x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Jaf armat, dar fără pericol social, în „nordul sălbatic” al României 

Jaf armat, dar fără pericol social, în „nordul sălbatic” al României 

de Carmina Pricopie    |    29 Mai 2023   •   08:00
Jaf armat, dar fără pericol social, în „nordul sălbatic” al României 

Jaf armat ca-n filme, la Suceava! Șase indivizi mascaţi au jefuit un transport cu device-uri Apple. Bandiţii au furat telefoane, ceasuri şi căşti audio în valoare de 1,2 milioane de dolari.

 

Atacul a fost plănuit din timp, a fost la pont, iar tâlharii au folosit arme de foc, ţepuşe pentru blocarea maşinii şi o baliză GPS pentru monitorizarea transportului. După șase luni de la atac, anchetatorii au cerut arestarea a doi dintre suspecţi. Decizia instanţei a fost una şocantă: control judiciar.

  

15 noiembrie 2022. Era trecut bine de miezul nopţii. O dubă care venea încărcată cu device-uri Apple a căzut pradă bandiţilor în judeţul Suceava. Şoferul, un cetăţean ucrainean, a sunat la 112 să reclame că a fost jefuit de șase indivizi mascaţi, sub ameninţarea puştilor. Transportul era mare şi valoros: 20 de colete, în care erau telefoane de ultimă generaţie, căşti audio, ipad-uri, ceasuri smart, în valoare de peste două milioane de dolari. Marfa venea din Emiratele Arabe Unite, preluată de şofer de pe aeroportul din Budapesta şi trebuia să ajungă în Ucraina.

 

IGSU, victimă colaterală

 

Planul a fost bine pus la cale de bandiţi. Ştiau din timp în ce maşină vor fi transportate bunurile, ştiau exact traseul şi, ca să nu greşească, au folosit o baliză GPS pe care au montat-o în prealabil pe dubă, pentru a putea urmări marfa în timp real. Au asigurat locul de dinainte şi au montat pe şosea ţepuşe care să spargă cauciucurile maşinii-ţintă. Dovadă stau şi mărturiile unor angajaţi ai IGSU care au rămas cu maşina în pană pe traseul vizat, trecând cu foarte puţin timp înaintea transportului.

 

Piraţii de Suceava şi-au luat toate măsurile de precauţie pentru a nu fi prinşi. Însă o urmă ADN găsită în interiorul maşinii jefuite pare să-i fi dat de gol. Proba ADN a corespuns cu profilul unui individ din Suceava, „înmatriculat genetic” într-o bază de date europeană, pentru o condamnare primită în Marea Britanie. Aşa a devenit Valentin Juravle suspectul numărul 1, iar anchetatorii au început filajul.

 

„Poliția! Control!”

 

„Strigând cu voce tare «Poliţia! Control!» şi utilizând un obiect ce părea a fi un pistol pe care l-a îndreptat spre persoanele vătămate, le-a obligat să deschidă uşile autoutilitarei şi pulverizând spray iritant asupra acestora, sub ameninţarea verbală expresă, că vor fi împuşcate, le-a imobilizat şi a sustras fără drept mai multe bunuri, ex. telefoane mobile, căşti audio şi ceasuri, în număr de circa 700 bucăţi, în valoare totală de 5.527.345 lei sau 1.198.990 dolari SUA”, se arată într-un comunicat remis de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, care a cerut arestarea preventivă a lui Juravle.

 

Avocatul are încredere în mănuși

 

Regina probelor este însă contestată de avocat, care sugerează că urma ADN a fost plantată în maşina ucrainenilor.

„Toate declaraţiile martorilor, inclusiv ale părților vătămate, care au fost reaudiate de mai multe ori, de fiecare dată au susţinut că mai multe persoane mascate, îmbrăcate în negru şi cu mănuşi şi cu echipament militar neconvenţional le-au oprit în luna noiembrie. Apariţia acelei probe în autoturism lasă foarte multe semne de întrebare”, ne-a declarat Traian Andronachi, avocatul lui Juravle.

 

Valentin Juravle, spun anchetatorii, ar fi reuşit să fure 12 din cele 20 de colete. După șase luni de la jaf, procurorii au cerut arestarea preventivă a lui Juravle, dar şi a unui alt individ, acesta din urmă fiind acuzat că i-ar fi spionat pe anchetatorii care făceau investigaţii şi i-ar fi raportat lui Juravle fiecare mişcare. Judecătorii de la Tribunalul Suceava au decis ca cei doi indivizi sa rămână cu control judiciar cu interdicția de a părăsi ţara. Procurorii au atacat decizia judecătorilor.

×
Subiecte în articol: jaf armat suceava mascati device uri apple