Cand nici macar nu fusese investit in functia de presedinte, la 15 decembrie anul trecut, Traian Basescu a lansat ideea alegerilor anticipate, in situatia in care un guvern al Aliantei D.A. nu ar fi primit votul de incredere in Parlament. "Daca nu se gasesc solutii, ne intoarcem la popor", ideea lansata atunci avea sa constituie laitmotivul acestei guvernari. Ieri, s-a decis ca ideea sa devina fapt.
Guvernul a fost constituit, Parlamentul a acordat votul de incredere, dar ideea organizarii de alegeri anticipate nu a fost abandonata de presedinte. Insistent, la intervale regulate de timp, "intoarcerea la popor" a fost reluata. Mai mult, presedintele a stabilit si momentul oportun pentru aceasta procedura: dupa semnarea Tratatului de aderare, preconizata a avea loc la 25 aprilie 2005. Odata Tratatul de aderare semnat, se contureaza mai clar momentul in care s-ar putea declansa criza: asumarea raspunderii Guvernului pe pachetul de legi privind reforma proprietatii si a justitiei.
SOLITAR. Presedintele era insa solitar pe acest
teren. Cu exceptia PD-ului, partidul-mama, nici un al partid, nici macar marele perdant al alegerilor parlamentare, PSD, nu sustinea ideea anticipatelor. Mai mult, primul-ministru se declara insistent impotriva ideii de anticipate. Si cum vointa lui Traian Basescu nu putea fi suficienta, se impunea ca premierul Calin Popescu Tariceanu sa fie convins de necesitatea anticipatelor.
CONVINS. Momentul s-a consumat ieri, dupa ce in toata aceasta perioada Tariceanu s-a opus vehement, cel putin declarativ, ideii de anticipate. Ultima opinie contrara ideii premierul Tariceanu a lansat-o chiar cu doua seri in urma, la revenirea din Grecia, cand pe aeroport, pentru ultima data, el a spus "nu" ideii de anticipate. Ieri, "nu"-ul lui Tariceanu a devenit "da, anticipate".
Opozitie in cadrul coalitiei
Ideea anticipatelor nu s-a bucurat deloc de sustinere in randul partidelor, inclusiv a celor din coalitia guvernamentala. Rand pe rand, UDMR, PC si chiar PSD s-au pronuntat impotriva ideii. Singurul PRM, anuntandu-se pregatit pentru un scrutin inainte de termen, a sustinut ideea, chiar daca momentul optim era vazut undeva in 2007.
FERMITATE. Cu UDMR si PC lucrurile au fost clare de la inceput: desi colaborarea in cadrul coalitiei de guvernare nu este cea mai buna cu putinta, anticipatele nu sunt dorite. Inaintea alegerilor, in cadrul comunitatii maghiare se manifesta tendinte destul de puternice de divizare, care, impreuna cu scaderea numerica a maghiarilor din Romania, poate aduce oricand UDMR in afara Parlamentului. Intrebat, in cadrul unei conferinte de presa desfasurate la Universitatea Kesington din Londra, de analistul Ion Cristoiu daca PC ar sustine un guvern condus de Theodor Stolojan in cazul inlaturarii premierului Tariceanu de catre presedintele Basescu, Dan Voiculescu a reiterat pozitia PC privind participarea la actul de guvernare in interesul Romaniei. In ceea ce priveste PSD, partidul nu putea dori organizarea de alegeri anticipate pana la momentul in care scaderea Aliantei in sondajele de opinie nu atinge un prag critic. Fostul partid de guvernamant a trecut printr-un proces de reorganizare interna, accentuat de marile schimbari de la Congresul de la sfarsitul lui aprilie. In prezent, PSD mizeaza pe faptul ca anticipatele nu sunt dorite nici de electorat si, deci, organizarea lor ar putea fi sanctionata la vot.
ACORD. Celalalt partid din opozitie, PRM, anuntandu-se pregatit pentru un scrutin inainte de termen, a sustinut ideea, chiar daca momentul optim era vazut undeva in 2007.
Cronologia declaratiilor
15 decembrie 2004. "Am discutat cu Marko Bela si cu Voiculescu in cursul zilei de marti si pe amandoi i-am informat ca ne intoarcem la popor daca nu se gasesc solutii. Daca nu trece un guvern al Aliantei, cu certitudine ne intoarcem la anticipate. Ne trebuie un guvern sigur, cert. Daca vor exista oameni politici care nu inteleg acest lucru, ne vom intoarce inapoi la poporul care ne-a votat", presedintele Traian Basescu.
6 ianuarie 2005. "Sunt un adept al unor anticipate imediate pentru a scapa de o solutie imorala care se numeste PUR", Traian Basescu.
19 ianuarie 2005. "Nu cred in alegeri anticipate. Nu avem motive la nivel politic, coalitia este solida, partenerii de coalitie mi se par mai multumiti decat as fi putut anticipa", premierul Calin Popescu Tariceanu.
6 februarie 2005. Presedintele Basescu reia tema anticipatelor intr-un interviu acordat Jurnalului National. "Eu sunt fara rezerve un sustinator al anticipatelor. Retinerea mea este daca nu cumva guvernarea risca sa nu mai aiba coerenta ca urmare a participarii la guvernare si a altor partide decat Alianta. Si, in fata acestui risc, va trebui sa discut foarte serios cu premierul Tariceanu, pentru ca aceasta guvernare nu are voie sa esueze", explica Basescu si arata ca anticipatele se pot declansa prin demisia repetata a Guvernului.
2 martie 2005. Intr-un interviu acordat Agentiei Reuters, presedintele Traian Basescu a declarat iar ca organizarea de alegeri anticipate, cel mai tarziu in septembrie, ofera Guvernului un mandat mai puternic pentru a lupta impotriva coruptiei. Presedintele a spus ca anticipatele trebuie organizate imediat ce Romania va semna acordul de aderare la Uniunea Europeana, adica dupa 25 aprilie, scrutinul urmand sa aiba loc in mai, iunie sau in septembrie.
8 martie 2005. La o emisiune tv, presedintele Basescu are o iesire dura la adresa Guvernului, avertizandu-l pe primul-ministru Calin Popescu Tariceanu ca "luna de miere" s-a terminat si ca are unele "insatisfactii" la adresa activitatii Cabinetului. In plus, reia tema anticipatelor si il avanseaza pe Theodor Stolojan la rangul de "port-drapel" al Aliantei PNL-PD.
14 martie 2005. Premierul ar fi solicitat o intalnire cu presedintele Traian Basescu, dupa repetatele declaratii ale sefului statului in care acesta dadea si termene pentru organizarea unui nou scrutin. Potrivit unor surse, Tariceanu i-ar fi cerut presedintelui sa nu mai faca declaratii pe tema anticipatelor pentru ca dauneaza stabilitatii guvernamentale, dar si imaginii Romaniei in exterior.
6 aprilie 2005. Dupa ce ecourile declaratiilor prezidentiale s-au mai potolit o vreme, noi informatii privind anticipatele incep sa apara. Ultima varianta vehiculata in mediile politice este anuntarea, imediat dupa semnarea tratatului cu Uniunea Europeana, la 25 aprilie, a organizarii de alegeri anticipate. Un nou scrutin, doar pentru Parlament, ar urma sa aiba loc in septembrie-octombrie. Astfel, la 26 aprilie, Traian Basescu ar trebui sa isi prezinte formulele guvernamentale pe care vrea sa le promoveze. Premierul Tariceanu conditioneaza declansarea anticipatelor de pierderea suportului parlamentar. "In momentul in care vom observa ca aceasta majoritate nu este suficienta pentru a ne putea permite indeplinirea obligatiilor asumate prin programul de guvernare, nu am nici un fel de rezerva sa mergem catre alegeri anticipate", a declarat el intr-un interviu acordat Rompres.
13 aprilie 2005. In eventualitatea unor alegeri anticipate, Basescu anunta, intr-un interviu acordat radio Mix, ca premierul Tariceanu va fi mentinut in postul de prim-ministru. "Daca ar fi alegeri anticipate, tot pe Calin Popescu Tariceanu l-as desemna prim-ministru, dupa victoria in alegeri, avand in vedere ca din punct de vedere constitutional pot s-o fac", sustine Basescu.
PREA TARZIU
"In momentul de fata, neajungandu-se la un consens in interiorul Aliantei cu privire la alegerile anticipate, ar fi prea tarziu ca subiectul sa mai fie abordat de acum inainte. Probabil dupa raportul de tara al CE se va mai putea
relua subiectul" -
Traian Basescu, intr-un interviu acordat BBC, 5 iulie 2005
INOPORTUN
"Avem o serie de alte probleme mult mai importante de rezolvat si cred ca in aceasta perioada nu este deloc oportun sa discutam despre alegerile anticipate" -
Calin Popescu Tariceanu 6 iulie 2005