Există boli din categoria celor reumatismale care atacă mai întâi articulaţiile mici. Urmează dureri, pierderea mobilităţii şi anchilozarea lor, dar şi o stare generală de oboseală. Despre cum se manifestă poliartrita reumatoidă şi guta, două afecţiuni destul de frecvente, am stat de vorbă cu reumatologul Magda Pârvu.
Florin Condurăţeanu: - Doamnă doctor Magda Pârvu, de ce poliartrita reumatoidă, destul de frecventă, atacă de trei ori mai mult femeile decât bărbaţii?
Dr. Magda Pârvu: - Femeile sunt mai expuse atacului acestei boli din categoria bolilor reumatismale inflamatorii. Cealaltă categorie de boli reumatismale este cea de degradare, de uzură, artrozele. Poliartrita reumatoidă are cauze necunoscute deocamdată, nu i se cunosc nici cauzele, nici o terapie de vindecare. Momentan, este o boală nevindecabilă, dar poate fi ţinută în frâu prin tratament. Dacă nu se urmează tratamentul, poliartrita reumatoidă se agravează, urmează anchilozarea articulaţiilor, nu mai există mobilitatea lor. Din categoria bolilor reumatismale inflamatorii, pe lângă poliartria reumatoidă, cea mai frecventă, mai există spondilita anchilozantă, poliartrita psoriazică. Poliartrita reumatoidă atacă mai ales între vârstele 40 şi 60 de ani. Între cauze, sunt componente genetice şi virusuri.
F.C.: - E adevărat că de poliartrită reumatoidă a suferit marea cântăreaţă Edith Piaf? Ţinea strâns microfonul pentru a masca deformarea degetelor.
Dr. M. Pârvu: - De poliartrită reumatoidă au mai suferit pictorii celebri Renoir, Rubens, dar şi Mircea Eliade. Renoir îşi lega pensulele de degete fiindcă nu mai putea îndoi degetele.
F.C. - Care sunt simptomele poliartritei reumatoide?
Dr. M. Pârvu: - Apar dureri la articulaţiile mici ale degetelor, la articulaţii între falangele degetelor mâinii, mai puţin la articulaţiile dinspre unghii. Urmează simptome şi la articulaţia pumnului, a cotului. Poliartrita reumatoidă trece şi la picioare, la degete, apoi la gleznă, la şold. După dureri, urmează pierderea mobilităţii, o stare de oboseală. Poliartrita reumatoidă este o boală sistemică. Sunt agresate: pielea, sistemul circulator, inima, plămânii, rinichii, sistemul nervos. Boala afectează anticorpii imunităţii, ei atacă propriile organe. Au apărut tratamente noi cu medicamente obţinute prin ingineria genetică. Aceste medicamente de generaţie nouă sunt încă scumpe. La noi există programe de tratare cu aceste medicamente noi, suportate de Casa de Asigurări de Sănătate, dar nu toţi bolnavii de poliartrită reumatoidă încap azi în aceste programe scumpe.
F.C.: - De ce se zice despre gută că e o boală a regilor?
Dr. M. Pârvu: - În gută, sunt de vină uraţii care agresează articulaţiile mici. Uraţii se formează în exces mai ales prin consumul exagerat de carne de vânat, iar regii mergeau la vânătoare şi consumau multă carne de vânat. Uraţii se întâlnesc mai ales în carnea tânără de vânat, de miel, de ied, de viţel. Cei care au suferit de gută trebuie să mănânce mai puţină carne tânără, carne roşie, organe, rinichi, ficat, să se abţină de la consumul de conserve, de mezeluri. În gută, debutul se face cu dureri mari în degetul mare de la picioare, noaptea, degetul se înroşeşte, frige, apare febra. Guta trece şi la celelalte articulaţii mici, la gleznă, mai puţin la articulaţiile mari, calde, precum şoldul. Guta se tratează cu medicamente până se termină criza de gută.
Animalele nu fac crize de gută, ele au o enzimă care descompune uraţii. Omul nu are această enzimă ce acţionează asupra uraţilor, de aceea unii suferă de gută.