INTERVIU
In urma cu patru ani, Virgil Munteanu a devenit Guvernator al Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii. De atunci incearca sa aplaneze disputele dintre comunitatile locale si investitorii din Delta. Deasupra oricaror interese de grup, a urmarit sa refaca si sa pastreze neatinse vegetatia si fauna.
RADU TUTUIANU
Virgil Munteanu: ARBDD este o institutie publica, cu personalitate juridica, aflata in subordinea Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului. Activitatea noastra se desfasoara in baza prevederilor Legii nr. 82/1993 privind constituirea Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, modificata prin Legea nr. 454/2001 si a Hotararii Guvernului nr. 248/1994, modificata prin HG 367/2002. Rezervatia Biosferei Delta Dunarii cuprinde: Delta Dunarii, Complexul lagunar Razim-Sinoie, Dunarea maritima pana la Cotul Pisicii, Sectorul Isaccea - Tulcea cu zona inundabila, Saraturile Murighiol-Plopu si Litoralul Marii Negre de la bratul Chilia pana la Capul Midia.
Citește pe Antena3.ro
Avem in proiect, cu bani de la Guvern, terminarea soselei care va lega Tulcea de Chilia, vrem sa terminam tronsonul Chilia - Periprava. Pe malul Dunarii, soseaua va asigura accesul rapid al patrulelor politiei de frontiera, iar turistii vor avea posibilitatea sa ajunga repede, cu masina, in conditii de siguranta chiar in zonele extreme ale Deltei. Soseaua nu va afecta biosistemul, deoarece nu va patrunde in interiorul zonelor protejate. Deocamdata, singura posibilitate de a ajunge in inima Deltei este pe drumul pietruit de la Tulcea la Gorgova.
Exista 24 de zone unde am concesionat activitatea de pescuit. Au patricipat 60 de firme in cadrul a 25 de licitatii. In acea perioada, in 2002 si 2003, ARBDD a fost data in judecata, dar a castigat toate procesele. In acest mod, concesionarii se obliga sa pazeasca, sa ingrijeasca, sa protejeze luciul de apa unde au concesionat. Fie ca pescuieste, fie ca nu, firma concesionara trebuie sa plateasca o redeventa la ARBDD. Daca se intrazie cu o zi plata taxei la stat, noi putem sa reziliem contractul. Pana in 2003, nimeni n-a investit in Delta din cauza instabilitatii legislative, insa acum exista obligatii clare, conditii contractuale stricte si pentru ARBDD, si pentru concesionari.
In primul rand, fiecare pescar familial are dreptul prin lege sa pescuiasca zilnic 3 kg de peste din zona concesionarului. Credem ca e de-ajuns, avand in vedere dezastrul piscicol in care a ajuns Delta. Apoi, pescarii familiali n-au inca notiunea de impozit. Atat inainte, cat si dupa â89, ei nu plateau nici un impozit la stat. Preferau sa opreasca sarsanale pline, iar la societatea la care lucrau nu predau nici o coada de peste. Ascundeau fileurile in cizma, in pufoaica. Intr-atat s-au obisnuit cu ilegalitatea, incat unii dintre ei prefera si acum sa vanda la negru, mai ieftin decat le-ar da concesionarul sau cherhanaua. Din cauza acelor vremuri cand s-a pescuit fara noima, rezerva piscicola din Delta a ajuns intr-o situatie critica si, in al doisprezecelea ceas, am luat masuri de reglementare a pescuitului prin concesionare.
Copilul meu are 11 ani si ma intreaba uneori daca o sa mai vada pelicani in Delta cand o sa creasca mare. Imi dau seama ce responsabilitate avem pentru generatiile viitoare. Trebuie sa le lasam un mediu natural curat, un mediu protejat de legi complete, institutii puternice, un sistem de informare si decizie eficient. Incercam prin proiectele noastre sa devenim mai apropiati si mai simpatizati de localnicii care ne privesc doar ca pe niste paznici ai Deltei. Din pacate, ei nu vor sa inteleaga ca nu mai trebuie continuat pescuitul fara norme. Delta Dunarii nu le apartine numai lor, este interesul Romaniei si al Europei sa pastreze aici un pamant virgin, cat mai putin afectat de civilizatia care urmareste profitul cu orice pret.