Tataee, de la BUG Mafia, spune că mesajul celei mai recente piese a trupei, "Bag p...-n ea de lume şi v-o fac cadou", nu instigă la violenţă, ci la protest. El vorbeşte despre Băsescu şi întreaga clasă politică, despre protocolul pe care l-au propus PSD-ului în campania pentru parlamentare din 2008 şi despre motivele pentru care nu au plecat încă din România.
● Jurnalul Naţional: De cinci zile, piesa "Bag p...-n ea de lume şi v-o fac cadou" face "ravagii" pe internet. Vă aşteptaţi la un asemenea impact?
● Tataee: Sincer, ne aşteptam ca piesa să aibă un foarte mare impact, pentru că am ştiut ce am făcut de când am înregistrat-o. Pentru asta am şi gândit-o, de fapt.
● Piesa e percepută ca un mesaj antiguvern şi antipreşedinţie.
● Ceea ce este greşit. Îi acuzăm pe toţi în aceeaşi măsură. Nu putem spune că doar PDL-ul sau PSD-ul, PNL-ul, sau doar dl Băsescu, sau dl Geoană, sau dl Iliescu sunt în mare parte vinovaţi de ce e acum. Abordarea la modul general a clasei politice asupra conducerii acestei ţări a fost una complet greşită. Interese economice în rândul politicienilor există peste tot în lume, dar modul în care se întâmplă în alte părţi şi modul în care se întâmplă la noi este cu totul diferit. Aici a fost cea mai mare problemă.
● Cum altfel a fost percepută?
● S-a creat o controversă destul de mare. Mai întâi pe tema titlului: ăştia îşi bagă p... în noi? Pentru că percepţia e că lumea înseamnă oamenii. Nu, noi percepem lumea despre care vorbim în piesa asta ca fiind sistemul şi societatea pe care vor să ne-o ofere oamenii ăştia şi pe care ne-au oferit-o până acum. Nu avem nimic cu poporul român, nu vrem să violăm pe nimeni, nici pe mamele noastre, aşa cum s-a spus, că ăştia îşi bagă p... în mamele lor. Nu ne băgăm nimic nici în mamele noastre, nici în ale altora, ne referim la societate şi sistem. Ultimele versuri sunt relevante: "Şi dacă asta-i lumea oferită pe platou/ Eu-mi bag p...-n ea de lume şi v-o fac cadou". Apoi, sunt mulţi care zic "ieşim la revoluţie", alţii zic "eşti nebun la cap, nu ieşim nicăieri". Mai e controversa limbajului. Să fim serioşi, există cineva în ţara asta care vede scris undeva BUG Mafia şi se gândeşte, la ce? Încă mai suntem atât de falşi? Dacă mai e cineva în ţară care nu ştie de BUG Mafia, da, acceptăm criticile. Şi cu toate astea, e hip-hop, e limbajul străzii, întotdeauna am spus asta, şi asta am făcut.
● Instigaţi la protest cu piesa asta! Şi la violenţă?
● La protest, într-adevăr! Dacă din asta va ieşi violenţă, nu ştiu cât de mult este vina noastră. Se poate spune că instigăm la violenţă... Din păcate, s-a constatat de-a lungul timpului că foarte multe proteste paşnice nu au adus schimbări, mai ales în abordarea politică a conducerii unei ţări. Să fim serioşi, noi încă în România suntem mici copii, aşa cum am spus şi în text, suntem nişte oi, de 20 de ani nu s-a întâmplat nimic. Exagerez. Au mai fost protestele din Piaţa Universităţii, au fost proteste ale sindicatelor, dar se pare că fără frică oamenii ăştia nu bagă în seamă pe nimeni. Mai ţii minte ce s-a întâmplat în Ungaria, când premierul a ieşit după alegeri şi a spus că a minţit în campanie? Trei săptămâni de zile le-au dat foc pur şi simplu. Grecii au pornit tot protestul, nu pentru că le scădeau pensiile şi salariile, ci pentru că nu le dădeau al 13-lea salariu. Bineînţeles, au urmat măsurile şi mai dure. Nu vrem să iasă cu violenţă, pentru că nu e sănătos. Întotdeauna am promovat ideea că se poate şi altfel.
● Voi aţi ieşi în stradă cu oamenii, să protestaţi?
● Da, bineînţeles! Pentru că nu se mai poate altfel. Deja s-a depăşit orice limită a normalităţii. Nu mai vorbim despre bun-simţ. Ci despre orice limită a normalităţii. Înţelegem că nu e o criză inventată de români, dar, în acelaşi timp, ar trebui să suferim toţi la un loc...
● De ce atât de des cei din fruntea ţării iau decizii împotriva oamenilor?
● Cred că majoritatea deciziilor tuturor guvernelor s-au luat, în România, din nepăsare, nu neapărat din rea voinţă, ci din necunoştinţă şi nepăsare.
● S-a spus că piesa e făcută de mult şi că aţi ţinut-o la sertar, din considerente de marketing...
● Nu am făcut-o mai de de mult. Iniţial, titlul piesei i-a aparţinut lui Grasu XXL. El l-a făcut undeva prin 2002 sau 2003 şi n-a reuşit să lege piesa, poate şi pentru că titlul e foarte agresiv şi nu se potriveşte atât de bine personalităţii lui. Şi ţinându-l în sertar, eu dându-i nişte titluri de piese în timp, i-am zis să mi-l dea la schimb. Am făcut practic "un schimb de timbre", pentru că ştiam că se potriveşte bine cu BUG Mafia şi cu modul la care a activat BUG Mafia până acum. Am hotărât să facem piesa la sfârşitul anului, dar realizarea ei efectiv s-a întâmplat cu două săptămâni înainte să apară pe internet. Deci, în jur de 25 aprilie. Iar poza s-a făcut practic cu câteva ore înainte să-i dăm drumul pe internet.
● Aveţi o piesă tare, ce faceţi cu ea?
● O să facem un clip. Dar e un pic ciudat, noi am gândit-o din start pentru internet, va fi, probabil, un clip la fel de agresiv precum piesa şi nu ştiu cât de mult vor vrea televiziunile s-o difuzeze, mai ales că cei de la televiziunile muzicale sunt foarte speriaţi de CNA. Clipurile româneşti au fost tratate foarte agresiv, şi mai ales ale trupelor româneşti de hip-hop. Se poate motiva că instigăm tinerii la violenţă. Sunt multe motivaţiile pe care CNA le-ar putea înainta în amendarea posturilor. Cum au bugete foarte mici şi se luptă să supravieţuiască, nu-şi pot permite să ia amenzi doar difuzând clipuri. Probabil că vor refuza să-l difuzeze. Oricum, noi suntem chitiţi să mutăm toată activitatea publicistică a trupei pe internet.
● Fanii vor putea să descarce gratuit de pe internet tot ce face BUG Mafia?
● De acum înainte toate albumele, piesele, videoclipurile trupei vor fi disponibile pentru fani gratuit.
● Dar practic voi din asta trăiţi.
● Introducem un concept nou, deşi BUG Mafia câştiga din concerte şi era unul dintre puţinele cazuri fericite cărora li se mai şi vindeau discurile. Dar lumea s-a dezobişnuit complet de a cumpăra muzică. Vom introduce brandingul. La ce mod? Site-ul şi materialele trupele vor fi branduite cu numele unei companii care va fi partener al respectivelor proiecte şi astfel toată lumea e mulţumită. Fanii iau muzica legal de pe site, noi putem să ne finanţăm proiectele, iar firma îşi face o publicitate activă. Probabil că în primă fază vom apela la companiile producătoare de ţigări, pentru că ni s-ar potrivi cel mai bine şi nu sunt afectate de criză. Vom crea şi cu asta controverse, dar preferăm să lucrăm cu companiile de ţigări, dacă şi ele vor fi de acord, care îşi afişează problemele pe pachet, decât să cântăm la concertele de promovare ale unor partide politice care nu umblă cu pancarte pe care scrie "noi minţim, noi furăm!". Dacă ar umbla, poate am face-o. (râde)
● Aveţi amici printre politicieni?
● Nu amici, dar sunt politicieni care ne admiră. Prefer să nu dau nume, sunt oameni pe care îi admirăm, dar nu i-am văzut nici pe aceştia consecvenţi unei idei de demnitate şi verticalitate. La un moment dat, am făcut o propunere mai serioasă unui partid politic legat de o campanie...
● Cui?
● PSD-ului. Pentru că întotdeauna noi am fost mai pe parte socială. Şi am zis: bun, nu se schimbă nimic, poate trebuie să vină fiecare entitate şi să sprijine cumva ceva... nu neapărat PSD-ul, el a venit la întâmplare, de fapt. Nu avem nimic la modul PSD sunt buni, PDL sunt răi sau invers, sau PNL-ul sunt mai buni, că avem profesii liberale. Din contră, cred că suntem mai comunişti decât toţi la un loc.
● Cine, voi, ca şi trupă?
● Da, şi eu ca şi personaj sunt comunist...
● Cum aşa?
● De când stăteam în centrala telefonică unde lucra mătuşa mea şi băga pe vremea comuniştilor fire în panou, de când făceam practică şi strângeam roşii pentru regimul comunist.... cred că trebuie să existe o responsabilitate socială, şi asta înseamnă comunism. Sunt comunist din punctul ăsta de vedere, cred că trebuie să existe o responsabilitate socială în toate păturile. Şi cred că oamenii care fac mulţi bani trebuie să se implice mai mult din punct de vedere social. Nu zic că totul trebuie să fie egal, dimpotrivă, personalităţile trebuie judecate la adevărata lor valoare, şi recompensate pe măsura adevăratei lor valori, dar se văd prea puţini oameni cu mulţi bani care să dea ceva înapoi comunităţii care i-a făcut bogaţi... Şi la un moment dat am făcut o propunere PSD-ului, pentru o campanie pentru parlamentare, în 2008, dar la ce mod? Nu să mergem ca toţi artiştii să cântăm la toată lumea. Nu, noi vrem să cântăm deoarece credem în ceva. Dar, dacă facem treaba asta împreună, semnăm un protocol, dacă PSD câştigă alegerile, se va implica în următoarele lucruri: 1. investiţie în instrumente muzicale şi în profesori care să-i înveţe pe copii muzică; 2. revizuirea stării şi investiţii în casele de cultură, singurele locaţii unde se pot desfăşura spectacole; 3. revizuirea Legii dreptului de autor. Practic, să ne implicăm în domeniul nostru, la ce considerăm că ne pricepem, să semnăm un protocol şi să susţinem o idee. Nu am primit un răspuns nici până acum. Am discutat cu Victor Ponta, dar bineînţeles că nu era doar decizia lui... Asta e un caz mai puţin important, am vrut doar să-ţi dau un exemplu... Am făcut propunerea lor pentru că întotdeauna ne-am simţit mai apropiaţi de zona asta, socială, de oamenii cu probleme...
● Cum îl vezi pe Băsescu?
● E un om care îşi percepe foarte inteligent mediul înconjurător. Nu e un prost. Nu sunt neapărat un susţinător al dlui Băsescu, dar cred că sunt multe aspecte ale democraţiei pe care majoritatea politicienilor nu le-au înţeles. Şi el e unul dintre ei. În mod normal, în nici o ţară civilizată din lume - nu vorbesc despre problemele majore de acum, cu reducerea pensiilor şi salariilor ori cu programul guvernamental -, nu ai voie să faci nici cea mai mică greşeală. Nu ai voie să iei un telefon din mâna cuiva. Este inacceptabil. Trebuia prezentată demisia instantaneu. Dacă asta se întâmpla în Germania sau în SUA, se lăsa cu demisie şi revoluţie instantaneu. Aşa ceva este inacceptabil. Din punctul ăsta de vedere, cred că dl Băsescu are nişte carenţe destul de mari. Da, OK, sunt acele milioane de oameni care te critică. Este părerea lor. Convinge-i că nu au dreptate, făcând nişte lucruri, nu spunând doar că nu au dreptate. Cea mai mare problemă a dlui preşedinte este nivelul limbajului, pe care l-a folosit în destul de multe ocazii. E un exemplu foarte prost pentru tinerii din România şi o să ne mirăm peste câţiva ani de zile că ne luăm bâte în cap, şi nu ştim pentru ce. Nu cred că e un om rău, dar cred că e un om care a fost corupt de mediul din jurul său, care n-a ştiut să rămână umil atunci când a trebuit să rămână umil. I se pot găsi multe defecte, dar toţi avem defecte. Nu-i iau apărarea, dar la fel aş putea să spun lucruri foarte multe despre oameni care vorbesc foarte bine, dar care nu transmit absolut nimic, cum este dl Geoană. Care pe cât de penibil a fost dl Băsescu în campania electorală mergând pe moguli, moguli, moguli, ceea ce e o prostie totală, la fel de penibil a fost şi dl Geoană, care la fiecare întâlnire pe care o avea cu publicul, sfătuit probabil de consilierii lui americani, încerca să se identifice cu comunitatea locală, spunând: "Costel, îl ştiu pe tatăl tău"... la fiecare întâlnire spunea ceva în genul ăsta. Dar nu era credibil, era penibil.
● Ce ar trebui să facă un preşedinte de ţară?
● Să inspire lumea la unitate, să dea speranţă oamenilor pe cât posibil situaţiei, să prezinte România în exteriorul ţării, cât mai bine şi mai real posibil...
● Crezi că ar fi nevoie ca acest guvern să pice?
● Cred că ar fi nevoie ca acum să vină nişte oameni care se pricep într-adevăr foarte bine la economie, că sunt oameni de afaceri, specialişti în domeniul economiei, că sunt străini... nici măcar nu mai am mândria să spun că trebuie să fie români. Trebuie să fie nişte oameni foarte bine pregătiţi. Cred că mare parte din greşelile economice ale conducătorilor noştri au fost luate din ignoranţă.
● "Să trăieşti în România e de c...", "sistemul e la pământ", o spuneţi şi în text. De ce n-aţi plecat din ţară, să vă faceţi o altă viaţă, mai prietenoasă?
● Am aşteptat să fie mai bine. Acum aproape nouă ani, era încă proaspătă ideea de libertate, ne gândeam că e posibil să fie mai bine şi nu voiam să plecăm. Şi nu vrem să plecăm de aici niciodată, aici avem familiile, prietenii, oamenii care ne ascultă. Ne-am pus problema în ultimul timp să facem asta, dar, proşti fiind, am rămas pe ideea de poate-poate. Deja am ajuns la o vârstă la care problemele se pun în cu totul altă ordine. Acum, colegul meu Cadillac are un copil. Procentul de copii astmatici în România s-a dublat în ultimii trei ani. Conform unei statistici, în Bucureşti sunt 400 de tone de praf pe km pătrat. Parcurile cad, clădirile cad, mizeria nu e ţinută sub control, tot ce ni se vinde aici e mai scump decât în alte părţi. Suntem încă tineri, avem minte, ne-am putea descurca în altă parte. Cel puţin am putea sta în Spania şi să venim doar să cântăm, pentru că acum biletul de avion nu mai este o problemă. Dar încă sperăm că se mai pot face lucruri aici. Să fim serioşi, românii sunt oameni inteligenţi în marea lor parte, ori cei care nu sunt atât de inteligenţi sunt oameni bine crescuţi, cu frica lui Dumnezeu, cum se spune la români... Vom încerca încă câţiva ani să facem ceva aici şi vom vedea după.
● Piesa conţine şi o prelucrare a refrenului piesei "Amintire cu haiduci", a lui Vali Sterian, al cărui fan eşti. Când l-ai descoperit pe Vali Sterian?
● În 1990, dar nu doar eu sunt fan, şi colegii mei sunt fani la fel de mari ca mine. E adevărat că ideea cu preluarea refrenului de la "Amintire cu haiduci" a fost a mea. Întotdeauna mi s-au părut piesele lui foarte bine făcute, foarte relevante. Aşa cum am spus şi pe piesă, chiar e păcat că încă sunt relevante.
● Ce alte modele mai aveţi voi?
● Sunt mulţi oamenii pe care-i considerăm modele. Un exemplu recent este cuplul acela care a reuşit să inventeze unul dintre cele mai revoluţionare aparate de detectare a cancerului. Este o treabă de o importanţă majoră, dar nu i s-a dat creditul pe care-l merita. Admirăm mulţi sportivi. Şi oameni politici, indiferent de culoarea politică, măcar pentru că au reuşit să-şi păstreze demnitatea limbajului şi a comportamentului. Nu pot să-ţi dau exemple, nu vreau să părem că am avea o apartenenţă politică... Dar nu ne plac oamenii care se schimbă la jumătatea drumului. Doar proştii nu-şi schimbă părerea în timp, dar noi vorbim aici despre acei oameni care-şi schimbă abordarea cu totul asupra problemei. Şi cred că sunt câteva exemple destul de relevante în România, din punctul ăsta de vedere.
● Am o curiozitate personală. Cum reacţionează gaborii atunci când vă văd, pentru că nu există piesă în care să nu-i înjuraţi?
● Majoritatea sunt fani BUG Mafia! Cred că cea mai bună investiţie pe care putea s-o facă România pentru bunăstarea sa era să finanţeze pe măsură întregul sistem judiciar, începând cu ultimul poliţist până la judecători. Am un prieten care e poliţist comunitar în Piteşti, are un salariu de 560 de lei. Acum i se scade salariul cu 25%. Şi-mi spune: cum să-mi pretindă mie cineva să nu mă uit în stânga şi-n dreapta. Noi am acuzat de-a lungul timpului şi Justiţia. Eu cred că şi acolo sunt foarte mulţi oameni de bună credinţă care poate nu mai sunt acum la fel de implicaţi emoţional, deşi iniţial au fost. Nu s-au mai implicat emoţional din cauza sistemului în care lucrează. Şi a totalei lipse de dotări, de timp, de oameni. Nu ai cum să nu-ţi tremure mâna pe un act, ca judecător, ştiind că tu decizi care rămâne afară şi care merge la puşcărie. Sunt oameni care influenţează soarta altora. Dacă noi investeam în Justiţie, nu aveam problemele astea. Dacă oamenii aceştia erau independenţi din punct de vedere material, puteau să spună la influenţa politicului: "Nu!". Şi atunci am fi avut responsabilitate, pentru că ar fi fost arestaţi pentru delapidări şi aşa mai departe... Să fim serioşi, europenii nu sunt civilizaţi pentru că sunt ei mai civilizaţi decât noi. Nu. Le este frică de lege! Le este frică de amenda pentru aruncarea unei ţigări până la frică de evaziune fiscală... Noi le pretindem poliţiştilor să se dea peste cap, când ei nu au din ce trăi. Păi, la prima ofertă mai serioasă or să spună păi stai aşa, ăla a luat, ălălalt a luat, am şi eu copii acasă... Nici nu pot să-mi închipui cum poate trăi cineva cu 500 de lei pe lună.
● Voi cum vă descurcaţi cu banii în vremurile astea?
● La fel de greu ca toată lumea. Nu suntem bogaţi. N-am fost niciodată. Sunt mulţi oamenii care au făcut bani frumoşi din muzică în România, dar pentru asta au făcut şi compromisuri, dar chiar dacă s-au îmbogăţit, nu le-a plăcut prea mult să meargă la nunţi şi să se arunce cu bani în ei. Noi n-am fost niciodată bogaţi, ba dimpotrivă... Sperăm să schimbăm asta în viitor. De la începutul anului am preluat eu managementul trupei, pentru că până acum s-a lucrat printr-un sistem democratic, prin vot. Pentru deciziile importante trebuiau să existe trei voturi, adică unanimitate, pentru cele mai puţin importante, două voturi. E clar că în afaceri asta nu funcţionează.
● Deci, practic tu eşti acum creierul afacerii.
● Al afacerii care până acum n-a existat, da, eu sunt. Uzzi e liderul nostru din punct de vedere spiritual, iar Cadillac este cu partea de suflet, de inimă. Am privit ceea ce facem noi ca pe o afacere, dar n-am tratat-o ca pe o afacere niciodată. Trăim relativ decent, nu avem şefi, ceea ce e mare lucru, facem ce ne place, şi puţini se pot considera atât de norocoşi. Noi ne luăm singuri sculele, le băgăm în portbagaj şi mergem să cântăm, noi le montăm, noi le dăm jos de pe scenă... Se va schimba asta în curând, pentru că va trebui să ne ocupăm de alte lucruri, să încercăm să dezvoltăm asta şi să implicăm alţi oameni pe care să-i plătim. BUG Mafia ar putea să producă bani ca să susţină o entitate mai mare de oameni. Deocamdată am fost destul de limitaţi, dar se va schimba şi asta.
● Cum au perceput ai voştri "Bag p...-n ea de lume şi v-o fac cadou"?
● Părinţii? Cu ai mei n-am avut încă timp să vorbesc despre aasta. Ei, deşi sunt în vârstă, mai intră pe internet, dar când m-am întâlnit ultima dată cu tata şi cu mama nu ascultaseră piesa. Nu ştiu ce cred, oricum sunt şi ei destul de contrariaţi, ca să fiu elegant, de ce se întâmplă în ţara asta. Dar sunt sigur că ei ne vor susţine şi ne vor asculta piesele, pentru că suntem copiii lor, nu neapărat pentru ce spunem în ele. (râde)
● Nu ţi-au zis niciodată, cum mai zic părinţii: "Mamă, da' vorbiţi prea urât"?
● Este totuşi un pic de ipocrizie să spui că un limbaj e prea urât. Să fim serioşi, şi alor mei le scapă destul de des. Nu vreau să spun că e un exemplu care poate fi generalizat, dar sunt mulţi care fac aşa şi ar însemna să ne ascundem după deget şi să spunem că nu, noi suntem foarte educaţi şi elevaţi şi nu recomandăm. Unul dintre motivele pentru care ne-a fost acceptată cererea de dl Oliver Sterian, fiul lui Vali Sterian, de a folosi refrenul din "Amintire cu haiduci" este faptul că el e fan BUG Mafia şi că Vali Sterian ne aprecia. La un moment dat, în 1999, când era mare tam-tam cu limbajul BUG Mafia, Vali Sterian a fost întrebat ce părere are despre noi. Fiecare cu treaba lui, a zis, dar treaba cu limbajul e depăşită, pentru că şi mie, stând la stop, îmi mai scapă... Ca să nu mai zic că, dacă nu-ţi place, nu mănânci!