x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Izvoarele legendelor

Izvoarele legendelor

de Daniela Cârlea Şontică    |    01 Aug 2006   •   00:00
Izvoarele legendelor

Nu se stie sigur daca biserica s-a nascut din visul unui cioban sau dupa minunea traita de un calugar. Manastirea Dintr-un Lemn, din Francesti-Valcea, inchinata Maicii Domnului, a fost facuta din lemnul unui singur stejar.

Vine lumea la Dintr-un lemn. Era duminica dimineata cand am ajuns noi, si biserica mare era plina. Curtea, la fel. Slujba poti s-o asculti de afara, vocile serafice ale maicutelor se aud pana mai departe, ajutate de tehnica. Icoana Maicii Domnului cea facatoare de minuni iti urmareste tacuta miscarile in orice colt al bisericii te-ai afla, asa ca poti sa fii sigur ca te are in vedere si pe tine. Se stie despre aceasta icoana vestita ca a fost gasita intr-un mare stejar in urma cu sute de ani. Tot icoana a fost semnul ca aici trebuie ridicat loc de inchinaciune si de cinstire a Maicii Domnului.

LEGENDE. Prima mentiune despre Manastirea Dintr-un Lemn se gaseste la Paul de Alep, insotitorul Patriarhului Macarie al Constantinopolului in calatoriile sale prin Tarile Romane, intre 1653 si 1658. Paul de Alep scrie ca un calugar a gasit o icoana intr-o scorbura de stejar secular. Iar un glas i-ar fi spus: "Dorinta mea este ca tu sa zidesti pentru mine o manastire din acest copac". Pustnicul a ridicat astfel o biserica din acel stejar. Pe de alta parte, Mitropolitul Neofit scria la 1745: "Un cioban cu numele Radu, in vremea lui Alexandru Voda (1568-1577), a visat icoana Maicii Domnului, despre care aminteste Paul de Alep, si, taind stejarul in care a gasit icoana, a facut din lemnul lui o bisericuta, numita din aceasta pricina Dintr-un Lemn". Iar traditia bisericeasca dezvaluie faptul ca istoria acestei manastiri nu are nici o legatura cu faimoasa nuvela a lui Alexandru Odobescu "Doamna Chiajna". Autorul a pus legenda Manastirii Dintr-un Lemn in legatura cu luptele pentru domnie dintre boierii olteni si urmasii lui Mircea Ciobanul. Chiar daca circula mai multe variante in legatura cu ridicarea Manastirii Dintr-un Lmen, un lucru este insa cert: existenta stejarilor seculari in aceste locuri, precum si a icoanei Maicii Domnului.

LEMNUL. Bisericuta construita cu mestesug din lemnul unui singur stejar este bijuteria intregului ansamblu manastiresc cu numele Dintr-un Lemn, atractia pelerinilor si turistilor. Se spune ca inclusiv cuiele bisericutei sunt din lemn. Ca sa ajungi la ea, treci pe sub arcada maiestuoasa de la intrare. Dupa ce in treacat admiri ancora de vapor si elicea de avion si afli ca soldatii din Aviatie si Marina isi au aici locas de rugaciune. S-au atasat de acest loc sfant dupa ce au devenit si ei ctitori prin ajutorul material substantial oferit la restaurarea bisericii. Maica Domnului este ocrotitoarea lor.

PARERI. Pastrata cu multa veneratie in biserica de zid a manastirii, icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului este cel mai de pret obiect istoric si de arta de aici. Inalta de 1,50 m, lata de 1,10 m, aceasta icoana a suscitat interesul multor istorici si oameni de arta. In 1929, Andrei Grabar de la Universitatea de la Strasbourg, cercetand icoana, a ajuns la concluzia ca este pictata in secolul al IV-lea la Manastirea Theotokos din Grecia, dupa un model al Sfantului Apostol Luca. Profesorul I.D. Stefanescu afirma ca icoana a fost zugravita in secolul al XVII-lea. Alti specialisti, printre care A. M. Muzicescu, spun ca icoana a fost lucrata inainte de 1453, la Constantinopol sau la Muntele Athos.

Se crede, de asemenea, ca icoana ar fi putut fi adusa de vreun calugar grec in Tarile Romane sau de alt credincios de-al locului care ar fi vizitat locurile acelea. Biserica de piatra a fost construita de Matei Basarab la 1640, desi alte documente il prezinta pe Preda Brancoveanu drept ctitor. Este posibil ca amandoi sa fie ctitori, fiind si rude. De remarcat este si muzeul manastirii, in care se gasesc pretioase carti si obiecte de cult lucrate cu mare arta.

1640

anul construirii bisericii mari de la Manastirea Dintr-un Lemn. Bisericuta de lemn este si mai veche

UN BAN, O DORINTA
ATRACTIE. Bisericuta din stejarul secular
Dupa retezare, dintr-unul din stejarii seculari a ramas trunchiul cam de un metru inaltime. Cautatorii de dorinte superstitios indeplinite isi indeasa norocul in carnea stejarului, cu ajutorul unor pietre. Banii vechi, de 500 si de 1.000 de lei, abia mai fac loc in lemn altora noi. "Rugatorii" inscriu fara voie un desen ciudat in blatul secular, grafica ce nu s-a terminat inca. Vor mai veni si altii sa puna un ban contra o dorinta. Stejarul batran nu mai are lacrimi sa planga, iar maicutele sunt impreuna suferitoare cu el. De ce pun oamenii bani in trunchiul de stejar secular din curtea manastirii? "Asa ii indeamna spiritul de turma. Altceva ce poti sa spui? Nici macar nu este o traditie, doar de cativa ani se intampla acest lucru", spune o maicuta de la Manastirea Dintr-un Lemn. Mai trist este ca au inceput sa infiga bani chiar si in lemnul bisericii vechi. Superstitia are, se pare, pentru unii valoare mai mare decat un monument istoric de peste trei sute de ani.
×