x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Somatie pentru Basescu

Somatie pentru Basescu

de Gabriela Antoniu    |    05 Feb 2007   •   00:00
Somatie pentru Basescu

Premierul Tariceanu lan-seaza, intr-un interviu a-cordat Jurnalului Natio-nal, un atac fara prece-dent la adresa presedin-telui Basescu, pe care il acuza de amestec in politica interna a partidelor, in economie, de presiuni asupra sistemului judecatoresc, subordonarea totala a serviciilor de informatii. El il so-meaza pe seful statului sa vorbeasca "despre politica mincinoasa", asa cum acesta ameninta recent.

Presedintele Romaniei se dezlantuie la tv
Traian Basescu i-a acuzat pe Bogdan Olteanu, pe Norica Nicolai (PNL) si pe Mircea Geoana (PSD) de „lichelism politic dus la absurd" pentru pozitia pe care au avut-o n cazul celor doi romAni retinuti n Irak.
Ministrul Ungureanu demisioneaza astazi
Mihai Razvan Ungureanu a anuntat ca si va prezenta astazi demisia de la sefia MAE. Nu pentru ca e convins de vinovatia sa, ci pentru ca i-a cerut-o premierul. El sustine ca va ramAne membru PNL.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a acordat in exclusivitate Jurnalului National un interviu in care lanseaza un atac fara precedent la adresa presedintelui Traian Basescu. El il someaza pe seful statului sa vorbeasca "despre politica mincinoasa", asa cum a amenintat recent. "Pana acum, singura politica mincinoasa a fost cea pe care acesta a practicat-o", spune seful Executivului despre presedintele Basescu.

Jurnalul National: Foarte multi observatori au semnalat ca in ultima vreme v-ati schimbat destul de mult. Ati raspuns foarte ferm in episodul cu biletelul, ati criticat decizia democratilor de a candida pe liste separate si chiar l-ati acuzat pe Traian Basescu de tendinte autoritariste. De ce tocmai acum?
Calin Popescu Tariceanu: Lucrurile au fost impinse mult prea departe... In primul rand, nu vreau sa lasam impresia ca PNL are ceva de ascuns sau ca se teme de o confruntare directa cu Traian Basescu. In al doilea rand, am sesizat cum timp de doi ani s-a incercat transformarea PNL intr-o tinta de carton. Cand procentele din sondaje ale unui politician, fost coleg de alianta, sau ale unui partid incepeau sa scada, se mai declansa un atac impotriva liberalilor. Manusa a fost aruncata de mai mult timp. Noi nu facem acum decat sa o ridicam.

Va referiti la Traian Basescu si la PD?
Inclusiv. Sa nu credeti ca a existat vreo diferenta de abordare intre Traian Basescu si Mircea Geoana. Sau intre PD si PSD. Dimpotriva. Scopul a fost acelasi, au folosit mijloace diferite. Ambele partide au incercat sa-si ascunda propriile probleme inventand probleme pentru PNL. Ca unii au facut-o prin motiuni de cenzura, iar altii prin atacuri in presa, asta este doar o diferenta de nuanta.

Dar si motiunile si semnalele politice lansate de seful statului sunt absolut normale intr-o democratie.
Eu nu spun ca este nedemocratic sa critici Guvernul. Dimpotriva. Este foarte bine, mai ales cand aceste critici sunt constructive. Problema sistemului politic democratic este ca fiecare actor politic are un rol bine determinat. Cum ar fi ca presedintele, premierul si primarul Capitalei sa se ocupe, la un loc, de economia Romaniei? Ar iesi un haos de nedescris. Rolul Guvernului este acela de a gestiona situatia tarii, din toate punctele de vedere, rolul Parlamentului este unul legislativ, inclusiv de sanctionare a actelor de guvernare prin motiuni de cenzura, iar cel al presedintelui este acela de moderator intre toate palierele sociale. V-am descris functionarea unui sistem democratic, nu o utopie. Presedintele Romaniei trebuie sa mentina echilibrul, nu sa critice dimineata, la pranz si searaGuvernul...

"Impostura morala"

Negati dreptul presedintelui Romaniei de a critica Guvernul?
Nu-l neg, dar il tratez ca pe un act exceptional, nu ca pe un fapt cotidian! Pentru ca nu-i mai plac ochii primului-ministru, trebuie sa forteze limitele constitutionale? Problema aparuta in ultimii doi ani vine din refuzul constant al presedintelui de a se conforma obligatiilor cuprinse in fisa postului. Amestecul in politica interna a partidelor, criticarea permanenta a Guvernului, tentativele de imixtiune in politica economica, presiunile asupra sistemului judecatoresc, subordonarea totala a serviciilor de informatii sunt rezultatele unui sistem de gandire. Am fost pusi in situatia de a reciti Constitutia si de a constata ca echilibrul puterilor in stat s-a depreciat. Spre deosebire de altii, nu am pretentia ca adevarul si eficienta sunt monopol personal sau de partid. Insa, in general, criticile venite din zona Presedintiei nu au vizat imbunatatirea unui proiect, ci imbunatatirea imaginii unor actori politici. Ca sa fiu si mai clar. Nu contest caracterul democratic al acestor demersuri, ci curatenia morala a celor care le-au lansat. Cand avem doi sau trei dirijori si doar o singura orchestra, nu se incalca nici o lege. Dar concertul este compromis.

Concret, la ce situatii va referiti?
La majoritatea atacurilor la care a fost supus PNL de catre Traian Basescu, Theodor Stolojan, Elena Udrea. Toti trei apartin administratiei prezidentiale! Sa o luam cronologic. Grupurile de interes. Este un act de impostura morala sa vorbesti despre astfel de grupuri, dar in acelasi timp sa ai ca subalterni oameni care au facut sau fac afaceri suspecte pe spinarea statului. Va mai dau un exemplu: colaborarea cu PSD. Trecand peste detaliul de bun-simt ca presedintele Romaniei nu ar trebui sa dea sfaturi despre cine si cum sa voteze, tin sa mentionez cateva episoade relevante pentru ipocrizia cu care este atacat acum PNL. Radu Timofte, Gheorghe Fulga si Ilie Botos, oamenii din sistemul ticalosit pe care il infiera Traian Basescu, au fost tinuti in functie de nimeni altul decat Traian Basescu. Iar asta in ciuda reprosurilor venite din partea PNL. Pe George Maior, tot Traian Basescu l-a uns sef la SRI, dupa consultari cu PSD si cu Mircea Geoana. Iar PD, care vorbeste acum despre social-democrati ca despre dusmanul de clasa, a facut, printre altele, acel troc politic pentru Avocatul Poporului. Tot cu PSD... Altfel spus, cei care incep sa strige "tradare" se fac ca uita propria istorie.

Dar de ce nu ati semnalat aceste lucruri pana acum?
Ca profesor i-am invatat tot timpul pe studenti sa se concentreze pe ceea ce au de facut imediat! Cand esti la un examen nu pierzi timpul certandu-te cu colegii... Termini intai de rezolvat problemele si abia apoi le ceri explicatii. PNL este in situatia de a cere lamuriri colegilor pentru ceea ce au facut pana acum. Incepand cu Traian Basescu si terminand cu Emil Boc.

"A vopsit semaforul in verde, ca sa poata trece si pe rosu"

VIITOR. Calin Popescu Tariceanu crede ca revigorarea Aliantei va fi posibila doar daca PD nu va mai accepta sa faca jocul sefului statului

Ce anume le reprosati?
Nu sunt in masura sa le reprosez. E prea mult spus... Le-as cere sa se gandeasca cat de bine a fost reprezentata Romania in plan international de seful statului. Eu nu vreau sa reprosez, ci vreau sa lamuresc lucruri. Adica vreau sa stiu ce interes a avut Traian Basescu sa saboteze constant guvernarea si PNL, vreau sa inteleg de ce PD accepta sa fie o unealta a sefului statului si, mai ales, vreau sa stiu cine si de ce a decis ca Alianta trebuie sa moara.

Dar de ce exista acum aceasta preocupare in PNL pentru viitorul Aliantei, mai ales ca multi dintre liberalii care acuza PD pentru sabotarea acestui proiect au fost initial adversari ai colaborarii cu democratii?
Lucrurile sunt foarte simple: daca moare Alianta, atunci renaste FSN. PD si PNL pot sa obtina o majoritate parlamentara la viitoarele alegeri doar daca raman impreuna. Daca PD se transforma in adversarul PNL, atunci nu poate fi gandita o formula de guvernare care sa excluda PSD. Iar cooptarea PSD la guvernare este raul cel mai mic. Pentru ca putem avea si scenarii de-a dreptul exotice cu PNG sau PRM la putere. Si, sincer sa fiu, nu vreau sa vina ziua in care Traian Basescu si Becali sa faca guvernul la Golden Blitz. Cat despre existenta unor adversari ai Aliantei din PNL, asta este o mostra de manipulare orchestrata tocmai de cei care vor sa-i indeparteze pe liberali de democrati.

"Theodor Stolojan vrea sa fure stafeta de la PNL"

La cine va referiti?
Cititi presa! Cine repeta intr-una acest refren? Theodor Stolojan si cativa purtatori de vorbe din PD. Si vreau sa fie foarte clar. Dar dupa votul din 2004, PNL a primit un mandat politic legat de mentinerea Aliantei, mandat pe care nici un liberal nu l-a pus sub semnul intrebarii. Am stiut de la inceput ca va fi un drum dificil. Dar daca am plecat pe un drum, mergem pana la capat. Theodor Stolojan, care a finalizat mai putine proiecte decat a inceput, ne cere sa procedam asa cum a facut domnia sa in intreaga cariera politica. Adica sa ne luam jucariile si sa plecam. Theodor Stolojan vrea sa fure stafeta de la PNL.

Se vorbeste mult despre colaborarea dintre PD si PLD. Credeti ca este posibila?
In Romania condusa de Traian Basescu, nimic nu este imposibil. Cand seful statului se joaca de-a despotul luminat si da sfaturi pretioase in stanga si in dreapta, nu m-ar mira sa-l auzim intr-o campanie electorala spunand cine trebuie sa ajunga la putere si cine nu.

Va asteptati la o interventie a sefului statului in campania pentru Parlamentul European?
De doi ani, Romania este intr-o permanenta campanie electorala. Si nu este cea pentru Parlamentul European, ci este cea pentru Traian Basescu. Spuneti-mi un singur lucru pe care l-a facut seful statului si care iese din logica electorala. Avem, de doi ani, toate simptomele unei campanii. De la bai de multime si proiecte marete, de tipul conflictului cu Rusia, si pana la manipulari grosolane sau campanii negative cum sunt cele care i-au vizat pe Teodor Atanasiu si pe Varujan Vosganian.

Considerati ca toate acestea au fost opera lui Traian Basescu?
Rugati-l pe Traian Basescu sa va raspunda sincer la aceasta intrebare... Eu stiu raspunsul si va pot spune ca toate au un singur punct de plecare, iar acesta este Traian Basescu. As vrea insa sa vorbesc despre actiunile ostile care il au ca autor explicit pe Traian Basescu.

"Traian Basescu s-a erijat in autoritate morala"

Scandalul "Biletelul" intra in aceasta categorie?
Categoric! Traian Basescu s-a erijat in autoritate morala si s-a substituit autoritatii judecatoresti. Nu a fost nimic ilegal, iar asta a recunoscut-o chiar seful statului. Traian Basescu jongleaza constant cu jumatati de adevar si jumatati de minciuna, iar aici este esenta imposturii despre care vorbeam mai devreme. Traian Basescu a vopsit semaforul in verde, ca sa poata trece strada si cand este rosu. Asta nu inseamna ca respecta regulile de circulatie. Dar biletelul este doar un exemplu. L-am auzit recent amenintand ca va vorbi despre politica mincinoasa. Nu il rog, ci il somez sa o faca! Pana acum, singura politica mincinoasa a fost cea pe care a practicat-o.

Este o acuzatie destul de grava. Puteti sa o demonstrati?
Minciuna prin omisiune tot minciuna este, oricat balet logic s-ar face pe aceasta tema. Iar in momentul in care Traian Basescu omite sa spuna adevarurile supreme pe care zice ca le detine, omite sa prezinte dovezile pe care le invoca si omite sa treaca de la vorbe la fapte, nu face altceva decat sa persevereze in minciuna. Si sunt nevoit sa apelez iarasi la evenimente mai vechi si mai noi, relatate pe larg inclusiv de presa. Am auzit despre "grupurile ilegitime", "atentatul la interesul national", "telefoanele ascultate", "stenogramele sedintelor CSAT", "informarile de la SRI" doar in discursurile presedintelui. Nu este suficient! Ele trebuie sa ajunga la Parchet si, daca este cazul, in justitie. Daca Traian Basescu detine dovezi pentru acuzatii atat de grave, este obligat de lege sa le dea mai departe. Iar daca vorbeste fara dovezi, doar pentru a poza in primul justitiar al tarii, atunci avem de-a face cu noi manifestari ale unei campanii electorale care umfla procentele presedintelui, dar arunca in ridicol institutia prezidentiala.

Intentionati sa sprijiniti PSD in demersul de suspendare a sefului statului?
Nu. Daca am face acest lucru, am intra in aceeasi logica imatura politic in care se afla Traian Basescu. Ceea ce a facut pana acum seful statului este imoral si este la limita Constitutiei. Dar, deocamdata, este ales democratic. Daca barfa, meschinaria marunta si lipsa cronica a bunului-simt nu apar in Codul Penal, nu sunt motive legale pentru suspendarea presedintelui.

Cu toate acestea, PNL a votat in Comisia Juridica modificarile la Legea referendumului.
Sunt doua probleme cu totul si cu totul diferite. Nu stiu care au fost intentiile PSD, dar va pot demonstra ca PNL a urmarit doar repararea legii si respectarea principiului simetriei. Conform Constitutiei, in primul tur de scrutin, presedintele poate fi ales cu majoritatea voturilor celor inscrisi in listele electorale. In al doilea tur de scrutin insa, raportarea nu se mai face la numarul total al alegatorilor, ci la numarul celor care se prezinta efectiv la vot. Si experienta de pana acum arata ca la alegeri se prezinta aproximativ 60% din alegatori. Asta inseamna, de exemplu, ca un presedinte poate fi ales cu 31% din numarul total al celor inscrisi pe listele electorale. Ceea ce a sustinut PNL, si nu de ieri sau de azi, ci de ani buni, este sa ceara introducerea principiului simetriei juridice in Legea referendumului. Daca presedintele a fost ales cu 31% din numarul total al alegatorilor, atunci sa poata fi destituit in conditii simetrice, tot cu 31%, si nu cu 51% cum era in forma anterioara a legii.

Si atunci ce v-au reprosat colegii de Alianta?
Ca nu am pastrat o lege gandita pentru un om si ca nu am facut nici un efort pentru a-l cimenta pe Traian Basescu in functia de presedinte. PD este, din pacate, intr-o mare eroare. Considera ca interesele lui Traian Basescu sunt automat obiective de partid si ca prioritatile prezidentiale sunt mai importante decat prioritatile cetatenilor.

Pe langa discursul destul de dur din ultima vreme, ati lansat si o ofensiva politica propriu-zisa prin trimiterea proiectelor de lege privind siguranta nationala in Parlament. De ce ati optat pentru aceasta varianta?
Pentru ca cealalta varianta a fost blocata cu largul concurs al Presedintiei. Intentia noastra era sa trimitem aceste legi ca proiect asumat de Guvern, insa procedura a fost blocata sistematic de toate institutiile si persoanele care sunt in relatii stranse cu seful statului. Picatura care a umplut paharul a fost cand ni s-a cerut avizul de la SRI si SIE, adica tocmai de la institutiile a caror activitate urma sa fie reglementata de aceste legi, in sensul reducerii puterilor pe care le detin si al diminuarii bugetelor alocate.

"Romania nu incepe si nu se sfarseste cu Traian Basescu"

Sunt voci care sustin totusi ca PNL urmareste sa ii aplice o noua lovitura lui Traian Basescu prin aceste proiecte...
Cei care au astfel de opinii sunt tocmai cei care doresc sa foloseasca serviciile de informatii in interes personal sau de partid. Trebuie totusi sa ne obisnuim cu ideea ca Romania nu incepe si nu se termina cu Traian Basescu. Ca sunt institutii care trebuie sa functioneze si peste cinci ani, si peste 20... Ceea ce dorim prin aceste proiecte este sa aducem SRI si SIE in prezent si sa le indreptam cu fata spre viitor. Prin aceste proiecte urmarim un obiectiv esential: sa ne asiguram ca serviciile nu se vor transforma intr-un stat in stat. Iar episodul romanilor arestati pentru spionaj in Irak este elocvent pentru gradul de profesionalism al acestora.

Exista acest risc?
In forma in care au venit aceste proiecte de la Presedintie, da. Si sa va dau si cateva exemple: lipsa unui control strict parlamentar, supradimensionarea bugetelor si a structurilor si, nu in ultimul rand, portitele lasate pentru grave incalcari ale drepturilor constitutionale. Este o problema ce tine inclusiv de viziune. Si ca sa simplific si mai mult: proiectele prezidentiale porneau de la premisa ca oricine poate fi un agresor, in timp ce proiectele PNL pornesc de la premisa ca oricine poate deveni o victima.

PD a anuntat ca va candida pe liste proprii la alegerile pentru PE. De ce ati reactionat asa de dur si nu ati acceptat decizia democratilor?
Noi am acceptat decizia democratilor, dar i-am avertizat ca in aceasta situatie, Alianta isi pierde substanta. Alianta D.A. nu este o alianta doar de guvernare, ci este o alianta politica, adica o intelegere in jurul unui proiect comun, pe care PD si PNL s-au angajat sa il promoveze pe parcursul mai multor cicluri electorale. Acest lucru inseamna asumarea acestui proiect si in procesul electoral, nu doar in actul guvernarii. Ce nu au inteles colegii de la PD este ca suntem colegi de Alianta, nu doar colegi de guvernare.

PD a afirmat ca Traian Basescu nu a avut nici un cuvant de spus in decizia lor de a candida pe liste proprii. Considerati in continuare ca decizia democratilor a fost influentata de Traian Basescu?
Si ce ati fi vrut sa spuna, ca un presedinte pe care Constitutia il obliga sa nu se implice in politica de partid le-a ordonat sa denunte Alianta si sa candideze pe cont propriu? Normal ca nu. Daca liderii PD ar fi avut forta sa stea pe propriile picioare si sa sanctioneze unele porniri ale presedintelui, probabil ca acum ar fi luat singuri deciziile. Deocamdata insa nu pot spune altceva decat le sufla Traian Basescu din culise.

Dumneavoastra spuneti ca Traian Basescu detine butoanele de comanda ale PD si ca de aceea Alianta nu mai are viitor. Cei de la PD spun ca, din contra, Traian Basescu nu le dicteaza deciziile si ca sunt dispusi sa continue Alianta.
Repet, nu ma indoiesc ca liderii PD ar fi dispusi sa continue Alianta, problemele sunt insa doua. Prima, ma indoiesc ca Traian Basescu mai vrea acest lucru. A doua, nu ar fi cinstit fata de PNL ca PD sa continue sa ramana in Alianta ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat. Traian Basescu loveste sistematic Partidul National Liberal, iar Partidul Democrat tace malc. Traian Basescu acuza guvernarea din care fac si ei parte, iar Partidul Democrat aplica tactica strutului. Este normal sa ma intreb ce fel de Alianta este asta, in care un partener este atacat permanent, iar partenerii se fac ca ploua?

"E posibil ca Alianta sa iasa din coma"

In aceste conditii ar trebui sa vedem viitorul PD in afara Aliantei?
In acest moment, totul este posibil si doar un lucru este sigur: PNL va continua sa guverneze responsabil si sa isi respecte promisiunile facute romanilor in 2004. Am mai afirmat-o si in alte randuri, principalele noastre resurse se duc catre guvernare, nu catre manevre si artificii politice. Mai departe vom vedea ce ne va aduce viitorul. Tot ce pot spune este ca noi dorim sa pastram Alianta, dar o Alianta in care partenerii sunt onesti, au curajul sa isi apere colegii atunci cand sunt atacati pe nedrept si urmaresc interesele Aliantei, nu doar interesul propriu.

Marti ati sugerat ca PNL s-ar putea sa faca alte aliante politice?
Marti am criticat strategia politica a PD, aceea a pragmatismului cinic. Am criticat faptul ca PD pare dispus sa faca orice, inclusiv sa-si renege partenerii, pentru a-si maximiza sansele electorale. In acest context, nu am exclus varianta iesirii PD de la guvernare. Or, in acest context, trebuie ca PNL sa aiba o abordare la fel de pragmatica, pentru a mentine stabilitatea politica.

In aceste conditii, va mentineti pozitia de saptamana trecuta, ca Alianta a intrat in moarte clinica? Cand ar trebui sa ne asteptam sa apara certificatul de deces?
Da. Alianta este in moarte clinica si, mai mult, Traian Basescu tot incearca sa scoata aparatele din priza. Este insa posibil ca Alianta D.A. sa iasa din coma. PNL vrea ca Alianta sa supravietuiasca si sunt sigur ca multi din colegii nostri de la PD vor acelasi lucru.

Credeti ca este posibila o revigorare a proiectului Aliantei?
Doar in masura in care PD nu va mai accepta sa faca jocul lui Traian Basescu. †O serie de politicieni si analisti au interpretat replica PNL la anuntul PD ca pe o ofensiva menita sa ascunda frica unui scor slab la alegerile pentru Parlamentul European. Sunt sigur ca unii si-ar fi dorit ca PNL sa salute decizia PD. Sunt aceiasi care, dupa o luna de la formarea Guvernului, vorbeau despre necesitatea alegerilor anticipate, care au atacat la baioneta PNL cand am cerut retragerea trupelor sau care, mai recent, doresc ca serviciile secrete sa devina stat in stat. Pentru acesti oameni nu conteaza ce cred romanii. Lor le este indiferent ca majoritatea romanilor se pronunta pentru retragerea trupelor sau ca electoratul Aliantei doreste continuarea acestui proiect politic. In general, sunt oameni care, indiferent ce argument le-ai aduce, ei tot pe-a lor o tin. In aceste conditii, nu vad ce as putea comenta la niste idei care nu s-au intersectat in prealabil cu logica, ci doar cu interese obscure personale si de grup.

Zilele acestea, o parte din liderii PNL au vorbit despre posibila amanare a alegerilor pentru Parlamentul European. Vom mai avea alegeri la 13 mai?
Din punctul meu de vedere, PNL este pregatit pentru alegeri, oricand s-ar tine acestea. O parte din colegii mei au prezentat o serie de argumente pentru care alegerile ar trebui amanate pana in toamna si sunt argumente pertinente ce nu tin de situatia PNL, ci de situatia politica din Romania. Insa nu este o decizie pe care sa o ia PNL de unul singur. Vom vedea ce considera si liderii celorlalte partide. Oricum, o decizie se va lua doar daca exista un consens politic pe acest subiect.

In ultima vreme se aud din nou voci care vorbesc despre restructurare...
Voi prezenta in viitorul apropiat o propunere de restructurare si probabil ca pana atunci aceste voci se vor inmulti. Din pacate, restructurarea a devenit o tema pe care unii o folosesc pentru a-si face imagine.

Va referiti la un partid anume? Ce ministru va fi schimbat?
Ma refer la intregul spectru politic atat din zona puterii, cat si a opozitiei. Daca ar fi sa ma refer la cele venite din zona puterii, nu pot sa nu constat ca, atunci cand e vorba despre mesaje publice, o parte din colegii de coalitie sunt foarte viteji, dar cand e vorba despre fapte, tot acest curaj dispare. Vor restructurare, dar fara restructurati. Am mai spus... liberalii incep sa faca o politica pragmatica! Pot sa le promit un lucru: vor fi surprize mari! (...)

De ce l-ati demis pe ministrul Mihai Razvan Ungureanu?
I-am cerut sa-si asume responsabilitatea pentru neinformarea Guvernului. I-am cerut acest lucru din considerente de logica institutionala. Nu putem pretinde ca ne ocupam de treburile tarii, iar informatiile sa circule doar pe acolo unde le place unora. Nici acum nu mi-am dat seama daca a fost o proasta gestiune a situatiei sau incompetenta unor functionari.

La rea-vointa nu v-ati gandit?
In ce sens?

In sensul in care nu v-au fost furnizate toate informatiile pentru a va face de ras daca erati intrebat?
M-am gandit si la aceasta varianta, dar nu pot crede ca n-am fost informat despre soarta a doi romani arestati in Irak pentru ca presedintele Basescu a dat acest ordin. Ar fi o incalcare grava a separatiei puterilor in stat, mai mult un gest anticonstitutional. Nu cred ca ministrul de Externe ar fi facut acest lucru... e un profesionist! Mai mult, vreau sa spun public ca Mihai Razvan Ungureanu a reprezentat cu cinste Partidul National Liberal, este un om in care am incredere si a dat dovada de verticalitate morala, asumandu-si vina pentru greseala ministerului din subordine. O sa vedeti cum in perioada urmatoare Mihai Razvan Ungureanu isi va continua cariera politica. Ma gandesc sa-i propun o responsabilitate in cadrul partidului, aceea de a conduce lista PNL pentru alegerile pentru Parlamentul European. Deocamdata, e doar un gand al meu, pe care vreau sa-l discut cu

Circula o varianta printre ziaristi. Dumneavoastra i-ati cerut demisia domnului Mihai Razvan Ungureanu pentru ca Traian Basescu va acuzase de minciuna si va provocase sa-l demiteti, ca sa dovediti ca n-ati fost informat!
Asta-i inca o marsavie fabricata in laboratoarele de la Cotroceni! Pentru Traian Basescu nu mai exista nici macar reguli de bun-simt, daramite legi! In primul rand, daca e sa vorbim despre mincinosi, trebuie sa ne uitam la declaratiile lui halucinante. Vezi Doamne, s-a concentrat la un discurs si a uitat ca doi romani erau acuzati de spionaj in Irak. Ori nu este obisnuit sa citeasca mai mult de doua pagini si a fost epuizat dupa ce a vorbit zece minute in Parlamentul European ori minte... In al doilea rand, discutia mea cu ministrul de Externe a avut loc inainte de difuzarea stirii cu declaratia lui Basescu. Deci n-aveam cum

Am vazut ca exista o ofensiva la adresa SIE pe aceasta tema. Veti cere demisia lui Claudiu Saftoiu?
Serviciul de Informatii Externe este sub control parlamentar, iar parlamentarii nostri vor incerca sa afle cum de a fost posibil ca membrii Guvernului sa nu fie informati despre posibilitatea ca doi romani sa fie acuzati de spionaj in Irak. Pentru ca jumatate din vina apartine SIE. Ministerul de Externe avea obligatii consulare, dar SIE avea obligatii informative. De-abia dupa trei luni au venit cu un raspuns ametit, potrivit caruia au facut verificari si cei doi nu apartineau nici unui serviciu strain. Lucru pe care eu l-am aflat din presa inca o data!

Trebuie sa multumiti presei...
Bineinteles ca vreau sa le multumesc tuturor ziaristilor pentru modul in care si-au facut meseria in acest caz. Fara ei nu am fi realizat deficientele de comunicare ale unor institutii de stat, modul neglijent in care au fost tratati doi romani. Sper ca acum intelegeti ofensiva pe care am declansat-o la congresul PNL impotriva transformarii serviciilor romane de informatii in organisme aservite politic. Mentalitatea fostei Securitati trebuie sa dispara, daca vrem sa avem un stat modern european.
×