INTERVIU
Candidatul PUR la Primaria Capitalei, Radu Opaina, declara pentru Jurnalul National ca stie problemele celor care locuiesc la bloc si ca, daca va fi ales primar, in primarie nu se va face politica, ci administratie.
LAVINIA DIMANCEA
"RESTANTA". Radu Opaina a fost taxat, in mod nejustificat, de 1,5 milioane de lei tocmai de administratorul blocului in care locuieste |
Jurnalul National: Ce va face sa credeti ca veti reusi ca primar general al Capitalei, avand in vedere experienta de la RADET, de unde ati demisionat la scurt timp de la numire?
Radu Opaina: Perioada RADET a fost pentru mine o experienta foarte buna, pentru ca am luat contact direct cu problemele Regiei, dar faptul ca m-am lovit de piedici, la vremea respectiva, in rezolvarea acestor probleme, m-a determinat sa imi dau demisia.
Care au fost acele piedici?
Politice⦠Ma refer la cei care conduceau, la acel moment, atat Capitala, din punct de vedere politic, cat si la cei care aveau interese financiare la RADET. Este vorba de o serie intreaga de persoane, grupuri de interese care se alimentau de ani in sir din bugetul Primariei. Este cazul grupului de firme Erbasu si mai sunt cateva firme mari... Insa vreau sa va spun ca, in calitate de primar al Capitalei, voi face ce n-am putut sa fac cat am fost la RADET. Atunci nu am fost lasat, dar acum cu siguranta voi face mai repede ce mi-am propus. Am puterea in mana, atunci nu o aveam.
Dupa demisia de la RADET, vorbeati de "smecheriile politice" impotriva carora vreti sa luptati. Acum ati intrat in politicaâ¦
Am constatat ca, daca nu te implici in politica, nu poti sa lupti impotriva smecheriilor politice.
De ce ati ales Partidul Umanist?
Pentru ca a fost singurul partid aproape de caracterul si de felul meu, prin doctrina si statutul pe care le are.
Donald Trump a anunțat că în prima zi a mandatului va opri ”delirul transgender”: ”Există doar două genuri, bărbat şi femeie”
Citește pe Antena3.ro
Ati preferat sa va implicati politic in locul unei candidaturi independente?
Am studiat si problema candidaturii independente, dar erau foarte multe puncte pe care nu puteam sa le indeplinesc. Nu aveam sustinere politica si este foarte important cand candidezi sa ai aceasta sustinere. In al doilea rand, imi trebuia sustinere financiara, eu de unul singur nu pot sa imi sustin financiar o campanie electorala.
Credeti ca veti putea obtine un scor mai bun decat Monica Tatoiu, candidatul PUR la alegerile de anul trecut? Ea a avut 2,5% din voturile bucurestenilor.
Parerea mea este ca eu sunt eu si nu sunt nou in Bucuresti. Cetatenii ma cunosc mult mai mult decat o cunosteau pe dna Tatoiu, inainte de a candida. Eu m-am implicat in viata social-economica a Capitalei din 1998. De atunci sunt mereu in atentia opiniei publice prin ceea ce am facut si ceea ce doream sa fac. Notorietatea mea in acest moment este alta decat avea dna Tatoiu inainte de a candida.
Mizati, asadar, pe un scor mai mare...
Absolut, raportand la ceea ce am facut si la faptul ca cetatenii ma cunosc in mare parte, in fiecare bloc din Bucuresti, cel putin o persoana a discutat cu mine. Deci sunt cunoscut in toate blocurile din Bucuresti, si nu numai, si consider ca am sanse foarte mari pentru ca intr-un fel deschid si o noua era in Capitala: sunt reprezentantul societatii civile, pornit din societatea civila, impus de societatea civila sa candideze, ceea ce nu s-a mai intamplat pana acum in Bucuresti si nici intr-un alt oras din tara.
Presedintele partidului, Dan Voiculescu, spunea ca veti intra cu siguranta in turul al doilea si ca singurul competitor este Adriean Videanu. Dvs. credeti ca aveti sanse?
Eu sunt chiar mai optimist, chiar daca poate nu este realista parerea mea, tinand cont de faptul ca, deocamdata, pana in prezent, in Bucuresti, s-a votat politic. Eu daca as miza pe bucurestean, asa cum il stiu eu si daca campania s-ar desfasura in conditii normale, nu cu tenta de atacuri si de dezinformari asupra mea, eu chiar as merge pe a castiga din primul tur, pentru ca nu am nimic in comun si ma detasez de ceilalti candidati prin statutul si prin felul meu de a fi.
Avere
Va asteptati la o campanie dura? Cu ce va pot ataca aceia care va vor fi contracandidati?
Ma astept la o campanie dura, la o lupta dura pe vorbe. Nu, nu au cu ce sa ma contraatace.
Experienta de la RADET?
Experienta de la RADET nu au cum sa o combata cu vreun element practic, concret sau cu vreo dovada sau cu vreun exemplu care sa imi fie impotriva.
Totusi la vremea respectiva ati fost criticat ca v-ati aprobat salariu de 900 de milioane de lei.
Este fals. Pentru ca salariul meu la RADET Bucuresti era pe hartie, pe contract. Din 28 milioane, luam in mana in jur de 22-23 milioane. Dovada - contractul si fluturasul de salariu.
Sunteti un om bogat?
Nu. Sunt un om din clasa de mijloc.
Care este declaratia dvs. de avere?
Un apartament cu trei camere in cartierul Rahova, fara masina - circul cu masina Federatiei, cu mici depozite, ca orice om care isi mai pune din munca lui deoparte cate ceva.
"Vanghelie a luat ochii"
Ce parere aveti despre contracandidatii dvs., Vanghelie si Videanu?
Marian Vanghelie este un personaj care a stiut mai mult decat altii sa speculeze sentimente umane. A dat putin, dar intr-un mod haotic, a luat ochii oamenilor, cu sentimentul ca primesc ceva, ca o perdea, pentru toate cele care s-au intamplat in Administratia Sectorului 5. Domnul Videanu⦠In primul rand nu este bucurestean. Un om care nu este din oras, nu s-a nascut aici nu poate sa aiba sentimentul iubirii fata de locul de nastere. Pe de alta parte, dl Videanu nu ar fi bun primar general pentru ca ar conduce Primaria din punct de vedere politic, ceea ce in Bucuresti s-a terminat. In Bucuresti este nevoie de un administrator, de un om care sa administreze, nu care sa faca jocuri si interese politice.
Cu ce plan de masuri veti veni in fata bucurestenilor?
In primul rand, eu voi fi un primar al oamenilor de la bloc, pentru ca le cunosc foarte bine problemele, asta fac de ani in sir. Intru sa lupt, iar solutiile mele vor fi materializate prin programe, proiecte, actiune. Programul va avea trei principii de baza. Primul punct este administratie fara politica. Din prima zi voi impune o regula foarte clara in Primaria Capitalei: politica sta la usa. In Primarie se face administratie. Voi interzice fara retinere politica in Primarie. Al doilea punct este reforma bugetara. Pana in prezent, bugetele anuale ale Primariei Capitale au fost facute praf. Banii care s-au circulat pana acum prin bugetul Primariei trebuiau sa se materializeze astazi, in 2005, printr-un Bucuresti nou. Or, asa ceva nu exista. Si al treilea principiu il reprezinta stabilirea unui climat normal, in Bucuresti. Functionarului public trebuie sa i se redea demnitatea. Cine este bun ramane in Administratia publica, cine nu se duce in alte zone. Apoi ordine si disciplina in Primarie. Fiecare ce are de facut aia trebuie sa faca. N-a facut, trebuie sa plateasca. Un alt proiect important pentru mine este firul rosu, la nivelul Primariei Capitalei, adica telefonul primarului in direct cu cetateanul.
Restanta la intretinere
Cand erati la RADET, aveati restante la intretinere. Este platita la zi acum?
Nu ca nu era platita intretinereaâ¦. E vorba de un principiu. O parte din societatea romaneasca si, mai ales, din Bucuresti se confrunta cu o mare problema. Bagatul mainii unora in buzunarul altora. Adica mai pe romaneste spus, furt la drumul mare. Administratorul din blocul meu, pe care si eu l-am promovat (rade) si l-am ajutat sa aiba si cel mai mare salariu, la acea vreme, din Bucuresti, culmea, vreo 3,5 milioane - la nivelul anului 2002 era o suma destul de mare - , prin modul lui prostesc de a face administratie in bloc, a considerat de cuviinta sa ma taxeze cu 1,5 milioane. Tocmai pe mine, cel care ii invat pe oameni cum sa se apere de furt. Si i-am zis: "Baiatuâ, suma asta justifica-mi-o si mie". "Pai, ca sa vezi, ca sa..." "Nu ca sa vezi ca sa. O justifici, o platesc, nu o justifici nu o platesc". Eu nu am restanta la nimeni. Persoana respectiva crede ca eu trebuie sa platesc banii aia. Crede fals.
Si inca apareti cu suma de 1,5 milioane de platit la intretinere?
Da, cu aceeasi suma, dupa 3 ani. Drept dovada ca nu s-a intamplat nimic este si faptul ca nu s-a actionat in sensul asta de catre cel care crede ca ii apartine suma. Nu mi-a cerut-o nimeni, dar apare totul acolo scrisa. Dar intretinerea o am platita.