x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Istoria crimelor pasionale - 1 Mai sangeros

Istoria crimelor pasionale - 1 Mai sangeros

de Traian Tandin    |    04 Noi 2006   •   00:00
Istoria crimelor pasionale - 1 Mai sangeros

In vremurile trecute, ziua de 1 Mai - Ziua internationala a celor care muncesc - era sarbatorita si in Romania cu fast, drapele si manifestatii. Dupa manifestatie, multi obisnuiau sa iasa la iarba verde, unde consumau fripturi, mici si bere.

Tot asa s-a intamplat si in ziua de 1 Mai 1967 in Sibiu, cand localnicii au luat cu asalt racoroasa padure Dumbrava de la marginea orasului. Acest loc le mai oferea vizitatorilor un muzeu al taranului ardelean, o gradina zoologica cu multe animale exotice si o plimbare cu barca pe lac.

Un cadavru pe alee

Toata ziua pana seara tarziu padurea Dumbrava a fost asaltata de sibieni cu familiile lor. A doua zi (2 mai) dimineata, pe Aleea Privighetorilor din apropierea gradinii zoologice s-a gasit cadavrul lui Dan Calarasu, in varsta de 28 ani, din Sibiu.

Victima a fost gasita cu fata in jos, prezentand pe spate patru taieturi de cutit in profunzime. Pe partea din fata prezenta o taietura de cutit la nivelul coastelor 5-6 care a sectionat aproape pe jumatate inima.

In regiunea occipitala stanga prezenta mai multe rani grupate in forma de potcoava produse prin lovitura cu o sticla. De asemenea, prezenta tumefierea buzei inferioare si mobilitatea mai multor dinti. Victima avea o alcoolemie in sange de 2 g la mie, iar grupa sanguina AB IV.

In buzunarele hainei victimei s-au gasit buletinul de identitate, o batista, un pieptene, un pachet de tigari "Litoral" consumat pe jumatate, o cutie de chibrituri, cheile locuintei si suma de 175 de lei. Din nefericire, in afara de balta de sange de sub cadavru, la locul faptei nu au fost descoperite nici un fel de urme. Solutionarea acestui caz dificil a fost incredintata capitanului Ion Stefanut din cadrul Serviciului Judiciar al Directiei Militiei Regiunii Sibiu.

Ipoteze

Analizand sumarele date ale cazului, ofiterul a exclus din start ipoteza jafului, apreciind ca in speta este vorba despre o crima comisa din razbunare sau un omor spontan intervenit in urma unei altercatii pe fondul consumului excesiv de bauturi alcoolice. Despre Dan Calarasu a aflat ca nu era casatorit si lucra ca electrician la Intreprinderea "Balanta" Sibiu. Locuia intr-o camera inchiriata si era un barbat pasnic. Nu prea era vazut in compania femeilor. Anturajul sau era format din colegi de serviciu cu care zabovea pe la carciumi ore intregi.

Investigatiile efectuate in padurea Dumbrava nu au condus la obtinerea de date privind unele conflicte, scandaluri si batai care sa fi avut loc acolo in ziua de 1 Mai 1967.

Dupa-amiaza, victima s-a intalnit la Dumbrava, la bere, cu trei dintre colegii sai de serviciu: Victor Pandele, Stan Ciocoiu si Laurean Dinca, ultimul fiind cu sotia Carmen. Acolo au mancat cate o friptura si au dat-o pe bere dupa ce inainte mai consumasera si ceva tarie. Spre seara, Carmen, care era insarcinata, a avut pofta si de cativa mici. Dan Calarasu, care era bine crescut si amabil, s-a oferit imediat si i-a adus patru mici pe care i-a platit el. De fapt, victima si sotii Dinca se aflau in relatii foarte bune, acestia invitandu-l de mai multe ori la ei acasa cu ocazia unor aniversari. Dupa un timp, grupul s-a destramat. Primii care au plecat acasa au fost Pandele si Ciocoiu. La un timp i-au urmat si Laurean Dinca cu sotia, victima ramanand in compania unor cunoscuti de la o masa vecina. Aceasta era starea de fapt rezultata din declaratiile celor din grup, fara a se putea identifica in compania caror persoane ramasese Dan Calarasu ca sa mai consume alcool.

Dosar cu A.N.

Oricat s-a straduit capitanul Stefanut sa afle din investigatii cine erau barbatii de la masa la care ramasese victima, totul a fost in zadar. Acolo se vehiculase multa lume, de fapt fusese un vacarm.

Cauza a fost inregistrata in evidenta dosarelor cu autori necunoscuti, evidenta care reprezinta o pata neagra pe obrazul politistilor. Cum se putea obisnui cu un rateu in munca sa de judiciarist, ofiterul a reluat audierea grupului de prieteni ai victimei din seara crimei. Numai ca trecusera doi ani de atunci. Luminita de la capatul tunelului

Victor Pandele i-a declarat capitanului ca atat el, cat si Stan Ciocoiu nu se mai afla in relatii de amicitie cu Laurean Dinca. Motivul? Pentru ca acesta era un tip foarte gelos. Dupa ce ii invitase la el acasa, la niste sindrofii, aflasera ca dupa ce se imbatase isi batuse nevasta la sange pe motiv ca se culca cu colegii lui. La fel patise Carmen si din cauza lui Dan Calarasu, care si el evita sa le mai faca vreo vizita sotilor Dinca. Dupa cum aflase Pandele, Laurean Dinca continuase sa-si bata nevasta, din aceeasi boala de gelozie, si dupa ce nascuse copilul.

Acest amanunt parea sa aduca un licar de lumina in bezna care invaluise pana atunci misterul mortii lui Dan Calarasu. Ofiterul facu unele investigatii in jurul lui Laurean Dinca si afla ca de patru luni se afla in divort cu sotia. De fapt, Carmen introdusese actiune de divort si se refugiase cu copilul la parintii ei din Cisnadie, nemaidorind sa auda vreodata de sotul ei.

Schimbarea

Capitanul Ion Stefanut se deplasa imediat la Cisnadie pentru a avea o discutie cu Carmen. Femeia slabise mult, iar la ochi avea cearcane. Ea a povestit ca nu mai putuse suporta bataile lui Laurean, care venea acasa tot timpul beat si ii imputa ca ramasese gravida cu colegii lui.
- L-a banuit si pe Dan Calarasu?, a intrebat-o judiciaristul.
- Da, si mi-a zis ca a avut dovada in seara de 1 Mai 1967, la Dumbrava, cand l-a omorat.
Ofiterul ramase stupefiat. Intreba cu glasul intretaiat:
- Ce dovada?
- Ca m-a servit cu patru mici pe care i-a cumparat el.
- Cum s-a intamplat mai departe?
- Pandele si Ciocoiu au plecat primii de la masa ca se imbatasera si abia se mai puteau tine pe picioare. Noi am mai ramas, pentru ca Laurean mai voia doua sticle de bere. A baut numai una, iar pe cealalta a pus-o in sacosa, zicand ca o s-o bea acasa. De unde sa stiu eu ce intentie avea cu ea. Apoi am plecat toti trei, cu gandul sa ajungem la capatul liniei de tramvai. Cand am ajuns pe Aleea Privighetorilor, in apropierea gradinii zoologice, unde era mai intuneric, Laurean a scos sticla de bere si, prin surprindere, l-a lovit pe Calarasu cu ea in cap si peste gura. Bietul om si-a acoperit fata de durere, dar Laurean a scos briceagul si l-a macelarit si prin fata, si prin spate. M-a smucit apoi de mana si am plecat, amenintandu-ma ca daca am sa suflu ceva, ma va omori si pe mine ca pe amant.
- Ce bestie!, nu se putu abtine ofiterul.
- Si e in stare sa ma omoare si acum, daca afla, incepu sa tremure femeia. Nu stiti ce fiara zace-n el...
- De ce n-ai declarat totul de la inceput?
- Din aceeasi cauza: de frica mortii! Si tot el m-a obligat sa declar ca noi am plecat si l-am lasat pe Dan Calarasu la alta masa cu alti cunoscuti. Nu stiti prin ce-am trecut. Nu va puteti imagina... Tot timpul m-am gandit la clipa asta, cand trebuie sa spun adevarul in legatura cu moartea lui Dan Calarasu.
- Acum nu trebuie sa-ti mai fie frica, o mangaie capitanul. Avem noi ac de cojocul lui, desi o sa fie cam dificil sa-i probam crima, pentru ca sunt sigur ca nu va recunoaste nimic.
- N-o sa recunoasca, asta va asigur, iar eu m-am gandit la asta chiar in seara crimei.
- Ai luat vreo masura de precautie?, intui judiciaristul.
- Dupa crima, m-a amenintat pe drum ca, daca o sa spun ceva, ma va trage dupa el in calitate de complice.
- Nu-i prost.
- Nu este si eu m-am speriat foarte tare, gandindu-ma cum sa-mi apar pielea, la o adica. Haina lui si in special camasa fiind murdare de pete de sange, cum am ajuns acasa m-a pus imediat sa i le spal. Apoi, s-a intins putin pe pat si a adormit bustean. Atunci mi-a venit ideea si am pastrat camasa, pe care am ascuns-o. A doua zi, cand era mahmur, m-a intrebat daca a iesit sangele la spalat. I-am spus ca da si i-am dat alta camasa curata, ca avea mai multe la fel.
- Unde este camasa?, nu mai avu rabdare ofiterul.
- Este aici, la mama, unde am venit si am ascuns-o.
- Bravo!, o felicita judiciaristul si o saruta. Esti o femeie desteapta...
- Am facut si eu un an de scoala tehnica sanitara si stiam ca sangele impregnat pe imbracaminte nu dispare in timp.
- Asa este, primi confirmarea.

Descoperirea criminalului

Camasa lui Laurean Dinca plina de pete de sange pe piept a fost dusa personal de ofiter la Institutul Medico-Legal "Mina Minovici" din Bucuresti pentru a fi expertizata. In urma interventiilor facute pe langa profesorul universitar Moise Terbancea, seful institutului, expertiza a fost realizata in regim de urgenta. Dupa cateva ore, glasul sangelui se facuse auzit: sange uman, grupa sanguina AB IV. Laurean Dinca este adus la ancheta, in birou fiind sotia sa, iar pe masa camasa purtata de el in ziua crimei. Langa camasa se afla un buletin de analiza serologica. Ucigasul parea ca electrocutat.
- Ce grupa sanguina ai?, il intreba capitanul Stefanut.
- O.I, raspunse Dinca pierdut.
- Daca si Dan Calarasu avea aceeasi grupa ca tine, mai aveai o sansa, dar glasul sangelui se impotriveste: el avea AB IV!, si-i intinse buletinul de analiza.
×