x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Sebastian Ghiţă: "Vîntu plătea politicieni, artişti, academicieni, securişti, curve. Era un fel de idol pentru o mare parte din oamenii de media"

Sebastian Ghiţă: "Vîntu plătea politicieni, artişti, academicieni, securişti, curve. Era un fel de idol pentru o mare parte din oamenii de media"

de Anca Nicoleanu    |    21 Noi 2011   •   12:03
Sebastian Ghiţă:  "Vîntu plătea politicieni, artişti, academicieni, securişti, curve. Era un fel de idol pentru o mare parte din oamenii de media"

In primul interviu acordat de la ruperea in doua a Realitatii TV, Sebastian Ghita, fostul manager al postului, apreciaza separarea si plecarea sa transmita dintr-un cort a celor care emit acum sub sigla Realitatea TV, sub conducerea lui Elan Schwartzenberg, drept actiuni hazardate si periculoase. La RTV, cealalta parte a ceea ce a fost Realitatea TV inainte de ruptura si post pe care-l manageriaza in prezent, Ghita le-a promis jurnalistilor care l-au urmat ca le va ceda actiunile televiziunii nou infiintate.

Sebastian Ghita povesteste ce facea la 23 octombrie, in momentul in care "oamenii lui Elan Schwartzenberg" au preluat controlul emisiei Realitatea TV, neaga faptul ca postul sau de stiri, RTV, ar apartine serviciilor secrete, si lasa sa se subinteleaga ca Vintu conduce in continuare, din umbra, Realitatea TV.

-Jurnalul National: Am auzit mai multe versiuni legate de felul in care s-a produs ceea ce unii au numit "marea schisma" de la Realitatea. Cum ati vazut dvs aceasta miscare?

-Sebastian Ghita: Nu am crezut niciodata ca Realitatea TV va ajunge intr-o astfel de aventura. Eu am facut eforturi uriase timp de 12 luni ca Realitatea TV sa existe. Am intrat acolo dupa momentul stenogramelor lui Vintu cu jurnalistii. Erau la pamant si cu moralul, si cu resursele. Atat oamenii, cat si compania se aflau intr-o situatie groaznica. Miscarea, ruperea, plecarea la cort mi s-au parut actiuni hazardate si periculoase. Aceste lucruri s-au vazut in rating, pozitionare in piata, incredere.

-Ce faceati in momentul in care "Realitatea lui Elan" a preluat controlul emisiei?

-Plimbam copilul prin parc. Am mai spus de multe ori, Realitatea este a spectatorilor. Sa crezi ca manipulezi cu o televiziune oamenii e o iluzie. Nimeni nu preia controlul asupra mintilor oamenilor. Astea sunt iluzii tip Sorin Ovidiu Vintu. Am fost surprins de naivitatea celor care au crezut ca salveaza Realitatea TV in acest fel. Eu cred ca o ingroapa. Astazi, Antena 3 este mult inaintea Realitatii TV. Probabil va dura doi ani pentru a-si putea reveni. Daca isi va mai reveni vreodata.

-Prin ce i-ati determinat pe cei pe care-i aveti acum alaturi sa va urmeze? Le-ati oferit salarii mai mari? Bonusuri? Le-ati facut promisiuni?

-Nu am pe nimeni. Lucrez impreuna cu niste colegi. Eu nu sunt mogul. Proprietar. Eu sunt manager. Antreprenor. Imi asum riscuri. Iau decizii. Pentru Vintu, Voiculescu, Patriciu ma gandesc sa scriu o carte: "Sunt Mogul, dar ma tratez!" Eu sunt un Anti-Mogul. I-am comvins pe oameni ca am puterea impreuna cu ei sa construiesc un proiect pentru urmatorii 20-30 de ani. S-au redus cheltuielile. Aceleasi resurse merg la oameni mai putini. Mai productivi. Am promis ca voi imparti actiunile RTV cu colegii mei.

-Nu vi se pare ridicol sa aveti, prin rotatie, aceiasi invitati cu Realitatea TV? De ce-ar schimba lumea butonul de telecomanda ca sa vada aceleasi fete?

-Se intampla la Antena3, Realitatea TV, RTV si putin la B1. Se vor separa apele. Nu este usor sa gasesti invitati pentru emisiuni. Conteaza experienta producatorilor si a moderatorilor. Conteaza viteza cu care obtii si tratezi informatia.

-Dupa primele saptamani, RTV a inregistrat audiente infime, de 0.01-0,02... Va sperie aceste cifre? Nu se gandesc oamenii aia ca vorbesc la pereti?

Avem varfuri de audienta foarte mari. Viitorul suna bine. Sunt mandru de ce fac impreuna cu colegii mei. Vom livra un produs media foarte performant.

-Catalin Popa (n.n. fost director editorial la Realitatea TV, in prezent, la RTV) ii indeamna pe angajati sa contribuie la cresterea audienttei, spunandu-le sa-si sune rudele si prietenii ca sa se uite la RTV. Credeti ca asta e varianta castigatoare? Intentionati sa folositi si o alta tactica pentru un rating mai bun?

-A fost si ideea mea. O sustin total. Stiti lozinca. Totul pentru front, totul pentru victorie. Marketingul alternativ va da roade rapid. Avem multe planuri in zona aceasta. Folosim multe metode. In sase luni vom fi un competitor extrem de puternic.

Echipamentele la Realitatea par a fi cumparate din banii furati de la Petrom Service

-De ce e mai sigur pentru oamenii de la Realitatea sa vina sa lucreze la RTV? Li s-a spus ca va fi prapad la Realitatea. Ce va asteptati sa se intample acolo?

-Asesoft este un grup de firme solid, care a dovedit multa responsabilitate in relatia cu partenerii sai si cu cei care sunt angajati in companii. Cand am venit la Realitatea oamenii nu mai luasera salarii de 6 luni. Eu am platit luna de luna. Oamenii au vazut asta si au capatat incredere in mine. Lucrurile sunt neclare la Realitatea. Vintu va bantui mult timp acea societate. Echipamentele de acolo par a fi cumparate din bani furati de la Petrom Service. Exista acuzatii de spalare de bani din partea procurorilor. Compania e in faliment. Audienta si credibilitatea scad. Nu vad un viitor acolo.

-Oamenii din Antena 3 sunt imuni la ofertele dvs? Se face anul de cand anuntati ca incepeti sa luati de la concurenta...

-Nu am facut niciodata oferte oamenilor care lucreaza la Antena 3. Am avut o relatie buna cu Victor Ciutacu si cu Radu Tudor inainte de a investi in media. Nu am mai fost in contact cu ei de mult timp. Apreciez multi jurnalisti de la Antena 3 si B1.

-Pentru cata vreme aveti bani sa sustineti aceasta afacere, stiut fiind faptul ca o televiziune mananca foarte multi bani?

-Vom construi impreuna o entitate media puternica. Internetul si noile tehnologii vor schimba totul. Costurile se vor reduce. Avem resursele necesare unei constructii importante. Intentionez sa investesc si in viitor in aceasta industrie. Am spus ca la 60 de ani imi propun sa ma retrag. Acum am 33.

-Cum veti rezolva problema aparaturii care apartine Realitatea TV, cum ar fi, de exemplu, acel mixer de emisie performant care a ramas la dvs, la Casa Presei?

-De 10 zile se transfera zilnic echipamente de la Casa Presei (n.n. de unde emite RTV) la cladirea Willbrook (n.n. de unde emite Realitatea). Echipamentele sunt cam vechi si foarte uzate. Fara o investitie serioasa in echipamente Realitatea TV va muri. Pana acum am auzit doar de intentii. Nu e treaba mea ce fac investitorii de acolo. La RTV se lucreaza in flux complet cu echipamentele noastre. Avem mixerele noastre Sony.

Oamenii care au lucrat strans cu Vintu si pentru Vintu conduc Realitatea

-Se vehiculeaza insistent ideea ca RTV ar fi, de fapt, televiziunea serviciilor secrete. Cum comentati?

-Nu am auzit o astfel de ipoteza. Cred ca e prea multa scenarita la mijloc. In Romania sportul national pare sa devina 'datul cu parerea'. Voi ceda actiunile televiziunii jurnalistilor. Acestia vor fi deasupra suspiciunilor.

-De ce nu v-ati putut intelege cu Elan Schwartzenberg, in asa fel incat sa continuati afacerea impreuna?

-Mie imi plac lucrurile clare. Si imi place libertatea. Am fost si voi fi liber sa cred, sa ma asociez, sa simpatizez, sa fac ce consider, cu cine consider. Valoarea suprema pentru mine este libertatea. Nu cred ca Realitatea trebuie sa ajunga sa fie supusa si apoi sa fie folosita pentru a supune mintile oamenilor. Nu vreau sa vorbesc despre Schwartzenberg in acest moment. Poate mai tarziu. N-am facut afaceri impreuna, asa ca nu am avut ce continua.

-Nu-i mai pagubos sa mergeti separat?

-In societatea de azi acest lux numit libertate costa. Scump.

-Considerati ca dl Vintu este in continuare cel care conduce, din umbra, Realitatea?

-Oamenii care au lucrat strans cu Vintu si pentru Vintu conduc Realitatea. Nu e o acuza. E realitatea.

-Ati mai vorbit cu dl Vintu, de cand acesta a vindut Realitatea dlui Schwartzenberg? Ati mai primit amenintari?

-Nu. Vintu a devenit un batran nebunatic si cam ciudat. Stiu ca era un fel de idol si sponsor pentru o mare parte din oamenii de media din Romania. Platea politicieni, artisti, academicieni, securisti, curve, pesti si multi prosti. Nu-i apreciez prea mult pe cei care pentru 2 arginti stateau si ascultau inventiile mincinoase ale lui Vintu. Multi se prefaceau ca ii dau dreptate. Era o chestie bolnavicioasa intre Vintu si unii jurnalisti. Sunt convins ca acest capitol din viata Romaniei s-a incheiat. Mi-a fost teama ca Vintu va reusi iar sa-si acopere faradelegile influentand justitia prin intermediul politicienilor aflati la putere si prin intermediul relatiilor din serviciile de informatii. Cred ca cei de la procuratura au fost de aceasta data corecti si nu s-au mai lasat influentati si cumparati.

×