INTERVIU
Marturisirea contributiei la campania electorala ii apartine vicepresedintelui organizatiei PNL Bucuresti, Viorel Catarama, proaspat exclus de pe listele parlamentare ale liberalilor.
Vicepresedintele organizatiei Bucuresti a PNL, Viorel Catarama, proaspat exclus de pe listele parlamentare ale liberalilor, spune ca accepta aceasta decizie. Este insa hotarat sa o conteste, daca juristii sai ajung la concluzia ca este nestatutara.
MONICA IORDACHE
Viorel Catarama: Este o decizie politica a unui organ de conducere colectiva a partidului pe care nu e necesar sa o comentam, ci sa tinem cont de ea si sa o ducem la indeplinire.
Citește pe Antena3.ro
Important este ce crede electoratul. In 1996, cand eram candidat la Bacau pe primul loc pe listele CDR la Senat, am luat cu 8.500 de voturi mai mult decat Camera Deputatilor. Astea sunt merite pe care nu le poate contesta nimeni.
"Nu fac afaceri cu statul"
Elvila nu are nici un fel de datorie fata SAFI - FNOA.
Elvila nu are nici o datorie la Bancorex, respectiv BCR. In aceste doua subiecte, justitia, la toate treptele, inclusiv Curtea Suprema, s-a pronuntat in mod definitiv si irevocabil. In acest moment, eu nu am a da explicatii.
Eu nu am insistat. Eu sunt membru al PNL si unul dintre drepturile pe care mi le confera statutul este de a candida si de a fi ales in anumite demnitati publice. Spre deosebire de alte persoane, eu nu fac afaceri cu statul. Nu am nici un fel de datorie fata de bugetul central sau local. In cazul meu, nu este nici un fel de conflict de interese pentru ca nu fac afaceri cu statul.
"A fost incalcat statutul"
Eu am luat cunostinta prin intermediul presei de aceasta decizie. Eram in concediu in strainatate, intr-un loc in care nu aveam semnal telefonic. In momentul in care m-am intors, am spus ca decizia de a fi mutat pe listele de la Vaslui reprezinta o incalcare grava a statutului PNL. Eu sunt de acord ca pot fi luate anumite decizii politice, ca pot fi facute anumite compromisuri politice, spre binele unui partid, dar niciodata o decizie nu poate fi facuta cu incalcarea legii sau a statutului. Lucrul care a fost profund incorect a fost incalcarea statutului PNL. Nu poate exista in opinia mea nici un fel de incalcare a legii sau a statutului. Pentru ca se poate crea iluzia ca o data ce accepti sa incalci o lege pentru un motiv ce poate fi bine intemeiat, poti sa repeti acest lucru. Eu sunt de acord ca trebuie sa castigam alegerile in alianta, dar acest lucru nu este un scop in sine. Cei care te voteaza trebuie sa fie convinsi ca iti vei respecta promisiunile. Ca sa demonstrezi electoratului ca iti vei respecta promisiunile trebuie sa arati ca isi respecti propriile legi.
Am vazut si eu in presa⦠Nu comentez eu, ci ar trebui sa comenteze cei al caror nume este in discutie. Eu nu pot sa comentez un lucru pe care nu il stiu. Am fost pus in discutia Delegatiei Permanente strict pe niste articole de presa. Si stiu ce inseamna sa comentezi articole de presa si sa iei decizii pe baza acestora, care de multe ori nu sunt adevarate. Nu vreau sa fac acelasi lucru cu care nu am fost de acord sa il faca altii.
Consider ca aceasta decizie este benefica pentru PNL, numai in conditiile in care opinia publica va recepta ca PNL intentioneaza sa aduca in Parlament numai persoane care nu sunt controversate. Numai si numai din acest punct de vedere decizia PNL este corecta. Alte discutii nu ar face decat rau PNL-ului. Eu accept o decizie prin prisma interesului partidului si in nici un caz prin prisma intereselor personale sau de grup.
Depinde cine propune. O functie in Executiv ti-o poate propune si un simplu membru de partid si un organism de conducere. Unul dintre cei care au luat cuvantul in Delegatia Permanenta au adus in discutie propunerea ca eu sa ocup o functie in Executiv. Deci una din persoanele care participau la sedinta, in timp ce a luat cuvantul sa se exprime pe subiectul pus in discutie, a facut aceasta sugestie. Am replicat ca nu e momentul sa se discute o astfel de chestiune. Persoana care a ridicat aceasta chestiune nu era membru al Biroului Executiv. Era un participant la Delegatia Permanenta.
In 1991, am fost ministru. Toate masurile propuse de mine au fost liberale si au fost certificate de practica. Anularea impozitului pe profitul reinvestit este o initiativa Viorel Catarama, care a fost votata in Parlament. Ca a fost anulata de Guvern, asta este altceva. Daca am decis ca trebuie sa activez intr-un partid, am facut-o pentru ca pot sa imi aduc o contributie la dezvoltarea societatii romanesti, fie in Parlament, fie in Executiv, fie in conducerea partidului.
"Un semnal nu e suficient"
PNL doreste sa vina cu persoane care nu sunt compromise. Daca opinia publica va fi convinsa ca asa este, va fi un castig pentru PNL, daca opinia publica va fi convinsa ca sub acest pretext se iau niste decizii pentru a rezolva probleme personale, va fi rau pentru PNL.
Presa a inceput sa speculeze: de ce a fost eliminat Catarama de pe liste? Si au aparut diverse motivatii: de la Traian Basescu, pana la taberele din PNL. Aceasta decizie a fost comentata in alt sens decat a fost motivatia din Delegatia Permanenta si a fost dublata de comentarii conform carora pe listele PNL au ramas persoane compromise. De aici incolo vedem care este rezultatul in opinia publica. Este un semnal pozitiv dat de PNL. Problema este ca un semnal nu este intotdeauna suficient. Daca opinia publica va recepta ca decizia are o alta motivare, atunci va fi foarte rau pentru PNL.
In PNL trebuie luate niste masuri care sa convinga opinia publica de bunele sale intentii. Ar fi rau pentru PNL sa se interpreteze in opinia publica, si din pacate, incepe sa se contureze o astfel de discutie, ca de fapt decizia luata in cadrul DP are alta motivatie decat cea anuntata.
Dupa consultarea cu juristii, am spus public ca nu sunt de acord cu incalcarea statutului. Nu voi accepta nici o motivatie pentru acest lucru. As putea sa va raspund, dar daca as incepe sa raspund si sa ma transform in comentator as face rau partidului. Atitudinea mea este condusa de intentia de a nu face rau partidului si Aliantei D.A. Nu voi raspunde la niste intrebari pentru ca orice raspuns ar aduce un prejudiciu PNL.
In momentul in care juristii mei imi vor certifica faptul ca s-a incalcat statutul, sigur ca voi contesta incalcarea statutului. Numai in cadrul PNL. In interiorul unui partid politic, deciziile se pot contesta conform statutului. Incalcarea statutului nu poate fi motivata, nu poate fi justificata, nu poate fi tolerata.
Nu cred ca suma este importanta, ci ordinul ei. Este de ordinul zecilor de mii de euro.
Ajutorul financiar dat partidului nu a fost conditionat de nimic. Doresc sa ajut acest partid. O fac fara sa cer ceva in schimb. Sprijinul meu a fost dezinteresat.