INTERVIU
Traian Basescu vrea anticipate prin demisia repetata a Guvernului
Dupa o luna de mandat, presedintele Traian Basescu anunta deja ca se va retrage din politica abia peste 10 ani, dupa doua mandate de sef al statului. Intr-un amplu interviu acordat Jurnalului National, Traian Basescu vorbeste despre lipsa progreselor in lupta anticoruptie, critica show-ul arestarilor televizate, il pune la punct pe Cozmin Gusa si anunta ca neastamparata suvita ramane la locul ei.
Pentru anticipate, Guvernul va demisiona repetat
Traian Basescu nu se abate de la ideea presedintelui jucator. Vrea anticipate si spune ca premierul Tariceanu le va accepta pentru ca intelege interesul national. Critica show-ul arestarilor televizate, cerand masuri mai consistente anticoruptie. Dupa care intra si in maruntaiele PD si transeaza criza, amenintandu-l pe Cozmin Gusa ca nu va ramane in PD daca nu respecta legile acestuia.
MARIUS TUCA, OANA STANCU
click pe imagine pentru a urmari fotoreportajul
| ||
|
Jurnalul National: Domnule presedinte, spuneti-mi cum e dupa o luna de mandat? Simtiti puterea?
Traian Basescu: Da, institutia isi manifesta puterea din prima zi in care intri in ea pentru ca toate parghiile puterii reale sunt aici.
Deci nu v-ati inselat atunci cand ati spus ca vreti sa fiti presedintele jucator...
Nu. Multe dintre parghiile puterii sunt aici.
Ce locuri poți să vizitezi în Maramureș dacă mergi de Crăciun sau Revelion în 2024. Cele mai frumoase obiective turistice iarna
Citește pe Antena3.ro
V-ati obisnuit cu ideea ca sunteti presedintele Romaniei?
Da.
De cand?
Din prima zi de cand intri aici, iti dai seama ca esti presedinte. (Rade din nou)
Spuneti-mi ce ati visat in noaptea in care ati aflat ca sunteti presedinte?
Domnule Tuca, dorm fara vise pentru ca dorm putin. (Rade) Si nu am cosmarul asta al analizarii viselor din timpul noptii. Pentru mine, cand m-am ridicat din pat, incepe ziua fara sa mai pierd timp sa ma gandesc ce am visat azi-noapte.
Aveti acelasi program ca odinioara? Pentru ca stateati pana in miez de noapte, mi-aduc aminte ca dupa emisiuni mai stateam o ora-doua de vorba...
Da. Inainte de 11 noaptea nu plec din institutie, in cele mai fericite seri plec inainte de 11.
Si ce zice personalul de la Cotroceni?
Aici e personal tot timpul, 24 din 24. Sunt in ture. Si institutia e conceputa practic sa lucreze continuu.
Ati suplimentat numarul de angajati ca sa faca fata noului program?
A, s-a adaptat personalul repede. Daca vreti, la 1 noaptea pana si ospatar exista.
Dar nu sunt si frizeri.
Nu, frizeri nu avem (rade).
Cat de tare va enerveaza problema asta cu freza?
(Hohoteste) Deloc. Vad ca a devenit o problema nationala si a inceput sa ma distreze.
Stilistii va recomanda cum sa va tundeti, pe site-uri se fac sondaje... Dumneavoastra creati impresia unui om natural, necomplexat, va impiedicati de celebra suvita?
Nu, nu am nici o problema.
Mi-amintesc ca la emisiune spuneati: stai sa imi asez si eu firul 13, 14...
... 15, 18 si 23...
Si de ce nu va tundeti?
Credeti ca ar fi interesant?
La Blair v-a facut o figura freza: stateati in vant, suvita se ridicase...
Dar sa vedeti cand trec in revista cate o garda de onoare cum se ridica suvita! (Hohoteste) Asta e viata!
Deci va tundeti sau nu?
Nu stiu. Nevasta-mea se chinuie cu mine de vreo doi ani: "Taie-ti suvita aia!". Cred ca a devenit si un soi de incapatanare. Cand toata lumea vrea ceva...
Mai ales ca sunteti si structurat astfel: cand toata lumea spune ceva, faceti invers.
Nu neaparat, dar in chestiunea asta, parca mi se pare distractiv. Toata presa se ocupa de suvita lui Traian Basescu. Ceea ce e interesant.
PUTERE. Traian Basescu spune ca a simtit de cum a intrat in Cotroceni ca este seful statului
|
I-am spus: "Astampara-te!"
Toata lumea se ocupa de suvita lui Basescu, iar dumneavoastra va ocupati de Lavinia Sandru.
(Rade) E, din cand in cand...
A fost neasteptata iesirea dumneavoastra.
(Devine brusc sobru). A fost neasteptata pentru ca in scrisoarea pe care a facut-o publica a folosit numele meu, ceea ce m-a deranjat. Si am sunat-o. Nu avea dreptul sa faca asa ceva. Era o scrisoare in care il sustinea pe Cozmin Gusa. Foarte bine, e opinia ei, dar nu avea dreptul sa utilizeze numele presedintelui Romaniei in acea scrisoare pentru a-i da greutate. Seara s-a dus la o emisiune televizata in care numele meu a fost des folosit, aducea argumente legate de Basescu si nevoia de a se continua linia presedintelui Basescu si, dupa conceptia ei, continuatorul acestei linii nu putea fi decat Cozmin Gusa.
Dupa ce vorbiserati la telefon...
Dupa ce vorbiseram la telefon. Or, sa continui sa utilizezi acest nume... Sigur, foarte politicos si parea angelica, dar in fapt facea un joc. Eu am apreciat-o tocmai pentru capacitatea de a face politica pe Lavinia Sandru, dar nu jocuri. Si o consider un om care poate face politica. Insa cand a mers atat de departe, incat sa foloseasca numele meu intr-un joc si, tocmai pentru ca are capacitatea sa faca politica, m-a deranjat. Daca o facea intr-un grup de patru-cinci, sigur ca ma limitam la ceea ce facusem deja, sa-i dau un telefon si sa ii spun "Astampara-te!". Dar daca iese pe un post public si face acelasi lucru, de data asta in fata a milioane de oameni, nu pot sa ma fac ca nu am vazut.
Deci nu o considerati o imixtiune in treburile unui partid.
Nu. Obisnuit cu jocurile, Cozmin Gusa sare insa imediat si spune: "Presedintele Basescu se amesteca in partid". Nu, in mod necinstit, un grup din jurul lui a vrut sa foloseasca numele presedintelui Basescu pentru ca dl Cozmin Gusa sa faca tot ce crede el ca merge in PD, ce mergea prin PSD. Nu merge.
Apropo de Gusa, relatia dintre dvs. si el a avut mai multe etape, a fost etapa in care va injura toata ziua, cand era la PSD, dar, paradoxal, dumneavoastra ati apreciat...
Capacitatea lui de a face politica.
Da, mi-aduc aminte ca spuneati ca are stomac de politician. Fapt care probabil ca v-a si convins sa-l acceptati in PD.
Si nu numai in PD, ci sa-l accept langa mine si sa-l sustin.
Bun, se pare ca acum lucrurile s-au mai schimbat.
Nu-i asa. Eu sunt convins ca el poate fi foarte util Partidului Democrat, cu o singura conditie: sa se lase de naravuri. Sa nu faca alte jocuri. E aproape inconstient de ce face. A strans doi-trei copii naivi, tineri pe care eu i-am promovat, am fost un promotor extraordinar al acestei generatii si PD are cei mai multi parlamentari tineri...
Inclusiv al Laviniei Sandru.
Da. Si o sustin si acum. Ei nu au inteles insa un lucru pe care eu l-am spus cand m-am despartit de grupurile parlamentare. Le-am spus: "Sunteti foarte multi tineri. Vedeti ca aveti o treaba de facut, sa va faceti nume de politicieni. Si nu va ganditi sa va duceti repede catre Executiv, catre alte sfere, stati patru ani in Parlament, invatati politica, legati-va numele de o lege, pe care sa o promovati, sa o sustineti. Deveniti parlamentari". Nu au trecut decat 30 de zile, ca sa constat ca, in loc sa faca tot ce ar fi avut ca prioritati pentru a continua acest proces de crestere a politicienilor, dintr-o data uita si niste oameni cu experienta politica zero la nivel inalt dau sa se coaguleze intr-o gasculita care sa creeze un pol de putere, pentru ca pana la urma un vot, indiferent ca este un vot al unui politician experimentat sau al unui incepator, este tot un vot. Mai mult decat atat, au tupeul sa creeze o atmosfera de genul: "Suntem noua generatie, trebuie sa-i inlocuim pe cei varstnici". Pai, daâ de unde varstnic Blaga, de unde varstnic Videanu?
DOUA MANDATE. Lui Traian Basescu ii place Cotroceniul. Dupa ce a promis ca sta opt ani la Primaria Capitalei, el si-a facut acum planuri sa stea zece ani la Palat, dupa care sa se retraga din politica
|
Boc...
Boc. Ce au ei de inlocuit? La PD s-a facut inlocuirea vechii generatii. Deci au doar o generatie in plina putere politica, alaturi de care trebuie sa fie. Asta eu o consider o grava imaturitate politica si poate si din acest motiv am avut o reactie publica. Este un partid cu o pondere extraordinara in sustinerea Guvernului. In loc sa ai responsabilitatea sustinerii Guvernului, se gasesc doi-trei baieti destepti care iau la manipulat niste tineri politicieni. M-am asteptat de la Lavinia Sandru si de la Cozmin Gusa sa-si consume energiile si sa se concentreze pentru sprijinirea Guvernului, nu facand jocuri politice.
Totusi se vede ca aici e vorba si de orgoliul dumneavoastra in ceea ce inseamna Partidul Democrat. Nu pot spune ca vreti sa lasati mostenire conducerea, dar vreti sa fie lucrurile in ordine in partidul care v-a dat presedinte.
Da, partidul care mi-a dat sansa sa fiu presedinte si partidul caruia i-am dat sansa sa fie la guvernare. Vreau de la el un comportament matur.
Ce se va intampla cu Cozmin Gusa?
Nimic. El trebuie sa ramana in PD daca intelege regulile acestui partid.
Pai, spune ca nu trebuie sa fie reguli, atat timp cat vrea sa fie seful grupului parlamentar...
Nu as mai lungi discutia pe tema asta.
Vrea sa fie seful PD.
Nu are cum sa fie. Aici, PD are oameni de tip Emil Boc, Adriean Videanu, Vasile Blaga, oameni care s-au maturizat politic si pot sa faca un leadership al partidului. Nu cred ca, in momentul de fata, Cozmin Gusa poate fi acceptat in functia de presedinte.
Videanu sau Boc?
E o optiune deschisa. Daca Adriean Videanu va castiga alegerile la Primaria Capitalei, va fi un politician titrat.
Si are toate sansele sa fie si presedintele PD.
Va fi o competitie interna. Eu ma bucur. La un moment dat, era un singur orizont, Emil Boc, pe care il apreciez extraordinar de mult pentru calitatile lui, dar nimeni nu poate sa spuna: Vi l-am lasat mostenire, el este urmatorul presedinte. Un succes al lui Adriean Videanu la Primaria Capitalei, un succes al lui Vasile Blaga in functia de ministru de Interne sunt premise care pentru partid se pot constitui automat si in alternative.
Cum ati gasit Palatul Cotroceni cand ati venit? Era o institutie dinamica pentru presedintele implicat pe care il anuntati in campanie?
Nu. Ea s-a dinamizat acum. Nu era, desi beneficia de un portofoliu de informatii formidabil - va pot spune ca presedintele este cel mai informat om din Romania, daca are grija sa nu fie si intoxicat in acelasi timp. Si va rog sa ma credeti ca eu am grija.
Care e cea mai importanta informatie pe care ati primit-o de la servicii sau din alta parte, de la inceputul mandatului incoace?
(Rade) Asta e raspunsul.
Nu, nu, nu. Nu trebuie sa radeti. Nu asta e raspunsul. Pentru ca ati afirmat ca veti face publice astfel de informatii, pentru ca, daca le primeste presedintele, pot fi facute si publice.
Nu, sunt informatii de importanta formidabila, care niciodata nu pot fi facute publice.
Nu cele cu caracter secret. Cea mai importanta, alta decat cele cu caracter secret.
Va pot spune ca au fost informatii legate de tentativele unor grupuri de a-si promova oameni de influenta in etajul doi al puterii executive, in zona secretarilor de stat si intotdeauna am colaborat foarte bine cu Calin Popescu Tariceanu, cu presedintii partidelor si am eliminat propusul unor grupuri sau altora.
Prin cine veneau aceste informatii?
Prin serviciile de informatii. Nu am facut nici un secret, de la bun inceput le-am cerut sa culeaga informatii in asa fel, incat sa evitam asezarea in structurile executive importante a unor oameni controlati de grupuri de interese. Sper ca am reusit.
Interese economice sau de orice fel?
Interese economice, interese de tip mafiot. Atunci cand au rezonanta in zona constructiei unui sistem de influenta, ca sa il ai acolo si sa iti rezolvi interese economice, ele deja sunt de tip mafiot.
INTRODUCERE. "Aveti multe intrebari? La 12:00 am primire oficiala"
|
"Amenintarea cu moartea ma lasa rece"
Va simtiti amenintat? A fost declaratia dlui Timofte...
(Intrerupe) Nu. Eu sunt un om foarte rece din punctul asta de vedere. Sunt un om care a trait in amenintarea reala, cat am fost comandant de nava, cat am fost in zone de razboi, in zone de operatiuni speciale, ca am fost in foc, in furtuna, deci eu stiu ce inseamna pericolul real. L-am trait pe pielea mea, l-am simtit, am simtit cum se manifesta si psihologic. Faptul ca am primit informatia, pe linia serviciilor, ca exista grupuri care ar lua in consideratie si o eventuala eliminare fizica, nu este problema mea. Le-am si spus: "Foarte bine, baieti, am informatia, e treaba voastra".
Se spune ca Virgil Magureanu ar fi sunat pe la SPP sa le dea informatia.
Am vazut si eu intr-un interviu. Dar la ora la care dl Magureanu a dat o asemenea informatie - daca a dat-o, nu stiu - era de mult depasita ca informatie din punct de vedere al serviciilor statului.
Eu sunt gata sa cred ca nu va e teama. Dar doua zile s-a discutat numai despre asta, ca viata lui Basescu este in pericol.
Daca vreti sa fiu foarte sincer, eu va spun ceea ce i-am spus si directorului Timofte, sigur nu am contestat faptul ca am primit o astfel de informatie, nu puteam s-o fac pentru ca documentele sunt scrise si inregistrate si sunt oficiale, in acelasi timp, consider insa ca a facut o eroare facand public acest lucru.
Era un bluf ca sa acopere scandalul Ardelean?
Nu, nu cred. Cu atat mai mult, cu cat serviciile se concureaza intre ele. Niciodata, Timofte nu i-ar face un serviciu public lui Ardelean si invers.
JOVIAL. Basescu rade cu pofta cand vine vorba de freza...
|
Cand o sa schimbati sefii serviciilor?
Intra in modul de lucru al presedintelui, nu-i momentul sa discutam acum. Eu am dat tuturor structurilor statului sase luni, timp in care le analizez eficienta si mi se pare corect asa.
De ce ati ales sa stati in biroul lui Ceausescu?
Eu cred ca stau in biroul in care a stat Talpes, in care a stat Rodica Stanoiu, deci acestia au fost locatarii de dupa Revolutie. Ceausescu va pot spune ca nu a stat niciodata in acest birou. Cand am vazut ca stau in dormitorul apartamentului lui Ceausescu - acolo era biroul presedintelui - , am spus "Domnâe, mi se pare mai jignitor sa stai intr-un spatiu care a fost destinat sa fie dormitor decat sa stai intr-unul destinat biroului".
V-ati intalnit vreodata cu Ceausescu?
Da, a fost la bordul navei Biruinta inainte sa fie receptionata nava.
Ce zicea? Ce dialog ati avut?
Despre nava... M-am si plans si la Ceausescu, si la Dascalescu de cat de proaste erau unele echipamente.
Spuneti-mi, apropo de birou, personalul de la Cotroceni are tot un termen de gratie de sase luni?
Da, in mod sigur. Am avut exigenta ca aceia numiti politic, consilieri prezidentiali si de stat, sa isi vada de drum si instalez treptat noua echipa. In ceea ce priveste functionarii publici, a fost o optiune si au fost intrebati. Iar altora nu le-am primit angajamentul de loialitate fata de presedinte si ne-am despartit in conditii amiabile.
Ati avut timp sa-i evaluati? Care a fost criteriul?
Nu, dupa un timp in care au lucrat consilierii prezidentiali cu ei.
De ce nu ati numit inca un sef al Administratiei Prezidentiale?
Pentru ca vreau sa modific schema Presedintiei. Consilierul pentru securitate nationala trebuie sa fie unul, iar seful Administratiei, altul. Si nu va ascund ca intentionez sa desemnez un consilier prezidential pentru Uniunea Europeana si unul pentru relatia Statele Unite - Marea Britanie. Este o relatie speciala, care este in interesul nostru national sa o construim si o voi construi.
De cand ati devenit dumneavoastra asa proamerican? Imi aduc aminte ca aveati retineri fata de americani.
Nu cred ca am avut retineri. Ceea ce nu inseamna ca sunt un om care vede actiunea americana 100% ca un vis de actiune in politica externa, care nu constata si lucruri care poate trebuiau sau nu trebuiau facute, dar stiu cu certitudine un singur lucru: relatia noastra bilaterala este una esentiala pentru securitatea nationala a Romaniei. Stiu foarte bine ca ar fi un succes si o garantie pentru securitatea noastra nationala transferul unei baze militare americane pe teritoriul Romaniei.
Ati fost impotriva interventiei in Irak.
Nu. Am fost un sceptic si viata mi-a dat dreptate. Daca v-aduceti aminte, am sustinut ca Romania trebuie sa fie un partener al Statelor Unite, dar sa fim foarte atenti, ca nu intotdeauna stapanii lumii sunt si stapanii adevarului. Lucru confirmat. Discutam despre existenta unor arme de distrugere in masa care nu s-au gasit, se argumenta ca Saddam alimenteaza terorismul, ceea ce nu s-a putut proba. Dar acum suntem intr-o realitate: interventia in Irak a generat o explozie a activitatii teroriste pe teritoriul Irakului, iar Romania, in calitate de aliat, trebuie sa ramana impreuna cu aliatii sai pana la capat, pana cand Irakul va fi o tara condusa de un stat puternic, capabil sa-si asigure securitatea nationala. Va pot spune ca sunt un adept al luptei impotriva terorismului in afara granitelor. Terorismul trebuie tinut ocupat pe cat posibil la el acasa, pentru ca altfel vine el la tine acasa.
Ati fi pentru o interventie in Iran?
Nu m-as pronunta.
SERIOS. ...devine brusc sobru cand vorbeste despre alegeri
|
Spuneti-ne, domnule presedinte, ce inseamna pana la urma axa despre care tot vorbiti: Washington - Bucuresti - Londra?
Este o axa care, evident, nu are nimic comun cu o unicitate a politicii noastre externe, dar eu pun foarte mare accent in zona de securitate nationala pe o relatie bilaterala extrem de buna cu Statele Unite si cu Marea Britanie.
Si Franta? Germania?
Sunt cei mai importanti parteneri ai nostri in Uniunea Europeana. Dar avem doua paliere: unul legat de interesele noastre de integrare in UE - si aici cei mai importanti parteneri sunt Franta, Germania, Italia, Spania, Olanda, tot timpul niste sprijinitori ai procesului nostru de integrare - , iar al doilea, cel despre care va spuneam: securitatea nationala.
Care e prioritatea noastra de politica externa?
Aici, daca va pregatiti de o capcana, nu functioneaza. Romania nu poate sa isi selecteze prioritatile. Ea are trei prioritati: integrarea in UE si in acelasi timp Romania are
prioritati majore de politica externa, care tin de securitatea nationala si asta inseamna o Romanie puternica la Marea Neagra, la frontiera orientala a NATO si a UE. O Romanie consolidata la frontiera orientala a UE este o Romanie care aduce servicii Uniunii insasi.
Deci, asta e legatura cu Marea Neagra...
E mai complicata. Daca va uitati la harta, veti constata ca Marea Neagra este un nod, un punct de intersectie intre Orientul Mijlociu, tari ale fostei Uniuni Sovietice, care si-au dobandit independenta, si, pe de alta parte, Uniunea Europeana si NATO. La Marea Neagra, Romania nu poate face singura o politica de lider zonal, Romania are inca doi aliati la Marea Neagra, Turcia si Bulgaria, si, in acelasi timp, avem o evolutie pozitiva din punct de vedere democratic a unor tari precum Ucraina, Georgia, Moldova, care in ultimul an manifesta optiunea Vest: Georgia, Ucraina, Moldova.
Moldova optiunea Vest? Poate semnalizeaza Vest, dar face tot spre Est.
E usor de spus. Realitatile politice sunt altele. Pe presiunea facuta de Ucraina, Moldova aproape ca are un singur drum: spre Vest. In acelasi timp, tot in Marea Neagra, din punct de vedere geostrategic, se intalnesc cele trei zone - Orientul Mijlociu, tarile fostului bloc sovietic, Uniunea Europeana - , se intalnesc, daca vreti, trei culturi, trei sisteme. Tot aici avem conflicte inghetate. De aceea, trebuie sa dam o atentie deosebita securitatii nationale. In zona Marii Negre avem Transnistria, in zona Marii Negre avem Ossetia, avem Nagorno Karabakh. Si mai este un lucru: peste acest complex politic si de amenintari la adresa securitatii nationale mai avem un al treilea complex: al criminalitatii. Marea Neagra este un pod pentru transfer de terorism catre statele UE, de droguri, de persoane.
Despre Nagorno Karabakh v-am auzit intr-o seara vorbind la televizor si am zis "Asta nu e Basescu!". Nu va recunosteam.
Bun. Puneti acolo si Transnistria, pentru ca suntem in aceeasi situatie. Si Ossetia. Sunt conflicte inghetate. Stiti cumva cand poate izbucni un conflict si la ce dimensiuni? Nici eu. De aceea, Romania trebuie sa se consolideze. Avem la cativa kilometri de frontiera noastra Transnistria, cel mai evident si apropiat conflict inghetat.
Conflictul transnistrean
... si ameninta ca-i spulbera pe corupti
|
Ce va face Romania in cazul unui conflict armat intre Transnistria si Moldova? Smirnov tot detaseaza trupe...
Conflictul transnistrean nu este un conflict care sa aiba solutii militare, va garantez ca nu are. El nu poate avea decat solutii politice, negociate, si este un conflict in care Romania ar trebui sa fie parte a gasirii solutiilor diplomatice, politice, de iesire din el si de stingere definitiva.
Dar cu Moldova ce gand aveti? Ca pare, din tot ceea ce faceti, ca va ganditi ca Moldova, la un moment dat, sa revina la trupul tarii.
Sa se integreze in Uniunea Europeana.
Si, nemaifiind granite, sa faca parte din Romania.
Din Uniunea Europeana. Sigur, am o obligatie... Sunt seful statului roman. Parte din poporul roman este in Moldova. Suntem un popor in doua state independente.
Domnule presedinte, pare ca pentru prima data Bucurestiul a luat sub aripa sa foarte ferm Chisinaul. V-ati dus la Blair, i-ati cerut sprijin pentru integrarea Moldovei...
Da. Si ma voi duce la Moscova si voi vorbi, printre altele, si despre Moldova...
Revenind in tara... Alianta are acum peste 60%...
Sa nu ne amagim.
Cand vreti anticipatele? Pe cat sa fie?
Eu sunt fara rezerve un sustinator al anticipatelor. Si vreau sa iesim si din povestea "Instabilitate..." Anticipatele sunt mecanism democratic care nu intarzie nimic. Partidele si-ar vedea de treaba lor intr-o scurta campanie, Guvernul isi vede de treaba lui in indeplinirea calendarului negociat cu UE. Deci, nu vad nici o nenorocire in alegerile anticipate. Sigur, presedintele este extrem de puternic, din acest punct de vedere, la desemnarea primului Guvern. Pe urma, trebuie sa fie in buna intelegere cu premierul pe aceasta tema. Vom vedea.
Odata ajunsi a guvernare, fostilor dumneavoastra colegi cred ca le va fi destul de greu sa isi doreasca anticipate. La fel si parlamentarii. Cum vedeti iesirea din aceasta instabilitate?
Nu, nu instabilitatea este principalul motiv. Principalul motiv este posibilitatea de a face rapid programul la care s-a angajat Alianta, pentru ca, din punctul de vedere al stabilitatii, va asigur ca in momentul asta Guvernul are o stabilitate extraordinara, pentru ca nici un partid nu vrea alegeri anticipate. Nu veti vedea motiuni de cenzura, va fi mai mult scandal pe critica Guvernului, dar o actiune hotarata de invalidare a Guvernului nu va exista in Parlament. Mie mi se pare insa - si acesta a fost cel mai prost semn - , nu voi face un secret din faptul ca m-am implicat foarte mult in formarea primului Guvern, m-am implicat pentru ca am vrut sa se faca rapid si s-a facut rapid. In momentul in care, in baza prevederilor constitutionale, nu m-am mai implicat in negocierea repartizarii functiilor de secretari de stat, de sefi de agentii, lucrurile au aratat ca partidele pierd prea multa vreme in acest proces. Retinerea mea este daca nu cumva guvernarea risca sa nu mai aiba coerenta ca urmare a participarii la guvernare si a altor partide decat Alianta. Si, in fata acestui risc, va trebui sa discut foarte serios cu premierul Tariceanu, pentru ca aceasta guvernare nu are voie sa esueze. Nu pentru ca ar fi pacat de politicieni. Ar fi pacat de Romania. Este un moment extrem de important politic.
Si daca Tariceanu nu vrea? E presedinte PNL, e prim-ministru, de ce un om in situatia lui ar vrea anticipate?
Pentru ca in mod cert Calin Popescu Tariceanu are capacitatea de a pune interesul national deasupra interesului personal.
Cum veti rezolva problema constitutionala? Prin demisia Guvernului?
Sigur. Doar ca este nevoie sa fie repetata.
S-a vorbit despre numirea lui Dorel Sandor la Cotroceni. Il aveti in vedere pentru sefia Administratiei Prezidentiale sau pentru consilier pe securitate?
Sigur ca am in vedere mai multi oameni, nu doar pe Dorel Sandor, pentru ca pana la urma, orice s-ar spune, sunt oameni cu care ai castigat, deci au fost buni sa castige alegerile. Am in vedere varianta Sandor, deocamdata nu s-a hotarat el.
Si despre Silvian Ionescu spuneti ca a fost bun si a muncit, dar nu il vedeati intr-o functie...
Da, dar fiecare trebuie sa se aseze la locul lui.
Ca Degeratu?
Vad ca aveti o campanie cu Degeratu.
Nu avem nici o campanie. Am publicat un articol ca si-a vandut casa STS, e ca si cum dumneavoastra v-ati fi vandut casa Primariei Capitalei.
Sunt institutii ale statului care au preluat acest semnal.
Badalan?
Discutam dupa sase luni.
Mantog? E de la PD...
A fost sustinut foarte puternic de Confederatia Miniera...
Domnule Basescu, faceti legea in tara asta sau o face Confederatia Miniera?
Nu fac eu legea.
Ati intervenit cand a fost vorba de Silvian Ionescu, veti interveni pe langa PD si in privinta lui Mantog?
Sincer sa fiu, nu am urmarit ultimele evolutii in privinta secretarilor de stat, o sa vad ce-i cu domnul Mantog.
Cum mai stati cu vocabularul?
Vorbesc tot limba romana.
Si centura politica face parte din limba romana?
Asta e un neologism.
ORA 12:00. Ultimele intrebari in lift, raspunsurile... cu alta ocazie
|
Credeti ca in functia de presedinte o sa va intre in vocabular expresia "Te rog"?
Cand vorbesc cu institutiile statului - nu, cand vorbesc cu oameni - da. Acolo suntem in relatii omenesti, dar cand e vorba de institutiile statului, presedintele nu roaga, cere. Eu intotdeauna am avut in vocabular "Te rog" cand a fost vorba despre oameni.
Spuneti-mi, ce parere aveti despre declararea averilor? Va dati seama, se duc vecinii la usa la mama dumneavoastra: "Alo, averea..."
Foarte bine. Ziua neagra a oricarui american este cea in care isi declara averea si veniturile.
Romania e o tara saraca, domnule Basescu.
Da, Romania e o tara cu 22 milioane de saraci, minus 100.000 de oameni care nu isi pot justifica averile. E un mod de a controla dobandirea de averi ilicite. E un mecanism dificil de introdus. Trebuie gasita formula sa se stranga informatia intr-un singur loc si sa se poata urmari daca Traian Basescu a dobandit trei case din salariul de presedinte. Sau din salariul de primar o fi dobandit vreo patru case.
Sau din firma de inghetata.
Nu o s-o mai invoc, pentru ca o sa ies si de acolo. Dar o sa invoc in continuare activitatea pe mare pentru ca eu nu am intrat sarac in politica. Deci sunt pentru o astfel de initiativa, pentru ca sunt oameni care fura, dobandesc averi si nu ii intreaba nimeni cum.
Dar cu impozitarea banilor obtinuti de profesori din meditatii?
Cred ca usor-usor trebuie sa ajungem toti la obligatia asta.
Ati facut meditatii?
Cand eram elev, cred ca da, pentru admitere.
Cum vi se pare ca toti cei din Alianta fac exact ce facea si PSD? Adica sa faca pana si educatoarele de gradinita membre de partid? Ati fost un dusman al acestor lucruri.
Am fost, si chiar comportamentul meu fata de institutiile care tin de presedintele Romaniei, dupa cum vedeti, este unul care vrea sa fie foarte rational. Incercand intai sa vad ce vor oamenii astia, daca pot sa se reorienteze pe o politica facuta de mine, daca pot foarte bine, daca nu pot, pleaca. In ceea ce priveste Guvernul, eu pot sa inteleg o realitate: ca dupa politizarea excesiva pe care a facut-o PSD, facand membri de partid din toti directorii de scoli, din femeile de serviciu, o depolitizare a aparatului trebuie facuta.
Pai, se face o a doua politizare.
Nu stiu daca se face asta.
E, nu! L-am vazut pe prefectul de Suceava, care spunea celor care erau in functii ca trebuie sa plece pentru ca asa a facut PSD, asa trebuie sa facem si noi.
Cum va imaginati o guvernare pe structuri PSD? Decat sa iti faci iluzia ca poti conduce tara pe structuri PSD, mai bine o schimbare majora. Sigur, respectand legea, pentru ca functionarii publici nu pot fi azvarliti cum crede fiecare.
CSM, cangrenat de coruptie
Ce vi se pare ca s-a facut pana acum contra coruptiei?
O sa fiu foarte sincer: pana acum nu observ progrese semnificative. Eu vreau sa se termine cu
show-urile televizate...
Cu arestarile cu camere de luat vederi si cu mascati.
Da. Pe de alta parte, se spune "Presa vrea sa stie". Da, dar cineva informeaza presa si tot facem poze. Pozam oameni in fata emblemei Parchetului, a Politiei... Si as vrea sa se treaca de faza celor care au fost direct implicati, pentru ca nu o sa ma poata convinge nimeni ca la Craiova s-a putut crea clanul Genica Boierica, despre care se spune ca ar controla tot, fara sa stie Politia si fara ca politistul sa fie protejat de oameni politici. Pentru ca altfel il schimba cineva pana atunci.
Credeti ca exista foarte multe locuri din acestea in care mafia locala inseamna autoritati publice, Politie, Parchet?
Inclusiv pana la centru. Si acesta este testul institutiilor. Eu le-am dat sase luni si nu sunt un om care sa isi faca iluzii ca Politia, Parchetul, judecatorii nu sunt atinsi de cangrena coruptiei. Dar peste sase luni tragem linie. Si pot sa va spun ca nu trebuie sa se simta nimeni confortabil - "Sunt inamovil pentru 12 ani, corupt, necorupt". Sau "Pe noi nu ne poate schimba decat Consiliul Superior al Magistraturii". Uitati-va la structura Consiliului Superior al Magistraturii, este cangrenata. Nimeni sa nu-si faca iluzii ca e protejat de lege. Nu voi tolera sa stea sub protectia legii oameni care au fost numiti, dar sunt incapabili, din cauza relatiilor lor, sa indeplineasca obiectivele acestui Guvern de a diminua coruptia. Si atunci ma voi duce cu argumente in fata Parlamentului si schimbam legea. Ii vad pe unii fericiti - "Ha, ha, vorbeste presedintele, dar mie sase ani nu are ce-mi face!". O sa vada ca-l spulbera legea in 24 de ore.
Apropo. Ce a fost cu iesirea de la conferinta de presa legata de scrisoarea unui anumit ziar...
Mi se dadeau 24 de ore ca sa raspund daca serviciile m-au informat ca grupul Vantu spune ca mi-a dat trei milioane de dolari ca sa isi castige linistea. Daca grupul Bitner mi-a dat bani ca sa isi castige linistea. Si mi se spunea: Maine publicam materialul, va rugam sa ne comunicati. Si bineinteles ca am considerat-o un santaj ordinar. Drept care am facut-o publica. Asa ceva, implicarea presedintelui intr-un joc al tau, este nepermis. Si cred ca in nici o tara din lume presedintele nu s-ar fi limitat doar sa dea un avertisment public. Dar va asigur ca este ultima data cand ma mai joc cu avertismente publice. Voi pune institutiile statului sa isi faca treaba.
Veti sta cinci ani la Cotroceni?
Zece.
Nu, spuneti-mi mai intai de astia cinci, vedem dupa aceea.
Zece.
V-ati propus un dublu mandat, dupa care va retrageti din politica?
Pai, am 53 de ani acum, la 63 este bine sa iesi.
Iliescu are 74. Ce faceti de la 63 la 74?
Ce sa mai faci dupa ce ai fost presedintele Romaniei?