Legenda conductelor care duc urina și fecalele de la hoteluri în mare circula încă din perioada comunistă, însă nu s-a întâmplat niciodată așa ceva. Stațiile de epurare existau și înainte de 1990, iar dacă ar arunca acum cineva dejecții în mare, ar interveni imediat Ministerul Mediului, pentru a elimina astfel de conducte. Țevile despre care au circulat legende, mai multe decenii, erau pentru evacuarea apei din piscinele hotelurilor și bazelor de tratament, iar înainte de a fi fost luată decizia plasării lor în anumite zone s-a făcut un studiu, pentru a nu exista pericol de contaminare, dacă ar fi fost bacterii în acele piscine. Dar niciodată nu au fost pentru evacuarea dejecțiilor. Bacteria E-Coli e prezentă uneori în apa mării, nu doar în România, atunci când zonele litorale sunt foarte aglomerate și temperaturile sunt foarte ridicate.
Pornind de la anunțul făcut de autorități în legătură cu prezența bacteriei E-Coli la malul mării, influencerul Lucian Mîndruță a lansat o nouă isterie colectivă, afirmând că în apa mării ne scăldăm de foarte mult timp în dejecții. „Apropos de bacteriile fecale găsite în apa de la Eforie Nord. Și comentariile că oamenii și-ar face nevoile în apă. Mi-e greu să cred că cineva poate face așa ceva. Și oricum cred că o altă întrebare trebuie pusă: E cineva curios să afle unde se duc conductele cu apa de la toaletă din stațiuni? Că doar nu se întorc în Dobrogea, nu? Cu atâta mare la îndemână… Și cât de mult e apa asta… sa zicem … procesată? N-am găsit nicăieri o informație legată de asta. Cred că e mai secretă decât dispunerea bazelor militare…! Eu știu de o singură conductă de genul ăsta. Unde iese în mare, care e direcția curentului și care e cea mai apropiată plajă. Dar nu vreau să stric concediul nimănui!” - a scris, pe pagina lui de Facebook, influencerul.
Doar că informația există, e la un click distanță și o putea afla oricine, doar căutând răspunsurile. Am avut curiozitatea să aflăm chiar de la compania de apă și canalizare de la Constanța unde se duce apa uzată, mai ales după ce a început să circule în spațiul public noua legendă a țevilor care aruncă în mare urină și fecale, lansată de Lucian Mîndruță.
De ce ar fi imposibilă deversarea dejecțiilor
Compania de apă și canalizare RAJA SA a explicat, pentru Jurnalul, cum se face epurarea apei și de ce ar fi imposibil să existe deversări în mare, mai ales în anul 2023. „Nu există deversări necontrolate de ape uzate din sistemele de canalizare. Toate sistemele centralizate de preluare a apelor uzate operate de compania noastră deversează apele menajere colectate în stații de epurare moderne. În condițiile în care dezvoltarea urbanistică a condus la nevoia creșterii capacității de preluare și tratare a apelor uzate menajere, RAJA S.A. a pus întotdeauna accent pe o dezvoltare durabilă și integrată privind colectarea și epurarea apelor reziduale urbane respectând dispozițiile Directivei UE care are drept scop protejarea mediului”, explică reprezentanții companiei de la Constanța.
Nici cei care nu sunt conectați la rețeaua de canalizare nu sunt dispuși să-și polueze zona în care locuiesc sau în care le vin turiștii. Deversările, dacă ar fi făcute de câteva astfel de persoane, ar fi depistate imediat de autorități, dar mai întâi de toate, nu și-ar transforma nimeni casa, pensiunea sau hotelul în hazna, la malul mării.
Cele mai multe toalete publice de pe plaje au fost dotate cu fose ecologice, pentru a se reduce cheltuielile cu vidanjarea, iar posibilitatea de a se deversa dejecțiile în mare nu există, pentru că nu ar autoriza nimeni amplasarea unei astfel de conducte și, dacă totuși ar exista, s-ar găsi imediat (chiar și după miros) și s-ar elimina.
Comuniștii aveau grijă de turiștii străini
Exista o rețea foarte bună de canalizare pe litoral și înainte de 1990, mai ales datorită nevoii statului român de a aduce turiști străini în țară. Litoralul era considerat obiectiv strategic și zona principală pentru „export de turism” - pentru că asta presupune noțiunea de „incoming”. După 1990 s-au făcut și mai multe investiții, iar intrarea României în Uniunea Europeană a eliminat orice posibilitate de a se folosi un sistem de evacuare a dejecțiilor în mare.
Compania de apă și canalizare de la Constanța a extins rețelele de canalizare, s-au construit stații de epurare noi, cu tehnologii de ultimă generație, iar cele vechi au fost reabilitate și retehnologizate. Sunt și foarte mulți bani europeni absorbiți de RAJA SA, în ultimii 10 ani, pentru modernizări - peste 1,2 miliarde de euro, prin programele LSIF, MUDP, ISPA, POS și POIM. Toată documentația există, în transparență, astfel încât poate fi verificată de oricine.
Stațiile de epurare se modernizează periodic
„La ora actuală, RAJA SA are în derulare cel mai mare proiect cu finanțare europeană pe parte de infrastructură apă și canalizare – programul Operațional Infrastructură Mare cu o valoare de 686,85 milioane euro. Scopul proiectului este de a contribui la îndeplinirea obiectivelor Axei Prioritare 3 - Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiții de management eficient al resurselor, Obiectiv specific ( OS3.2 ) - Creșterea nivelului de colectare și epurare a apelor uzate urbane, precum și a gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populației prin derularea unor investiții specifice în domeniul apei potabile și a apei uzate pentru 92 de localități din 7 județe”, mai explică reprezentanții companiei.
Lucrările se fac pentru județele Constanța, Ialomița, Călărași, Dâmbovița, Brașov, Ilfov și Bacău. O mare parte a proiectelor RAJA SA vizează conformarea la cerințele de mediu prin reabilitarea și extinderea sistemelor de canalizare și tratare a apelor uzate. „Compania noastră are în funcțiune 17 stații de epurare, toate modernizate cu fonduri europene, din care 4 deservesc zona litoralului. Toate aceste obiective sunt cele mai moderne de la nivel național, la toate existând planuri stricte de monitorizare a apelor epurate deversate, monitorizare ce se realizează de către Direcția Apelor Dobrogea-Litoral prin prelevare de probe ce sunt analizate în laboratoarele proprii”, explică RAJA SA.
Verificări permanente, mai ales vara
Pe lângă verificările periodice pe care le fac autoritățile din acest domeniu, la fiecare stație de epurare se fac zilnic analize și de către compania RAJA SA, astfel încât există o monitorizare dublă permanentă și strictă a tuturor indicatorilor apelor epurate. Iar conductele de refulare se află pozate la distanță de 2 - 4 km în largul Mării Negre, la izobata de cel puțin -15m, departe de zonele de îmbăiere monitorizate de DSP. Dar acolo nu sunt dejecții. În mare ajunge apă, dar nu poluată, ci epurată, mai explică reprezentanții companiei. „Toate stațiile de epurare funcționează cu cele mai noi tehnologii de îndepărtare a poluanților, inclusiv tratare terțiară și cu ultraviolete. Astfel, apele deversate sunt sigure și cu indicatori mult mai buni decât cele din emisar”, explică reprezentanții RAJA SA.