Sorin Oprescu nu se aşează nici acum pe scaunul lăsat moştenire în biroul de primar. Pentru că nu îi place să dea vina pe “greaua moştenire” şi nici nu se plânge. A vorbit despre cum va aplica noua lege şi care sunt soluţiile lui. Îi invită pe bucureşteni să fie iubitori de animale şi să îşi asume grija lor, iar ONG-urile sa nu fie doar iubitoare de câini pe strada. A recunoscut că drama familiei Anghel l-a afectat. Sorin Oprescu mizează pe adopţii. Le va controla îndeaproape. Pentru că noi toţi putem schimba o mentalitate. Crede în existenţa unor soluţii alternative, responsabile şi optează pentru adopţie. Iubitorii de animale vor putea să adopte un câine vaccinat, deparazitat, care să nu fie un pericol pentru nimeni. A ştiut în permanenţă că maidanezii sunt o problemă, dar în mod sigur consilieii PDL nu au înţeles asta. Nu au votat proiectele care prevedeau suplimentări de bugete pentru ASPA. Ne asigura că are soluţii şi planuri şi se va ţine de ele.
■ Jurnalul Naţional: Domnule primar, tocmai s-a promulgat Legea câinilor fără deţinător. Sunteţi de acord cu noua lege votată în Parlament?
■ Sorin Oprescu: Pentru mine, cel mai important este faptul că această lege îi pedepseşte mult mai drastic pe cei care abandonează câinii în stradă. Cred că în Bucureşti există foarte mulţi oameni responsabili care vor să adopte câini fără stăpân. Îi aşteptăm la adăposturile ASPA.
■ Când nu o să mai vedem câini pe stradă?
■ Vom lua câinii de pe stradă în cel mult 18 luni.
■ Câţi bani va ne costa strângerea câinilor de pe stradă?
■ Vom cheltui atâţia bani câţi sunt necesari pentru ca să nu mai avem câini pe stradă.
■ Puteţi să ne spuneţi câţi câini strânge ASPA în fiecare zi şi ce faceţi cu ei?
■ În medie, ASPA are o capacitate de a prinde între 150 şi 200 de câini pe zi. Aceştia sunt duşi la adăposturi, evaluaţi de personal medical şi sterilizaţi. Şi, apoi, sperăm să fie adoptaţi.
■ Domnule primar, ce faceţi când adăposturile vor fi pline? Va începe eutanasierea?
■ Cred în existenţa unor soluţii alternative, responsabile. Eu optez pentru adopţie. Iubitorii de animale vor putea să adopte un câine vaccinat, deparazitat, care să nu fie un pericol pentru nimeni.
■ Câţi câini estimaţi că vor fi adoptaţi şi câţi eutanasiaţi?
■ Vrem să ajungem la o rată de adopţie de peste 50%. Eu nu vorbesc de eutanasiere. Eu vorbesc de adopţie şi construcţie de adăposturi.
■ De ce nu aţi rezolvat problema maidanezilor până acum?
■ Am stat prea mult la masă, la negocieri cu aşa-zişii iubitori de animale. Ei au forţat reteritorializarea şi uite unde am ajuns. Şi mai ales, din cauză că nu am primit banii de care aveam nevoie. Acum avem buget, ne-am apucat de treabă. ASPA a fost subfinanţată de Consiliul General majoritar PDL, între 2008 şi 2012. Am arătat de altfel presei sumele, pe fiecare an în parte. După instalarea noului Consiliu General, Bugetul ASPA în 2013 este de 18,6 mil. lei. Adică de 4,5 ori mai mare decât cel mai mare buget pe care mi l-a dat PDL-ul vreodată. Acum avem un buget de lucru, nu o glumă. Să ne înţelegem, din banii puţini pe care i-am primit pe vremea PDL-ului, tot eu am fost cel care a plătit adăpostul de câini de la Mihăileşti, că în realitate, dl Videanu m-a lăsat cu 200 de locuri la Pallady şi un contract cu o fermă dezafectată la Mihăileşti. Un contract cu probleme. Eu am stat ani de zile blocat să-şi facă anchetatorii treaba.
■ Am fost martori la o dramă. Ştiu că nu e uşor, dar de ce a trebuit să moară un copil ca să veniţi cu un plan?
■ Repet: abia după alegerile de anul trecut Primăria a primit un buget suficient de mare pentru a putea rezolva problema câinilor fără stăpân. În noiembrie 2012 am elaborat proiectul de gestionare a câinilor fără deţinător, ulterior am creat cadrul legal apoi au urmat procedurile, care acum au fost finalizate. Acest plan nu este un răspuns la tragedia lui Ionuţ, dar suntem hotărâţi să-l ducem la bun sfârşit pentru a nu mai avea şi alte tragedii similare.
■ Cine este de vină pentru moartea lui Ionuţ?
■ Tragedia familiei lui Ionuţ este cumplită. Eu personal am fost foarte afectat de ceea ce s-a întâmplat. Vina va fi stabilită de ancheta Procuraturii şi de o instanţă de judecată. Până atunci, trebuie să aplicăm planul pe care l-am prezentat şi să luăm măsuri pentru a evita astfel de incidente. Eu am datoria să fie cât mai puţini câini pe stradă.
■ De ce nu aţi construit mai multe adaposturi, deşi ştiţi că în Bucureşti sunt peste 65.000 de maidanezi?
■ Între 2008-2012, am introdus de şapte ori pe ordinea de zi a CGMB construirea adăpostului pentru câini şi tot de atâtea ori Consiliul majoritar PDL a respins proiectul. Că ei aveau interes să continui ce-mi lăsaseră plocon: Mihăileştiul. Am cheltuit deja pentru construirea adăpostului de la Mihăileşti 3,5 milioane de lei, o treime anul asta şi restul în 2011 şi 2012, ca să înţelegeţi de ce mi-au dat mai mulţi bani în ultimii doi ani de mandat PDL. La Mihăileşti, eu am preluat o construcţie dezafectată, am reparat spaţiile existente şi am creat 600 de locuri. Lucrăm la extinderea adăpostului, cu încă 500 de locuri, care vor fi gata până la sfârşitul anului. Vrem ca până anul viitor să extindem capacitatea adăposturilor cu încă 2.000 de locuri. Dar o să vă dăm detalii la momentul potrivit.
■ Sunt Primăria, ASPA vinovate de faptul că nu a fost rezolvată problema câinilor fără stăpân?
■ Problema câinilor fără stăpân nu este exclusiv problema Primăriei şi ea nu a început o dată cu Oprescu. Eu vreau însă să o rezolv, o dată şi pentru totdeauna. Dar voi avea nevoie de sprijinul bucureştenilor. Să ne raporteze locurile unde sunt haite sau câini agresivi, să vină şi să adopte câinii fără stăpân din adăposturi şi să aibă grijă de câinii pe care îi adoptă, să nu îi mai lase pe străzi.
Încurajăm adopţia, indiferent că este făcută de persoane sau organizaţii neguvernamentale, însă vom înăspri controalele pentru a ne asigura că animalele adoptate nu sunt abandonate, ci îngrijite de către cei care şi-au asumat întreţinerea lor. Am scos prevederea care impunea taxa pentru adopţii. Aştept ONG-urile să vină să facă adopţii. Să nu militeze pentru câini în stradă, ci să vină să-i adopte şi să aibă grijă de ei.
■ Domnule primar, s-a vehiculat relaţia dintre fiul dumneavoastră şi asociaţia Portico, ONG care a reuşit anul trecut să construiască un adăpost de câteva mii de locuri pentru adăpostirea câinilor. Aş vrea să vorbim despre asta.
■ Fiul meu nu are nici o implicare în această asociaţie, iar asociaţia Portico derulează activităţi sociale de mai mulţi ani. O să spun ceva. Informaţiile defăimătoare au apărut cu două zile înainte de alegerile din 2012. Am spus atunci că este o minciună, am demonstrat că NU există nici o relaţie contractuală între Primărie şi Asociaţia Portico. Că nu s-a cheltuit niciun leu din banii publici pentru construirea acelui adăpost de la Uzunu. Mai mult sunt în proces atât cu autorul articolului, cât şi cu ziarul care a publicat informaţia.
Câteva luni mai târziu, DNA s-a autosesizat. Şi a cercetat. În urma anchetei efectuate de DNA rezultă că Primăria Municipiului Bucureşti nu a cheltuit nici un leu pentru construirea adăpostului sau pentru întreţinerea câinilor din adăpost. Munca celor de la Portico poate fi un exemplu şi pentru alte ONG-uri.
Citește pe Antena3.ro