x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Jafuri all inclusive

Jafuri all inclusive

de Iulia Barbu    |    28 Aug 2007   •   00:00
Jafuri all inclusive
Sursa foto: Emil Badea/

O vacanţă de căteva zile la vecinii bulgari se poate transforma in aventura vieţii tale. Trebuie să fii pregătit ca in cazul in care te trezeşti fără maşină să ai nervii tari şi buzunarul plin cu bani. După o cursă mai palpitantă decăt in filmele americane, iţi mai lipseşte un gram de noroc ca să treci graniţa cu Romănia fără datorii la statul bulgar.Â


Reţeta pentru un concediu "de vis" in Bulgaria este simplă. Iţi trebuie una bucată maşină străină cu care să tranzitezi ţara, bani serioşi in buzunar, răbdare şi tenacitate. Cu aceste calităţi şi bineinţeles cu ceva ghinion poţi fi sigur că vei avea şanse mari să te intorci pedestru.

Presa din Romănia a semnalat de-a lungul perioadelor estivale mai multe cazuri in care conaţionalii noştri s-au intors din concediile petrecute in Bulgaria fără maşini. De la autoturisme furate din parcările unor hoteluri, la maşini luate din faţa magazinelor şi pănă la poveşti cu recuperatori, toate se inscriu in categoria "aventuri pe Nisipurile de aur".


Andrei Popescu este medic in cadrul unui spital din Bucureşti. Acum un an, el a rămas fără Volkswagen-ul Passat care i-a fost furat din parcarea inchisă a unui hotel din Albena. In ciuda demersurilor făcute ca la carte, maşina furată nu a fost dată in urmărire prin Interpol. In aceste condiţii, autoturismul ar putea circula chiar la această oră prin Romănia, cu aceleaşi numere de inmatriculare. Mai mult decăt atăt, la un an după furt, autorităţile bulgare au anunţat că procesul pentru recuperarea maşinii s-a inchis cu autor necunoscut. Asta după ce, iniţial, il asiguraseră pe păgubit că, potrivit legislaţiei bulgare, procesul va rămăne deschis timp de zece ani.


FĂRĂ SURPRIZE. Imediat ce a constatat lipsa maşinii din parcarea hotelului, Popescu a sunat la poliţie. La faţa locului, oamenii legii nu au făcut decăt să constate dispariţia autoturismului fără a se obosi măcar să ridice nişte amprente. In disperare de cauză, medicul a sunat la Consulatul Romăniei din Sofia. Aici nimeni nu a părut surprins de păţania lui. "Poliţia a venit după trei ore. Prima lor grijă a fost să mă consoleze. Mi-au dat exemple că au existat alte cazuri şi mai dramatice, in care hoţii au atacat in plină stradă, la semafor, unde au pus cuţitul la găt unuia dintre membrii familiei cerănd eliberarea maşinii. Iar la Consulat prima intrebare a fost: «Ce maşină aţi avut? Volkswagen Passat… «Exact marca preferată. Sunteţi al doilea pe ziua de astăzi. De obicei sunt trei pe noapte»", a explicat medicul.


CĂMĂTARI, ŞI NU POLIŢIE. "Probabil că, dacă nu mergeam la Poliţie, aş fi avut şanse mai mari să o recuperez. Nu am făcut decăt să dau cu subsemnatul, fiind suspectat că mi-am văndut maşina şi că nu vreau să declar taxe vamale. După ce s-au convins că nu am nimic de-a face cu dispariţia maşinii, mi-au cerut ca odată ajuns in ţară să le trimit cartea maşinii. Am trimis-o prin fax, in speranţa că asta ii va ajuta in ancheta lor. Nu am primit insă vreo veste in acest sens. Eu am sperat chiar şi că hoţii o să mă contacteze. Am inţeles că de multe ori cer o taxă in schimbul maşinii. Nu s-a intămplat insă şi in cazul meu. Proprietarul hotelului mi-a zis că aşa se intămplă in Bulgaria. Mi-a povestit că lui i-au fost furate două maşini şi că le-a găsit după şase luni vandalizate intr-o comună. In parcarea hotelului de unde mi s-a furat autoturismul mai era şi o maşină cu număr de Macedonia. Din ziua in care a dispărut maşina mea, nu am mai văzut autoturismul cu pricina. Este posibil chiar ca hoţii să-mi fi scos maşina cu vaporul din Varna, şi apoi s-o fi dus in Macedonia", povesteşte Andrei.


COINCIDENŢE STRANII. Cu căteva ore inainte de furtul autoturismului, calculatorul de bord nu a mai răspuns comenzilor obişnuite. A fost pentru prima dată cănd acesta nu afişa datele tehnice complete. Medicul este convins că in acel moment i-a fost scanat cipul cheii, astfel incăt alarma maşinii nu a pornit in momentul in care a fost luată de hoţi. Mai mult decăt atăt, in seara furtului, paşaportul medicului a rămas la recepţia hotelului in ideea intocmirii actelor necesare şederii in Albena. Pe lăngă toate acestea, senzorii de mişcare din camera de hotel au fost activi chiar şi in perioada in care familia ocupa camera. Coincidenţele de mai sus l-au determinat pe Andrei să fie mai mult decăt susceptibil cu modul in care i s-a furat maşina.


HĂRTIA CĂTRE LIBERTATE. La Judecătoria din Balcic s-a repetat cam acelaşi scenariu de la poliţie. Medicul a dat o serie de declaraţii pănă cănd autorităţile s-au convins că nu şi-a văndut maşina. In sprijinul păgubitului, aceştia i-au dat o hărtie cu care să treacă vama spre Romănia. Documentul era, pare-se, dovada că maşina i-a fost furată şi că nu se fereşte de taxele vamale. In realitate, lucrurile au stat cu totul altfel. "La Balcic mi-au confirmat că numărul hoţilor de maşini prinşi tinde către zero. M-au asigurat insă că hăria pe care mi-au dat-o o să mă ajute să ies din Bulgaria fără alte probleme. Am luat un taxi şi am plecat spre graniţa bulgărească. După plecarea taxiului, am rămas cu un copil de cinci ani intr-un soare torid şi bagajele pe marginea drumului. Vameşul ne-a spus atunci că hărtia nu este bună şi că trebuie ştampilată la Sofia. Dar cu ce să mergi pănă la Sofia? Nu exista nici un taxi. Aveam senzaţia unui scenariu SF, nu aveam repere şi eram rupţi de civilizaţie. Un vameş a venit la mine şi mi-a spus: Vedeţi maşina aceea galbenă? Luaţi-o şi faceţi-vă treaba. Era un taxi la negru. Şoferul mi-a spus că sunt al doilea pe ziua respectivă, că se intămplă frecvent să ajute romăni care rămăneau in concediul din Bulgaria fără maşină. Cu acea maşină am reuşit să ajungem in cel mai apropiat oraş, de unde am luat ştampila mult dorită. In momentul in care am revenit in vamă, l-am căutat pe acelaşi vameş tocmai pentru a nu apărea alte surprize. Timp de două ore am scris diverse declaraţii. Acolo am povestit cum am rămas fără maşină şi ceream directorului Vămilor din Bulgaria să mă scutească de taxele vamale, intrucăt autoturismul meu a dispărut. Cu toate acestea, am plecat din Bulgaria cu o datorie de 2.700 de euro, trecută in paşaport. După un an mi-au trimis o notă prin care mă anunţau că am fost scutit de taxe. Despre maşina mea, nici o veste. Dacă voi mai fi nevoit să tranzitez vreodată Bulgaria, o voi face numai la 10.000 metri altitudine şi in nici un caz cu maşina", a povestit medicul.


Autoturismele dispărute, in creştere

Potrivit datelor furnizate de Poliţia de Frontieră, numărul maşinilor furate anul acesta a depăşit considerabil numărul autoturismelor din perioada estivală a anului trecut. In primele şase luni ale lui 2007, cifra maşinilor furate şi declarate se ridica la 73. In perioada estivală a anului trecut, numărul autoturismelor dispărute era de 31. Acestea provin din diferite ţări ale UE. Pe lista favoriţilor se găsesc italienii, aceştia figurănd cu 54 de autoturisme, urmaţi de nemţi, cu nouă autoturisme, şi de romăni cu cinci autoturisme. O creştere semnificativă s-a observat şi in privinţa tranzitului transfrontalier Romănia - Bulgaria. Prin punctele de trecere a frontierei de la graniţa cu Bulgaria au trecut cu 86 % mai multe autoturisme faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

×
Subiecte în articol: special masina bulgaria maşinii