x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Judecătorii acuzați că i-au favorizat pe frații Micula împotriva statului român, într-o afacere de 400 milioane de euro, scăpați de CSM de acuzații

Judecătorii acuzați că i-au favorizat pe frații Micula împotriva statului român, într-o afacere de 400 milioane de euro, scăpați de CSM de acuzații

de Ion Alexandru    |    17 Noi 2023   •   07:20
Judecătorii acuzați că i-au favorizat pe frații Micula împotriva statului român, într-o afacere de 400 milioane de euro, scăpați de CSM de acuzații

Secția pentru Judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a „spălat”, în ședința de miercuri, trei judecători trimiși în judecată disciplinară de către Inspecția Judiciară pentru modul în care au blocat, prin hotărârile pe care le-au pronunțat, demersurile statului român, prin intermediul ANAF, de a executa silit companiile aparținând celebrilor oameni de afaceri Viorel și Ioan Micula. Statul încerca, prin aceste procese, să recupereze de la firmele fraților Micula o sumă imensă, plătită de la bugetul de stat, care a fost alocată de Guvernul Orban, la finalul anului 2019.

 

Este vorba despre judecătorii Emilia Prahanca, Raluca Meda Baciu și Nicolae Liposchi, cei trei fiind reclamați, anul acesta, de Ministerul Finanțelor la Inspecția Judiciară. Inspectorii judiciari au declanșat, apoi, în 23 mai 2023, o anchetă disciplinară față de cei trei magistrați, sub aspectul comiterii de acte de neglijență în exercitarea atribuțiilor de serviciu.

În sesizarea făcută, Ministerul Finanțelor susține că judecătorii în cauză i-au favorizat „în mod evident” pe oamenii de afaceri Ioan și Viorel Micula, împiedicând eforturile Agenției Naționale de Administrare Fiscală de a recupera suma de 395 de milioane de euro plătită de Guvernul condus de Ludovic Orban, în anul 2019, acordată ca urmare a unui proces câștigat de frații Micula la Tribunalul Internațional de Arbitraj de la Washington. Ulterior, această sumă a fost considerată de către Comisia Europeană drept ajutor de stat ilegal.

 

Blocaj la Judecătoria Beiuș

 

Inspecția Judiciară arată că încercările ANAF de executare silită a acestor titluri executorii au fost atacate de finanțele publice la Judecătoria Beiuș, unde instanța a admis trei cereri de suspendare provizorie a executării silite, până la soluționarea proceselor pe fond, în timp ce procedurile de contestare a executării silite au fost, la rândul lor, suspendate, în așteptarea unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene referitoare la ajutorul de stat acordat firmelor fraților Micula.

Spre exemplu, a existat, la Judecătoria Beiuș, dosarul 2201.187/2022, din 5 august 2022, care avea ca obiect suspendarea provizorie a executării silite, cerere formulată de companiile SC Multipack SRL, SC European Food SA, SC Stamill SRL, SC Scandic Distilleries SA, SC Transilvania General Import-Export SRL, SC West Leasing SRL, SC Rieni Drinks SA și SC European Drinks SA, dar și de Ioan și de Viorel Micula, împotriva Ministerului Finanțelor Publice – ANAF – Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, Administrația Finanțelor Publice Bihor și Serviciul Fiscal Orășenesc Beiuș.

În data de 11 august 2022, instanța a emis Hotărârea nr. 608/2022, prin care a admis suspendarea provizorie a executării silite, dispunând suspendarea executării silite a titlurilor executorii și a somațiilor din mai multe dosare de executare, până la soluționarea cererii de suspendare a executării silite formulate în cadrul contestației la executare ce face obiectul unui alt dosar, 2200/187/2022, aflată tot pe rolul Judecătoriei Beiuș.

 

Au nesocotit din culpă normele de drept

 

În acest sens, Inspecția Judiciară a constatat că judecătorii Emilia Mihaela Prahanca, Raluca Meda Baciu și Nicolae Liposchi „au dispus măsura suspendării facultative a judecării cauzei având ca obiect contestația la executare și suspendarea executării silite, precum și suspendarea provizorie a executării silite, prin nesocotirea din culpă a normelor de drept procesual, cu consecințe grave asupra înfăptuirii actului de justiție și afectarea imaginii justiției ca serviciu public”.

Atât ANAF, cât și Ministerul Finanțelor au solicitat strămutarea dosarului de la Judecătoria Beiuș la Tribunalul Satu Mare, iar Curtea de Apel Oradea a admis solicitarea. În ceea ce privește cererea de suspendare a executării silite, instanța a stabilit următorul termen de judecată la data de 15 decembrie 2023.

În 26 iunie 2023, Tribunalul Bihor a admis cererile formulate de Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Cluj-Napoca, Ministerul Finanțelor și ANAF în contradictoriu cu acest grup de afaceri reprezentat de frații Micula, împotriva unei încheieri din 17 noiembrie 2022 a Judecătoriei Beiuș. A casat sentința și a dispus reluarea judecării cauzei.

 

Unul dintre magistrați intrase în profesie cu 3 luni înainte

 

Ei bine, în ședința de miercuri, 15 noiembrie 2022, Secția pentru Judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a pronunțat hotărârea în dosarul 15/J/2023 al Inspecției Judiciare și, cu unanimitate de voturi, a respins acțiunea disciplinară exercitată de Inspecția Judiciară împotriva judecătorilor Nicolae Liposchi, Emilia Mihaela Prahanca și Raluca Meda Baciu, ca neîntemeiată. Aceștia erau acuzați de săvârșirea abaterii disciplinare prevăzute de articolul 271, litera S din legea 303/2022 privind Statutul judecătorilor și procurorilor. 

A existat, totuși, o opinie separată, pronunțată în sensul admiterii acțiunii disciplinare exercitate împotriva judecătoarei Emilia Mihaela Prahanca. Aceasta a devenit magistrat, fiind numită judecător, prin decret al lui Klaus Iohannis, în 3 mai 2022, cu trei luni și jumătate înainte de a pronunța hotărârea în procesul statului român împotriva fraților Micula.

 

 

Anchetatorii „de elită” de la DNA Oradea, „albiți” în mai, trimiși la rejudecare

 

Modul prin care secțiile CSM în materie disciplinară înțeleg să îi „albească” pe colegii trimiși în judecată disciplinară nu este, întotdeauna, o rețetă de succes. Săptămâna aceasta, doi celebri procurori „de elită” ai DNA-ului de pe vremea lui Kovesi, Ciprian Man (FOTO) și Cristian Ardelean (ex-anchetatori ai DNA Oradea, în prezent procurori la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor), care fuseseră, la fel ca și judecătorii Prahanca, Baciu și Liposchi, găsiți nevinovați de CSM, vor fi rejudecați. Asta, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a desființat hotărârea Secției pentru Procurori de la CSM din luna mai a acestui an, în dosarul în care au fost trimiși în judecată disciplinară de Inspecția Judiciară ca urmare a apariției în spațiul public a unor înregistrări în care cei doi procurori discutau despre „liniștirea” cu dosare a unor judecători din Bihor.

ÎCCJ a dispus, astfel, trimiterea dosarului disciplinar înapoi la CSM, pentru continuarea judecății disciplinare, desființând Hotărârea din mai 2023, prin care procurorii din CSM i-au scăpat pe cei doi anchetatori ex-DNA de acuzații, invocând nulitatea acțiunii disciplinare.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×