x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special USR lovește la loterie

USR lovește la loterie

de Ion Alexandru    |    13 Mar 2023   •   08:00
USR lovește la loterie

Senatul are, în ședința de plen de astăzi, pe ordinea de zi un proiect de lege, inițiat de doi parlamentari USR, prin care se dorește interzicerea funcționării oricărui sediu în care se desfășoară activități de jocuri de noroc în proximitatea a 300 de metri de orice loc de joacă pentru copii.

Iar, pentru a defini exact ce înseamnă un astfel de loc de joacă, inițiatorii au trecut în acest proiect „orice spațiu închis sau în aer liber destinat utilizării de către copii”. În această situație, se află, spre exemplu, sediul central al Companiei Naționale Loteria Română, dar și numeroase puncte de lucru, precum și celebrul Cazinou din Sinaia, amplasat în parc. Legea este susținută de 73 de parlamentari, inclusiv de la PSD și UDMR, dar și de la PNL. Pe lista celor care au semnat tabelul se află și numele Alinei Gorghiu, președintele interimar al Senatului.

Este vorba despre proiectul de lege 859/2022 – propunerea legislativă pentru modificarea OUG 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, inițiat încă din data de 2 noiembrie 2022 de către deputații USR Filip Havârneanu și Diana Stoica. 

Mai exact, aceștia propun modificarea articolului 15 alienat 2, litera „c”, în sensul că operatorii de activități de jocuri de noroc trebuie să facă dovada că „spațiul propus (pentru funcționare – n.red.) nu este situat în incinta sau în proximitatea de 300 de metri a unui așezământ de învățământ, inclusiv campusurile universitare, unor locuri de joacă pentru copii, unor așezăminte de cultură, sănătate, cu caracter social, de culte religioase și alte asemenea sau în perimetrul destinat acestora”.

De asemnenea, inițiatorii mențin celelalte prevederi din forma actuală a ordonanței, în sensul că se interzice desfășurarea de jocuri de noroc în spații ale căror amplasare ar conduce la obstrucționarea traficului sau la limitarea liberului acces către alte lăcașuri de interes (intrări în imobile, pasaje rutiere, stații ale mijloacelor de transport în comun). În mod excepțional, se admite organizarea de jocuri de noroc în cinematografe, săli de spectacole, săli de sport, case de cultură și altele de acest fel, cu condiția să fie asigurate accesul separat pentru jucători și să poată fi restricționat total accesul minorilor.

 

Puncte de lucru celebre care ar trebui să nu mai existe, dacă legea ar fi aprobată

 

Lucrurile nu se opresc aici. Inițiatorii proiectului de lege au introdus, la același articol 15, alineat 2, a unei noi litere, „c indice 1”, conform căreia: „Prin expresia «loc de joacă pentru copii» se înțelege orice spațiu închis sau în aer liber destinat utilizării de către copii”.

„Jurnalul” propune câteva exemple concrete cu privire la câteva sedii ale operatorilor de jocuri de noroc, deținute de statul român, care ar trebui să dispară, odată cu intrarea în vigoare a acestei legi. Compania Națională Loteria Română are sediul central peste drum de Parcul Tribunalului și în proximitatea miniparcului Poenaru Bordea. De asemenea, Agenția Loto I.C Brătianu se află peste drum de Biserica Sfântu Gheorghe. Ca și Agenția Loto de la Gara de Nord, care se află în proximitatea Parcului Gării de Nord. 

Cazinoul din Sinaia se află amplasat în Parcul central Dimitrie Ghica, iar Cazinoul din Constanța se află chiar pe faleză. Lângă plajă, peste drum de Parcul Acvariului din Constanța. 

 

Reglementările în vigoare nu sunt suficiente pentru inițiatori

 

Cei doi deputați USR care au inițiat acest proiect de lege susțin, în expunerea de motive, că inițiativa vine ca răspuns la creșterea numărului de persoane dependente de jocurile de noroc, în special în rândul minorilor și că, deși OUG 77/2009 definește participantul la jocul de noroc drept o persoană fizică majoră, cu vârsta de cel puțin 18 ani, și interzice accesul minorilor în locațiile specializate pentru desfășurarea jocurilor de noroc, „realitatea societății românești reflectă faptul că legislația în vigoare nu protejează această categorie vulnerabilă prin măsuri eficace”.

„Un prim pas în protecția minorilor se poate realiza prin excluderea din câmpul acestora de activitate a operatorilor de jocuri de noroc. Copiii și tinerii își desfășoară activitățile de zi cu zi în unitățile de învățământ, însă nu doar în incinta așezământului, ci și în proximitatea acestuia”, se mai arată în documentul citat.

 

Guvernul condus de Nicolae Ciucă respinge o astfel de propunere

 

Nu de aceeași părere este, însă, și Guvernul condus de Nicolae Ciucă. În punctul de vedere negativ transmis Parlamentului, Executivul acuză „lipsa unui raport concret asupra impactului în rândul operatorilor de jocuri de noroc ce ar rezulta ca urmare a acestor modificări propuse și a consultărilor cu mediul de afaceri, raportat la faptul că propunerea de modificare vizează o categorie de jocuri de noroc apreciabilă (jocuri tradiționale)”.

În punctul de vedere citat, Guvernul consideră că „propunerea nu este completă din punct de vedere al tehnicii legislative, respectiv prin necesitatea impunerii în măsura legislativă propusă a unei distanțe în concret (nu în proximitatea de 300 de metri), fiind necesară ca definiția legală să fie clară, lipsită de caracter echivoc”. De asemenea, se arată că „propunerea legislativă nu conține norme tranzitorii. Textul trebuie să prevadă în mod expres ce se întâmplă în cazul punctelor de lucru în care, în prezent, operatorii de jocuri de noroc își desfășoară activitatea”. Executivul încheie arătând că nu susține adoptarea unei asemenea legi.

Cu toate acestea, proiectul se află pe ordinea de zi a ședinței de vot a Plenului Senatului de astăzi. Camera Deputaților este for decizional.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: jocuri noroc copii usr