Primul domnitor al Romaniei. Sub domnia lui Cuza, Romania a inceput sa progreseze, iar el a fost motorul acestui progres. Despre domnitorul Unirii s-au pastrat documente istorice, dar si carti de anecdote.
Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Romaniei. Sub domnia lui, tara a inceput sa progreseze, iar el a fost motorul acestui progres. Despre domnitorul Unirii s-au pastrat documente istorice, dar si carti de anecdote. Sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza s-au pus bazele dezvoltarii moderne a natiunii romane din punct de vedere economic, social, politic si cultural. Cuza a fost primul domnitor al Principatelor Unite (1859-1862) si al statului national Romania (1862-1866). Domnitorul a participat la miscarea revolutionara de la 1848 din Moldova, iar dupa aceea, la miscarea pentru Unirea Principatelor. La 5 ianuarie 1859 a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie si al Tarii Romanesti, infaptuindu-se astfel unirea celor doua tari. Devenind domnitor, Cuza a obtinut, prin demersurile sale, recunoasterea unirii din partea marilor puteri. Oamenii nu l-au uitat. S-au pastrat documente istorice, dar si "glume" despre domnitor. DE RASUâ PLANSUâ. In cartea lui D. Teleor, "Anecdote din viata lui Cuza-Voda", sunt scrise texte ce explica poate viata lui Cuza, felul lui de a fi. In volum se spune: "Cuza Voda avea obiceiul dâa esi foarte des ziua si chiar noaptea deghizat cum i se parea mai bine, si se plimba prin oras singur sau cu vrâun prieten deghizat si el. De multe ori intra in carciumi si bea cu oamenii de rand, cerand cu inzistenta sa i se dea vinul cu ocaua lui Cuza. Intrâo zi, trecand pe langa o santinela, se opreste pe loc si-i zice soldatului, care manca o ridichie cu paine: «Ma cunosti leat?/ Nu, domnule./ Sunt si eu in armata./ Ne-i fi bucatar?/ Nu, mai mare./ N-ei fi caprar?/ Nu, mai mare./ N-ei fi sergent?/ Mai mare./ N-ei fi sublocotenent?/ Sunt mai mare!/ N-ei fi capitan?/ Mai sus ceva./ Maior?/ Mai mare./ Colonel?/ Si mai mare./ Ghenaral?/ Si mai mare, baiete./ Aoleo, n-ei fi Voda-Cuza?/ Chiar el./ Te rog, daca e asa, sa-mi tii painea si ridichea ca sa-ti prezint arma»". Vreti sa stiti cum se facea uneori politica? Va mai spunem o anecdota! Cica "pe la 1853, Mihail Kogalniceanu staruia pe langa Voda-Cuza ca sa faca ministru si pe generalul Tell, care, se stie, avea o tremuratura continua a capului. Cuza ii fagaduia mereu lui Kogalniceanu, dar nu se tinea de vorba. Imbulzit de rugaminti, Cuza, ca sa scape, ii spuse lui Kogalniceanu:Citește pe Antena3.ro
- Lasa-ma, Maria Ta, am ametit.
- Dâta ai zguduit capul doua minute sâai ametit, si vrei sa fac ministru pe Tell, care misca din cap de treizeci de ani! Slabeste-ma, te rog!»"
O DOAMNA. Elena Cuza, sotia domnitorului |
Pa la 63 am vazut pa Cuzea-n Lixandria. Era domn bun. Umbla pa jos si vorbea cu tot negustorii si la tarani a spus ca ne da delimitare.
"Alexandru Ioan Cuza, Fostul Domnitor al Romaniei,
Acest nume este scump si nepieritor pentru Romania, caci el este numele Barbatului care dupa un cursu de sute de ani, avu frumoasa ursita reservata pentru Dansul de a Uni doue tari surori: Moldova si Valahia, ce traiau despartite, si a pune pe tronulu loru ua singura coroana ce purta Elu: Alecsandru Ioan I-iu. Fie-i numele eternu! Fie-i terina usora!
Cu numele acestui Domnitor resare Unirea terilor romane.
Cu numele acestui Domnitor tot teranul devine moscenu.
Cu numele acestui Domnitor disparu nelucirile privilegiuirilor.
Cu numele acestui Domnitor, Romania e imbracata in manta demnitara a Staturilor." ACTIUNE LA ARHIVE. La sediul Arhivelor Nationale din Bulevardul Elisabeta 49 se desfasoara astazi, de la ora 10:30, o lectie deschisa in cadrul careia elevilor de clasa a X-a de la Colegiul National "Spiru Haret" le sunt prezentate principalele documente referitoare la Unirea Principatelor. Elevii vor fi stimulati sa se aplece asupra documentelor din epoca lui Al.I. Cuza si sa dezbata importanta domniei lui Cuza pentru evolutia ulterioara a statului roman modern. Arhivele Nationale intentioneaza sa continue acest tip de intalniri cu tanara generatie, in beneficiul unui numar cat mai mare de elevi din scolile bucurestene, in cadrul unui ciclu de actiuni culturale cu titlul "Arhivele si publicul tanar".
| ||
Noi, Alessandru Ion I, conform Dorintei natiunei intregi si angajamentului ce-am luat la suirea mea pe tron, Depuiu astazi 11/23 Februarie 1866 karma guvernului in mana unei locotenente Domneasca si ministrului alesu de poporu. Alexandru Ion" |
FAPTE ISTORICE
| ||
|