x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Jaf din banul public la Primaria Buzau

Jaf din banul public la Primaria Buzau

18 Mar 2004   •   00:00

Primaria Buzau, pastorita de edilul Constantin Boscodeala (foto), e vaca de muls a clientilor politici. Curtea de Conturi a descoperit ca vistieria orasului a fost jumulita cu 11 miliarde de lei.

Intr-un control la Primaria Buzau, inspectorii Curtii de Conturi au descoperit ca bugetul local a fost prejudiciat cu 11 miliarde de lei. Responsabili pentru aceasta gaura au fost gasiti primarul Constantin Boscodeala, viceprimarul Neculai Franculescu si cativa sefi de servicii.
CLAUDIU TARZIU
MIHAI MUNTEANU

Pe rolul instantelor de judecata de la Tribunalul Buzau se afla un proces care a declansat un conflict intre autoritatile locale. Primarul si viceprimarul orasului sunt chemati la bara pentru a da socoteala de cheltuirea frauduloasa a 11 miliarde de lei din banii contribuabililor. Lor li s-a pus sechestru deja pe averi.

Metodele folosite pentru faultarea bugetului local se inscriu in seria clasica a "ingineriilor financiare" cu care baronii locali PSD ne-au obisnuit in ultimii ani.

Primarul Boscodeala a aprobat plata unor sporuri salariale si prime pentru angajatii institutiei, neprevazute de nici un act normativ. Pe de alta parte, a platit fara sa clipeasca lucrari neexecutate, dar care apar doar pe hartie, pretinse de firmele clientelei politice. La fel a procedat si in cazul platilor aberante pentru materiale facturate de aceste sereleuri si niciodata folosite.

Vila contra tepe pe bani publici

Camera de Conturi a descoperit ca Primaria Buzau a platit in plus firmei Concas SA aproape 90 de milioane de lei pentru demontarea instalatiilor de incalzire existente la Colegiul Economic din oras. Amintim ca firma Concas este patronata de Ionel Gagu, membru de vaza al filialei judetene a PSD, proaspat beneficiar de fonduri SAPARD. De fapt, Concas a pus mana pe lucrari publice de reabilitare a trei licee buzoiene, iar banii necesari provin din bugetul Consiliului Judetean Buzau. Din verificarea situatiilor de lucrari, care a stat la baza platilor facute de Primaria Buzau, inspectorii Camerei de Conturi au constatat ca valorile de decontare a situatiei de plata au fost actualizate gresit in raport cu devizul initial. Mai pe sleau, costurile au fost supraevaluate, iar constructorul a primit mai multi bani decat i se cuveneau. Cu alte cuvinte, magnatul local Gagu a cerut mai multi bani, iar colegul sau de partid Constantin Boscodeala a semnat devizul intocmai ca primarul. Drept urmare, Primaria Buzau este somata sa recupereze paguba. Boscodeala n-a fost tocmai nepriceput in aceasta chestiune, ci mai degraba animat de un interes bine conturat. In perioada la care ne referim, Concas i-a ridicat primarului in centrul Buzaului o mandrete de vila. Desi a recunoscut ca firma Concas a lucrat la casa sa, primarul a negat ca a facut vreun favor societatii.

In Buzau cazi cu liftul pe bani multi

O alta afacere dubioasa girata de primarul Buzaului a fost perfectata cu firma Electric Lift SRL Buzau, care a pretins ca e specializata in montarea ascensoarelor. Desi firma nu indeplinea cerintele minime legale pentru asigurarea functionarii in siguranta a lifturilor, a fost preferata de primarie pentru a pune ascensoare la un numar de blocuri, pentru ca a cerut pretul cel mai mic. Pozand intr-un bun administrator al banului public, primarului Boscodeala i s-a parut mai potrivit ca buzoianul sa dea bani mai putini chiar daca risca sa pice cu liftul. In plus, nu au fost respectate prevederile legale in ceea ce priveste modul de incheiere a contractului pentru montarea lifturilor. Mai precis, documentul nu contine clauze asiguratorii pentru primarie legate de garantarea executiei lucrarilor in termenul de timp stabilit. Dar cel mai important este faptul ca si in acest caz Compartimentul de Investitii al primariei a aprobat fara rezerve o supraevaluare flagranta a lucrarilor. Este vorba de o paguba de peste 121 de milioane de lei, pentru care trebuie sa raspunda acelasi primar Boscodeala, cot la cot cu viceprimarul Neculai Franculescu.

Afaceri intre primarie si firma sa

Urmatorul matrapazlac gasit de Curtea de Conturi in ograda primarului Boscodeala arata din doua una: fie acesta a gestionat fara cap banii buzoienilor, fie a avut ceva de castigat de pe urma naivitatii pe care a mimat-o. Edilul orasului s-a aruncat intr-o cheltuiala absurda a aproape o jumatate de miliard de lei pentru asa-zisa amenajare a unui adapost al cainilor fara stapan. Controlul a relevat ca procedurile privind achizitiile publice au fost eludate in totalitate. Valoarea lucrarilor a depasit cu mult pragul de 2.000 de euro pana la care ar fi fost posibila efectuarea achizitiei publice fara licitatiei. Cu toate acestea, primaria a incredintat direct lucrarea firmei RER Ecologic Service SA Buzau. Mai mult, constructia adapostului nu a fost aprobata in programul de investitii al primariei de catre Consiliul local. Din valoarea totala a investitiei (437 de milioane de lei), inspectorii au constatat ca mai multe lucrari nu au fost efectuate, dar au fost platite de primarie. Diferentele achitate in plus insumeaza peste 94 de milioane de lei.

Preferinta primarului Boscodeala pentru RER Ecologic Service SA este evidenta, de vreme ce aceeasi firma a primit un contract gras pentru refacerea unor locuri de joaca, reabilitarea unor platforme de gunoi si confectionarea de garduri metalice. Pentru toate acestea, firma a incasat de la primarie sume mai mari decat cele legale cu peste 40 de milioane de lei.

Nici operatiunile de vidanjare nu au fost lasate pe seama altcuiva. Firma RER Ecologic Service SA, conform bunului sau obicei, a incasat si pentru asta 3 milioane de lei in plus.

Boscodeala este silit acum sa dea socoteala. El pretinde ca primaria nu are nici o legatura cu RER Ecologic Service. Totusi are: la firma cu pricina este actionar si Consiliul Local Buzau.

Integral SA umfla totul

Un adevarat tun a dat insa firma Integral SA din Buzau. In anul 2000, cand primar era acelasi Constantin Boscodeala, Integral SA a castigat doua licitatii importante: pentru restaurarea sediului primariei si pentru refacerea pieteibazar. Adjudecata la pretul de 16 miliarde de lei, lucrarea de la palatul administrativ a crescut subit in anul urmator la 38 de miliarde de lei. In conditiile in care s-a petrecut aceasta majorare se impunea o noua licitatie, care insa nu a mai avut loc. Metoda a fost aplicata si la bazar, unde costul initial de 7 miliarde s-a umflat ulterior pana la 12 miliarde de lei. Pe parcursul lucrarilor de la primarie, firma Integral a uzat de o sumedenie de tehnici de fraudare a banului public.

Intr-o prima faza, Integral a primit o pleasca de 244 de milioane de lei din partea primariei. Suma inseamna diferenta dintre costurile reale si cele umflate pentru consolidarea si restaurarea Palatului Comunal, adica a sediului primariei. Lucrarea a fost facuta in anii 2001-2002, iar Integral a intocmit devize lunare supraevaluand preturile. Este incredibil ca nici primarul Boscodeala, nici viceprimarul Franculescu, nici alti functionari de specialitate nu au sesizat ca Integral SA a reactualizat in mod eronat costurile.

La fel s-a procedat si in cazul in care firma a actualizat preturile lucrarilor interioare in primarie, insumate la aproape 600 de milioane de lei. Micul truc prin care s-a ciupit zdravan bugetul local este pe cat ieftin, pe atat de eficient. Calculul a fost facut luandu-se ca luna de referinta februarie 1999, pe cand tarifele inscrise in situatia de plati datau din decembrie 1999. Intre februarie si decembrie, evident, inflatia si-a spus cuvantul asupra preturilor. Reamintim ca in 1999 dolarul a crescut de la 11.800 la 17.800 de lei!

Artificii contabile pagubitoare

Integral SA s-a abonat la astfel de operatiuni. Pentru lucrarile exterioare desavarsite in intervalul 2000-2002 de catre aceasta firma, Primaria Buzau a mai plusat sume mari de bani fara a verifica si legalitatea actualizarii devizelor. Inspectorii au calculat ca inca 162 de milioane de lei din buzunarele contribuabililor au fost virate nejustificat in conturile patronilor Integral SA.


Loialitatea subordonatilor e scumpa

Pentru lucrarile interioare, in al doilea set de situatii de plata, Integral a tras o teapa asemanatoare de aproape 81 milioane de lei.

Dintr-un condei, sefii Integral au marit si pretul zugravelii fatadei primariei cu 60 milioane de lei, fara vreun temei legal. Tarifele pentru manopera prevazute in oferta initiala au fost "uitate". Deja, firma era obisnuita cu larghetea primarului Boscodeala, care a dispus achitarea sumelor in lipsa unei minime verificari a corectitudinii calculelor.

O alta inselaciune grosolana a Integral SA, asa cum reiese din raportul Camerei de Conturi, a fost facturarea unui numar mai mare de calorifere decat al celor montate in primarie. Daca in cazurile relatate mai sus putea incapea presupunerea ca autorii calculelor au gresit, aici este evident ca e vorba despre o "inginerie" dintre cele mai stravezii. Principalul gospodar al urbei, Boscodeala, nu a avut curiozitatea sa-si puna angajatii sa numere caloriferele. Mica smecherie a Integral SA a costat primaria cu 101 milioane de lei in plus. Suma la care se adauga o dobanda de 46 de milioane de lei.

Cheltuieli nejustificate

In acelasi an de gratie 2002, institutia peste care stapaneste Constantin Boscodeala si-a facut o retea informatizata de un miliard si jumatate de lei. Primarul a angajat investitia inainte de a obtine acordul consiliului local, pe care l-a pus astfel in fata faptului implinit. Obisnuit sa nu respecte bugetele aprobate de consilieri, chiar dupa ce i-a fost alocata o suma pentru achizitionarea de computere, primarul a cheltuit cu de la sine putere aproape 400 de milioane de lei mai mult. Fericita firma cu care a semnat contractul este Computer Service SRL Ploiesti. Foarte importat este ca pentru acest obiectiv, primarul Boscodeala nu a intocmit o nota de fundamentare prin care sa argumenteze necesitatea cumpararii aparaturii. Deci, pe langa faptul ca nu a fost aprobata de consiliul local, cheltuiala nici nu s-a justificat - dupa cum arata inspectorii Curtii de Conturi. Banii dati pe computere erau destinati altor investitii, care erau mai urgente si mai oportune.

O arenda uitata

O alta "neglijenta" a edilului-sef s-a manifestat si in cazul nerecuperarii debitelor pe care firma Suinprod SA Verguleasa le avea inregistrate in evidentele Primariei Buzau. In total, acestea se ridicau la 9,6 miliarde de lei. Dupa ce aceasta firma a fost lichidata, iar activele i-au fost vandute, institutia lui Boscodeala nu a recuperat din valoarea creantei peste 241 de milioane de lei. Inspectorii au constatat ca Serviciul economic al primariei a calculat in mod eronat debitele, dobanzile si penalitatile aferente sumei totale, umflandu-le.

Cam la fel s-a intamplat si in cazul contractului incheiat cu SC Inter Agrocom SRL pentru folosirea unui teren de 47 de hetare al Primariei Buzau. Ca un nabab pentru care banii nu conteaza, primarul Boscodeala nu a stabilit pretul arendei si nici nu a urmarit incasarea vreunui venit din aceasta afacere. Poate pentru ca nu a fost vorba despre o negustorie privata a sa. Camera de Conturi a calculat ca valoarea arendei, la pretul pietei, ar fi de aproape 12 milioane de lei.

Datorii neonorate

Boscodeala nu s-a aratat interesat nici de recuperarea debitelor restante rezultate din contractele de concesiune semnate cu SC Grup Prod Self SRL Buzau, SC Gelsor Net Work SA Bucuresti si SC General Construct SRL Buza u. Amintim ca aceasta din urma este firma lui Ionel Zaharia, consilier judetean din partea PSD si partener de afaceri cu Viorel Constantinescu, presedintele CJ Buzau. Bugetul primariei a fost vaduvit de 69 de milioane de lei plus dobanzile legale insumate la peste 46 de milioane de lei.

La pagubele inregistrate de primarie se mai adauga si cele determinate de neincasarea taxelor pe autorizatiile de constructii de la agentii economici. Acestia nu figureaza ca platitori de impozit pe cladiri, pentru noile imobile ridicate in buricul targului.

Sporuri psihiatrice

Ilara ar fi, daca nu ne-am gandi imediat la pretul platit de comunitatea locala, operatiunea de marire a lefurilor functionarilor primariei. Pentru ca legea prevede anumite limite, primarul Boscodeala a inventat pentru subordonatii sai o serie de sporuri care de care mai ciudate. Primarul si-a asigurat loialitatea angajatilor primariei. Pe langa obisnuitele prime de Pasti si de Craciun, functionarii primariei s-au trezit cadorisiti din bani publici cu "prime de reprezentare pentru tinuta", echivalente cu salariul de baza al lunii anterioare. Aceasta recompensare este valabila, din perspectiva legii, doar in cazul salariatilor obligati sa poarte uniforma, iar la primarie nu e cazul. In plus, cu generozitate de baron local, Boscodeala a inceput sa imparta si inexplicabilele "sporuri de fidelitate". Ce ne-a starnit insa rasul au fost asa-numitele "sporuri de incordare psihica". Nu ne-am dumirit inca daca functionarii primariei au fost stresati de ingineriile financiare patronate de seful lor, dar stim ca aceste sporuri sunt ilegale. Potrivit Legii functionarilor publici, administratia si sindicatele nu pot negocia conditii care sa duca la majorarea veniturilor salariatilor, ci numai conditiile de munca. Una peste alta, aceste prime si sporuri scoase din burta au prejudiciat bugetul local cu aproximativ 9 miliarde de lei. Primarul a dormit linistit, contribuabilul a platit.


Primarul bagatelizeaza raportul

Primarul Constantin Boscodeala ne-a declarat ca nu este de acord cu concluziile raportului Camerei de Conturi, pe care, de altfel, l-a contestat in instanta. "Din punctul meu de vedere, la ora actuala nu mai exista nici o problema dintre cele sesizate de Curtea de Conturi, cu exceptia lamuririi legalitatii salariilor pe care le-am acordat angajatilor primariei. Este vorba de justificarea a 8,8 miliarde de lei. Aceste venituri au fost negociate de mine cu sindicatul angajatilor si au fost prevazute in Contractul Colectiv de Munca. Parerea mea este ca inspectorii Curtii de Conturi s-au pripit cu raportul, ca sa aiba ce raporta", ne-a spus Boscodeala. Primarul sustine ca o parte din prejudiciu a fost deja recuperata.

Averile alesilor, sechestrate

Instanta a pus sub sechestru averile primarului Constantin Boscodeala si cea a viceprimarului Neculai Franculescu. Conform declaratiei de avere, Boscodeala detine un teren intravilan de 264 de metri patrati, un apartament situat pe unul dintre bulevardele principale din Buzau si o vila impesionanta ridicata in centrul orasului. Imobilul a fost construit de firma Concas, care a derulat o multime de contracte cu municipalitatea si care a beneficiat, de curand, si de halca masiva din fondurile SAPARD. Primarul mai are doua autoturisme marca Cielo si respectiv Espero. Viceprimarul Franculescu nu este mai prejos. El are un teren intravilan de 188,5 mp, un apartament si o vila, ambele in Buzau. Adevaratele piese de rezistenta ale lui Nicolae Franculescu sunt insa cele doua case de vacanta de la Navodari si Predeal.

Presiuni la Curtea de Conturi

Imediat ce a inceput procesul la Tribunalul Buzau privind ilegalitatile descoperite la primarie, asupra conducerii Camerei de Conturi Buzau s-au facut presiuni pe toate canalele. Mai intai, sefii institutiei au fost amenintati ca vor zbura din functii. Apoi, prefectul Vasile Ion, lider al judetenei PSD, a trecut la atacuri frontale prin conferinte de presa. El i-a numit pe inspectorii Camerei de Conturi "galme" si "incompetenti". In paralel, "Expresul Buzoian" a declansat o campanie de presa impotriva Camerei de Conturi. Cotidianul Expresul Buzoian este oficina locala a PSD si se afla in posesia lui Costica Lepadatu, dovedit traficant de alcool, la firma caruia a fost administrator Gheorghe Pana, nimeni altul decat presedintele Tribunalului Buzau.

×