenii v-au primit cu multa bucurie. Ce v-au spus?

Problemele lor. Dar cea mai importanta a fost bucuria ca suntem impreuna. Nu au vorbit despre micsorarea salariilor sau despre faptul ca o duc greu. Insa mi-am dat seama ca nu mai vor sa fie calcati in picioare, ca nu vor sa mai fie mintiti. Ca au forta, sunt indarjiti, foarte hotarati si determinati de ceea se intampla acolo.

Sunt totusi, putini aceia care reactioneaza vocal, desi nemultumirea e mare.

Nu sunt putini cei care reactioneaza, cei care sunt acasa gandesc la fel. Se vede in sondaje, peste 90% dintre cei chestionati sunt de partea celor din Piata. Nu iese omul pentru ca e frig, ia sa vezi cand se va incalzi.... Poporul roman este foarte rabdator, foarte tolerant, dar cand ii ajunge cutitul la os, sa te fereasca Dumnezeu! Ti-aduci aminte versurile lui Cosbuc? "Cand foamea ne va rascula/ Cand nu vom mai putea rabda/ Hristosi sa fiti..." Cine nu stie ce urmeaza, sa puna mana pe carte! Eu ma gandesc la lucrurile astea... La inscaunarea lui Cuza, Kogalniceanu a spus: "Fii bun si bland, Maria ta!" Dar cine pune mana pe carte, dintre conducatori, ca sa stie ca un conducator trebuie sa-si iubeasca poporul? Cine nu-si iubeste poporul, nu are ce cauta in funtea lui!

Ultimele discursuri vor amplifica protestele

Se zice ca fiecare popor are conducatorii pe care-i merita. De ce nu suntem in stare sa ne alegem conducatorii?

Pentru ca ne pacalesc (rade). Si eu am fost pacalita de unii oameni. Am crezut ca sunt oameni integri, cu sira spinarii dreapta, pentru ca, dupa un timp, sa-mi dau seama ca n-a fost asa. Si stii ce rau mi-a parut? Nu pentru ei, ci pentru mine! Ca m-au pacalit.

Noi suntem pacaliti periodic.

Cred ca, la alegerile astea, cei care sunt acum nu ne vor mai pacali. Poate ne vor pacali altii. Nu stiu cum va fi. In Piata se striga "Hotii!" in disperare. Ei nu-si pun problema de ce? De ce nu raspund? Pentru ca nu le pasa! Iar ultimele discursuri, total neconvingatoare, nu vor linisti spiritele! Din contra, le vor amplifica.

In sondaje, cei mai multi romani sunt de parere ca, in discursul din 25 ianuarie, Traian Basescu a fost total nesincer.

Rupt total de realitate! Curios, pentru ca a spus ca el stia de aceste nemultumiri ale oamenilor inca din 2009. De ce n-a facut nimic? Oamenii striga in strada, iar ei isi vad in continuare de afacerile lor! Se spune ca nu poti sa schimbi clasa politica. Dar trebuie sa alegem alti oameni. Trebuie facute alegeri anticipate. Dar vedeti, toata lumea se intreaba: "Si pe cine alegem? Pentru ca si unii, si altii sunt la fel". Am vazut si in Piata, ca PDL=USL=Mizerie. Sunt convinsa ca e o diversiune. Probabil ca or mai fi si altele. Dar nu toti suntem la fel. Trebuie sa deschidem ochii si sa fim foarte atenti. Sa nu fim indiferenti la ceea ce se intampla. Indiferenta ne omoara!

Suntem bolnavi de lehamite?

Nu mai suntem! (rade) Uite, oamenii nu se lasa! Inseamna ca am trecut de aceasta etapa. Unii rad de noi, ca avem un dram de speranta, pentru ca ei sunt pesimisti si nu mai cred in nimic. Nu e bine sa nu mai credem in oameni. Am fost foarte fericita acum, cand am fost in Piata, sa constat ca ma bucur de aceeasi incredere pe care mi-am castigat-o in timp. Este nemaipomenit! Stii ca pentru mine increderea inseamna mai mult decat dragostea? Sigur ca atunci cand iti faci meseria cu pasiune, cu dragoste, oamenii simt lucrul asta, si atunci asta vine inapoi inzecit, insutit. De multe ori m-am intrebat: Cum am obtinut eu aceasta incredere? Si n-am fost in stare sa-mi raspund. Pentru ca mi se pare ca n-am facut cine stie ce. Probabil ca oamenii au simtit acea sinceritate, au simtit ca inteleg, fara sa exprim neaparat in cuvinte. E vorba de ceea ce simti. Asa cum simtim noi acum, uitandu-ne la televizor la conducatorii nostri, ca suntem mintiti.

E o atmosfera foarte apasatoare in TVR

Ce ar trebui sa faca cei care ne conduc?

Sunt atat de compromisi, ca nu mai pot face nimic. Ar trebui sa-si dea demisia toti. Eu nu i-as mai lasa niciodata pe cei care ne-au batjocorit sa mai ocupe vreo functie publica. Iar faptul ca nimeni din conducerea tarii nu a luat o pozitie hotarata si explicita impotriva acestei batjocuri ordinare, ma face sa cred ca si ei gandesc la fel despre poporul roman. Boc a zis, despre afirmatiile lui Baconschi, ca au fost niste inabilitati. Inabilitati? Nu, au fost obraznicii, dle prim-ministru, nu inabilitati. Acesti oameni n-ar mai trebui lasati sa candideze pentru vreo demnitate publica.

Televiziunea publica, locul dumneavoastra de munca atat de drag, e o institutie politizata.

Stii de ce-mi pare rau? Ca acolo sunt si oameni talentati, capabili si care vor sa-si faca meseria asa cum trebuie. Dar nu sunt lasati. Li s-a pus pumnul in gura. E mare pacat. Eu stiu ce inseamna asta. Cred ca, in ultimii ani, in TVR au fost angajati oameni nepregatiti, care se simt obligati sa faca si alte servicii. E o atmosfera foarte apasatoare. Oamenii nu spun nimic, ca sa nu-si piarda locurile de munca. Banuiesc ca e acelasi lucru pe care l-am simtit inainte de 1989, cand ramasesera doar doua ore de program.

Lumea nu se mai uita la TVR.

Din cauza asta si-au pierdut audienta. E adevarat, TVR este un post public generalist. E obligat sa faca cultura, nu numai stiri. Insa oamenii sunt acum interesati de stiri, de ceea se intampla. Si atunci ce fac ei la stiri nu mai intereseaza, pentru ca nu fac ce trebuie. In aceste conditii, oamenii se uita la celelalte televiziuni. Eu tin la Televiziunea Romana si imi pare rau ca se intampla acolo astfel de lucruri. Totusi, trebuie sa recunosc, TVR si-a gasit un culoar: divertismentul. Sunt cei mai buni pe emisiunile de divertisment.

Dat fiind capitalul de incredere de care va bucurati, v-ati implica in politica?

Nu! Uite ce fac muierile in politica! Sigur ca n-as face la fel. Dar ma uit ca guvernul asta se foloseste de femei...

Nu sunt potrivite femeile in politica?

Poate ca sunt. Dar trebuie sa ai si forta... Eu n-am infruntat pericolul. Mai degraba l-am ocolit.

Nu mi-e frica, in schimb, sufar de psihoza

Vin schimbarile in bine, pana la sfarsitul anului?

Nu ma astept sa-mi fie mai bine din punct de vedere material. Pentru ca suntem atat de indatorati si s-a distrus atat de mult incat, ca sa refaci sau sa pui altceva in loc e nevoie de timp. Am auzit ca, din nou, ne-am imprumutat de 1,5 miliarde de dolari de la americani, pentru ca nu ne mai dau ceilalti. Si spun ca nu mai au bani de pensii si de salarii. Cum sa nu avem bani, cand dati la Ministerul Dezvoltarii cu miliardele de euro? Pe care le cheltuiti pe sosele construite pe muntii Bucegi, care ar trebui sa fie zona protejata, pe gondole care se defecteaza chiar in ziua inaugurarii, pe bazine de inot in sate in care au mai ramas trei babe si un mos, pentru ca tinerii si-au luat lumea in cap?

Cand a inceput sa va revolte ceea ce se intampla?

Le-am observat mai demult, pentru ca au fost nereguli si inainte. Dar multe pe care le-am aflat de la televizor s-au dezamorsat cu timpul. Mereu si mereu imi pun intrebari, asa cum ma intreb acum de ce, dupa sapte ani au fost scoase dosarele lui Adrian Nastase si a fost condamnat la doi ani de inchisoare. Presa din strainatate nu stie ce se intampla aici, a auzit ca un demnitar a fost condamnat si apreciaza ca este corect ca s-a procedat asa. Dar hai sa comparam "vinovatiile" lui Nastase cu abaterile grave de acum!

Colegii mei de la Jurnalul National au filmat cativa indivizi, de la Serviciile Secrete, care monitorizau protestatarii din Piata Universitatii de pe blocul Dunarea. De ce trebuie monitorizati acei oameni?

Poate ca si eu sunt monitorizata. Poate ca ar trebui sa-i multumesc lui Dumnezeu ca am ajuns teafara acasa. Dupa spusele domnului Gitenstein, ambasadorul Statelor Unite, faptul ca inca n-am primit un glont in cap e un semn de democratie. Sunt convinsa ca Excelenta Sa nu stie nici acum pe ce coordonate isi exercita mandatul de diplomat. Oare inainte de a fi trimisi in misiune, nu li se face un minim instructaj? Nu mi-e frica, in schimb, sufar de psihoza. Presedintele a spus ca, odata cu demisia lui Arafat, cu proiectul acela nenorocit al legii sanatatii, s-a instalat o adevarata psihoza. Psihoza asta nu o am din cauza proiectului legii sanatatii, desi ma preocupa si sunt foarte atenta, pentru ca nici acolo nu sunt multe lucruri in ordine. Psihoza s-a instalat in mine de foarte multa vreme. Din cauza minciunii, a furtului si a batjocurii. Asta e psihoza pe care o am eu. Cand aud de partii, privatizari, gondole, bazine si toate celelalte, instinctiv, imi duc mana la buzunar. Ca sa ma apar. Pentru ca stiu ca sunt furata. Mai mult decat atat, tot pe presedinte l-am auzit zicand ca trebuie sa intre in vigoare legea sanatatii, anul asta, dar pe scheletul proiectului care s-a facut. Observati ca toate proiectele astea se fac la Cotroceni? De ce nu sunt facute la Guvern? De ce nu exista, de fapt, dialog? Totul a fost de forma.

Presedintele a tinut sa precizeze ca nu e dictator.

Poate ca nu e, dar vocea strazii simte si striga altceva. Trebuie sa avem incredere si speranta ca totul se va termina cu bine, fara sacrificii.

×