Presedintele PSD, Victor Ponta, a acordat un interviu Agentiei Nationale de Presa Agerpres in care vorbeste despre probleme politice, cu referire, intre altele, la un eveniment - premiera ce va avea loc pe 7 aprilie: un congres al USL. El mai spune ca USL va elabora un proiect de buget - document care va sta la baza viitorului program de guvernare si ca va accepta sa devina premier in urma nominalizarii de catre presedintele Traian Basescu, dar numai dupa alegerile din noiembrie, respectiv in urma recunoasterii de catre cetateni prin vot. Victor Ponta a subliniat ca PSD a pierdut alegerile, in 2004, pentru ca era considerat un partid corupt, perceptie care, in prezent, s-a schimbat mult in bine, potrivit ultimelor sondaje de opinie.
● AGERPRES: Domnule presedinte care credeti ca ar trebui sa fie pozitia Romaniei in negocierile privind cadrul financiar european 2014 - 2020?
● Victor Ponta: E foarte buna si foarte corecta intrebarea pentru ca, din pacate, in cadrul 2007 - 2013 Romania este un codas. Suntem tara care are cel mai mic grad de contractare si de absorbtie a fondurilor europene si poate ca tara care ar avea cel mai mare nevoie de acesti bani. Din pacate, pana in acest moment, cel putin noi, opozitia, nu stim nimic din ceea ce Romania a negociat sau urmeaza sa negocieze pentru perioada 2014 - 2020. Am avut o discutie cu comisarul european (pentru dezvoltare regionala, n.r.) Johannes Hahn si ne-am exprimat dorinta de a-l sustine, chiar asa din opozitie, dupa aceea de la putere, pe dl Leonard Orban in eforturile pe care el le face ca sa asigure si in urmatorul mecanism financiar european o cota importanta pentru Romania. Aici sunt doua lucruri importante. In primul rand trebuie sa gasim impreuna modul de organizare in Romania - minister, autoritati de management, proceduri - ca de data aceasta chiar sa folosim banii europeni, sa nu-i mai lasam la Bruxelles, cum am facut intre 2007 si 2013, si speram sa stabilim impreuna, cei aflati la putere, cu opozitia, foarte probabil in 2013 in pozitii inversate, care sunt prioritatile Romaniei pentru 2014 - 2020. Ce prioritati avem pe infrastructura, pe dezvoltare regionala. Noi am prezentat deja programul nostru de dezvoltare regionala, cu acele regiuni din 2014, ce vrem sa facem pe transporturi, e o discutie foarte lunga si foarte serioasa. Pana in acest moment, cei de la putere n-au vrut sa vorbeasca cu Opozitia. Din acest punct de vedere suntem pe o panta gresita fata de celelalte tari europene. Eu stiu de la colegii din aceleasi familii politice ca, de exemplu, in Germania, Opozitia si Puterea lucreaza impreuna la astfel de proiectii, stiu de asemenea ca in Franta se intampla astfel de lucruri, practic in toate tarile europene.
● AGERPRES: Jeffrey Franks a declarat ca o eventuala crestere a salariilor ar trebui sa fie modesta. Se va opune FMI reintregirii salariilor din sectorul bugetar? Se va opune FMI micsorarii CAS? Si ce masuri aveti in vedere intr-o viitoare guvernare USL?
● Victor Ponta: Am vazut declaratia dlui Franks si, sigur, FMI are un anumit tip de abordare in completare cu Comisia Europeana. Ceea ce pot spune si ceea ce e corect este faptul ca poate fi vorba, in mod serios si sustenabil, de o recuperare partiala, din pacate, a veniturilor pierdute de bugetari in 2010 prin decizia de atunci a presedintelui Traian Basescu, cu doua conditii. In primul si in primul rand trebuie sa spui de unde iei bani, pentru ca nu poti sa dai bani daca nu spui de unde, din care parte din buget se taie acesti bani. Noi am facut niste propuneri, sigur, la acele investitii politice pentru tot felul de piscine si telegondole. Fie nu mai dai voie Fondului de rezerva a primului ministru, asa cum facea Emil Boc, si sper sa nu mai faca premierul Ungureanu, sa finanteze in campanie electorala primarii si presedintii de Consilii Judetene ai PDL si UNPR. Asta e prima conditie, sa spui de unde dai banii. A doua conditie este ca, de acum, cand dai niste bani in plus, sa iei acele masuri economice care sa ma asigure pe mine ca cetatean roman si dupa aceea ca Opozitie, care probabil va fi la putere, ca aceasta revenire este sustenabila, este serioasa, adica vor fi bani si in 2013 si 2014. Pentru ca nu poti sa le spui oamenilor ca le dai ceva in 2012 si, dupa aceea, ca nu mai sunt bani. Asta inseamna ca trebuie sa reduci contributiile de asigurari sociale, trebuie sa reduci gradul de fiscalitate, trebuie sa simplifici modul de realizare a investitiilor straine si romanesti din zona privata. Trebuie sa spui care sunt marile tale proiecte. Trebuie sa iei niste masuri chiar de acum, pentru ca in 2013 si 2014 sa ai bani pentru salariile bugetarilor. Modul in care cei aflati acum la putere gandesc este cel mai gresit posibil, ei spun: 'noi o sa dam acum bani, ca suntem la putere, si dupa aceea vin altii si treaba lor de unde ii dau'. Nu se poate proceda asa la modul serios si, din punctul acesta de vedere, am vazut si declaratia dlui Franks, este o declaratie cu care sunt de acord.
● AGERPRES: Va ganditi intr-un viitor guvern USL la masuri alternative, daca nu este posibila o crestere a salariilor?
● Victor Ponta: Este o problema de decizie politica, pana la urma, ce vrei sa faci, pentru ca nu poti sa faci toate lucrurile odata. Eu am mai spus foarte clar, in numele USL, prima masura pe care as lua-o, daca as fi prim-ministru in noiembrie, ar fi reducerea contributiilor de asigurari sociale, reducerea cheltuielilor cu bunuri si servicii din institutiile publice ale administratiei centrale si locale, interdictia utilizarii fondului de rezerva al primului-ministru de a finanta autoritati locale pe criterii politice si asigurarea din bugetul de stat a tuturor cofinantarilor pentru programele europene. Pentru ca noi ne zgarcim, nu dam 10 euro cu care am putea obtine 90 de la Uniunea Europeana. Asta presupune insa un program economic, inclusiv un buget pe 2013 pe care sa il prezentam, in septembrie - octombrie, cel mai tarziu. Cei de la putere au mentalitatea celor care oricum pleaca, si atunci pentru ei, practic, totul se opreste in noiembrie. Pentru noi, totul incepe din noiembrie si este foarte important sa arat exact fiecare pas pe care vrem sa-l facem.
● AGERPRES: Credeti ca impozitarea micilor producatori agricoli, a celor care vand la piata, este o solutie pentru diminuarea evaziunii din domeniul agriculturii?
● Victor Ponta: Nu. Prima masura pentru a diminua evaziunea fiscala in agricultura este TVA diferentiat. Noi am propus o schema absolut speciala pentru produsele agricole, pastrarea TVA la 24%, dar 9% intra in bugetul de stat si 15% ii dau inapoi producatorului, daca imi prezinta factura, adica exact ceea ce se intampla acum in Romania, produsele se vand fara factura. Practic, producatorul are tot interesul sa vanda cu factura, pentru ca astfel primeste inapoi cei 15% din TVA. Asta e o schema financiara in care incurajam productia interna, nu facem produsele interne sa fie mai scumpe decat cele de la export si sa avem toate supermarketurile pline numai cu produse alimentare din strainatate si, in acelasi timp, stimulezi producatorul sa nu mai foloseasca calea evaziunii fiscale. Asta as face in primul rand.
● AGERPRES: I-ati scris in ultimele saptamani de mai multe ori premierului Mihai-Razvan Ungureanu pe tema 'baietilor destepti' din energie, despre politizarea si coruptia din administratie. Ati fost contactat intre timp? Aveti un stil de comunicare cu premierul aproape epistolar.
● Victor Ponta: Eu nu scriu aceste scrisori cu iluzia ca, intre timp, premierul chiar le citeste sau, daca le citeste, le va pune in practica, pentru ca imi dau seama ca, si daca vrea sa le puna in practica, cei care il sustin in Parlament, ministrii pe care ii are si coalitia de guvernare il impiedica. Cine a semnat contractele cu baietii destepti? Cei de la PDL. Nu or sa-l lase pe dl Ungureanu, chiar daca ar vrea, sa le rezilieze. Cine i-a numit pe acei prefecti din punct de vedere politic? Fie ca e vorba de prefectii de la Buzau si Vrancea, care au lasat judetele sub zapada, fie ca e vorba de prefectii de la Harghita si Covasna, care au spus foarte clar ca pentru ei nu exista Romania si Bucuresti, pentru ei exista numai UDMR. I-au numit PDL-istii si UDMR-istii care il sustin pe dl Ungureanu. Deci, eu nu-mi fac iluzia ca ceea ce solicit o sa si poata dl Ungureanu sa puna in practica. Dar eu anunt - asa cum am facut si la discursul de investitura a guvernului Ungureanu - programul nostru politic. E un gen de strategie de comunicare care functioneaza si pe care o voi folosi in continuare, pentru ca, daca fac asa o prezentare de o ora care e programul nostru politic, probabil ca nimeni nu va auzi de el. In momentul in care, in fiecare saptamana, ca o picatura chinezeasca, prezint, ii si transmit premierului intr-un fel, ii si arat ce ar fi putea sa faca si nu face, pentru ca nu-l sustin partenerii de coalitie, si arat, practic, ce o sa facem noi din luna noiembrie. Asa incat toate acele scrisori sunt pastrate si raman ca proiectele politice ale USL-ului din luna noiembrie.
Am avut cu premierul acea convorbire telefonica si am relatat-o si eu. In rest, nu m-a contactat, pentru ca premierul Ungureanu ma contacteaza in baza unei relatii civilizate, intre primul ministru al Puterii si primul ministru candidat din partea Opozitiei, asta e un lucru normal, dar chiar cand o face nu are, spre deosebire de mine, in spatele sau, autoritatea de a vorbi in numele coalitiei de guvernare. Eu cand vorbesc si cand emit solutii, nu o fac numai eu, Victor Ponta, o fac eu, Victor Ponta, copresedinte al Uniunii Social Liberale, in coordonare cu ceilalti lideri politici si avand mandatul partidelor noastre care, in acest moment, si in Parlament au totusi peste 45 % dintre parlamentari si care, este posibil, ca dupa noiembrie, sa aiba majoritatea absoluta. Dl. Ungureanu trebuie sa primeasca pana la urma acordul de la dl Boc, de la dna Udrea, am vazut, de la dna Anastase, de la dl Hunor Kelemen, de la dl Oprea, de la multi alti domni. Ori, e clar ca in aceasta perioada, de cand e prim-ministru, nu poate sa treaca peste aceste personaje politice care conduc partidele care il sustin. Si sa nu mai vorbesc, sigur, de acordul presedintelui tarii, care este cel mai important. Singurul anunt pe care l-a facut premierul Ungureanu, iata sunt sase saptamani de cand e prim-ministru, a fost reducerea CAS, un anunt pe care eu l-am salutat imediat. La doua zile a iesit presedintele si i l-a taiat. E normal ca nu o sa mai anunte niciodata nimic.
● AGERPRES: Domnule presedinte, pe 7 aprilie va avea loc un mare eveniment pentru USL, pentru cele trei partide componente, dar si pentru electoratul care asteapta apropierea alegerilor locale. Considerati, pana acum, ca este un succes modul in care au fost finalizate negocierile privind candidatii USL pentru alegerile locale si ce urmeaza?
● Victor Ponta: E un mare succes ca am reusit sa facem lista de candidati. Toata lumea, toti proorocii si vrajitoarele apropiate de PDL ne prevedeau ca nu vom reusi niciodata. Iata ca am respectat perfect termenul, am spus 15 si a fost 19 martie, pentru ca era luni, si am anuntat toti candidatii comuni ai USL la Consiliile Judetene, la primariile municipii de judet, Sorin Oprescu, la Primaria Generala, doi dintre cei sase primari de sector, urmand ca ceilalti patru sa fie desemnati pana pe 4 aprilie. E un mare succes, un succes cu oameni nemultumiti, sigur, un succes pentru fiecare dintre cele trei partide, cu cedari, era normal sa se intample astfel de lucruri. Pana la urma, ce ramane este ca fiecare a cedat ceva pentru scopul major, scopul de a avea USL unita, de a avea candidati comuni si de a merge impreuna mai departe. Asa ca sunt foarte fericit, aici cei doi secretari generali, dnii Liviu Dragnea si Eduard Helvig, cred ca au imbatranit vreo zece luni intr-o luna, incercand sa negocieze solutiile cele mai bune, dar, realmente, e un mare succes. Intr-un partid, si poate nu e vizibil, partea cea mai dificila este desemnarea candidatilor, cand fiecare isi doreste sa fie mai in fata sau intr-o pozitie mai importanta, trecem apoi la partea politica suta la suta si de mesaj pentru populatia Romaniei.
Pe 7 aprilie, fiecare dintre cele trei partide are cate un congres in cate o sala alaturata in care, practic, validam deciziile si ne intalnim intr-un prim congres al USL. E un prim congres in care cele trei congrese reunite plus multi dintre candidatii nostri la alegerile locale adoptam politic niste decizii esentiale. In primul rand, ratificam decizia ca vom merge impreuna in formula USL, nu doar in alegerile locale, care bat la usa, dar si in alegerile parlamentare si in alegerile prezidentiale. In al doilea rand, spunem foarte clar ca pentru partidele din cadrul USL este exclusa, prin decizie politica, la nivel de congres, orice colaborare cu Traian Basescu si cu Partidul Democrat Liberal. In al treilea rand, si o solicitare a mea, sa vedem daca gasim formula juridica cea mai buna - unul dintre angajamentele USL este de a opri migratia politica in Parlament dupa acesti ani duri - angajamentul nostru politic va fi sa introducem si in lege si in Constitutie pierderea mandatului politic de catre parlamentarul care isi schimba partidul, practic, inselandu-si alegatorii. Daca vreti, un angajament din partea fiecarui candidat USL la Parlament ca va demisiona in masura in care isi schimba partidul.
● AGERPRES: Pe 7 aprilie veti cere un vot de incredere pentru dl Crin Antonescu, pentru dvs? Ati afirmat recent ca sunteti in 'pole position' la functia de premier. Se prefigureaza si alti candidati social-democrati la functia de premier?
● Victor Ponta: E foarte posibil, daca pot sa glumesc, cum glumea si presedintele cu cunostintele mele automobilistice, nu totdeauna cine pleaca din 'pole position' si castiga, e favorit. Ceea ce e important, si mi-e greu, si n-o sa vorbesc niciodata despre persoana mea, este sa spunem inca o data, in fata propagandei celor de la putere, ca vom avea un guvern condus de un prim-ministru social-democrat si colegii mei vor decide impreuna cu colegii din PNL si PC, care este cel mai bun prim-ministru care sa conduca viitorul guvern.
De asemenea, sa spunem foarte clar ca, avand un prim-ministru social-democrat, candidatul la functia de presedinte trebuie sa fie din partea Partidului National Liberal si aici nu mai am retineri sa spun ca eu consider ca acesta trebuie sa fie Crin Antonescu. Decizia, evident, apartine tuturor colegilor, dar eu imi enunt aceasta optiune. Si, pe de alta parte, cred ca pentru oamenii care vad apropiindu-se alegerile e importanta oferta politica, capacitatea politica a tuturor partidelor, dar e necesara si partea de personalizare, care sunt echipele care intra in batalie. Pe de o parte este Traian Basescu, cu Emil Boc, cu Elena Udrea, cu Gabriel Oprea si cu ceilalti parteneri ai sai si, pe de alta parte, este Crin Antonescu, Sorin Oprescu, Daniel Constantin, sigur, Victor Ponta si echipa celor de la USL. Iar alegatorii, dincolo de a vedea doua sigle de partid, vor vedea oamenii - e mai bun Basescu sau e mai bun Antonescu, e mai bun Prigoana sau Oprescu si asa mai departe. Sper sa decida oamenii. Or aceasta personalizare, aceasta incredere pe care liderii USL pot sa o obtina din partea colegilor nostri si apoi a alegatorilor, valoreaza mult mai mult decat daca te pune presedintele, asa, pe o functie, de parca ar fi functiile lui de acasa.
● AGERPRES: Veti accepta dupa alegerile din noiembrie o functie de premier de la Traian Basescu pentru formarea unui nou guvern?
● Victor Ponta: Categoric da. Si voi spune da in masura in care USL va avea sprijinul oferit de votul cetatenilor. Dincolo de a mai dezbate daca a fost o gluma sau n-am inteles eu de la presedinte, USL nu are acum o majoritate in Parlament si nici nu doreste sa-si creeze o majoritate cu UDMR sau cu UNPR, PDL fiind oricum exclus.
In masura in care, dupa alegeri, si eu cred ca vom avea majoritate absoluta in Parlament, decizia presedintelui Traian Basescu nu mai conteaza - prevederea constitutionala e foarte clara, votul popular e foarte clar, atunci bineinteles ca voi accepta si voi forma un guvern care imi doresc sa fie numai al USL. UDMR trebuie sa fie in opozitie. Probabil ca principalul partid al opozitiei va fi Partidul Poporului al lui Dan Diaconescu, si nu PDL care se distruge in fiecare zi.
Intr-un fel, este situatia din 2000 cand PRM a fost principala forta politica din opozitie. Dar USL trebuie sa aiba o majoritate clara in Parlament, va fi vorba de masuri politice, de programe politice in care ai nevoie de sprijin in Parlament. Uitati-va ce a facut si dl Boc si ce face acum si dl Ungureanu - este practic o guvernare de targuiala, mai vor maghiarii o facultate la Targu Mures, mai vor UNPR-istii niste functii sau sa li se rezolve niste dosare penale, mai vor minoritatile ceva si in cadrul PDL vrea cineva ceva. Or nu poti sa guvernezi coerent o situatie dificila, pentru ca Romania va fi in criza, tot mandatul USL va fi in criza si Europa va fi. Este nevoie de o majoritate stabila, cum a fost in 2000 - 2004, o majoritate stabila care sa-ti permita sa-ti pui in aplicare programul, nu o majoritate de conjunctura, o majoritate oportunista si o majoritate de targuiala care, practic, ori il obliga pe dl Boc sa-si angajeze raspunderea de fiecare data, ca nu-si putea trece legile, ori cum se intampla acum cu dl Ungureanu care, practic, in ultima luna, n-a trimis nicio lege la Parlament si nici nu va adopta vreo lege.
● AGERPRES Pana la alegerile prezidentiale din 2014, daca ne luam dupa sondaje, USL se va gasi, totusi, in situatia coabitarii cu presedintele Traian Basescu. Aveti o strategie care sa evite un eventual blocaj al institutiilor statului?
● Victor Ponta: E putin probabil sa existe aceasta coabitare. Daca ne luam dupa sondaje, si daca aceste sondaje vor fi confirmate - o majoritate absoluta a USL - va insemna, practic, ca Traian Basescu, dupa opt ani de zile sa accepte sa redevina un presedinte in haina constitutionala. El, de opt ani de zile, a fost orice altceva decat un presedinte in sensul Constitutiei si al democratiei. A fost si prim-ministru, a fost seful justitiei si seful serviciilor si toate la un loc. Ar insemna ca brusc, dupa opt ani de dezmat constitutional, Traian Basescu sa devina cu adevarat un presedinte care respecta Constitutia, care respecta Guvernul, care respecta puterea legislativa. Ca sa fiu foarte sincer, nu cred ca acest lucru se va intampla si, este foarte probabil, ori isi va da demisia, ori va fi suspendat prin votul popular. Dar eu nu pot sa ma ocup cu prevestiri, pot doar sa spun ca programele USL cu care vom castiga alegerile trebuie puse in practica, indiferent daca ii plac sau nu lui Basescu. Or mi-e teama ca mai devreme sau mai tarziu, dar probabil ca mai devreme, vom ajunge la un conflict si Traian Basescu este un politician care iese din scena politica, ori in noiembrie, ori intr-un an, maxim doi. Eu de-abia intru cu adevarat pe scena politica importanta, dincolo de a fi lider de partid, intr-o functie importanta, si obligatia mea este sa ma gandesc la viitor, la trecut e problema dlui Traian Basescu.
● AGERPRES: Ce ne puteti spune despre programul viitoarei guvernari USL si ce intentionati sa modificati in pachetele de legi pe care fostul guvern Boc si-a angajat raspunderea?
● Victor Ponta: Reamintesc ca pe parcursul anului 2011 am prezentat, alaturi de colective importante, proiectele USL, primul dintre ele si cel mai asteptat fiind cel pe zona de fiscalitate si masuri economice. Si acolo am spus foarte clar: cotele de impozitare sunt 8, 12, 16 %. Ne dorim ca pana 2016 sa le aducem la 20, pentru ca 24 este prea mult. Intre masuri reamintesc reducerea CAS, TVA diferentiat la produsele agricole, schimbarea legislatiei privind achizitiile publice, pentru a opri dezmatul din licitatiile cu bani publici. Nu Opozitia, ci Curtea de Conturi a publicat in 2011 faptul ca 600 de milioane de euro au fost cheltuiti in mod gresit. Mai dorim un alt mod de a utiliza fondurile europene, sigur mergem pe ce avem dar, deja, in 2014, 2015, 2016 trebuie sa progresam foarte mult. Acest program de guvernare se va sintetiza cel mai bine in luna septembrie in programul de buget pe 2013. Or, in momentul in care prezinti proiectul de buget, practic, ai inauntru toate aceste politici si acest proiect de buget va arata ce facem cu contributiile de asigurari sociale, ce facem cu taxele, ce facem cu cheltuirea banului public. Si acela va fi documentul de baza pe care oamenii nu doar sa-l voteze, ci si un document pentru investitorii straini care se gandesc daca vin cu bani in Romania, pentru oamenii de afaceri care asteapta sa vada daca un nou guvern va fi mai favorabil mediului privat decat a fost cel actual.
● AGERPRES: Atragerea de fonduri europene este legata indisolubil de cresterea economica. Care credeti ca sunt cauzele neabsorbtiei fondurilor europene?
● Victor Ponta: Absorbtia de fonduri europene este indisolubil legata de decizia politica si de capacitatea administrativa. Daca dupa investirea guvernului Ungureanu lucrurile s-au mai schimbat, vom mai vedea. Dar, cat timp a fost ministru dna Elena Udrea, din punct de vedere politic lucrurile au fost foarte clare - au acces la fondurile europene numai primarii, presedintii de CJ si firmele agreate de PDL, ceilalti nu au, chiar daca era vorba de bani care veneau in Romania de la Bruxelles. Aici decizia noastra politica este foarte clara - indiferent de ce culoare politica are primaria sau Consiliul Judetean de la PDL, de la oricine, eu, Guvern, ma oblig sa-i asigur cofinantarea si capacitatea de a utiliza acel program european. Nu o sa pun niciodata un primar, fie ca e de la alt partid, sa-i cer sa vina la mine, la PSD, ca sa-i semnez proiectul european. Asta mi s-a parut absolut inadmisibil si asta e prima explicatie pentru esecul nostru. A doua explicatie consta in faptul ca Romania are in acest moment cel mai birocratic sistem de evaluare si de implementare a fondurilor europene. Este birocratic din doua motive, pentru ca cei care lucreaza acolo pun cat mai multe conditii ca sa se protejeze, sa nu-i ia DNA, sa nu-i ia OLAF-ul, si atunci pun o mie de masuri in plus si asta inseamna ca mai pierzi o mie de zile cu hartii si proceduri. In al doilea rand, pentru ca acolo unde sunt foarte multe reguli birocratice exista o scurtatura si scurtatura este sa mergi la o firma de consultanta apropiata de ministru sau de functionarii respectivi si daca o iei pe scurtatura, care este un fel de coruptie, iata ca se deschid toate usile care nu se deschideau prin fata. Aici ne intoarcem tot la decizia politica: reduci ghidurile si regulamentele facute, sanctionezi foarte dur aceasta practica uzuala de a nu-l primi pe om cu proiectul, decat daca merge la firma de consultanta agreata, si o sa vedeti cum lucrurile 'se schimba foarte rapid'.
● AGERPRES: Actuala putere a readus in dezbatere revizuirea Constitutiei. Credeti ca ar trebui modificat mandatul prezidential?
● Victor Ponta: In primul rand, Constitutia trebuie revizuita si sunt multe puncte care s-au dovedit in aceasta perioada ca fiind puncte slabe. Si aceasta va fi revizuita in 2013 de un Parlament cu o majoritate rezultata din votul popular.
Parlamentul actual, cu toate scuzele, reprezinta foarte greu ceea ce au votat oamenii. Oamenii au votat verde si a iesit albastru, nu se poate pune problema de legitimitate. Ceea ce cred ca e foarte important in viitoarea Constitutie este sa delimitam foarte clar atributiile presedintelui, ale Guvernului, ale Parlamentului.
Presedintele a dorit sa fie si premier si presedinte de partid si judecator-sef si, de cate ori s-a lovit de o oarecare rezistenta, fie ca era vorba de dl Tariceanu, fie ca era vorba de Parlamentul actual, a incercat sa rezolve acest conflict, spunandu-si cu forta punctul de vedere. Trebuie sa precizam in Constitutie foarte clar ce face presedintele, inclusiv aceasta prevedere, care a fost abuziv interpretata de presedintele Basescu, ca el numeste pe cine vrea prim-ministru. Il vrea pe Ponta, il pune pe Ponta, il vrea pe Ungureanu, il pune pe Ungureanu, il vrea pe soferul sau, il pune pe soferul sau. Asta este categoric impotriva spiritului Constitutiei si a spiritului european si democratic, nu poti pune pe cine vrei tu. Trebuie sa spunem foarte clar aceasta in Constitutie, pentru ca un viitor presedinte - nu va mai fi Basescu, va fi Antonescu, va fi altcineva - sa nu fie tentat sa se foloseasca din nou de aceasta. Apropo de Constitutie, am apreciat foarte mult ce spunea un mare lider american, ca SUA s-au construit pe legi si nu pe lideri. Respecti legile, sunt mai importante decat liderii si poate ca, dupa experienta ultimilor ani, ne vom intoarce si noi la domnia legii si nu la domnia liderului, indiferent cine va fi acel lider.
● AGERPRES: Un alt subiect de pe agenda politica actuala se refera la UMF Targu Mures. Va mentineti intentia depunerii unei motiuni de cenzura, daca Guvernul va decide infiintarea unei facultati separate pe criteriu etnic? Aveti cumva amendamente la proiectul de HG?
● Victor Ponta: Singurul amendament este cel care prevede respingerea unei Hotarari de Guvern in acest sens. In primul rand, sigur ca ne vom mentine ideea de a depune motiune de cenzura, pentru ca doar Parlamentul poate sa opreasca un guvern care greseste. Consider ca aceasta decizie, care va fi luata, va fi sub santaj politic Nu poti sa guvernezi o tara europeana cu santajul politic. Cei de la UDMR, daca doresc, pot pleca de la guvernare, cei de la PDL nu pot sa spuna orice ca sa ii mai tina pana in noiembrie, nu e normal. In al treilea rand, eu sunt un om politic al secolului al XXI-lea, nu cred in sovinism, in xenofobie, nu cred ca nu trebuie sa existe invatamant in limba maghiara. De altfel, el exista la Targu Mures si Cluj si este un lucru pe care l-am acceptat cu totii. Dar, in acelasi timp, tocmai pentru ca eu cred in spiritul european - nu stiu nicaieri in Europa o facultate care sa mearga pe principiul segregarii etnice - nu poti sa interzici si nici nu vreau sa interzici minoritatii maghiare sa studieze in limba materna, dar nici nu poti sa faci o facultate speciala pentru asa ceva, la care, practic, nu au decat maghiarii acces. Aceasta este, totodata, si o problema delicata folosita de UDMR, nu pentru ca-si doresc neaparat facultate in limba maghiara, ci pentru ca au campanie electorala si pentru ca au acum un concurent in Laszlo Tokes care este mai extremist si mai lipsit, pana la urma, de respect pentru regulile europene. Tocmai de aceea, politicienii responsabili rezolva problemele delicate in momente in care ratiunea primeaza si nu interesele electorale. Acum, in 2012, Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures face obiectul unei batalii politice, pentru ca UDMR trebuie sa arate ca nu este mai prejos decat partidul lui Tokes. Or, o problema atat de importanta, si pe care nu poti sa o mai iei inapoi, nu o rezolvi in an electoral.
● AGERPRES: Care mai este pozitia PSD privitoare la proiectul Rosia Montana?
● Victor Ponta: Am exprimat, in numele USL, in cele 15 faimoase puncte care au starnit foarte multe controverse, pe care le-am prezentat la momentul investirii guvernului Ungureanu. Unul dintre acestea se referea la Rosia Montana si am spus atunci foarte clar: Nu, nu vom fi de acord cu o asemenea exploatare, pana nu se rezolva urmatoarele trei probleme. Prima se refera la standarde si garantii europene, nu de alt tip, privind protectia mediului. Avem accidentul de la Baia Mare, avem experiente nefericite si nu poti sa vinzi astazi fara sa te gandesti la copiii tai de maine. Al doilea lucru - trebuie stabilit foarte clar care este interesul si castigul statului roman dintr-un astfel de proiect. Nu spui ca lasi exploatarea unor firme canadiene si statul roman nu castiga nimic. Iar al treilea lucru, la fel de important din punctul meu de vedere - trebuie lamurit care este rolul in Romania al lobby-ului politic al unei firme private. E foarte clar ca in acest moment firma de la Rosia Montana are in Traian Basescu un lobby-ist politic care este direct interesat in acel proiect si cred ca a gasit lobby-isti in toate partidele, inclusiv in partidul meu, ca a cumparat toata zona de publicitate de pe piata media. Lobby-ul politic in SUA e reglementat de lege - cum face o companie, cum procedeaza un om politic, ce sprijin ii da in campanie si de ce acel om politic, pentru ca sprijina o campanie, primeste un proiect. La noi totul se face pe sub masa. Lucrul acesta este profund ilegal si profund incorect, asa incat Rosia Montana, dupa ce rezolvam cele trei puncte, printre care implicarea in finantarea care il priveste si pe Traian Basescu, mai discutam.
● AGERPRES: Va continua sa functioneze principiul paritatii intre PSD si ACD si dupa alegerile parlamentare? Un coleg de partid declara recent altceva.
● Victor Ponta: Noi am spus foarte clar si scrie si in Acord - unii citesc, altii nu citesc - paritatea, adica egalitate de candidaturi, am stabilit-o la presedintii de Consilii Judetene si primarii municipiilor resedinta de judet. S-a respectat cu doua exceptii, dar asta e o negociere interna in cadrul USL. La fel, se va respecta la parlamentare. PSD si ACD, si va fi probabil vorba si de crestin-democrati, taranistii lui Ciorbea, vor avea un numar egal de candidaturi Mai departe nimeni nu s-a gandit, pentru ca este imposibil sa faci o evaluare daca din 400 de candidati vor fi alesi 200 de la PSD si 200 de la ACD. Nici macar acum, la CJ, nu stim daca va fi un numar egal de alesi, pentru ca va fi decizia electoratului, dar avem un numar egal de candidati, avem un sprijin comun si avem un adversar comun care este PDL. Si aceste principii pe care le-am avut in minte si le-am pus pe hartie acum mai bine de un an, cand s-a constituit USL, le-am respectat chiar daca vor exista fracturi politice pentru asta, pentru toate partidele.
● AGERPRES: Considerati astazi ca PSD este un partid mai reformat?
● Victor Ponta: Eu am fost ales presedinte al PSD in 2010, mai repede decat imi imaginasem chiar eu si mai repede decat isi imaginase chiar PSD-ul. Intr-o dezvoltare normala a partidului probabil ca peste cinci sau zece ani as fi putut fi lider al partidului. Din pacate, PSD a pierdut doua alegeri la rand si atunci a mers pe ideea unui lider tanar care schimba foarte mult in interiorul partidului, care schimba structural modul de abordare a problemelor, care schimba mesajul, comunicarea partidului.
Daca vreti, si pastrand proportiile, nu vreau sa mi-o iau in cap cum spune romanul, si Partidul Laburist britanic l-a ales pe cel mai tanar lider din istorie - Tony Blair - dupa ce a stat 18 ani in opozitie, dupa ce tot au pierdut cu alti lideri. Nu l-au ales de drag, l-au ales pentru ca s-au gandit ca asta e solutia sa castige.
In ce masura partidul s-a schimbat in bine, pentru ca s-a schimbat, asta e foarte clar, in ce masura perceptia noastra asupra PSD s-a schimbat, pana la urma, momentul adevarului il reprezinta alegerile. Suntem la guvernare cu prim-ministru, cu un guvern al nostru si cu majoritatea noastra - inseamna ca pentru cel putin jumatate dintre cei care au votat aceasta schimbare a fost vizibila. Daca nu, analizele pot sa continue. Pot sa va dau un singur exemplu de schimbare care pe mine ma face sa fiu mandru. PSD a fost considerat intotdeauna si este considerat partidul cu cei mai multi specialisti, care are cei mai buni oameni in administratie. In acelasi timp, insa - si asta e un lucru dureros, dar adevarat - noi, in 2004, am pierdut alegerile, nu pentru ca n-am guvernat bine, ci pentru ca eram considerat partidul cel mai corupt din Romania. Si am ramas pe acest prim loc mult timp dupa ce am plecat de la guvernare. Corect sau incorect, nici nu mai conteaza, perceptia publica e cea mai importanta. Ultimele cercetari sociologice arata, in sfarsit, dupa mult timp si dupa foarte multi ani, ca PSD a fost depasit de PDL - si acesta nu e meritul nostru, ci e vina lor. In toate sondajele facute nu doar de noi, ci si de cei de la putere, se arata ca, de la o proportie de 40% dintre romanii care considerau ca PSD este un partid corupt, cu probleme grave de coruptie, PSD este in acest moment sub 15 %. Acest domeniu era un fel de 'calcaiul lui Ahile' pentru noi. In toate celelalte, organizare, specialisti, eram cei mai buni. Am reusit sa obtinem aceasta schimbare, nu stiu cat de mult mi se datoreaza sau nu mie, oricum este una dintre schimbarile fundamentale.
● AGERPRES: V-ati imaginat cumva vreun scenariu in care sa va depuneti mandatul de la sefia PSD?
● Victor Ponta: Aici e o problema de principiu pe care am subliniat-o si in 2005 la congresul PSD si in 2010, cand am candidat la functia de presedinte. Regula corecta este ca un lider de partid care isi duce partidul la victorie merge mai departe, un lider de partid care, indiferent daca e sau nu vina lui, pierde alegerile face un pas in lateral si sprijina un alt coleg. E o regula europeana si in care cred foarte mult. Daca ma intrebati ce se va intampla la congresul din 2013 al PSD, pentru ca trebuie sa avem un congres in 2013, cred ca voi merita din partea colegilor mei sa continui, dar in varianta in care v-am explicat. Castigand, evident!