x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Teodor Stolojan: "PSD a primit o lectie binemeritata"

Teodor Stolojan: "PSD a primit o lectie binemeritata"

15 Iun 2004   •   00:00
Teodor Stolojan: "PSD a primit o lectie binemeritata"

INTERVIU

Liberalul Theodor Stolojan recunoaste ca nu se astepta la un asemenea succes al Aliantei D.A. in Bucuresti, dar nici nu s-a bucurat de esecul PSD la alegerile locale din 6 iunie, considerand ca a fost o lectie aspra data de electorat. l Pagina 11 Copresedintele Aliantei PNL-PD, Theodor Stolojan, dezvaluie pentru Jurnalul National care au fost asteptarile liberalilor si democratilor la alegerile din 6 iunie si creioneaza strategia pentru viitor.
MONICA IORDACHE

  • Jurnalul National: Va asteptati ca Alianta D.A. sau PNL si PD, acolo unde au candidat separat, sa obtina un asemenea scor?

    Theodor Stolojan: Ma asteptam ca Alianta sa scoata un scor bun. Rezultatul exceptional din Bucuresti a fost o surpriza si pentru noi, dar analizand acum la rece, rezultatul nu mai este o surpriza. La Bucuresti, intr-adevar, rezultatul este exceptional. Ne asteptam ca Basescu sa castige, dar nu de maniera impresionanta in care a castigat. Analizand insa la rece, acum ne dam seama ca aceste rezultate sunt sub ceea ce ar trebui sa fie. Asta pentru ca alegerile din 6 iunie au demonstrat tuturor ca lumea in Romania s-a trezit, ca nu mai accepta minciuna si manipularea.

  • Nu credeti ca este nu atat un vot de incredere dat PNL si PD, ci mai ales un vot negativ dat PSD?

    E si una si alta. Este si un vot pozitiv dat acestei forte, singura forta politica credibila ca alternativa la un partid-stat cu tendinte totalitare. Este si nemultumirea profunda a oamenilor, care a explodat in momentul in care sita a fost data jos de pe televizor. Pentru ca in campania electorala, candidatii din opozitie au putut sa isi spuna punctele de vedere, iar votul a permis oamenilor sa isi exprime aceasta nemultumire profunda.

  • Romanii nu au uitat experienta CDR din 1996, cand au inlocuit un guvern corupt cu unul incapabil. Multi cred ca istoria s-ar putea repeta...

    Noi nu discutam de CDR, nu ne intereseaza. Alianta este cu totul altceva, este o constructie solida, bazata pe principii, care va rezista si se va intari.

  • Ati invatat ceva din experienta CDR?

    Categoric. Cand am construit Alianta am tras toate invatamintele din ceea ce a insemnat CDR, ca si alte aliante in Romania. Alianta D.A. este construita cu totul altfel: mai intai am stabilit ce vrem sa facem, dupa aceea am construit mecanisme de luare a deciziilor, mecanisme de solutionare a tensiunilor.

  • Ma refeream la necesitatea de a avea oameni competenti...

    Am restructurat si PNL, si PD. Avem comisii de specialitate. In PD sunt departamente de specialitate, ele coopereaza acum pe buget, pe sanatate, pe invatamant. Nu mai avem probleme sa nu cunoastem cine sunt oamenii nostri care se pricep cu adevarat intr-un domeniu sau altul.

  • Daca reizbucnesc conflicte interne, orgolii...

    Noi nu avem aceasta problema. Spre deosebire de CDR, noi avem mecanisme clare de luare a deciziilor, de rezolvare a tensiunilor, care in final ajung la Stolojan - Basescu. Stolojan si Basescu nu se aseamana sub nici o forma cu liderii pe care i-a avut CDR.

  • Alianta cu PRM este periculoasa. Aveti curajul sa va asumati colaborarea cu un partid extremist?

    Cel mai mare rau pe care il are Romania sunt acesti baroni locali care au distrus orice idee de democratie, orice idee de economie de piata, cu competitie, transparenta. Ei reprezinta raul numarul unu astazi la nivel local si trebuie scosi de la putere, daca vrem ca romanii sa nu saraceasca in continuare. De aceea noi am considerat ca orice alte rele nu se compara cu acest rau si am oferit o platforma corecta si PRM si PUR. Am spus: daca dumneavoastra ati luptat impotriva coruptiei, impotriva baronilor locali si doriti sa ii indepartam, veniti alaturi de noi sa formam majoritatea in consilii judetene si locale.

  • Alungarea baronilor este un scop in sine, care scuza orice mijloace?

    Nu e vorba numai de alungarea baronilor. E vorba de a starpi coruptia, de a starpi hotia. E vorba de a starpi alocarea resurselor dupa principii clientelare, e vorba de fundamentele democratiei si economiei de piata, care merita orice sacrificiu.

  • Cum veti reusi sa disciplinati PRM la nivel local? Doar nu credeti in schimbarea la fata a lui Vadim...

    Nu avem nevoie de schimbarea lui Vadim aici. Aici e vorba de administratia locala, nu discutam probleme de politica externa, nu discutam de cum ii privesc unii sau altii pe rromi, sau pe evrei, sau pe unguri. Acum discutam de probleme de administratie locala si de folosirea de fonduri colectate din impozite si taxe in interesul cetatenilor. Nu discutam probleme antisemite, anti nu stiu ce. Asta este problema de rezolvat acum. Sigur, noi nu putem sa facem minuni. S-ar putea sa avem un caz doua izolate si in cazul Aliantei, cand, din anumite interese, unii sa faca un joc al PSD. Noi am spus foarte clar ca ii dam afara din PNL si din PD, fara nici un fel de ezitare, indiferent cine sunt acesti oameni.

  • Daca va treziti in aceeasi situatie la generale. Ati bate palma cu PRM pentru un guvern de "coalitie"?

    Nu ne vom trezi. La generale, Alianta va creste, va castiga alegerile. Sa ajungem la generale si mai vorbim.

  • PNL Covasna a decis sa il sustina pe candidatul PSD la Primaria din Sf. Gheorghe. Ii dati mana libera?

    Nu, in nici un caz, vom analiza. Sunt niste informatii contradictorii. Ba am auzit o data ca il sprijina, ba domnia sa ne-a spus ca nu il sprijina, o sa vedem despre ce e vorba.

  • Regretati ca nu ati mers pe liste comune cu PD in mai multe orase sau ca alianta la nivel national? Poate acum nu mai era nevoie de negociere cu PRM pentru crearea unei majoritati...

    Este o intrebare care ramane fara raspuns. Exista argumente pro si contra. De exemplu, suntem siguri ca, in anumite localitati, daca am fi mers cu un singur candidat am fi avut mai putine voturi. Conteaza foarte mult omul. De exemplu la Bacau: a fost PUR sau a fost acest om care a reusit sa atraga niste voturi? Daca PUR ar fi sprijinit un alt candidat nu cred ca s-ar fi adunat aceleasi voturi. La alegerile locale conteaza foarte mult si oamenii. Daca in loc de doi oameni, care fiecare are grupul lui de votanti, pui unul singur, grupurile de votanti nu se aduna. In alte parti e posibil sa fi obtinut mai mult. La Timisoara, categoric ar fi trebuit sa mergem impreuna, poate si la Iasi, dar este o intrebare la care nu este usor de dat un raspuns.

  • Sa inteleg ca de acum o sa va comportati ca o singura formatiune...

    Nu mai exista decat Alianta. Pentru turul doi, toate fortele Aliantei sustin candidatul calificat in turul doi. Acolo unde avem competitie intre un candidat PNL si unul PD, la nivel de judet, nici eu, nici Traian Basescu nu ne vom duce.

  • Din ce imi spuneti deduc ca o singura formatiune e mai buna decat doua partide separate. Ideea de fuziune mai este valabila?

    Nu este o tema de discutie in nici un caz acum. Alianta are un capital politic incredibil. Oamenii au incredere, vom creste foarte mult, nu este in nici un caz o tema de actualitate.

  • Nici dupa alegerile generale?

    Vom trai si vom vedea.

  • Dupa succesul lui Basescu, unii au inceput sa vorbeasca de posibilitatea ca el sa candideze si la Presedintie din partea Aliantei, pentru ca a dovedit ca poate invinge PSD intr-o competitie politica directa. Ce parere aveti?

    Oamenii nu-l cunosc pe Basescu. Oamenii cred ca Basescu este ca alti politicieni sau cum a mai fost un primar care a plecat. Basescu nu este asa. Basescu are caracter. A primit votul oamenilor din Bucuresti si nu le va insela increderea pe care i-au dat-o.

  • Aveti vreun complex in fata lui Basescu?

    Nu, in nici un caz. Nu am nici un complex. L-am felicitat din toata inima pentru succesul pe care l-a obtinut. L-a meritat din plin.

  • Va asteptati la acelasi sprijin si din partea lui cand veti intra in cursa pentru Cotroceni?

    Categoric.

  • Ce sentiment ati avut cand ati vazut atmosfera de la sediul PSD, cand s-au dat rezultatele pentru Bucuresti?

    Nu am avut nici un sentiment pentru ca au primit o lectie aspra, dar pe deplin meritata. Eu m-as bucura pentru Romania ca PSD sa traga invatamintele necesare din aceasta lectie aspra. Sa inteleaga ca nu se poate lupta formal impotriva coruptiei, razand capul unui baron pe la Ilfov si pe la Gorj, si cu asta sa spuna ca a terminat problema. Nu se poate sa ai aroganta asta fata de oameni, nu se poate sa crezi ca nu te mai poate controla nimeni, ca poti sa faci ce vrei, orice faradelege, acoperita cu legi strambe.

  • Nu v-ati bucurat deloc?

    Nu, nu m-am bucurat deloc. Dimpotriva, am considerat ca este o lectie aspra, dar binemeritata.

    CV - TEODOR STOLOJAN

  • S-a nascut pe 24 octombrie 1943 la Targoviste, este casatorit si are doi copii
  • Este doctor in economie
  • Din 1966 a fost economist la Frigotehnica, iar din 1972 a inceput sa lucreze in Ministerul de Finante
  • In 1990 a devenit ministru al Finantelor, iar din 1991 pana in 1992 a fost prim-ministru al Romaniei
  • A lucrat la Banca Mondiala din 1992 si pana in 1999
  • Din 1999 a fost presedinte al Strategic Consulting SRL si al Tofan Corporate Finance
  • S-a inscris in PNL in iulie 2000 si a fost ales presedinte in august 2002
  • ×
    Subiecte în articol: basescu interviu psd pnl stolojan alianta